Dodaj do ulubionych

czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie??

15.11.06, 15:48
Witam, ostatnio zaczęłam się zastanawiać, czy nasze dzieciństwo, wychoiwanie,
przeżycia mają wpływ na nas jako na ludzi dorosłych? Koleżanka utrzymuje
stanowczo, że to bzdura, ale ja sązę, że ma to ogromne znaczenie!!! A Wy co
sądzicie??
Obserwuj wątek
    • unbreakable Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 16:26
      ma powalajace znaczenie...
      skutkiem mojego dziecinstwa jest na ten przyklad bulimia...
    • maureen2 Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 16:28
      zapewne ma, w 13 rż zostałem głową rodziny .
    • wlodekbar Bez wdawania sie w psychoanalityczne... 15.11.06, 16:56
      ...rozwazania nalezy stwierdzic, ze ma.

Wszystko na wszystko ma wplyw, prawda?:)

Jednoczesnie nalezy podkreslic, ze dziecinswto ciezkie, dramatyczne
      niekoniecznie musi miec ujemny wplyw na zycie dorosle (jak to niektorzy sadza,
      takze psychologowie, psychiatrzy, choc nie wszyscy).
      Czesto jest tak, ze takie dzicinstwo ma wplyw pozytywny (patrz np. mysl prof.
      Kazimierza Dąbrowkiego).
      • sha_la_la_la Re: Bez wdawania sie w psychoanalityczne... 15.11.06, 17:20
        Bardzo odkrywcze stwierdzenie,oczekiwałam czegoś więcej,ale widocznie pomyli-
        łam się.
        • wlodekbar Aleć w tym wątku Twój nick... 15.11.06, 17:44
          ... po raz pierwszy się pojawił, skąd przeto oburzenie takie...?
      • hazzard Re: Bez wdawania sie w psychoanalityczne... 16.11.06, 10:43
        Zgadza się, to że rodzice piją i biją nie oznacza że my jako dorośli musimy
        zachowywać się identycznie! Chodzi mi o to, że wychowanie w dzieciństwie ma
        pewien wpływ na nasze zachowanie, charakter w życiu dorosłym, ale że
        niekoniecznie musimy być przez to źli czy podli dla innych.
    • 7zahir Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 17:44
      Tak.
      Poczytaj np tu:
      www.antykoncepcja.com.pl/article3_1.htm
      • wlodekbar Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 18:01
        Tylko... że niektórych może to wręcz przerazić...
        Na przykład alkoholizm Dorosłego Dziecka...

Choć... Można i tak, jak w tym artykule...
      • wlodekbar Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 18:08
        Jednak ten tekst nie jest jedyną interpretacją zagadnienia - tak dorosłego
        dziecka, jak przedziału czasowego 0 - 6 m-cy.
        Są różne szkoły.
    • babie_lato1 Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 18:37
      Niestety, ma.
    • solaris_38 chocby fenotyp 15.11.06, 18:46
      to tak jakbyś zapytała czy klimat ma wpływ na losy ziarna

ziarno zawiera geny i inne informacje ale jaka będzie ich ekspresja to już
      zależy od środowiska od płodowego począwszy na diecie rodzicach szkole
      klimacie religii kulturze i świadomości lokalnej społecznosci
    • taisy Re: Ma znaczenie zwłaszcza 15.11.06, 19:07
      w walce z demonami...
      • grzehuu Re: Ma znaczenie zwłaszcza 15.11.06, 22:35
        > w walce z demonami...

a co ma piernik do wiatraka ? :)
    • babka_herbaciana Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 21:34
      odwolujac sie do tekstu (czytanie ze zrozumieniem) przytoczonego na tegorocznej
      maturze probnej z jezyka polskiego stwierdzam ze ma ogromny wplyw (tak mi sie
      wydaje;)
    • grzehuu Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 15.11.06, 22:38
      ma w pewnym stopniu wpływ ale nie duzy , zalezy od psychiki dziecka, np. ja nie
      uległem zlym wpływom a moj brat tak :)
    • ewiku to zależy tylko od nas samych... 16.11.06, 10:52
      czy pozwolimy naszemu dziecięcemu spojrzeniu na świat zawładnąć naszym dorosłym
      życiem...

----------------------------------------------
      Wiem co mówię...ale nie mówię... co wiem...
    • madziula201 Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 12:00
      Bardzo duze ma znaczenie!Wplyw na nasze dorosle zycie ma
      wychowanie,srodowisko,z jakiej rodziny pochodzimy,jakie relacje sa miedzy
      rodzicami itd itd
      • shachar Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 12:26
        przepraszam, czy zastalem Jolke?
        • sha_la_la_la Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 12:40
          Nie, ale będzie o 15.00
        • shachar Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 12:41
          hazzard, nie zajmuj swojej pieknej glowy takimi eurekami, wyczuwam swad palonej
          izolacji.
          • sha_la_la_la Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 12:46
            to nie hazzard :))).
            Obwody scalone miewają się dobrze.
            • shachar Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 13:07
              to wiem, hazzarda natomiast maja niska temp topienia dlatego sie martwie
              • maureen2 Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 13:39
                badacze dzieciństwa tak mają,niestety. Jak dorosną,to im się poprawi,albo i nie
                • shachar Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 13:55
                  to jest przypadek pretensji do badactwa.
                  • maureen2 Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 13:59
                    nie,to strata czasu.
    • yagiennka Wg psychologów ma zasadnicze n/t 16.11.06, 14:01
    • jan_stereo Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 16:01
      Odpowiedz jest banalna,gdyby okres dziecinstwa nie mial wplywu na osiagniaty
      stan doroslosci,to nie ma takiej rzeczy na swiecie ktora miala by na to
      wplyw,gdyz zwyczajnie okresu doroslosci nic innego nie poprzedza. To tak,jak
      zapytac,czy w biegu na 5 kilometrow pierwsze 4,999 kilometra ma wplyw na
      zmeczenie na ostatnim kilometrze.
    • blueska3 Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 16.11.06, 17:57
      Jasne, że dzieciństwo ma ogromne znaczenie! "Czego jas sie nie nauczy tego jan
      nie bedzie umiał". Dzieciństwo to szkoła życia..a potem doskonalimy tylko nabyte
      doświadczenia i umiejętności.
    • ewka_1201 Re: czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie?? 19.11.06, 20:37
      ma i to kolosalne. Polecam zapoznanie się z tworczością Alice miller. Pięknie
      opisuje, jak dziecinstwo moze wplywac na dalsze lata zycia. Dla
      zainteresowanych wyrywki z "O sztuce miłosci" Fromma.
      • ja_adam mam inne zdanie 19.11.06, 20:44
        Wszystko inne
        wyglądam zupełnie inaczej niz mój ojciec i matka.
        zupełnie mam inna wiare niz to w jakiej się wychowałem
        nie czuje sie polakiem
        mam inne wykształcenie i zawód niz ten do jakiego bylem przygotowywany
        zupełnie inaczej reaguję na różne aspety zycia niz to w jakim wzrastałem
        klimacie
        Moje obecne zycie ma tyle wspólnego z dzieciństwem co ..nie wiem co
        • ewka_1201 Re: mam inne zdanie 20.11.06, 15:18
          nie czuje sie polakiem
          > mam inne wykształcenie i zawód niz ten do jakiego bylem przygotowywany
          > zupełnie inaczej reaguję na różne aspety zycia niz to w jakim wzrastałem
          > klimacie
          > Moje obecne zycie ma tyle wspólnego z dzieciństwem co ..nie wiem co

