Dodaj do ulubionych

problem z koncentracją u 6-latka

IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 23.04.03, 10:36
moja corka ma klopoty ze skupieniem sie nad czyms przez dluzszy czas, np.
zeby narysowac caly rysunek, a nie porzucac go w polowie. Szybko zniecheca
sie kazda najmniejsza trudnoscia. Tylko ulubiony film potrafi zatrzymać ja
przed telewizorem do konca, z czego akurat nie bardzo sie ciesze. Czy ktos
wie jak wyrobić w dziecku umiejetnosc skoncentrowania sie na jednej rzeczy i
doprowadzenia jej do konca?
Obserwuj wątek
    • Gość: Malwina Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: *.abo.wanadoo.fr 23.04.03, 10:39
      normalne w tym wieku
      • Gość: Mevillian Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: *.blich.krakow.pl 23.04.03, 10:45
        Gość portalu: Malwina napisał(a):

> normalne w tym wieku
        fakt, normalne.
        ale czasami nie do konca..
        sprobuj skontaktowac sie z jakas poradnia psychologiczno-wychowawcza -
        zaprowadz tam corke, jesli jest cos nieprawidlowego w jej braku koncentracji,
        to na miejscu otrzymasz porade. lepiej, by ktos zobaczyl zachowanie Twojej
        corki, przeprowadzil konkretny wywiad - niz doradzal jedynie po opisie
        zachowania Twojej corki, przedstawionym przez Ciebie :)
        pozdrawiam :)
        Mevillian

• Gość: mok-ka Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: 195.245.213.* 23.04.03, 10:57
      mój syn, obecnie 8 letni jest ruchliwy od urodzenia.
      teraz już jest lepiej, ale wcześniej też miał problemy z koncentracją.
      kiedyś byłam z nim u psychologa, który stwierdził, że dziecko rozwija się
      dobrze, tylko taką ma naturę.
      dla własnego spokoju sumienia, idź do psychologa.
      pozdr.
    • Gość: jaro Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.23.* 23.04.03, 11:59
      Czasem niektórzy radzą, żeby zmniejszyć ilość słodyczy i cukru w diecie.
    • Gość: Imagine Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: *.unl.edu 23.04.03, 17:45
      Gość portalu: Gość portalu: m napisał(a):

> moja corka ma klopoty ze skupieniem sie nad czyms przez dluzszy czas, np.
      > zeby narysowac caly rysunek, a nie porzucac go w polowie. Szybko zniecheca
      > sie kazda najmniejsza trudnoscia. Tylko ulubiony film potrafi zatrzymać ja
      > przed telewizorem do konca, z czego akurat nie bardzo sie ciesze. Czy ktos
      > wie jak wyrobić w dziecku umiejetnosc skoncentrowania sie na jednej rzeczy i
      > doprowadzenia jej do konca?

Daj spokoj temu dziecku !!! Ma jeszcze czas na swoj kierat. Pozwol mu byc soba.
      Wedlug mnie to ty masz klopoty. Dziecko ma prawo do nieskrepowanej wolnosci,
      biegania, zaczynania, porzucania. Daj jej sie BAWIC !!!!!!!!
      Imagine.
    • Gość: oak Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: iB.rudanet.com:* / 192.168.1.* 23.04.03, 17:54
      ... a jak już odwiedzisz tych wszystkich znachorów, to idź i kup trochę
      cierpliwości, usiądź z tym dzieckiem na dywanie, rozsyp puzzle i zacznij je z
      nią układać, ....jak jej się znudzi układaj sama dalej... tak jakby od tego
      zależała możliwość odzyskania przez ciebie władzy w nogach....
      ... zapytaj z głupią miną bez cienia złości i naiwnością godną jej
      równolatka "a dlaczego ten konik na rysunku nie ma głowy?"
      ......zagraj z nią w "tysiąca", bierki, domino czy warcaby albo w cokolwiek w
      co rozgrywka trwa dłużej niż "jedno życie w pokemonach"...
      ... ogólnie całe to zachowanie to słaby środek, ziołowy rzekłbym,
      wolnodziałający i całe jego działanie to być może jedno wielkie placebo, ...
      tak naprawdę to tylko czas robi swoje ... niemniej pozwala żyć w świadomości
      słuszności swego działania, może nie tyle pomaga dziecku co rodzicowi.
      powodzenia
      oak /pokąsany przez coś co miało się zwać ADHD )))/
      • Gość: m Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 24.04.03, 09:40
        bardzo dziekuje za wszystkie listy, dziecko nie lubi slodyczy, rozwija sie
        prawidlowo, gramy razem w rozne rzeczy (w bierki tez, grzybobranie, memo itd,
        choc króciutko i rzadko do konca), ale chyba, przynajmniej z niektorymi nie
        zrozumielismy sie: nie oczekuje porady z powodu patologii, ale sadzilam, ze
        ktos cos poradzi z wlasnego doswiadczenia, jakas wlasnie gre, zabawe czy inne
        zajecie wyrabiajace w dziecku zdolnosc koncentracji (wzglednie czego nie robic,
        bo to sprzyja rozkojarzeniu). A ze jest z ta koncentracja ponizej przecietnej
        dla tej grupy wiekowej to widze sama i widza tez panie z przedszkola, mam do
        nich zaufanie. czekam wiec dalej, pzdr, m
        • Gość: Malwina Re: problem z koncentracją u 6-latka IP: *.abo.wanadoo.fr 24.04.03, 10:29
          wez prosze pod uwage ze mozesz miec b zdolne dziecko ktore sie nudzi !
          a szkola jest walcem ktory wszystko zrownuje i bedzie twoja corka miala
          identyczne klopoty jak opoznione dzieci z problemami cognitywnymi !
          I identyczne objawy (zle stopnie, negatywna ocena nauczycieli)
          Moze ona nie MUSI sie koncentrowac a powiedziec o co chodzi jeszcze nie potrafi
          i zrestaurowac, oddac tego co pochlania tez nie bo wiek nie ten.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka