Dodaj do ulubionych

Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze życie

01.09.06, 10:35
Jesteśmy 8 lat po slubie, mamy dwójkę fajnych dzieciaczków.Moi teściowie
przekazali mojemu męzowi mieszkanie,w którym obecnie mieszkamy. Jesteśmy w
trakcie remontu-prawie kapitalnego,mamy zamiar rónież przemeblowywac pokoje.
I tu jest problem. w jednym pokoju jest czarna meblościanka-własnie
kawalerska mojego męza,kupione nie przez teściów, tylko przez niego.Chcemy ja
oddac dla potrzebujących ludzi lub sprzedać,ponieważ jest starszego typu i do
niczego nam nie pasuje. Już tesciowa zaczęła nam meblowac duży pokój, ze tam
można postawić tę meblościankę,a mamy w niej swarzędzkie meble(witryne i
komode)Wczoraj miałam awanturę, ze mój mąz to już nic nie będzie miał swojego
i powinniśmy w takim razie sie pozbyć również moich panieńskich rzeczy. Dała
do zrozumienia ,ze opiekuje się dziecmi i nam pomaga( nie w sensie
finansowym) to ma być wszystko po jej mysli. Robimy ten remont w ich dawnym
mieszkaniu, moze to ich boli,nie mam pojęcia.Czuję się podle,ponieważ musze
tego wysłuchiwac i do tego w czasie remontu mieszkamy u nich z dziećmi.
Mąż i ja mamy po 36 i 37 lat,czy rodzicenie rozumieją ze mamy dorosłe, własne
życie,a pomoc przy dziciach nic nie ma do tego,nie mam zamiaru ich słuchac do
końca zycia.
Obserwuj wątek
    • kryzolia Re: Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze 01.09.06, 10:49
      Niech gadają a Wy róbcie swoje. NIe ma co przezywac takich spraw.....
      Nie dziw sie , osoby starsze chca być potrzebne i ważne....
      • ela282 Re: Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze 01.09.06, 10:54
        Tak jest, niech gadają a wy róbcie swoje. Z czasem się przyzwyczają, że macie
        własne zdanie. Ważne tylko żeby mąż był z Tobą.
    • olimpia01 Re: Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze 01.09.06, 10:59
      Współczuję ci i rozmumiem ponieważ ja mam podobny problem z teściową.
      Moja teściowa ma zwyczaj znoszenia swoich rzeczy do naszego mieszkania (stare
      wieszaki, poszczerbione filiżnaki, popękane świeczniki i poplamone obrusy) że
      niby spadek dla meża i nic z tym nie możemy zrobić bo jak się doliczy braku
      jakiejś rzeczy oskaża mnie że jej majątek wynoszę :)

Kup sobie książkę "Toksyczni teściowie", znajdziesz tam psychologiczną analizę
      postępowania Twojej teściowej i pobudki jakimi się kieruje a taże propozycje
      autora jak zachować asertywność nie raniąc uczuć teśców/teściowej.

W przypadku mojej teściowej znoszenie przez nią rzeczy zostało wyjaśnione jako
      brak akceptacji do opuszczenia gniada przez jej dziecko i ozdabia nasze
      mieszkanie aby jak najbardziej przypominało jej dom.

• hiacynaa Re: Tulla ma racje :) 01.09.06, 11:54
        Niestety, jezeli wzieliscie mieszkanie (podarowane) to z dobrodziejstwem
        inwentarza. To przykre, smutne i niefajne, ale... jak sie chce miec pelny wplyw
        na wyglad swojego lokum, to warto zastanowic sie nad ... zapracowaniem na to.
        • yagu Re: Tulla ma racje :) 01.09.06, 20:54
          aha, czyli jesli dam komus prezent to mam prawo do wgladu w jego zycie i prawo
          do kierownia nim??
          jesli sie komus cos podaruje, to sie tego nie wypomina ani sie nie wykorzystuje
          tego faktu.
          • hiacynaa Re: Tulla ma racje :) 03.09.06, 00:14
            Teoretycznie. W przypadku bardzo drogich prezentow (stanowiacych dorobek zycia
            niejednego czlowieka) sprawa ma sie nieco inaczej.
    • albania1 Re: Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze 03.09.06, 00:54
      Trudno Ci będzie przekonać teściową, że jesteście dorośli i samodzielni skoro
      nie byliście w stanie (nawet na kredyt) kupić czy wynająć mieszkania i nie
      potraficie sami zatroszczyć się o własne dzieci.
      Porozmawiaj z teściową, co macie zrobić żeby mieszkanie było naprawdę Wasze.
      Może spłacać je teściom w ratach? Przecież nie możecia tak mieszkać do końca
      ich życia - bez możliwości samodzielnego decydowania jaki mebel i gdzie ma
      stanąć. Ja bym chyba zrezygnowała z takiej darowizny, jeśli to miałoby się
      wiązać z robieniem mi przez darczyńcę awantur o wszystko.
    • seabourn Re: Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze 03.09.06, 09:52
      Teściowa dała wam do zrozumienia, ze w zamian za pomoc będziecie robić to
      co ona każe? To dlaczego nie zrezygnowaliście z tej pomocy? Dlaczego to ona
      nadal zajmuje się twoimi dziećmi i dlaczego u niej mieszkacie w czasie
      remontu "swojego" mieszkania? Nie było w waszym mieście żadnych mieszkań do
      wynajęcia? Z takiej pomocy można korzystać kiedy oferuje ją ktoś życzliwy i nie
      czekający w zamian na całkowite podporządkowanie. Jesteście kompletnie nie
      samodzielni w wieku prawie 40 lat a oczekujecie że teściowie zrozumieją że
      jesteście dorośli.Dorośli jesteście od 20 lat ale chyba tylko na papierze.
      Pozdrawiam cie serdecznie i zycze podjęcia jakiś samodzielnych krokow w celu
      ulozenia sobie drugiej polowy zycia na własnych zasadach.
      • hiacynaa Re: Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze 04.09.06, 11:19
        Seabourn ma racja. Wcale nie jest tak, ze mozna brac i brac 'bez zobowiazan".

seabourn napisała:

> Teściowa dała wam do zrozumienia, ze w zamian za pomoc będziecie robić to
        >
        > co ona każe? To dlaczego nie zrezygnowaliście z tej pomocy? Dlaczego to ona
        > nadal zajmuje się twoimi dziećmi i dlaczego u niej mieszkacie w czasie
        > remontu "swojego" mieszkania? Nie było w waszym mieście żadnych mieszkań do
        > wynajęcia? Z takiej pomocy można korzystać kiedy oferuje ją ktoś życzliwy i nie
        >
        > czekający w zamian na całkowite podporządkowanie. Jesteście kompletnie nie
        > samodzielni w wieku prawie 40 lat a oczekujecie że teściowie zrozumieją że
        > jesteście dorośli.Dorośli jesteście od 20 lat ale chyba tylko na papierze.
        > Pozdrawiam cie serdecznie i zycze podjęcia jakiś samodzielnych krokow w celu
        > ulozenia sobie drugiej polowy zycia na własnych zasadach.
    • iwonaje Re: Teściowie cały czas chcą mieć wpływ na nasze 03.09.06, 12:26
      Akmu przyznaj rację teściowej, poproś ją o pomoc przy przemeblowaniu. Wcześniej
      powykręcaj jakieś śrubki z regału, pouszkadzaj w środku półki, zalej wodą to
      może coś zgnije. W czasie przesuwania regał powinien się rozlecieć, tylko
      uważaj żeby nic nie spadło na teściową bo nie uwierzy w przypadek.
      Nie przejmuj się tak wogóle wszystkim co ona mówi, bo każdy człowiek ma swoje
      zdanie na każdy temat, to i je wyraża. Teściowa też ma do tego prawo. Powinnaś
      zachowywać się bardziej dyplomatycznie do czasu aż przestaniesz żerować na
      teściowej. Narazie chyba opłaca ci się finanasowo być bardziej pokorną.
      Mieszkanie jest warte pewnie kilkaset tysięcy, opiekunka do dzieci pewnie z
      1000 zł. m-cznie, mieszkasz teraz u niej i czynszu pewnie nie płacisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka