Dodaj do ulubionych

english file third edition

20.11.14, 23:55
Jezu ja umrę, ja nie umiem, nie umiem chyba w ogóle oceniać poziomu i dobierać podręcznika - powiedzcie, jak to się dzieje, że jak pracuję na kserówkach to jakoś i umiem znaleźć takie żeby ktoś nie zdechł z nudów i na dobranym poziomie a jak mam wybrać książkę komuś to mogiła? Wybrałam uczniowi english file upper 3rd edition, zapłaciła dziewczyna za niego i teraz okazuje się, że za trudna.Zawsze te file mi się ze słabym poziomem kojarzyły a w tym 3 cim wydaniu dowalili, może dlatego, że zrobili też intermediate plus?
Obserwuj wątek
    • engteacherka Re: english file third edition 21.11.14, 09:25
      Nie znam nowych wydań Fila, myślałam, że zmieniła się jak zwykle tylko okładka :). Muszę do niego zajrzeć. Z podręcznikami mam tak, jak ty - daję kserówki i ,,biegam'' po podręcznikach, bo żaden nie podoba mi się w 100%. Też mam problem, bo uczeń dorosły, na poziomie false begin., ale tak naprawdę, to okazuje się, że wie jednak więcej niż deklaruje i też chce kupić podręcznik i zastanawiam się, jaki, bo wiem, że nie wszystko będzie dla niego dobre, a wywali kasę. Myślałam o NEF pre-int, ale teraz nie wiem, bo jak go utrudnili, to będzie za trudny.
      Twój uczeń, jeśli kupił za trudny, to ma szansę do niego wrócić za jakiś czas, gorzej, gdyby kupił za łatwy :)
      • englove Re: english file third edition 21.11.14, 20:03
        Też powoli zaczynam pracować na trzeciej edycji. na razie porównanie mam tylko z poziomem pre-intermediate:
        1. Zamiast Marka i Allie mamy nowych bohaterów, ale tematyka podobna. Ta część jest najbardziej zmieniona i duzo trudniejsza.

2. Tematy są te same, tylko inaczej zaserwowane. Niektóre unity są zmienione kosmetycznie, niektóre całkowicie, ale kontekst jest zawsze ten sam. Poziom też wydaje mi się ten sam. Podoba mi sie to, że można uzupełniać nowe wydanie wydaniem starym - tzn. to co zmienili całkowicie można dać dodatkowo. Teacher's book też się różni i można uzupełniać.

Na dalszych poziomach zmiany są dla mnie niejasne. Niby wprowadzili intermediate plus, ale nie ma poziomu advanced, czego żałuję bo to moja ulubiona część ze starej serii i marzyło mi się uzupełnienie tak jak przy poziomie pre-intermediate. Nawet sobie narobiłam nadziei.

Poziom intermediate plus planuję rozpocząć po nowym roku z jedną osoba jako kontynuację NEF pre-intermediate. Przerobiliśmy ten poziom bardzo solidnie i obawiam się że intermediate może być za łatwe, bo już tak kiedyś miałam, że okazał się za łatwy po solidnym przerobieniu poprzedniej części. Przejrzałam i wydaje mi się ciekawy i taki 'dorosły'.

Natomiast rozpoczęłam upper-intermediate trzecie wydanie z ubiegłoroczną maturzystką (poziom podstawowy ale solidny) i daje radę. Gramatyka może jest trochę trudna, ale wspomagam się Virginią Evans, natomiast resztę ogarnia bez problemu. Na razie obie jesteśmy zadowolone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka