anglofil 31.03.17, 07:41 Z czego uczycie do CAE? Nie musi być wyśrubowany poziom, bo panna z rozszerzonej dostała 70% i może zdać na C, chodzi jej o papier. Ready for CAE, EXpert, Result? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anglofil Re: CAE podręcznik 31.03.17, 07:43 Jeżeli w ogóle okaże się zasadne, bo ona chce zdać w ciągu 3 mcy.... a jeszcze nie zrobiłyśmy próbnego egzaminu diagnostycznego, bo ja wątpię, FCE ok może, ale CAE? Odpowiedz Link
baba67 Re: CAE podręcznik 31.03.17, 11:59 Jeśli nic szczególnego z angielskim nie robiła od matury rok temu to jest to niewykonalne. Nawet gdyby zdala tę mature teraz tobym się w takim czasie nie podjęła. Test diagnostyczny zrób jej opierając się na ostatnim egzaminie Fce w wersji zredukowanej ( ze słuchaniem).Jeśli dojdzie do rozumu polecam zacząć od Upstream B2+. Odpowiedz Link
anglofil Re: CAE podręcznik 31.03.17, 14:41 Czekaj ona potrzebuje CAE, więc jej muszę znaleźć CAE- a co to jest ta wersja zredukowana? Odpowiedz Link
baba67 Re: CAE podręcznik 01.04.17, 11:04 Piszesz że jest na poziomie B2 i nie wiesz co naprawde umie po takiej przerwie. Wersja zredukowana-bierzesz jedno czytanko, jedno słuchanko, całe Use of English przeliczasz punkty i masz pewien pogląd jco dzieczyna ma w glowie i jak daleko do CAE jest. Jeśli jest daleko co bardzo mocno podejrzewam,polecam właśnie B2+Upstream bo to wydawnictwo jest oversizowe. inna możliwościa jest postraszenie panny Upstream CAE które własciwie niewiele się rózni od PCE bojest hardkorowe.Zobacz sama zreszta , pisze jak sama robię. Odpowiedz Link
anglofil Re: CAE podręcznik 01.04.17, 22:42 Zrobiłam jej słuchanie i poszło ok, cały "reading" wraz z "use of English" dostała do domu. Ale zaniepokoiła mnie, bo dałam jej do domu czytanie konkretne na poziomie advanced i nie zrobiła. No ale miałam kiedyś ucznia, któremu nie wróżyłam sukcesu, bo miał b. cienką gramatykę i na nią położyłam nacisk i właśnie grama poszła mu najlepiej i w sumie zdał. Odpowiedz Link
anglofil Re: CAE podręcznik 01.04.17, 22:48 Sprawdzę ten Upstream CAE skoro polecasz. Ma ok. 5 mcy, tyle, że to wymaga ogromniej pracy w domu, a nie opier... się. Zobaczymy - powiedziałam jej, że jeśli zobaczę zrobione past papers te które jej dałam z wypisanymi słówkami nieznanymi i wątpliwościami zakreślonymi to to ma sens, ale jeśli nie ma takie coś czasu to nie damy rady. Może lepiej byłoby się oprzeć na past papers i gramatyce jako takiej (Murphy do luk, Vince do pułapek, etc. niż robić podręcznik)? Odpowiedz Link
baba67 Re: CAE podręcznik 02.04.17, 10:25 Upstream CAE to polecam do postraszenia bo jest naprawde na wyrost (jest tam sporo nieżłych słuchanek). Jestem przekonana na 100% że po bardzo solidnym zrobieniu B2+(z ćwiczeniami bo tam dużo zadań testowych z lukami)i Vincu Advanced mozna egzamin zdać. Nigdy nie myślałam o Murphym(chodzi Ci o granatowego?) jako pomocy do luk, wolę je robic na testach.A Vince do przekształceń świetny, tez robię. Odpowiedz Link
engteacherka Re: CAE podręcznik 03.04.17, 11:26 A nie bierzecie pod uwagę jakiego podręcznika do use of english na poziomie FCE najpierw, a potem na CAE - tam jest najwięcej typowych zadań, coś Evans i dotego typowy podr. kursowy do CAE też mógłby być z Express Publishing. Dobrze z tego wydawnictwa przygotowują moim zdaniem. Robiłabym mnóstwo zdań testowych i w razie problemu - odskok do podręcznika typowo gramatycznego Odpowiedz Link
baba67 Re: CAE podręcznik 03.04.17, 11:39 Tak Grammarway 4 jest dobra, spokojnie wystarcza do CAE , też Virginii. Mnie się wydaje że Vince lepiej uczy transformacji, ale to indywidualna sprawa co komu wchodzi lepiej. Odpowiedz Link
anglofil Re: CAE podręcznik 05.04.17, 07:27 Ona jest u mnie godzinę w tyg. Chce zdać w październiku. Nie wiem czy ma sens dawać w ogóle podręcznik czy nie jechać na testach z past papers plus uzupełnienie gramatyki naturalnie. No właśnie, a powiedzcie, ma sens dawać testy ze starej edycji też? Odpowiedz Link
anglofil Re: CAE podręcznik 05.04.17, 07:30 Myślałam tak- czytanie do domu, reszta u mnie, diagnoza problemu z gramatyką - kupa zadań do domu. Odpowiedz Link
anglofil Re: CAE podręcznik 05.04.17, 07:23 Ja miałam na myśli luki w wiedzy takiej wiesz, podstawowej z gramatyki, a nie typ ćwiczenia. Odpowiedz Link
anglofil Re: CAE podręcznik 05.04.17, 07:33 Mówi płynnie, w sposób pewny siebie, pewnie speaking przejdzie, ale i tak wg. mnie 1 g w tyg to jest za mało. Odpowiedz Link
baba67 Re: CAE podręcznik 05.04.17, 08:45 To wszystko jest za szybko.Podjęłaś się -ok,ja tez lubie wysokie poziomy. Niemniej na Twoim miejscu zadawałabym naprawde dużo i egzekwowałabym na zasadzie - nie obiecywalam niczego, ale pod warunkiem ciężkiej pracy w domu jest szansa. Osobiście nie godzę sie na uczenie "na testach" uwazam to za udrękę . Testy robi sie po osiagnięciu pewnego poziomu tak aby umiec swoja wiedze zaprezentować a nie próbować za pomocą opracowania kilku trikow oszukać że sie jest na jakimś poziomie jeśli sie nie jest.Frustrujące i na ogół nie działa, nigdy nie biorę. Odpowiedz Link