Dodaj do ulubionych

kółko językowe- pomysły na poprowadzenie

04.09.12, 20:30
w tym roku będę prowadzić kółko językowe, dla b. dobrej klasy V. Mam zamiar pracować
projektami. No i niestety mam pomysły na 2 miesiące:
- przedstawienie np bajka w j.ang.
-wykonanie słownika{ może młodzieżowe zwroty}

Może ktoś prowdził ciekawe zajęcia na kółku na poziomie szk. podstawowej i podzieli się pomysłami.
Obserwuj wątek
    • joalma Re: kółko językowe- pomysły na poprowadzenie 05.09.12, 07:35
      może przygotowanie i nagranie audycji radiowej "podcast o naszej szkole, klasie" i potem umieszczenie mp3 w wersji PL i ANG na stronie szkoły?
    • ioreta Re: kółko językowe- pomysły na poprowadzenie 07.09.12, 14:44
      Co prawda, nie prowadzę kółka językowego, jednak przyszło mi do głowy kilka pomysłów. Poza tym - polecam korzystanie z Googli, tam jest (prawie) wszystko. Moje propozycje do wykorzystania:
      1. Zaproszenie native speakera - może w mieście przebywa jakiś dziennikarz, student, ktoś znajomy etc., który mógłby przyjść na zajęcia jako gość specjalny i porozumiewać się z dziećmi po polsku i angielsku, opowiadając o kulturze swojego kraju, o kuchni, tradycjach itd.
      2. Nawiązanie korespondencji po angielsku (może być tradycyjną drogą listową, ale kto dziś pisze listy, lub drogą mailową) ze szkołą w Anglii, Kanadzie, USA lub w innych krajach, niekoniecznie anglojęzycznych.
      3. Projekty dotyczące tematów przyrodniczych - teraz bardzo podkreśla się CLIL czyli łączenie wiedzy z wielu różnych przedmiotów. Można np. wybrać się do lasu czy do parku, pozbierać liście, szyszki itd. i zrobić z tego projekty, opisując nazwy drzew po angielsku. Inny temat - zwierzęta, rośliny, zdrowe odżywianie oraz ostatnio dość popularny temat - pszczoły (obejrzenie Bee Movie po angielsku). Do tego ostatniego tematu można zaprosić pszczelarza, niechby mówił nawet po polsku, poczęstował różnymi miodami itd. A później zaproponować dzieciom, aby opisały, przygotowały projekty o pszczołach (słownictwo z tym związane, np. pyłek pszczeli itd.)
      4. Czytanie krótkich bajek, historyjek - do tego nauka słownictwa, opowiadanie treści itd.
      5. Kultura, obyczaje, literatura, sztuka, filmy, muzyka, kuchnia Wielkiej Brytanii, USA, Australii, Kanady itd. Poznawanie słownictwa np. zwierząt żyjących w Australii, Nowej Zelandii. Święta w poszczególnych krajach. Kącik kulinarny (pancakes? apple pie?).
      6. Z poprzednim punktem można połączyć dni krajów anglojęzycznych do zorganizowania w szkole.
      7. Praca na piosenkach popularnych wśród młodzieży - uzupełnianie słówek ze słuchu, ćwiczenia na dopasowywanie, opowiadanie o czym jest dana piosenka itd.
      8. Mimo wszystko w podręcznikach do języka angielskiego brakuje mi informacji o naszym kraju. Czym pochwalimy się przed Anglikiem, poznanym na wakacjach? Że wiemy, kim był Szekspir i jak powstał Nowy Jork? A potrafimy opowiedzieć po angielsku o Mickiewiczu, pierogach i polskiej Wigilii? Potrafimy wymienić kraju, które sąsiadują z Polską? Albo powiedzieć, czym jest Wawel, czym są Tatry, Mazury, Łazienki, Śląsk? Myślę, że kółko języka angielskiego to dobra okazja, aby nauczyć się opisywać Polskę po angielsku ;)

Powodzenia! Odezwij się, jakie postępy robicie na kółku :)

_____
      www.zdrowejedzenie.blox.pl
      www.angielskidlakazdego.blox.pl
    • missmiriam1 Re: kółko językowe- pomysły na poprowadzenie 23.09.12, 21:01
      Może chcesz program zajęć na zajęcia dodatkowe? Unijne kiedyś prowadziłam, mogę Ci przesłać, razem ze wskazówkami, skąd wziąć materiały.
      • mama_klary do: missmiriam1 06.10.12, 20:53
        Bardzo chcę, na pewno bardzo mi pomożesz. Prześlij, proszę co tylko ze3chcesz na : agajc787@wp.pl

Na razie robimy projekty w power point o wielkiej brytanii oraz przedstawienie czerwony apturek w j. ang.
        • missmiriam1 Re: do: missmiriam1 07.10.12, 11:34
          Część wysłałam:)
          • mama_klary Re: do: missmiriam1 08.10.12, 20:11
            Dzięki!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka