Dodaj do ulubionych

Z jakich podręczników uczycie w liceum?

28.08.06, 15:27
Czy jesteście z nich zadowoleni? O jakie dodatkowe materiały wzbogacacie
swoje lekcje?
Znowu muszę wybrać podręcznik dla pierwszaków i nie chcę już uczyć z Matrixa.
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 28.08.06, 17:18
      Polecam Upstream wydawnictwa Express Publishing. Wzbogacony o Teacher's Book,
      Work Book, Companion (wszystkie slowka/zwroty wyjasnione plus cwiczenia) oraz
      Test Booklet (tylko dla nauczycieli).

Ja swoim pierwszakom kilka lat temu wzielam Upstream Intermediate a zamiast
      Work Book , Grammarway 4.

• asia23bb Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 28.08.06, 18:08
      Ja tez ucze z Upstreama. W slabych pierwszych klasach mam Elementary (zielony) i
      jestem z niego zadowolona. Teacher's Book jest faktycznie fajny, sama ksiazka
      dosc ciekawa, pelna zadan pod katem matury, sporo speakingow. Lubie zielonego
      Upstreama, natomiast Pre-Intermediate jest juz moim zdaniem mniej ciekawy, ale
      zostal juz wydany dawniej.
      • natalia.brzeska Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 28.08.06, 18:32
        asia23bb napisała:

> Ja tez ucze z Upstreama. W slabych pierwszych klasach mam Elementary
        (zielony)
        > i
        > jestem z niego zadowolona. Teacher's Book jest faktycznie fajny, sama ksiazka
        > dosc ciekawa, pelna zadan pod katem matury, sporo speakingow. Lubie zielonego
        > Upstreama, natomiast Pre-Intermediate jest juz moim zdaniem mniej ciekawy, ale
        > zostal juz wydany dawniej.

Zgadzam sie z Asia - ten pre-intermediate chyba jest najggorszy. Do poziomu
        internediate TB jest nadrukowany na SB, co uwazam za rewelacyjny pomysl, gdyz
        nie potrzeba posiadania i noszenia dwoch ksiazek. Od upper-interm jednak jest
        to osobna ksiazka. Ja korzystalam z interm/upper-interm i advanced i uwazam, ze
        sa rewelacyjne!
    • trinity84 Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 29.08.06, 18:29
      ja ucze z opportunities... w 1 kalsie na poziomie intermediate, 2 klasa ma juz
      upper-intermediate
      • ladyinblack Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 29.08.06, 19:11
        czy może mi ktoś polecić podręcznik na poziomie ok upper -inter/ FCE? I nie
        Opportunities ani English File. Mam małą, ambitną grupę, większość chodzi na
        dodatkowe kursy (wiem że robili tam właśnie EF upper- inter a część FCE Gold)
        więc te pozycje odpadają. No i jest to klasa maturalna... wszyscy są zdecydowani
        na maturę rozszerzoną i z tego co widzę po roku nauki (przejęłam ich w drugiej
        klasie) powinno im się to bez problemu udać.
        Myślałam o Focus on FCE ale może jest coś lepszego.
        • natalia.brzeska Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 29.08.06, 19:22

Jejku, Focus on FCE to chyba najgorszy i najbardziej nudny podrecznik jaki
          istnieje.

Moze wlasnie Upstream Upper-intermediate?

Albo cos do matury? Proponuje serie Express Publishing. Problem w tym, ze jest
          podzielona na osobne czesci, ale kazda kosztuje ok 20 zl. Mozesz sie zdecydowac
          na np. Czesc ze strukturami leksykalno-gramatycznymi albo czesc "Matura Ustna".
          Albo zakup podrecznika z 10cioma testami do matury.

Sam podrecznik do matury moze byc nudny, wiec najlepszym rozwiazaniem byloby
          Upstream jako podrecznik glowny i ksiazka z testami maturalnymi w roki
          WorkBook'a.
          • ladyinblack Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 29.08.06, 19:42
            dziękuję za szybką odpowiedź. Na pewno myślałam o kombinacji podręcznik + testy
            maturalne w roli workbooka. Muszę przejrzeć tego Upstreema:) Jakby ktoś miał
            jeszcze jakieś pomysły to z góry dziękuję:)
            • iwu Dzięki dziewczyny. :-) 29.08.06, 20:20
              Muszę zajrzeć do tego Upstreama skoro polecacie.
            • natalia.brzeska Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 29.08.06, 23:21
              ladyinblack napisała:

> dziękuję za szybką odpowiedź. Na pewno myślałam o kombinacji podręcznik +
              testy
              > maturalne w roli workbooka. Muszę przejrzeć tego Upstreema:) Jakby ktoś miał
              > jeszcze jakieś pomysły to z góry dziękuję:)

Wez tylko pod uwage, ze tego upstream'a nie zrobisz w ciagu roku. Jest to
              podrecznik raczej na dwa lata.

