poczesia 28.02.09, 17:51 Żzję w ciągłym strachu, bo mama mnie straszy,że popełni samobójstwo,bo brakuje jej na lekarza i wykupienie leków.Ja nie mogę jej finansowo pomóc,bo sama przędę cięko.Co jej mówić jak straszy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dekadencja1 Re: Mama straszy mnie samobójstwem 28.02.09, 18:33 Proponuje zwrócić się do ośrodka pomocy rodzinie z wnioskiem o przyznanie dotacji na zakup leków. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Mama straszy mnie samobójstwem 28.02.09, 22:38 Co jej mówić jak straszy... są darmowi psychiatrzy, nie trzeba iść do prywatnych. Szpitale też są jeszcze darmowe, a tam leki są też jeszcze za darmo. Przeważnie leki psychotropowe, czyli takie na depresje są bardzo tanie, albo nawet darmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
guru.bokonon Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 14:41 kajda28 napisała: > są darmowi psychiatrzy, nie trzeba iść do prywatnych. Szpitale też > są jeszcze darmowe, a tam leki są też jeszcze za darmo. > Przeważnie leki psychotropowe, czyli takie na depresje są bardzo > tanie, albo nawet darmowe. > Dla mnie nie jest wcale takie jednoznaczne, ze mama autorki jest pod opieka psychiatry, to moze chodzic o calkiem inne leki, kardiologiczne, przeciwcukrzycowe, onkologiczne itd Fachowosc wielu psychiatrow dostepnych w ramach nfz pozostawia wiele do zyczenia. Leki nowej generacji sa bardzo drogie relatywnie do dochodow rencistow czy emerytow. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Mama straszy mnie samobójstwem 02.03.09, 17:47 > Dla mnie nie jest wcale takie jednoznaczne, ze mama autorki jest pod opieka > psychiatry, Ale być może powinna, bo grożenie samobójstwem nie świadczy na ogół o doskonałym stanie psychicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Mama straszy mnie samobójstwem 03.03.09, 09:28 Każdy kto grozi samobójstwem powinien niezwłocznie udać się do psychiatry. Co do innych chorób i specjalistów, to zdaje sobie sprawę że nie łatwo się do nich dostać i nie są najlepsi - Ci darmowi, ale co zrobić? Mnie też nie stać na prywatne leczenie moich dzieci (ja na razie nie potrzebuje leczenia) i jakoś nie przychodzą mi z tego tytułu myśli samobójcze. Jest Pomoc Społeczna która pomaga finansowo osobom ubogim. Odpowiedz Link Zgłoś
m-i-l-v-a Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 14:04 Poza tym, co napisały Dekadencja i Kajda , mówić jej że ją kochasz....i że jej życie jest dla Ciebie bardzo ważne....I koniecznie zrobić coś, żeby mogła kontynuować leczenie. Mam wrażenie, że ma jakieś poczucie bezsilności i niemożności. Może na dodatek czuje, ze jest ciężarem, że nie jest nikomu potrzebna, zdana tylko na siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna.dziewczyna Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 14:37 Matka szantażuje cię emocjonalnie, a ty się dajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
guru.bokonon Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 14:44 sloneczna.dziewczyna napisała: > Matka szantażuje cię emocjonalnie, a ty się dajesz. > Niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
m-i-l-v-a Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 14:49 To zbyt poważna sprawa, zeby tak szybko postawić diagnozę. Powody takiego zachowania moga być rózne: wołanie w ten sposób o pomoc, o uwagę, manifestowanie swojej bezradności, Może być również szantaż emocjonalny, ale tego nie można stwierdzić po jednym incydencie.... Taki szantaż może rzeczywiście wykończyć otoczenie i żeby go skończyć trzeba zaryzykować stwierdzenie w stylu :"To Twoje życie, rób z nim co chcesz". Tylko jezeli to nie szantaż ,a wołanie o pomoc, co wtedy zrozumie ta matka? Pomyśli sobie, ze została sama ze swoim problemem, a efekt moze być drastyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
poczesia Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 16:12 Wiem , że to szantaż emocjonalny , ale nie wiem jak się bronić i jej nie zranić.Mama ma rozliczne choroby starcze,nie radzi sobie z nową rzeczywistością,nie potrafi rozpychać się łokciami w przychodni , więc nie dostaje numerków,idzie prywatnie a to kosztuje,a emeryturę ma dość niską.... Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 16:24 hmm, wtrace sie. Te, niektore, 'choroby starcze' sa czesto zwyklym procesem starzenia a na to nie ma lekarstwa - i potrzeby pogarszania przez przyjmowanie srodkow chemicznych z ktorymi organizm sobie roznie radzi. Postaraj sie moze wspolnie z mama zweryfikowac to na co dokladnie te lekarstwa bierze i czy rzeczywiscie cos to daje. Starzec sie i tak bedzie i coraz bardziej do d... miec. Sytuacja w Polsce emerytow jest tragiczna - nie dziwie sie ze nie chce jej sie juz zyc. Jesli do tego nie masz dla niej czasu to i po co? - by w kolejce do lekarza sobie postac? O chorobach porozmawiac z innymi emerytami? Postaraj sie 'wejsc w jej buty' i wowczas cos wymyslec wspolnie - jakies zajecia, obowiazki moze? Rozliczac ja z ich wykonania regularnie? Jak z dzieckiem! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
guru.bokonon Re: Mama straszy mnie samobójstwem 03.03.09, 12:00 clarissa3 napisała: > > Te, niektore, 'choroby starcze' sa czesto zwyklym procesem > starzenia a na to nie ma lekarstwa - i potrzeby pogarszania przez > przyjmowanie srodkow chemicznych z ktorymi organizm sobie roznie > radzi. > Co? Co? Co? Nie leczy sie cukrzycy, miazdzycy, artretyzmu, reumatyzmu, podagry, osteoporozy, zakrzepicy itd itd? Nie dziala sie w kierunku zlagodzenia dolegliwosci (zlagodzenia lub uwolnienia od bolu, spowolnienia postepujacych procesow) zwiazanych z wiekiem? Geriatria to zbyteczny dzial medycyny? Na szczescie /prawie/ minely juz czasy gdy odmawiano leczenia szpitalnego osobom w podeszlym wieku. > >Postaraj > sie moze wspolnie z mama zweryfikowac to na co dokladnie te > lekarstwa bierze i czy rzeczywiscie cos to daje. Starzec sie i tak > bedzie i coraz bardziej do d... miec. Sytuacja w Polsce emerytow > jest tragiczna - nie dziwie sie ze nie chce jej sie juz zyc. Jesli > do tego nie masz dla niej czasu to i po co? - by w kolejce do > lekarza sobie postac? O chorobach porozmawiac z innymi emerytami? > Postaraj sie 'wejsc w jej buty' i wowczas cos wymyslec wspolnie - > jakies zajecia, obowiazki moze? Rozliczac ja z ich wykonania > regularnie? Jak z dzieckiem! > Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Mama straszy mnie samobójstwem 03.03.09, 20:18 Nie zrozumialas. Choroby nalerzy leczyc, jsli to sa stwierdzone choroby ktorych przebieg mozna zlagodzic lub je wyleczyc. O czym mowilam to o tendencji ktora maja niektorzy starsi ludzie, do 'leczenia' sie samemu albo u wielu lekarzy naraz - kupowania 'lekow' z polki, bez recepty, takich 'na wszystko' albo kazdy na co innego - postoj chwile w aptece i popatrz co starsi ludzie kupuja! - gdy przyjete na raz moga doprowadzic do zatrucia. I czesto doprowadzaja. Albo po prostu nic nie daja, jedynie zatwardzenie - z ktorym delikwent natychmiast biegnie do lekarza;(( Niech autorka postu sprawdzi czy tak przypadkiem nie jest - to sugerowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
guru.bokonon Re: Mama straszy mnie samobójstwem 04.03.09, 13:17 clarissa3 napisała: > Nie zrozumialas. > :) > > Choroby nalerzy leczyc, jsli to sa stwierdzone > choroby ktorych przebieg mozna zlagodzic lub je wyleczyc. O czym > mowilam to o tendencji ktora maja niektorzy starsi ludzie, > do 'leczenia' sie samemu albo u wielu lekarzy naraz - > kupowania 'lekow' z polki, bez recepty, takich 'na wszystko' albo > kazdy na co innego - postoj chwile w aptece i popatrz co starsi > ludzie kupuja! - gdy przyjete na raz moga doprowadzic do zatrucia. > I czesto doprowadzaja. Albo po prostu nic nie daja, jedynie > zatwardzenie - z ktorym delikwent natychmiast biegnie do lekarza;(( > Niech autorka postu sprawdzi czy tak przypadkiem nie jest - to > sugerowalam. > Po czesci masz racje.Musze to przyznac. Ale tez niedalej jak przedwczoraj bylem swiadkiem smutnej sceny w aptece.Staruszka miala problem z wykupieniem lekow bo po prostu nie stac ja bylo na to.Kolejka dosc duza,ludzie zaczeli sie niecierpliwic a ona upierala sie zeby panie magister wybraly te mniej wazne z ktorych moze zrezygnowac.Gdy aptekarki tlumaczyly jej ze wszystkie sa bardzo wazne i zeby wobec tego poszla jeszcze raz do lekarza,niech on zdecyduje ktore sa najwazniejsze ludzie z kolejki rozpoczeli zrzute.Ktos dal 10zlotych,ktos 20,ktos tam 5...Uzbieralo sie 68zl,wiecej niz jej brakowalo.Staruszka sie rozplakala. Ale tak sie rzadko zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
kajda28 Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 18:41 > Wiem , że to szantaż emocjonalny , ale nie wiem jak się bronić i jej > nie zranić.Mama ma rozliczne choroby starcze,nie radzi sobie z nową > rzeczywistością,nie potrafi rozpychać się łokciami w przychodni , > więc nie dostaje numerków,idzie prywatnie a to kosztuje,a emeryturę > ma dość niską.... a może jest jej wygodnie nie dostać numerku i później płakać ze nie ma za co do lekarza pójść. Może mogłabyś jej pomóc i ją zarejstrować do lekarza, nie zawsze trzeba iść rano, czasami i w dzień rejstrują na za kilka dni. Wydaje mi się że może Twoja mama potrzebować zainteresowania, troszkę poprowadzenia za rączkę- piszesz że jest teraz w nowej sytuacji i jest to dla niej trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Mama straszy mnie samobójstwem 01.03.09, 20:48 Mieszkasz w małej miejscowości, czy w dużym mieście? Bo jeżeli w dużym, to zrób rozeznanie, czy nie ma gdzieś niepublicznej przychodni, która ma kontrakt z NFZ (wtedy leczenie jest darmo). Ja korzystam właśnie z takiej, nie ma tłoku, a wizytę umawia się telefonicznie. Niedaleko jest duża przychodnia (ZOZ), tkwiąca cały cały czas w peerelu i tam właśnie dzieje się tak, jak opisałaś. Nie tylko tłok, ale i chamski personel. Odpowiedz Link Zgłoś
guru.bokonon Re: Mama straszy mnie samobójstwem 03.03.09, 11:48 poczesia napisała: > Żzję w ciągłym strachu, bo mama mnie straszy,że popełni > samobójstwo, > A w jaki sposob to robi? usiluje cos na tobie wymusic, krzyczy "zabije sie bo nie mam na lekarstwa, bo nie radze sobie, bo jestem samotna i nieszczesliwa, bo masz mnie w d..."? - to jest szantaz emocjonalny czy tez sygnalizuje "jestem bardzo zmeczona", "nie chce mi sie zyc", "nie widze sensu" itp? > > bo brakuje jej na lekarza i wykupienie leków.Ja nie mogę > jej finansowo pomóc,bo sama przędę cięko.Co jej mówić jak straszy... (czy moge zapytać ile mama ma lat? klimakterium tez moze tu odgrywac role) Odpowiedz Link Zgłoś