armide 07.08.06, 15:50 szukam dobrych ksiazek o tym jak byc asertywnym ipozytywnie budowac sowj wizerunek czy mzoecie mi cos polecic ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maureen2 Re: ksiazki 07.08.06, 15:52 wystarczy pójśc do księgarni i rozejrzeć się,jest tego mnóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
7zahir Re: ksiazki 07.08.06, 18:03 Poszukaj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=151 Odpowiedz Link Zgłoś
koszalek_opalek1 Re: ksiazki 08.08.06, 11:48 A już optymalnie jest wybrać się na jakieś 5h do EMPIKu :) Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: ksiazki 08.08.06, 12:11 zanim nie nastąpiły we mnie wewnętrzne zmiany wywołane czyms zupelnie innym niz czytanie książek ,pożeralem bez widocznych skutkow cale ich tony.. Moim zdaniem trzeba być przygotowanym na techniki asertywne,w innym przypadku będziesz reagował/a przez jakis czas tylko na to ,ćzego Cie nauczyli na treningu lub co sam /a wyczytalas. Sytuacje ,ktore będą czymś sie różnily od opisanych będą sprawiały Ci nadal olbrzymie trudności. Asertywnośc opiera sie głeboko na poczuciu własnej wartości.Jeśli je masz -nie musisz uczyc sie asertywności.Jeśli jej nie masz -na nic sie zda tona książek i treningi Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir_239 Re: ksiazki 08.08.06, 12:16 Asertywność nie jest całkowicie związana z poczuciem własnej wartości,trzeba jeszcze mieć umiejętności praktyczne - ekspresyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: ksiazki 08.08.06, 12:18 guzik prawda! przeżyłem gwaltowny przyrost wlasnej asertywności po przeżyciach osobistych ,mimo że ksiązkowa wiedza dawno juz wyparowała... wiem co mówie bo to przeżyłem !:-) Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: ksiazki 08.08.06, 12:20 istotą asertywności jest szczerość, odwaga i otwartość.Nie wyobrażam sobie osoby zakompleksionej ,ktorą treningi asertywności doprowadziłyby do takiej postawy Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: ksiazki 08.08.06, 12:36 Asertywnosc polega tez na opanowaniu konkretnych narzedzi (np metody 'zdartej plyty' albo 'zamgławiania'). Mozna stac sie asertywnym na skutek 'przerobienia' pewnych tresci w sobie, mozna - poprzez przyswojenie pewnej postawy (czyli np wlasnie opanowanie narzedzi), co bedzie skutkowalo przemiana wewnetrzna. Najlepsza ksiazka o asertywnosci to ta: wysylkowa.pl/ks564170.html Pomaga, sprawdzona. Jednak lepiej wspomoc ja jakims treningiem asertywnosci u specjalistow. Odpowiedz Link Zgłoś
krytyk2 Re: ksiazki 08.08.06, 12:55 to ,co piszesz ,jest mozliwe, jeśli z klientem i jego poczuciem wlasnej wartości nie jest tak źle.. Jeśli stan tego poczucia wartości jest bardzo zły,to wszystkie proby "uasertywnienia"danej osoby przypominac będą owijanie g...a w swiecący papierek I taki przypadek mialem na mysli pzdr Odpowiedz Link Zgłoś