Czy ta klasa jest o jakims profilu? Jesli np jakas przedsiebiorcza/ekonomiczna,
              to moze cos z Business English? Skoro doszli juz do poziomu FCE, to warto na
              koncowke liceum zapodac cos 'specjalitycznego'. Jesli klasa medyczna to jak
              najbardziej English for Medicine. Jest tez seria English for Law i Tourism :-)
              • ladyinblack Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 30.08.06, 09:49
                nie, to zwykła, nieprofilowana grupa w małym prywatnym liceum, mają 5 godzin
                angielskiego tygodniowo. wcześniej robiłam z nimi Going for Gold, inter plus,
                ale stanowczo nie był dla nich wyzwaniem.
                a jakie macie zdanie o serii Longmana Get on Track/ Fast Track to FCE?
        • asia23bb Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 29.08.06, 21:27
          Ja tez polecam Upstream

A znacie Straightforward z Macmillana? Maja na razie tylko 3 poziomy, ale za to
          fantastycznego Teacher's Booka, napisanego przez Scrivenera.
          • testman Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 15.09.06, 13:50
            w przypadku Straightforward mogę się z tobą zgodzić, wygląda piękne :)
    • domville Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 02.09.06, 23:32
      Widzę, że Upstream cieszy się powodzeniem -będę musiał się zainteresować, bo ani
      Matrix ani Headway nie są chyba optymalne, a File zrobił się bardzo popularny i
      dzieciaki znają go z kursów. Powiedzcie tylko, czy testy w testbooku są debilnie
      proste (jak w większości podręczników) czy da się wytrzymać?
      • natalia.brzeska Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 03.09.06, 11:39
        domville napisał:

> Widzę, że Upstream cieszy się powodzeniem -będę musiał się zainteresować, bo
        an
        > i
        > Matrix ani Headway nie są chyba optymalne, a File zrobił się bardzo popularny
        i
        > dzieciaki znają go z kursów. Powiedzcie tylko, czy testy w testbooku są
        debilni
        > e
        > proste (jak w większości podręczników) czy da się wytrzymać?

Testy mialam na poziom Advanced tylko (reszte ukladalam sama) i byly dosyc
        trudne. Pokrywaly po prostu wszystko, co bylo w danym 'unit', ale z nowym
        wykorzystaniem!
        • asia23bb Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 03.09.06, 15:00
          Ja mam testy do Elemen. Zwykle na slownictwo jest test wyboru, wstawienie
          slowka, itp, gramatyka - zwykle cwiczenia, ciekawe cwicz. na tzw everyday
          english, oprocz tego zawsze reading, writing, i listening! Calkiem sporo, nie?:)
          Sa testy do modulow (5) i testy do poszczegolnych rozdzialow (10).
          Ogolnie rzecz biorac, testy sa w porzadku:)
    • testman Re: Z jakich podręczników uczycie w liceum? 14.09.06, 11:13
      za chwilę zostanę pewnie zliczowany, ale co tam:

wszystko TYLKO NIE upstream. zupełnie nie nadaje sie do pracy w grupie a tym
      bardziej w liceum. piękna książka do self-study.

mnóstwo materiału, strasznie trudnego. słownictwo na poziomie Advanced wzięte z
      kosmomu. nie przydatne ani do CAE ani do matury. brak typowych zadań do matury
      (poza dodatkowym bookletem). zero powtórek słownictwa. na jednej stronie pojawia
      sie kilkadziesiat nowych slow, których uczniowie już nigdy nie zobaczą.
      cholernie długie readingi! większość gadania musi dorobić nauczyciel, bo
      speaking dla autorów to głównie porównywanie obrazków.

niewielkie plusy to dużo writingu z modelami.

z nowości podoba mi sie Matura Success (Longman) ale są tylko poziomy ELEM i
      PRE-INT. dużo guided discovery, gadania, treningu maturalnego. dużo tekstów i
      słuchania, ale krótkich.
      • asia23bb Unfortunately..... 14.09.06, 19:28
        Masz racje tylko w jednym - o linczu :))

Nie masz racji w:

>zupełnie nie nadaje sie do pracy w grupie a tym bardziej w liceum. piękna
        książka do self-study.

Jest sporo zadan w parach i w grupach - typu exchange opinions, tell your group,
        game, itp., pairwork z tylu ksiazki. Jak ksiazka bez klucza moze sluzyc do
        self-study? Dlaczego nie nadaje sie do liceum??

> mnóstwo materiału, strasznie trudnego.
        Zartujesz chyba. W starym Upstreamie, Pre-Interm. znalazlam 1 nudny i
        trudniejszy tekst, ale w nowym (Beginner,Elem.) sa dostosowane do poziomu.

