Dodaj do ulubionych

mały geniusz

18.09.14, 23:27
Od kilku lat współpracuję z bardzo inteligentną dziewczynką, obecnie szóstoklasistką. Do zeszłego semestru pracowaliśmy zwyczajnie na podręcznikach o jeden poziom wyższy od tego, który miała akurat w szkole. Teraz mam problem co dalej - jest chyba za młoda na tematykę podręczników do gimnazjów. Ale to nawet nie jest problem - problemem jest to, że ona jest na te wszystkie podręczniki zbyt mądra:) Już w miarę płynnie rozmawiamy na wiele tematów, daję jej też sporo readersów, które pochłania bez problemu. Dziewczynka ma wiele zainteresowań, jest oczytana i oryginalna. Ma świetny słuch i chłonie mnóstwo języka z filmów i piosenek. Wszystkie te podręczniki wydają się więc dla niej zbyt drętwe, sztampowe i łatwe. Często radziłem sobie z tym w ten sposób, że parodiowaliśmy i wyśmiewaliśmy podręcznikowe historyjki, dialogi i postaci. Ale ile tak można? Może ktoś podzieliłby się swoimi doświadczeniami z wybitnie uzdolnionymi uczniami i pomysłami na pracę z nimi?

Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • claratrueba Re: mały geniusz 19.09.14, 06:55
      Miałam takich niemało, jedni polecają drugim nauczyciela, który nie będzie ich dzieci nudził czyli tłamsił ich zdolności. Dzięki czemu nudny uczeń przeciętniak to u mnie mniejszość. Co skutkuje wysokimi wynikami moich uczniów i moją renomą- zdolności pojedynczych uczniów na ogół są znane nielicznym, wyniki są znane lepiej i łatwo kojarzone z osobą nauczyciela.
      Przygotowuję własne materiały od lat z uwzględnieniem i wyjątkowych zdolności, i konkretnych zainteresowań czy pasji. Czasem te pasje nieświadomie kreuję jakimś tekstem. W czasach internetu znalezienie informacji w jęz. angielskim na dowolny temat to pestka. Dziękuję ci Wikipedio! Przy okazji ja sama zyskuję wiedzę o tematach, które nigdy nie były mi bliskie. Uczenie się przy okazji uczenia innych to jeden z elementów, który kocham w tej pracy.
      A owo "szycie na miarę" pod konkretnego ucznia (dot. to również drugiej strony medalu- uczniów z trudnościami) jest dokładnie tym, za co rodzice skłonni są zapłacić moją wysoka stawkę. "Standardowemu nauczycielowi" nikt rozumny nie zapłaci niestandardowej stawki, a te standardowe w moim mieście to humor-satyra. Połowa mojej.
      Zadaj sobie trud, poświęć czas na stworzenie własnego materiału- to inwestycja, która jeszcze wykorzystasz nie raz. Na nast. zdolnego, poleconego przez rodziców tej dziewczynki, której błyszczenie w szkole czy gronie rodzinnym kiedy powie coś mądrego i na pytanie "skąd to wiesz" odpowie "miałam na angielskim z there.there" będzie reklamą dla Ciebie i przyciągnie uczniów. Najwięcej tych, którzy gotowi sa zapłacić więcej.
    • bramblette Re: mały geniusz 20.09.14, 17:19
      Możesz po prostu zrezygnowac z podręcznika i tyle. Albo korzystac tylko z wybranych stron.
      (Nigdy nie pracowałam na World Wonders, ale słyszałam, że jest dośc trudny jak na podstawówkę, więc może to ewentualnie?)

Skoro chłonie język z tekstów piosenek i filmów, może trzeba by to jakoś wykorzystac.
      Może jakies artykuły o ulubionych artystach i aktorach. Trudno powiedziec jaką muzykę lubi, ale czytając biografię co poniektórych mnie samej opadają szczęki. Musisz oczywiscie uwazac, bo to jeszcze dziewczynka i o pewnych rzeczach jeszcze pewnie nie powinniście mówic.

Story behind the picture - przygotowujesz jakiś smieszny lub dziwny obrazek (znasz może np Awkward Family Photos?) i opisujecie co jest na zdjęciu, a potem story behind the picture.
      Sceny z filmów - wyłączasz dźwięk i dubbingujecie wedle uznania.
      Albo oglądacie najpierw jakąś scenkę, a potem z pamięci próbujecie ją odtworzyc przy wyłączonym dzwięku.
      Ale wszystko zalezy od tego na czym chcecie sie skupic i ile czasu masz na przygotowanie zajec.
      Powodzenia!
      • there.there Re: mały geniusz 01.10.14, 12:15
        Dzięki za cenne wskazówki. No właśnie, czas jest tutaj pojęciem kluczowym jeśli uczy się w ramach dg. Umknęła mojej uwadze seria Project z Oxfordu, która ma aż 5 poziomów więc z niej będziemy korzystać, a dodatkowe atrakcje będą jeśli będzie więcej czasu na przygotowanie:)
    • wszystkiekobietyswiata Re: mały geniusz 14.03.17, 18:33
      Witam. Mam takie dziecko, 4 lata i logarytmy lub hiragana i katakana, medycyna, chemia.
      Przede wszystkim nie należy go lekceważyć i ograniczać. Proszę nie patrzeć na wiek dziecka bo to podstawowe ograniczenie. Jeśli w szkole pracujesz- na ty bo się nie przedstawiasz, nie wiem jaka płeć zacznij od rozmowy z dyrektorem i rodzicami małej. Zaproponuj zajęcia na wyższym poziomie i napisz jej program. Miasto powinno pokryć koszty. Dziewczynkę można wysłać na badania do PPP w celu stworzenia jej dokumentacji która ułatwi jej przyszłość. Dzieci te mają b. szerokie zainteresowania, niebanalne, trudne pytania, więcej połączeń w mózgu i muszą być stymulowane umysłowo i ruchowo. Mają nieograniczone pokłady energii. Niech dziewczynka coś pisze na tablicy ale uwaga nad rówieśnikami którzy zwykle pod wpływem dorosłych mogą zacząć gnębić małą. W przypadku takich sytuacji sprawę należy skierować do Dyrektora szkoły i najlepiej Rzecznika Praw Dziecka- wówczas bezpieczeństwo tego dziecka będzie priorytetem dla szkoły. Dzieci też wyhamowują oraz tracą część umiejętności w związku z tym że rodzic jest zmęczony, szkoła nie rozwija, niw ma wystarczająco dużo pieniędzy na realizowanie wielu zainteresowań dziecka itp. Gdybym uznała że mój syn jest za mały by zacząć mu opowiadać o otoczeniu jak miał miesiąc, gapił się i czekał na coś, gdybym nie odpowiadała na jego nawet głupie do wieku pytania co to za cyferka, kolor, literka, kształt, mina, zwierzę itp. jako maluchowi nie miał by szansy być sobą. Narzuca się nam pewne stereotypowe zachowania np. 6-latek ma liczyć do 10-ciu. Dlaczego? A może by chciał i umiał więcej?
      To my ograniczamy dzieci bo każde zdrowe urodzone dziecko jest genialne, potem tylko traci bo cały czas leży i gugi, gugi czy inne cuda. Powodzena młoda. Trzymamy kciuki. Rób to na co Cię stać a nie to co pasuje do Twojego wieku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka