Dodaj do ulubionych

Bycie poczytalnym

IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 16:26
Tykotnik Powsiechny donosi:

"Osobnik X. wzial i zaciukal kilka osob, po czym spakowal, zakopal a z czesci
przygotowal sobie wieczerze. Zbiegli sadowi psychiatrzy orzekli poczytalnosc
oskarzonego w czasie dokonywania zbrodni. Na tej bazie sad skazal Osobnika X.
na kare smierci."
_____
Hawk, co o tym sadzicie ? Mnie to przeraza, gdyz poczytalnosc nie gwarantuje,
ze kogos nie zaciukam. Wydaje sie, ze tego typu opinie zbieglych sa dosc
czeste. Czy dokonanie tak strasznych zbrodni nie jest dowodem na
niepoczytalnosc ? Kto moze tak naprawde wiedziec co sie dzialo w umysle
zbrodniarza w czasie aktu zbrodni ?
Imagine.
Obserwuj wątek
    • Gość: Triss Merigold Re: Bycie poczytalnym IP: *.acn.waw.pl 31.12.03, 16:31
      Nieważne co się działo w jego umyśle, ważne że miał świadomość popełniania
      czynu zabronionego. Poczytalność niczego nie gwarantuje a już na pewno nie
      chroni przed popełnieniem zbrodni. Po co nam wiedza co działo się w jego
      umysle? Chyba tylko do celów badawczych.
      • Gość: Imagine Re: Bycie poczytalnym IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 17:00
        a skad wiesz, ze mial swiadomosc popelniania czynu zabronionego ? nikt tam nie
        byl, oprocz niego i ofiary. To co dzisiaj mowi lekarzom i prawnikom nie musi
        byc odzwierciedleniem stanu z czasu zbrodni.
        Imagine.
    • Gość: gf Re: Bycie poczytalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 16:38
      Można być nienormalnym i jednocześnie poczytalnym.

Ty byś pewnie mógł, ale raczej w afekcie ;)

dzień dobry :)
      • Gość: Imagine Re: Bycie poczytalnym IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 16:58
        Hawk gf and others. Jak mozna miec swiadomosc popelnienia zbrodni i ja
        popelnic ? Czy moze jednak czesc naszego mozgu jest sparalizowana w czasie
        takiego aktu ? Czy moze kazda zbrodnia jest popelniana w afekcie ? Kto
        powiedzial, ze afekt to nagly impuls ? Wydaje mi sie, ze niektorzy
        cale zycie egzystuja w afekcie ?
        • Gość: gf Re: Bycie poczytalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 17:16
          Myślę, że nie wszyscy maja taki sam pogląd na zbrodnię, jak Ty.
          Oni się nazywają socjopaci :))
          • Gość: Imagine Re: Bycie poczytalnym IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 17:25
            czy socjopatia jesy choroba ? jesli tak, czy to nie eliminuje poczytalnosci ?
            • Gość: gf Re: Bycie poczytalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 17:49
              Nie wiem, czy to figuruje w jakimś spisie chorób.
              Jestem przekonana, że można zabić z zimną krwią w pełnej świadomości tego, co
              się robi i nie uważać tego za zło.
              • Gość: Imagine Re: Bycie poczytalnym IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 19:04
                przyczepie sie do tej twej pelnej swiadomosci. w moim przekonaniu, pelna
                swiadomosc, nosi w sobie z definicji niemoznosc zabicia z zimna krwia.
                w tym jednym momencie, gdy noz zawisl nad czyjas szyja, gdy cyngiel zetknal sie
                ze wskazujacym palcem, w tej czesci sekundy, wedlug mnie, tracimy swiadomosc
                swego czynu. czym jest ten blackout chwilowy ? nie wiem.
                Imagine.
                • Gość: gf Re: Bycie poczytalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 19:12
                  Nie wiem, Jędrek. Nigdy nikogo nie zabiłam.
                  • Gość: Imagine Re: Bycie poczytalnym IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 19:14
                    a ja to co ? gdzie dzisiaj walcujesz Olenko ?
                    • Gość: gf Re: Bycie poczytalnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 19:17
                      na wsi prawie ;))
                      podobno przy cygańskiej kapeli :)

a Ty ?
                      • Gość: Imagine Re: Bycie poczytalnym IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 19:20
                        aaaa cyganicho jedna ? ja na bialej sali, podswiadomie czekajacy na jakis
                        atak w Nowym Jorku. Niezle ludzi tu strasza. Odradzaja pojscie na Time Square.
                        Baw sie dobrze.
                        Imagine.
                        • Gość: gf ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 19:39
                          Niech Ci się spełniają w 2004 marzenia :)
                          By nie powiedzieć - sny ;)))))))
                          • Gość: Imagine Re: ;) IP: *.adsl.navix.net 31.12.03, 21:56
                            och, zeby choc ten jeden sen sie spelnil .............
    • Gość: gf :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.03, 17:52
      > Tykotnik Powsiechny donosi:

są lektury filozofów, o których się śniło czytelnikom tych filozofów, że ci
      filozofowie je czytają ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka