lamia26 10.10.06, 11:46 Czy naiwność jest cechą ludzi mało inteligentnych?Czy może stopień naiwnośći zależy od wiary w ludzi i ich uczciwości? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mojanoga Re: naiwność 10.10.06, 12:44 Naiwność nie ma nic wspólnego z brakiem inteligencji.Raczej z brakiem doświadczenia życiowego. Odpowiedz Link Zgłoś
facettt Naiwność to piekna cecha... 10.10.06, 13:31 Nie brak mi ani inteligencji a i doswiadczenia zyciowego tez :))) Zakladam, ze kazdy mowi prawde, gdyz wiara w ludzi, to zaprawde najlepsza postawa zyciowa... wklakulowuje w to koszty pomylek... ale kazdemu polecam taka postawe... a nie szukanie dziurek w serze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
hyper_mouse Re: Naiwność to piekna cecha... 10.10.06, 16:13 ale może napiszesz o co chodzi a nie wysyłasz takie generalne zapytania o życiu? Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Naiwność to piekna cecha... 10.10.06, 17:28 facettt napisał: > Nie brak mi ani inteligencji > a i doswiadczenia zyciowego tez :))) > > Zakladam, ze kazdy mowi prawde, > gdyz wiara w ludzi, to zaprawde najlepsza postawa zyciowa... > > wklakulowuje w to koszty pomylek... > ale kazdemu polecam taka postawe... > a nie szukanie dziurek w serze :))) Podpisuję się:) Dodam jeszcze, że każdy ocenia innych na własną miarę, tak więc trudno od porządnego człowieka oczekiwać, aby nie był "naiwny" czytaj prostolinijny i szczery:) Odpowiedz Link Zgłoś
iva24 Re: Naiwność to piekna cecha... 10.10.06, 17:58 czasami koszt pomyłek jest zbyt wysoki.niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re: Naiwność to piekna cecha... 10.10.06, 18:00 iva24 napisała: > czasami koszt pomyłek jest zbyt wysoki.niestety. ....wpisane w ryzyko, jakim jest życie w ogóle;) Lepiej być jednak sobą;) Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: Naiwność to piekna cecha... 11.10.06, 23:05 powiedziałabym,że to WYGODNA postawa.Niestety lepiej jest mieć podobno mały dystans,bez pakanoi oczywiście.Niemówienie prawdy to niekoniecznie chęć oszukania Ciebie.Przecież istnieje kłamstwo dla dobra sprawy,prawda?Popatrz na problem z odległości i staraj się być troszkę tolerancyjna dla słabości ludzkich,w tym też własnych.Istnieje jeszcze słowo przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
dziki-imbir Re: Naiwność to piekna cecha... 12.10.06, 12:43 Tez bylam naiwna, wierzylam, ze inni ludzie mowia prawde. Wiara w ludzi to nie jest najlepsza postawa zyciowa. W kazdym razie na pewno nie wiara we wszystkich ludzi. Niestety, wiele razy przekonalam sie, ze ludzie nie mowia prawdy. To nie zabilo mojego optymizmu i wiary w dobro ludzi. Ale sprawilo, ze traktuje swiat i ludzi z wiekszym dystansem. Sa oczywiscie osoby, ktorym ufam i wiem, ze nie zrobia nic przeciwko mnie. Ale nauczylam sie tez, ze sa ludzie, ktorzy nie maja skrupulow i sa zdolni do swinstw. Niestety, mam takie osoby w moim otoczeniu. Osoby te wczesniej deklarowaly chec przyjazni i milej, szczerej wspolpracy. Potem okazalo sie, ze robia. cos zupelnie innego. Wyleczylam sie z wiary, ze wszyscy ludzie mowia prawde i sa dobrzy z natury. Ciesze sie, ze pozostala mi wiara w to, ze wciaz jeszcze sa osoby szczere i dobre, na ktorych mozna polegac. Odpowiedz Link Zgłoś
margeritkaaa Re: Naiwność to piekna cecha... 15.10.06, 14:42 wiesz co... ja nie wierzylam ludziom i bylo ok. nie sparzalam się. zawsze wiedzialam mniej wiecej na czym stoje <chodzi mi tutaj glownie o relacje damsko- meskie> i ... kiedy widzialam ze facet cos kreci zrywala, kiedy czulam ze cos nietak mowilam wprost etc i... pewnego dnia postanowilam inaczej tak jak piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
kowianeczka Re: naiwność 10.10.06, 18:00 ooo, ja gupia i naiwna. Ooo kowianeczko ales ty naiwna:) kowianeczka Odpowiedz Link Zgłoś
adonis1970 Re: naiwność 10.10.06, 18:05 a kto to jest jakas tam kowianeczka i kogo interesuje jakas tam kowianeczka i jej naiwnosc Odpowiedz Link Zgłoś
lalka-mi Re: naiwność 10.10.06, 18:20 Mówi się:"naiwny jak dziecko" , co z pewnością dotyczy osoby niedoświadczonej przez życie. Tylko jak długo można żyć i być niedoświadczonym??? Każde doświadczenie, to życiowa lekcja,z której powinniśmy wyciągać wnioski, czyli uczyć się i tym samym wyzbywać naiwności... Człowiek dorosły, a naiwny, albo nie odrabiał życiowych lekcji, czyli leń, albo po prostu jest kiepskim uczniem... Odpowiedz Link Zgłoś
bszalacha Re: naiwność 11.10.06, 23:10 a Wy jesteście taaakie filozofy,że aż się nie chce wierzyć,ze istniejecie w realu.Ludzie generalnie są naiwni.Inaczej zaden marketing nie miałby szans/a ma i to jakie!!/Przeciwieństwem naiwnosci jest paranoja/chorobliwa,urojeniowa podejrzliwość ha,ha / Odpowiedz Link Zgłoś
martika19873 Re: naiwność 12.10.06, 15:59 Coz,no to chyba jestem malo inteligentna. A tak na powaznie to dla mnie naiwnosc to wiara w dobre intencje wszystkich ludzi. Sama chowam w sobie takie przekonanie,ktore oczywiscie jest bledne czasem :( kiedys jednak uslyszalam takie piekne zdanie, ze lepiej jest wierzyc w dobre intencje wszystkich ludzi i zostac wiele razy rozczarowanym niz nie uwierzyc w szczerosc choc jednej osoby i tym samym gleboko ja zranic. Ja ciesze sie,ze jest we mnie dalej to dziecko i choc wiele razy dostalam od ludzi po dupie,wciaz wole i chce wierzyc w dobre intencje :) Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re:Jakie piękne słowa:) 12.10.06, 16:35 "lepiej jest wierzyć w dobre intencje wszystkich ludzi i zostać wiele razy rozczarowanym niż nie uwierzyć w szczeroSC choć jednej osoby i tym samym głeboko ja zranić." Pozdrawiam wszytkich NAIWNYCH:) Odpowiedz Link Zgłoś
owocoskala Re:Jakie piękne słowa:) 12.10.06, 19:13 Słowa piękne, ale... jak słucham o starszych paniach które wpuszczają do domów pod byle pretekstem cwaniaków i ci cwaniacy ich obrabiają albo naciagają, albo oszuści przedstawiaja sie jako nieznani siostrzeńcy i te prostolinijne panie się nabierają to jest mi ich po prostu strasznie żal. :(. Czasami jeden raz zbyt wiele kosztuje jak zgadzasz się podżyrować kredyt a potem komornik zabiera ci dom, bo dłużnik nie płaci tak jak to robili pewni zakonnicy z parafianami. Można ludzi lubić, ale trzeba uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
shangri-la Re:Jakie piękne słowa:) 12.10.06, 19:16 Jestem taką starsza panią, którz wpuściła do domu podłego naciągacza i oszusta.... Ważne , że w porę został zdemaskowany i przegoniony:) Odpowiedz Link Zgłoś
lune Re: naiwność 12.10.06, 22:02 a ja wole swoja naiwnosc niz zjelczaly cynizm niektorych marudzacych :) mimo ze czasem sie 'przejade' na ludziach - to mam wrazenie ze i tak jestem szczesliwsza niz ci ktorzy zyja w przekonaniu ze swiat wokol nich jest zly, ludzie falszywi i nikomu ani niczemu nie mozna wierzyc ; jasne ze jest dystans - bo to wynika z doswiadczen ; ale mam duzo wiary w ludzi, ich dobre intencje :) lune Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Re: naiwność 14.10.06, 20:26 naiwnosc jest checia wiary w cos pomimo dostrzegania faktow swiadczacych o czyms zupelnie przeciwnym,wiec to nie jest zalezne od inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 głupiec 15.10.06, 17:21 naiwnośc mozę byc pzrejawem wygody i pewnego rodzaju lenistwa umysłowego jak i objawem czystości ducha jak i wydajną metoda na ssanie mleka pzrez pokorne cielę mzoę być świadomym założeniem życiowym mzoe być próbą zakąłdania rózowych okularów i unikania rzeczywistości najczesciej jest mieszanką ich wielu w różnych proporcjach odwołuję się przy tego typu pytaniach zawsze do tarotowej karty głupca :) warta kontemplacji Odpowiedz Link Zgłoś
amyk Re: naiwność 15.10.06, 21:58 wg mnie zależy od sposobu postrzegania świata przez daną osobę od wiedzy, doświadczeń, od horyzontów, od wiary w uczciwość innych ludzi ( tu każdy sądzi po sobie... i według siebie) Dotyczy raczej nas wszystkich, każdy z nas jest naiwny w jakiejś swojej części. może bardziej to dotyczy mniej wykształconych, wychowanych w małych, hermetycznych środowiskach, społecznościach, ślepo wierzących swoim idolom ale nie ma regóły... Odpowiedz Link Zgłoś