> brak typowych zadań do matury
        Nieprawda. Wszystkie writingi sa pod mature, tak jak i listeningi, vocab do
        speakingow, mozna by sie tylko przyczepic, ze nie ma rozmow sterowanych - ale
        przeciez od tego sa repetytoria i zestawy maturalne.

>zero powtórek słownictwa. na jednej stronie pojawi a
        > sie kilkadziesiat nowych slow, których uczniowie już nigdy nie zobaczą.

Ale nie rozumiem czy naprawde w podreczniku potrzeba powtorek slownictwa? Nie
        potrafisz sam jako nauczyciel takich przeprowadzic? Wyobraz sobie jak gruby
        musialby byc taki podrecznik powtorkowy..Chyba wiesz, ze slownictwo nalezy i tak
        powtarzac wciaz i wciaz (np robiac testy:)), wiec uczniowie powinni je co jakis
        czas widziec. Poza tym sa cwiczenia na slownictwo, po kazdym module sa 2 strony
        cwiczen powtorkowych, z tylu cwiczenia na slownictwo i word lists.

> cholernie długie readingi!
        Nie przesadzaj :)

>większość gadania musi dorobić nauczyciel, bo speaking dla autorów to głównie
        porównywanie obrazków.
        No ale chyba orientujesz sie, ze matura na poziomie podst. to wlasnie opis
        obrazka i 2 proste pytania??

Oczywiscie, ze nie jest to ksiazka idealna, ale znalazl ktos kiedys takowa??

> z nowości podoba mi sie Matura Success (Longman)

Matura Success na 1-szy rzut OK, jest w miare, ale: nie lubie tych dialogow od
        ktorych wieje sztucznoscia na odleglosc, lepsze sa ciekawe teksty, poza tym to
        ksiazka dla Polakow. Czy to jest plus? Dyskusyjne.

Warto zadac sobie jedno pytanie - po co uczymy angielskiego w szkole sredniej?
        Tylko po to aby uczniowie zdali mature?? Bo ta ksiazka (longman) jest glownie po
        to. Mnie sie osobiscie wydaje, ze uczymy po to, aby nasi uczniowie mogli sie
        jezykiem poslugiwac w kazdej (no prawie:) sytuacji, by potrafili sie komunikowac
        bedac za granica i za pare lat idac na rozmowe kwalifikacyjna. Nie wariujmy:))
        • testman uwagi do uwag 15.09.06, 13:47
          na obserwacjach widziałem bardzo dobre użycie podręczników Express Publishing
          (konkretnie Click On) w komunikatywny i ciekawy sposób. głównie za sprawą
          nauczycielki, która musiała się nieźle natrudzić. wg mnie z Upstreamem jest
          podobnie. Można z niego dobrze uczyć, ale wymaga to wiele zachodu przy wysokiej
          cenie podręcznika.

powtórzę się, że największy problem to BRAK POWTÓRZEŃ i za dużo materiału. na
          wyższych poziomach pojawiają się ćwiczenia np. na phrasal verbs. uzupełnij 10
          zdań odpowiednim czasownikiem. wprowadzenie to ewentualnie tabelka ze
          znaczeniami (ale nie wszędzie). uczniowie uzupełnią i koniec. potem następne
          ćwiczenie na 10 verbs+prepositions a potem następne na coś innego. Autorzy, wg
          mnie, są odpowiedzialni za przemyślany DOBÓR i SELEKCJĘ słownictwa w książce.
          Przy zbyt dużej ilości słów uczniowie głównie będą potrafili rozpoznać słowo ale
          nie koniecznie stosować je samodzielnie.

wiele ćwiczeń nie łączy się w żaden sposób z poprzednimi zadaniami. trudno
          zaplanować z tych książek lekcję z płynnymi przejściami między kolejnymi
          ćwiczeniami.

książka jest zrobiona na rynek globalny, więc nie może być dostosowana do
          polskich warunków. największym problemem maturzystów nie było dotychczas
          napisania wypracowania po angielsku, ale przeczytanie polecenia i pilnowanie
          się, żeby zawrzeć jasno WSZYSTKIE wymagane informacje.

Jeśli podręcznik jest profesjonalnie przygotowany i do tego zrobiony pod
          konkretny rynek, to jest to PLUS. dla mnie BEZDYSKUSYJNY. fakt, że większość
          podręczników jest robiona w wersjach globalnych to rezultat czynników
          ekonomicznych i marketingowych a NIE metodyki.

chciałbym żebyśmy uczyli uczniów tylko do życia. prawda jest taka, że każdy 1%
          mniej na egzaminie to mniejsza szansa dostania się na wymarzone studia, więc
          egzamin jest bardzo ważny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka