Dodaj do ulubionych

DG a studia podyplomowe - angliści

12.10.14, 17:30
Domyślam się, że częśc z Was prowadzi DG.
Czy w tym czasie podejmowaliście jakieś studia podyplomowe lub płatne szkolenia, które wpisywaliście w koszta prowadzonej działalności?
Trochę o tym czytałam i wiem, że można odliczyc koszta czesnego jeśli pomiędzy kierunkiem studiów/tematem szkolenia a rodzajem prowadzonej działalności istnieje związek. Ale tutaj chyba wiele zależy od interpretacji i stąd moje pytanie o Wasze doświadczenia.
Odliczaliście coś? Czy jeśli głównych rodzajem wykonywanej działalności jest 'nauka języków obcych', można wliczyc w koszta czesne za podyplomowe studia pedagogiczne?
Obserwuj wątek
    • pinezka.777 Re: DG a studia podyplomowe - angliści 13.10.14, 18:48
      Rozliczam swoje lekcje duńskiego (uczę się). To co prawda nie studia, ale edukacja w celu rozwijania siebie jako przedsiębiorcy. Jedna księgowa uznawała mi faktury, a zmienniczka po niej je zakwestionowała (to jedno i to samo biuro!). Stanęło na tym, że w razie kontroli mam udowodnić, w jaki sposób duński przydaje mi się w pracy. Kwestia interpretacji. Nie mialam żadnej kontroli yet, ale upieram się przy rozliczaniu faktur, bo kto mi udowodni, że nie udzielam komuś lekcji duńskiego? Twoje studia możesz wliczyć na poczet zdobywania uprawnień do wykonywania zawodu. Ja tak bym zrobiła.
      • bramblette Re: DG a studia podyplomowe - angliści 14.10.14, 12:16
        To chyba wszystko zależy od interpretacji właśnie - jedna osoba uzna to za zasadne, inna nie. Co do Twojego duńskiego, wydaje mi się, że to nawet nie jest kwestia udzielania komuś lekcji teraz, ale podnoszenia kwalifikacji i tym samym zabezpieczenia źródła dochodu;.
        U mnie to nie jest też kwestia zdobywania uprawnień do wykonywania zawodu, bo takie mam, ale bardziej zdobycia nowych kwalifikacji - równiez pedagogicznych, ale nie związanych stricte z językiem obcym. I znów wiele zależy od interpretacji. Byłam u siebie w skarbówce - Pani też była niepewna i dała namiary na lokalną Izbę Skarbową.
        Mam zamiar się z nimi skontaktowac.
        • pinezka.777 Re: DG a studia podyplomowe - angliści 14.10.14, 12:38
          no własnie nowa księgowa zakwestionowała zabezpieczenie źródla dochodu poprzez podnoszenie kwalifikacji. Powiedziała, ze to nie przejdzie, ze zaszly jakies zmiany. Dlatego oficjalnie udzielam lekcji dunskiego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka