Dodaj do ulubionych

język akcji

29.10.13, 11:24
Hej, uczę już od paru lat i wkurza mnie dobór słownictwa w podręcznikach. Uczeń wie, jak wyrazić swoją opinię na temat in vitro czy global warming, ale jeśli chce mi opowiedzieć o stłuczce czy o tym jak napadły go kiedyś dresy, zaczynają się problemy i często pojawia blokada. Sam mam czasem problemy z takimi opisami, z tym że ja zawsze jakoś wybrnę a moi uczniowie już raczej nie. Ten problem jest istotny zwłaszcza jesli uczę "wyspiarzy", tzn wybierających się do pracy. Mam panią fryzjerkę, mam chłopaka ze zmywaka itp i czuję, że słownictwo oferowane w klasycznych podręcznikach, a nawet seriach typu InUse nie daje rady. Jak powiedzieć "strzepnąć", "odłupać", "przyciąć skośnie" i setki tym podobnych przypadków?

Do czego zmierzam - czy możecie polecić jakieś książki do słownictwa, w których byłyby fajne unity z takim właśnie językiem akcji? Wszystko w jednym miejscu, z prezentacją, ćwiczeniami itd. Czy coś takiego w ogole istnieje? Wiem, że są fajne rozdziały w Wordbuilderze, ale to trochę za wysoka poprzeczka dla uczniów Elementary i Pre-Int. Książek z phrasals też jest wiele, ale żadna z tych które znam nie spełnia moich oczekiwan.

Dzieki z góry za zainteresowanie tematem i pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • joalma Re: język akcji 29.10.13, 11:59
      z tej serii już korzystałam, ale akurat z innych podręczników i są ok
      www.egis.com.pl/?m=product&id=819
      ta książka też jest na tipsach, więc można rzucić okiem.

to wygląda obiecująco, ale nie miałam okazji z tego uczyć
      ksiegarnia.poltax.waw.pl/product_info.php?products_id=3130
      ksiegarnia.poltax.waw.pl/product_info.php?products_id=4664
      jeszcze można przejrzeć youtube z jakimiś fryzjerskimi tutorialami i powoli przerabiać. ciężko będzie o lepsze materiały.
      • there.there Re: język akcji 31.10.13, 00:01
        Hmm...szukałem kiedyś kursu dla fryzjerek i nie moglem znaleźć. Wielkie dzięki - na bank się przyda!

Co do głównego zapytania, tj o język akcji, temat pozostaje otwarty.
        • ioreta Re: język akcji 31.10.13, 20:57
          Jeśli chodzi o język "akcji" to w Enterprise 4 w rozdziałach Disasters oraz Crimes jest słownictwo dotyczące opisu wypadku samochodowego czy napadu. Myślę, że takie słownictwo można też poznać przez czytanie różnych książeczek - readersów (kryminały?)

Myślę, że strzepnąć (np. włosy z ramienia) to może być whisk off lub whisk away, np.:
          They whisked crumbs off the table.

Trzeba po prostu czytać jak najwięcej takich opisów i gromadzić słownictwo, bo faktycznie tak jak mówisz - rzadko pojawia się ono w podręcznikach. Często w grach RPG pojawia się słownictwo typu "pociągnij za dźwignię", "odłup", "przeskocz" itd. Jeśli ktoś lubi to też może z tego korzystać.
          Kiedyś, gdy uczyłam się angielskiego, w podręcznikach brakowało mi codziennego słownictwa typu: sznurówka, wieszak, agrafka itd.

P.S. A może wymień tego typu słowa i tu na forum opracujemy taki słownik? ;)

_____
          www.angielskidlakazdego.blox.pl
          www.zdrowejedzenie.blox.pl
    • anglofil Re: język akcji 31.10.13, 00:56
      No a nie ma takich słówek np. w English vocabulary in use, Cambridge? Poza tym to często nie są jakieś szczególne słowa, mi się kojarzy shake jako strzepnąć, a odłupać to chip chyba. Może sobie poszukaj w slowniku i zrób taką bazę odpowiednią. Jest też fajny dość Innovations z bardziej naturalnym, codziennym językiem, poszukałabym też w serii Headway, tam jest sekcja "codzienny angielski". Ja też uważam, że w podręcznikach niestety często są treści mało chmm ... codzienne.
      • robak.rawback Re: język akcji 31.10.13, 22:19
        dokladnie sie zgadzam - jakis szal ekologiczno-teoretyczny w podrecznikach a ludzie nie wiedza jak sie do banku zapisac i wyrobic credit card - do proficiency mozna dojsc bez tej wiedzy.
        no ale tez ne przesadzajmy jak masz poziom sredni to bez sesnu jest uczyc ludzi slow typu strzepnac i dzwignac bo to nie jest na ten poziom.

jak chcesz slownictwo konkretnie pod zawody np fryzjerskie - to idziesz na strony entuzjastow piszacych o np scinaniu wlosow. na you tube jest pelno domoroslych tutorials ktore zawieraja to slownictwo - dziewczyny siedza przed kamera tna sobie wlosy i opowiadaja co z tym robia. albo idziesz na strone typowo tutorial np z meskim i zenskim fryzjerstwem.

pierwsza z brzgu wpisalam hairdressing w amazon
        Level 2 (NVQ/SVQ) Diploma in Hairdressing: Coursebook for Level 2 (Basic Hairdressing)
        Stephanie Henderson
        www.amazon.co.uk/Level-NVQ-SVQ-Diploma-Hairdressing/dp/0748770828/ref=pd_sim_b_3
        - wyskakuje pelno praktycznych ksiazeczek - najlepiej z look inside zeby spojrzec co w srodku. - pokazuje ci contents page a takze glossary - tam masz pierwszorzedne slowka typu np feather graduation etc etc

tylko jak zwykle uczniom odbija - sorry ale jak nie zna pdstawowych czasow podstaw wymowy i jak jezyk dziala to niestworzysz zdania - bo trzeba taka ksiazke jednak przeczytac i sie nauczyc slowek i ja zrozumiec. ludzie kompletenie nie maja wyczucia na co sie porywaja. wczoraj sie zaczol uczyc i juz wymaga jezyka specjalistycznego. trzeba im uswiadomic ze tak wybiorczo sie nie da.
        wiec takie ksiazeczki sa na amazonie na przyklad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka