Dodaj do ulubionych

co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład

26.07.11, 15:20
Zastanawiam sie nad wyborem specjalności nauczycielstwo czy przekład. Mam już przygotowanie pedagogiczno metodyczne i praktykę pracy w szkole z drugiej strony przedmioty na przekładzie wydają się ciekawsze niż kolejne zajęcia z pedagogiki, metodyki, psychologii etc. Może ktoś powiedziec ze powinnam sie kierować tym gdzie będę chciała pracować ale kto to dzis wie.....
powiedzcie mi czy osoba, która ukończyła filologię w specjalności przekład spokojnie dostanie prace np w szkole i czy ta informacja o specjalności ujeta jest gdzieś na dyplomie, nie chciałabym się w coś wrobić na własne życzenie i pieniądze
Bardzo dziękuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • anglofil Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 28.07.11, 00:22
      zapytaj w szkole niech ci pokaza jaka wyglada dyplom i rob co cie interesuje bez sensu bulic za nic.
      • yoka1 Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 28.07.11, 11:46
        na dyplomie mgr będzie napisane jaka specjalizacja, a więc musisz mieć inny dokument potwierdzający uprawnienia pedagogiczne ( w przypadku wyboru przekładu), gdybyś chciała pracować w szkole
        • jaszczurka1-0 Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 28.07.11, 18:03
          Na moim dyplomie mgr (nie filologia) z 1999 r. nie ma ani jednego słowa o specjalizacji, dlatego zastanawiałam sie jak jest w filologii. Co sie tyczy nauczycielstwa to mam tzw kurs kwalifikacyjny - metodyczno pedagogiczny dla nauczycieli angielskiego (260h), który warz z moim CPE pozwalal mi uczyć w szkole, coraz częsciej się jednak spotykam z sytuacją, że to za mało...
          • ophelia78 Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 28.07.11, 21:23
            >coraz częsciej się jednak spotykam z sytuacją, że to za mało...

Owszem, zmieniły się przepisy: żeby uczyć w SP albo GM, trzeba mieć minimum licencjat, w LO magisterium, z przedmiotu kierunkowego oczywiście.
            • yoka1 Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 28.07.11, 21:29
              ja mam dyplom filologii i mam specjalizację wpisaną

> Owszem, zmieniły się przepisy: żeby uczyć w SP albo GM, trzeba mieć minimum lic
              > encjat, w LO magisterium, z przedmiotu kierunkowego oczywiście.
              >

tak, tylko ci co już byli zatrudnieni w oparciu o kursy nadal pracują i mają się dobrze
            • mama_klary Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 04.08.11, 21:36

Gdzie można przeczytać o tych zmianach?
              • chinwag Do Mamy-Klary 05.08.11, 07:09
                O zmianach tych przeczytać można jedynie w poście Ophelii, bo nadal obowiązuje rozporządzenie, które absolutnie respektuje odpowiednie certyfikaty (obok oczywiście dyplomu nie-filologii i tzw. uprawnień pedagogicznych).
                • mama_klary Re: Do chinwag 05.08.11, 11:59
                  Dzięki, prawdę mówiąc zaczęłam się denerwować, czy od września wrócę do pracy. Swoją drogą sporo jest nauczycieli takich jak ja( certyfikat i inne studia). Ja zapisałam się na magisterskie II stopnia od października, mam nadzieję, że zdążę zanim powiedzą, że nie mam kwalifikacji. Uważam w ogóle, że ministerstwo mogłoby sprawę wyjaśnić, powiedzieć np. czy certyfikaty będą nadal obowiązywać , jak długo, dać naucycielom np. 2 lata na uzupełnienie kwalifikacji. Chyba to lepsze niż nauczyciel np z 10 letnim zostanie poinformowany nagle o zmianie rozporządzenia i zastąpi go stażysta z licencjatem.
                  • chinwag Re: Do chinwag 05.08.11, 15:34
                    Jak dotąd obowiązuje rozporządzenie z 2009:

www.nettax.pl/dzienniki/du/2009/50/poz.400.htm
                    I nie spodziewałbym się rewolucji...przynajmniej niezbyt szybko, a już na pewno nie nagle.;)

• sangrita Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 30.07.11, 16:31
          Na moim dyplomie nie jest napisane, na jakiej byłam specjalizacji. Zresztą byłam na tłumaczeniowej, a uprawnienia pedagogiczne mam tak na doczepkę (w formie zaświadczenia z dziekanatu). Nigdy mi by nawet przez myśl nie przeszło, że z powodu złej specjalizacji mogłabym mieć problem z zatrudnieniem w szkole, ale co ja wiem o publicznych szkołach...
    • sun-way Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 31.07.11, 08:01
      Ciekawe... 3 lata temu na studia II stopnia na specjalizację nauczycielską przyjmowali tylko po studiach pierwszego stopnia na takiej specjalizacji (bez względu na inne dyplomy , certyfiakty i kursy) - czyżby taka zmiana- polecam dopytać.
      Na SWPSie jest też tak, że musi być określona grupa chętnych, żeby jakaś specjalizacja powstała. Na tłumaczenia zawsze są chętni na kuturówkę i nauczycielstwo niekoniecznie.
      • jaszczurka1-0 Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 01.08.11, 17:06
        Rzeczywiscie tak do tej pory było jak piszesz, że na studia II stopnia musiłałas mieć ukończone wcześniej licenjackie w tym samym kierunku, dziś jednak oficjalnie dokonałam rekrutacji na f. angielską - lingwistykę stosowaną (zaoczna) na jednej z prywatnych szkół w moim mieście, nie posiadając dyplomu licencjatu z anglistyki i nie mając przy tym jakichkolwiek problemu. Szkoła wymagała ode mnie posiadania dyplomu (obojętnie jakich studiów wyższych) oraz CPE - to wystarczalo (na 1 pierwszym roku mam zdać 3 przedmioty (językoznastwo, historię litearury i kulture anglosaską), wiem, że jest to trochę kucia ale nic nie przychodzi za darmo.
        Ten sam trend jest w Warszawie na SWPS (co ciekawe w W-e poinformowali mnie, że nie muszę nadrabiać żadnych przedmiotów mając cpe), w Szczecinie, Łodzi, i o ile pamiętam w Wrocławiu, o tych miejscach słyszałam może jest ich więcej, w moim przypadku i tak wchodził w rachube tylko Kraków (dojazdy i noclegi nawet przy zaocznym programie studiów pozarły by drugie tyle co czesne)

• anglofil Re: co wybrać - spec. nauczycielską czy przekład 08.08.11, 20:05
          Super, ze sie zdecydowalas i zaczynasz. Mozemy sie umowic na piwo w Krakowie we wrzesniu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka