ja_adam 08.06.08, 18:21 Jednym ze znaków nowych czasów jest fakt, że ludzie nie potrafią być sami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brak-chmur Re: Znak czasu 08.06.08, 18:28 Znak czasu jest nieco inny....samotność absolutna. Ludzie nigdy nie potrafili być sami. Dzisiaj dobrowolnie skazują się na samotność, albo zostają skazani przez innych. Wzrasta też poziom depresji i trudno nie zauważyć związku. Smutne.... Odpowiedz Link Zgłoś
mariaeva Re: Znak czasu 08.06.08, 18:29 takze tak myslę samotnosc to znak naszych czasow samotnosc gdy sie jest samemu i gdy jest sie z kims takze czesto sie pojawia nie umiemy zyc Odpowiedz Link Zgłoś
brak-chmur Re: Znak czasu 08.06.08, 18:33 Umiemy żyć, ale jesteśmy istotami społecznymi, więc potrzebujemy współdziałania, rywalizacji w zdrowym znaczeniu tego słowa, bo ona może nam dostarczyć zadowolenia z sukcesu. Potrzebujemy poczucia wspólnoty interesów, myśli, działań i celów. Potrzebujemy miłości i ciepła ciała drugiego człowieka, jego uśmiechu, akceptacji i wzajemności w uczuciach. Odpowiedz Link Zgłoś
mariaeva Re: Znak czasu 08.06.08, 18:35 potrzebujemy jak najbardziej jednak coraz rzadziej to dajemy i dostajemy Odpowiedz Link Zgłoś
brak-chmur Re: Hmmmm 08.06.08, 18:37 Owszem, dajemy często chleb , a dostajemy kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
mariaeva Re: Hmmmm 08.06.08, 19:21 mnei statnio stale trafiaja sie kamienie zamiast chleba Odpowiedz Link Zgłoś
spinline Re: Znak czasu 08.06.08, 19:20 Aspekt podlegajacy dyskusji. Ludzie sa sami na nowy sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
dotyk_wiatru Re: Znak czasu 08.06.08, 19:24 Ja potrafię, tylko...dlaczego inni mówią, że jestem egoistką z tego powodu? Bo co? Bo nie chcę związku? Bo ponoć nie chcę przyjąć na siebie odpowiedzialności za czyjeś szczęście? Bo nie chcę dać wnuków Rodzicom? Tajemnicza dla mnie jest ta ocena...... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Znak czasu 09.06.08, 23:25 myślę dopiero teraz pozwalają sobie na próby bycia samemu dawniej bez gromady znaczyło śmierć byliśmy niewolnikami gromady teraz nie co rusz ktoś nowy odrywa sie .. próbuje sam i nawet jesli to jeszcze nei wychodzi - zaczęło się odwaga samotności jak larwy meduzy niby odpływają ale zawsze tylko po to by dalej i głębiej zakorzeniać meduziość ja nie miałabym dość odwagi odpłynąć w kosmos SAMA wolałabym być najgorszym niewolnikiem wśród ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
hazzard Re: Znak czasu 16.06.08, 22:25 może nie potrafią być sami - a może nie chcą? Bo cóż to za życie, przez które trzeba przejść samotnie? Ale prawdą jest, że zawsze jesteśmy sami, nawet gdy jest ktoś obok nas... Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Znak czasu 16.06.08, 22:30 Jest dość fajny artykuł na ten temat w ostatnim Tygodniku Powszechnym. A właściwie to o sprawie całkiem przeciwnej - o dobrym obliczy singlowania. Odpowiedz Link Zgłoś
gapuchna Re: Znak czasu 16.06.08, 22:30 Jest dość fajny artykuł na ten temat w ostatnim Tygodniku Powszechnym. A właściwie to o sprawie całkiem przeciwnej - o dobrym obliczu singlowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Znak czasu 16.06.08, 22:37 ja_adam napisał: > Jednym ze znaków nowych czasów jest fakt, że ludzie nie potrafią być sami. O przepraszam, mi bardzo dobrze jest być samej :) - co prawda tylko w tym sensie, że spędzać dużo czasu samej, a nie być "nie w parze". Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Znak czasu 16.06.08, 22:39 Poza tym najwięcej szczęścia dają udane spotkania, rozmowy z innymi - jesteśmy jednak stworzeni do życia we wspólnocie :) Odpowiedz Link Zgłoś