clarissa3 09.07.09, 22:38 Niby oczywiste ale nie do konca - zastanawiam sie co sprawia ze dominujacy facet chce zniszczyc kogos. Strach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coco-flanell Re: Psychika twardzieli 09.07.09, 23:46 To walka o wladze. Mezczyzna mysli wladza, seks, podryw i pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwracer Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 01:45 Zycie to ciagla walka o wladze. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 10:42 no tak, ale co sprawia ze ta wladza taka okropnie wazna dla niego??? No i, po co mu ta wladza? By krzywdzic? Bo dominacja, przeciez, dobra sie nie czyni - zawsze bedzie jakis ucisniony w wyniku tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 11:17 a konkretniej: po co takiemu wladza nad zyciem drugiego, zyczliwego mu, czlowieka, np. siostry??? Odpowiedz Link Zgłoś
kaa.lka Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 11:38 ehh no, a zapytaj takiego twardziela czy uwaza sie za twardziela. i niech wymieni choc jedna ceche, ktora Ty uznajesz za ewidentnie twarda. aha i bez podpowiadania temu twardzielu:) wtedy zobaczysz czys siostra czy potencjalna zdobycz. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 12:06 nie bardzo rozumiem - co znaczy 'zdobycz'? I, jak niby mam uznac jakas ceche za ewidentnie twarda? Okrocienstwo? Bezwzglednosc? Egoizm? Egotyzm? Zachlannosc? ... Odpowiedz Link Zgłoś
kaa.lka Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 12:43 jesli dobrze zrozumialam, dla Ciebie twardziel to osoba o zestawie pejoratywnych, lekko mowiac, cech. moze zatem nieco niefortunnie, przeciwstawilam znaczeniu slowa: siostra- zdobycz. winno byc: siostra-obca; lub nie spokrewniona. zas, proszac Cie o wymienienie jednej "twardej"cechy chodzilo mi o wyjasnienie Twoich emocji, ktore towarzysza owej. ot tyle jesli idzie o twardego( brata?) nawet nie musnietego pozytywem:) pomysl o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 12:56 czyli ze brak wiezow (bonds)? Korzystanie z takich - ze stony siostry - bylo zawsze, wrecz, wymagane. (Wykorzystanie?) Moje emocje? Obrzydzenie, pogarda, lek, ...strach co jeszcze zrobi.. Odpowiedz Link Zgłoś
kaa.lka Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 13:25 no wlasnie, czyli ze uwazajac sie za siostre tak naprawde sama z gory uznajesz go za bastarda->tak zreszta logiczniej, miast okreslen spoza rodziny:) i stad moja proba przypomnienia Ci o komunikacji. podstawowym dla rodziny sposobie funkcjonowania. zapytania sie twardziela o co mu chodzi. no ale Ty wolisz, wkrecajac sobie w glowe wszystkie niedobre emocje, bac sie na wyrost coz, Twoj wybor:) peesy gdybys moze nieco precyzyjniej opisala swoja sytuacje, nie poslugujac emocjami towarzyszacymi Tobie, a dla nas kompletnie nie zdefiniowanymi; towarzyszacymi nieznanym w koncu faktom, byloby prosciej cokolwiek .. a w taki sposob to i Salomon nie naleje, prawda? --- ktos kiedys sygnaturka wbil mi do glowy lek zabija dusze; bez duszys do zycia nie gotowy Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 13:32 a ja nie prosilam o rozwiazywanie mojej sytuacji tylko o wiedze na temat schematu dominator / ofiara. Ja nie mam w sobie potrzeby niszczenia ludzi, uwazam tez ze to zle - pytam wiec co taka osoba kieruje? Z czego to sie bierze? Z urodzenia? Pytalas o moje emocje to Ci odpowiedzialam - myslalam ze po cos madrego to chcialas wiedziec. Ale, dzieki;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaa.lka Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 13:41 aha:) ale zestawienie dominator-ofiara tez nie logiczne. zatem nie ma takiego schematu. pozdrawiam jeszcze raz. pa Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 13:52 czyli ze nie wiesz. to po co... Odpowiedz Link Zgłoś
juliaiga Re: Psychika twardzieli 11.07.09, 14:13 zobacz temat psychologia społeczna i osobowość autorytarna bo to o czym piszesz i obserwujesz to to jest już jakoś wyjaśnione.osobowość autorytarna to jest tak zwana osobowość F ale dotyczy nie tylko mężczyzn ale też i kobiet. nie każdy mężczyzna jest autorytarny.są mężczyżni którzy mają serce.patrzą z męskiego punktu na sprawę ale uruchamiają emocje.natomiast ta osobowość F to tutaj są różne typy.od skrajnych do mniej skrajnych,do takich którzy wybierają sobie sytuacje.mogą to być psychopaci,osobowości z pogranicza psychopatii,do takich ludzi wydawałoby się przeciętnych.wiesz jak ja odróżniam osobowość F od innych typów?pytam się czy dana osoba jest za aborcją-wtedy typy F zawsze są za aborcją. na przykład masz typ kapo w obozie koncentracyjnym i to jest typ osobowości autorytarnej-i tu nie masz żadnych wątpliwości.ale na przykład Barak Obama też jest typem F-a tego byś nie odróżniła po nim.no i dzięki temu możesz takich typów mijać. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 11.07.09, 16:18 Dzieki! Brzmi bardzo podobnie :( ale dalej nie wiem co on sie tak na mnie uparl.. Juz tyle mi pochrzanil! Odpowiedz Link Zgłoś
juliaiga Re: Psychika twardzieli 16.07.09, 14:48 pytaszę z czego wynika autorytaryzm-z przemocy-a przemoc z mądrości nie wynika,to idiota.wiej od tego gdzie pieprz rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 20.07.09, 10:40 wieje!:( A on dalej mnie niszczy - moje relacje z innymi, moja psychike, moje dobro... Ilez akceptacji w spoleczenstwie tachich..:( Odpowiedz Link Zgłoś
juliaiga Re: Psychika twardzieli 21.07.09, 13:29 ja kiedyś poznałam przez internet pewnego profesora,on jest byłym wykładowcą aobecnie zajmuje się psychocybernetyką,to jest taka dziedzina która łączy matematykę,fizykę i psychologię.i to była dla mnie ogromna znajomość no i trochę stres bo z nim pisałam maile-co o mnie pomyśli i takie różne rzeczy.ale odpisywał:)i kiedyś napisał mi,że jego doktoranci i magistranci robili badania naszego społeczeństwa,i badania te pokazały że nasze społeczeństwo ma motywacje autorytarne na pograniczu ze zwierzęcymi.także przyzwolenie na takie zachowania u nas jest i ja Ci wierzę że jest Ci ciężkio.ale na nich są socjotechniki,ja nie znam wszystkich tylko jedną ale skukuje jeśli chcesz to napiszę Ci ją następnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 21.07.09, 18:51 Tak, prosze! Widze ze nie obcy Ci ten temat i chcialabym bys mi napisal/a (?) wiecej. Tu lub na priva, jak wolisz, ok? Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
anonim_ka Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 12:07 Mozliwe ze siostra zabrala mu "cos" np milosc rodzicow , babci itp - jesli jest mlodsza....to jest rodzaj zemsty - odwetu rozkapryszonego berbecia. lub jesli siostra jest przez otoczenie postrzegana jako zdolniejsza , pracowitsza itd a zatem zagraza jego wizerunkowi to jest zazdrosc rywalizacja i wyeliminowanie przeciwnika. Zyczliwosc siostry jest widziana jako slabosc i sentymentalizm ....bo " zycie jest brutalne". Facet karmi sie swoimi mozliwosciami dokopania innym. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzoid Re: Psychika twardzieli 10.07.09, 16:02 Pewnie macica jego matki i masturbacja ;D Odpowiedz Link Zgłoś
teoriawszystkiegoiniczego Karaluchy 11.07.09, 17:03 To jest walka karaluchów o kawałek odchodów, a na koniec i tak giną od........... domestosu Odpowiedz Link Zgłoś
by_witch Destrukcja 11.07.09, 17:33 To nie twardziel, a słaby facet. Silny jest kreatywny i twórczy. Zyje i pozwala żyć innym. Tylko mały facet niszczy kobietę. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein Re: Psychika twardzieli 20.07.09, 12:45 są 3 rodzaje twardzieli - lisy, lwy i ludzie tak tępi, że zupełnie niewrażliwi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ir1.easy Re: Psychika twardzieli 20.07.09, 19:17 twardziele są różni; silni i zestrachani (w tym sfrustrowani na jakimś tyle), tych 2-gich jest znacznie więcej. Tacy tylko wypatrują ofiary. I jedyne co na nich działa to odrzucenie. I to stanowcze. Stanowcze nie dla ich prób dominacji. Niestety. Tacy muszą poczuć siłę i niezależność drugiej strony relacji by nie zacząć lub przestać dręczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
alfika Re: Psychika twardzieli 22.07.09, 00:39 tak działają mięczaki, które chcą udawać twardzieli postawisz sprawę twardo: albo się obrażą, albo odpieprzą iukład znormalnieje Odpowiedz Link Zgłoś
insula.incognita Re: Psychika twardzieli 28.07.09, 18:53 clarissa3 napisała: > Niby oczywiste ale nie do konca - zastanawiam sie co sprawia ze > dominujacy facet chce zniszczyc kogos. Strach? Czy facet , czy kobieta, przeciez to niejest istotne. Strach. Tchórzostwo. Kompleksy i diabel wie , jakie jeszcze inne defekty osobowości. Największą szlachetnością jest - mieć władzę, zdawać sobie sprawę ze swojej siły, ale nie wykorzystywać tego przeciwko nikomu. Szczególnie wobec tych słabszych. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Psychika twardzieli 28.07.09, 19:03 dominujący facet będzie niszczył tylko tych którzy mu stoją na drodze Pozostałych zależnie od przydatności zostawia w spokoju a nawet nagradza za uległość Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 28.07.09, 20:20 moja uleglosc jest nagradzana tylko pozornie, tak by inni mysleli a ja nie miala swobody, nie mogla zrobic zadnego ruchu, na scislych, ograniczajacych, warunkach - petla sie zaciesnia! - wiec w rzeczywistosci jest to wciaz niszczenie mnie Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Psychika twardzieli 28.07.09, 21:35 nie można chcieć mieć Pana i zarazem narzekać ze wykorzystuje i ogranicza zapewne przywileje jakieś tez są a Ciebie KTO zmusza do bycia z nim ? sama sobie to robisz nie ma takich warunków z których nie można uciec tylko możliwe że łatwiej w NIM wiecznie widzieć przyczynę SWEGO niezadowolenia nie dociekaj czemu on ci to robi tylko sama się uratuj niewolnik potrzebuje Pana choćby go nienawidził samodzielność rozwód to jak mała wojna w której wyrywa się zarówno samotność jak i utratę prawa do obarczania za własną niemoc samotność pustkę i niezadowolenie wciąż tylko innych Nie zrozum mnie źle wiem że to trudne ale tylko tak można wygrać wolność szansę ( w żadnym razie pewność) na powolne uczenie się szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 28.07.09, 22:15 Solaris, mowimy o moim starszym bracie, nie mezu! Tak, ja chce zeby wreszcie bylo tak jak dla mnie jest dobrze a nie jak dla niego! Upieram sie by o MOJE zycie teraz zadbac! Bo do tej pory zawsze jedynie o JEGO! chodzilo. Przez cale moje zycie.. Ja wlasnie NIE CHCE MIEC PANA!!! Chcialabym miec brata...jak juz musze go miec... Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Psychika twardzieli 28.07.09, 22:56 Z bratem wbrew pozorom łatwiej bo jednak zwykle mniej zależności materialnych i nie ma wspólnych dzieci no i możliwe wsparcie męża Skoro pzrez całe życie sobei z tym problemem nie poradziłaś - to na pewno jest to trudne można rzecz że na razie za trudne ale ejdnak mozliwa jest próba pzredefiniowania waszych stosunków - albo ty badz silna z pomocą terapeuty walcz o to - albo on to zaakceptuje i relacja sie zmieni albo nie i sam z niej zrezygnuje albo ty zrezygnuj z tej relacji bratem twoim pozostanie zawsze - jednak mozęsz kontakty ograniczyć bardzo radykalnie tak aby cię rzadko raniły przede wszystkim zaś co cię rani to twoje oczekiwanie cieplejszych braterskich uczuć zrezygnuj rezygnacja ze złudzeń zawsze przynosi ulgę a na dodatek moz e przynieść paradoksalnie choć w dłuższym dystansie - zmianę stosunków Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: Psychika twardzieli 29.07.09, 10:35 Jestem sama. Oslablam z roznych wzgledow i on to wykorzystuje. Przedtem, z materialnymi sprawami latwo sobie poradzil i ogolocil - przy przyzwoleniu innych. A teraz jeszcze siega po to co sama wyrobilam.. Kopie niemilosiernie, dusi, ogranicza, pomawia.. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: Psychika twardzieli 30.07.09, 00:02 zatem nic nie tracisz zostawiając go wraz z niespełnionym marzeniem o braterskiej pomocy wsparciu i zyczliwości Odpowiedz Link Zgłoś