there.there
29.10.13, 11:24
Hej, uczę już od paru lat i wkurza mnie dobór słownictwa w podręcznikach. Uczeń wie, jak wyrazić swoją opinię na temat in vitro czy global warming, ale jeśli chce mi opowiedzieć o stłuczce czy o tym jak napadły go kiedyś dresy, zaczynają się problemy i często pojawia blokada. Sam mam czasem problemy z takimi opisami, z tym że ja zawsze jakoś wybrnę a moi uczniowie już raczej nie. Ten problem jest istotny zwłaszcza jesli uczę "wyspiarzy", tzn wybierających się do pracy. Mam panią fryzjerkę, mam chłopaka ze zmywaka itp i czuję, że słownictwo oferowane w klasycznych podręcznikach, a nawet seriach typu InUse nie daje rady. Jak powiedzieć "strzepnąć", "odłupać", "przyciąć skośnie" i setki tym podobnych przypadków?
Do czego zmierzam - czy możecie polecić jakieś książki do słownictwa, w których byłyby fajne unity z takim właśnie językiem akcji? Wszystko w jednym miejscu, z prezentacją, ćwiczeniami itd. Czy coś takiego w ogole istnieje? Wiem, że są fajne rozdziały w Wordbuilderze, ale to trochę za wysoka poprzeczka dla uczniów Elementary i Pre-Int. Książek z phrasals też jest wiele, ale żadna z tych które znam nie spełnia moich oczekiwan.
Dzieki z góry za zainteresowanie tematem i pozdrawiam:)