No i co z tego? Zobacz, jak traktujesz kobiety. Przyjżyj się sobie i zobacz,
          ile się w Tobie kryje z Twojego ojca. Zobacz, zanim ocenisz, ile nieświadomie
          naśladujesz. My się uczymy głownie poprzez naśladownictwo. I tkwimy w tym. mamy
          geny i wzorce, które na nas wpływaja. Zastanów się Adamie np. jaki masz obraz
          matki? Bo ma sie tylko jedną i tego szukasz w partnerce. A po ojcu masz inne
          zworce zachowania. To, co piszesz, to efekt racjonalnego obrazu świata. A mnie
          chodzi raczej na odpowiedz na pytanie o wpływ. Adamie, nie musisz być kalką,
          ani karykaturą swojej rodziny, ale pamiętaj, że to z niej się wywodzisz, to ona
          daje Ci korzenie. Nawet, jeśli dokonałeś swiadomie zmian w twoim życiu, to i
          tak twoje zachowania i postawy są albo analogiczne do postaw twoich rodziców,
          albo w ścisłej opozycji do ich własnych.
          • ja_adam Re: mam inne zdanie 20.11.06, 17:14
            NO własnie totalnie wszystko inne!!!
            to jak traktuje kobiety, jak oceniam, obraz matki w moich kobietach to jak
            próba polączenia koła z kwadratem!!
            Moje zmiany w zyciu sa tak diametralne inne, ze moge z palcem d w dupie
            powiedzieć ze
            ...mam inne zdanie!
        • yagiennka Nie rozumiesz :) 20.11.06, 16:32
          Chodzi o twoje przeżycia z dzieciństwa i środowisko w jakim sie wychowałes, to
          środowisko to nie tylko dom ale i szkoła, podwórko, koledzy. Dam sobie rękę
          uciąć że gdyby cie przebadać odkryłbyś dużo konotacji. Nie polega to na tym aby
          kopiować rodziców czy rodzinę ale na wpojonym systemie wartości, zachowanaich,
          zwyczajach, priorytetach, przeżyciach które cie kształtują zarówno te złe jak i
          te dobre. To powoduje że pewne rzeczy uznajesz a innych nie, pewnych rzeczy sie
          obawiasz, pewnych unikasz a innych szukasz.
          • ja_adam Rozumiem ze wy nie rozumiecie 20.11.06, 17:16
            ...szkoda Twojej ręki!
            Wszystko to czego unikałem z lat dzieciństwa obecnie jest chlebem codziennym!
            Wszystko do czego lgnałem, zalega w albumach pod gruba warstwą kurzu
            • yagiennka Re: Rozumiem ze wy nie rozumiecie 21.11.06, 10:25
              "Nawet, jeśli dokonałeś swiadomie zmian w twoim życiu, to i
              tak twoje zachowania i postawy są albo analogiczne do postaw twoich rodziców,
              albo w ścisłej opozycji do ich własnych. "

Zacytowałam poprzedniczkę. W opozycji też się buduje swoją tożsamość. Drogi
              Adamie, gdyby dzieciństwo i środowisko w którym się wychowałeś nie ukształtowało
              cię nie byłbyś człowiekiem :) Ja tez rżnię się od swoich rodziców i np z pewnymi
              rzeczami nigdy nie zgadzałm się ze swoim ojcem i moje wartości różnią się od
              tego co mi wpajał bo uważam je za niewłaściwe. Opozycja. Natomiast od mamy
              przejęłam kilka cech. Zauważam jak wiele mamy wspólnego, jak podobnie myślę i
              dogaduję się ze swoją siostrą bo wyszłysmy z jednego domu i mamy podobne
              spojrzenie na świat. Ale oczywiście siostra tez sie ode mnie różni bo chodziła
              do innej szkoły, miała innych znajomych, jest w innym wieku. Wszystko to ma
              znaczenie.
              • kwiaaatek1 Czy dzieciństwo ma wpływ na nasze życie? 21.11.06, 10:42
                Najczęściej zastanawiają się nad tym osoby pochodzące z rodzin dysfunkcyjnych,
                które dały im porządnie w kość, tak, że dzieciństwo do dziś odbija im się
                czkawką, jak mnie, tutaj opisuję wpływ dzieciństwa na dorosłe życie:

terapiadda.republika.pl/
                Mieszkałam z rodzicami przez pierwsze 18 lat życia, a 15 lat mieszkam poza domem
                i już nie jestem pod ich wpływem, więc nie mogę już ich oskarżać, że nie wiedzie
                mi się w życiu, jestem osobą dorosłą i wszystko, co mi się przytrafia, zależy
                ode mnie lub środowiska, w którym żyję. Ale trudno jest się pozbyć cech, które
                nabyło się w dzieciństwie, np. syndromu DDA, ja musiałam w tym celu uczęszczać
                na terapię, a i tak do końca nie jestem wyleczona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka