Dodaj do ulubionych

A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na czarno?

13.09.06, 11:20
Już od ładnych kilku lat daję lekcje prywatne na czarno. Wyciągam od 4 do 6
tys/miesiąc. Nie wyrzucam 700 na ZUS (czyli do śmieci). Chodzę do prywatnych
lekarzy i odkładam na starość i jestem pewna że jeśli dożyje do momentu kiedy
nie będę mogła zarabiać to bedę mogła żyć godnie a nie żebrać u Państwa i
innych podatników. Kiedy 2 lata temu chciałam kupić mieszkanie -
zarejestrowałam działąlniść, a potem jak nie była już sprawdzana - zamknełąm.
I nie krzyćzcie że to oszustvo - to Państwoi was oszukuje - pracujecie w
szkole za niecały tysiak i jeszcze chwalicie się że macie płatne wakacje.
Mogłybyście zarabiać 5 razy tyle i nie pracować prez pół roku w razie czego.
Zastanówcie się..
Obserwuj wątek
    • kataanna Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 13.09.06, 14:58
      Poczekaj tylko aż Cię jakiś sąsiad albo niezadowolony klient podkabluje do
      skarbówki...
      • gazaro Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 13.09.06, 15:11
        i właśnie tak straszą naiwnych anglistów. Mój znajomy który zna się na rzeczy
        wytłymaczył mi że nawet gdybym chodziła po ulicach i krzyczałą to i tak nic się
        nie stanie. Bardzo ciężko jest coś takiego udowodnić. Sąsiedzi nic nie wiedzą.
    • pandora_ Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 13.09.06, 15:26
      A Ty się zastanów, skąd bierze się świat dokoła Ciebie - ludzie, którzy płaca
      podatki, finansuja nasze biedniutkie i źle zorganizowane państwo, edukację dla
      twoich przyszłych dzieci (chyba że będziesz wszystko robić prywatnie), drogi,
      sklepy... Taka postawa jest gorsza od wszystkiego, co znam. Brzydze się ludźmi,
      którzy myśla podobnie, a takich u nas jest sporo: nie kasuja biletów, wyrzucają
      smieci sąsiadowi do śmietnika, kradną prąd...
      • dziama3 Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 13.09.06, 16:08
        Może sobie będzie sama drogę budować, bo z tego co wiem nie ma prywatnych...
        Pomijając egoizm takiej postawy, trzeba uważać. Bo może przyjść na korki ktoś
        obcy, niby to uczeń, a za miesiąc poprosi o fakturę. Bo gość jest ze
        skarbówki... Zabierają Ci prawo do wykonywania zawodu na 5 lat i jeszcze
        grzywnę dowalają. Był u nas taki przypadek. Ból...
    • honeybb Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 14.09.06, 11:03
      Policzmy - srednio 5 tys na miesiac, liczac dni powszednie ORAZ soboty to ok 200pln dziennie... Moze zdradzisz tu sekret jak pozyskujesz tak wytrwalych uczniow lub tak duza ilosc uczniow? Na tym forum juz kilka razy rozmawialismy o uczniach prywatych i o tym, jak lubia odwolywac i ile sie liczy za takie lekcje. Biorac pod uwage swoja wiedze w tym temacie i to co dowiedzialam sie z forum wnioskuje, ze masz grono mega-wytrwalych i (nie powiem) dosc majetnych uczniow.
      (ps. dobre pieniadze zarabia sie na zajeciach z doroslymi a chcialabym zobaczyc obrotnego przedsiebiorce, ktory placac krocie za lekcje nie prosi o fakture...)
      • gazaro Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 14.09.06, 13:31
        do honeybb:
        No nie jest to takie trudne - pracuję od poniedz do piątku i biorę po
        40zł/60min. Mam średnio 5-7 zajęć dziennie - czyli około 240zł dziennie.
        oczywiście płaci się z góry. Teraz naprawdę jest łatwo znaleźć uczniów, ciągle
        do mnie dzwonią. Nie jest to drogo, kwalifikacje mam dobre... Czasami mam nawet
        11 godzin fziennie - zdażało się...

Do Pandory i Co
        Jeśli ktoś pyta (przez telefon) czy wystawiam faktury to mówię ze nie. Jeśli
        jakijś uczeń nagle zarząda fakturę dla mnie to jest potencjalny agent skarbówki
        i po to są przyjaciele którzy mnie z tej sytuacji wyreczą (mają działalność,
        pomagam im trochę a oni pomogą mi w razie czego-wystawią fakturę). Ale takich
        sytuacji jeszcze nie było bo to musi siię zacząć specjalna akcja skarbówki.
        A co do tych obwinień to ja swój wkład w rozwój Państwa robię. Tylko nie płacąc
        podatki które i tak potem w wiekszości swojej są rozkradane ale robię coś
        konkretnego. Udzielam się w jednej Fundacji.
        Po prostu wy jesteście zatrute tą propagandą i boicie się użyć fantazji.
        • pandora_ Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 14.09.06, 13:43
          Wybacz, gazaro, ale sie nie zgadzam w wielu kwestiach. Po pierwsze, "żądać"
          pisze się z "ż". "Zdarzało" z "rz".
          A teraz powiem Ci, że ja też bym mogła sobie pracować na czarno, nie będe
          udawać, że mnie szara strefa ominęła - zdaRZały mi sie korki "na czarno" - jak
          każdemu z nas, ale wiesz, wyrosłam z tego.
          Twoje podejście nie jest dobre ani mądre - bo zechcesz mieć rodzinę, dzieci i...
          Poza tym to nie tylko Twoja wina, ale również całego społeczeństwa, które godzi
          się na szarostrefowe korki - dlatego ja nigdy już nie zamierzam zrobić nic na
          czarno. Może jestem zbyt wielką idealistką, ale trzeba odchodzić od modelu
          "każdy sobie", nie patrząc na polityków.
          Och, i jeszcze w "jednej Fundacji" się udzielasz, jak wspaniałomyślnie.
          Wzruszyłam się do głębi.
        • honeybb Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 14.09.06, 14:38
          Nie odpowiedziałaś na pytanie jak znajdujesz uczniów. Przy takich ilościach godzin to musi być cos skutecznego. Ja nie mam dużo uczniów prywatnych ale zawsze oni znajdowali mnie przez wspólnych znajomych. Natomiast moja koleżanka szuka teraz intensywnie uczniów i wcale nie jest łatwo. Rozwiesza ogłoszenia, daje anonsy w prasie, internecie. Ludzie wcale nie pchają się drzwiami i oknami mimo, ze bierze mniej niż 40pln/h a kwalifikacje ma doskonale.
          Tak wiec, może oświecisz ludzi bez fantazji....
          PS. 40pln/to nie jest „nie drogo” jeśli uczeń przychodzi do domu.
          • gazaro Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 14.09.06, 15:06
            Do honeybb:
            A gdzie uczy koleżanka? Bo w Warszawie akurat bum - boom teraz jest. Też
            pracuję z polecenia ale również ogłaszam się na: www.lekcje.pl;
            www.profesor.pl; na takich serwisach. Daję ogłoszenia tylko w internecie.
            Rozwieszanie nie jest skuteczne. Teraz ludzie szukają w sieci.
            Uczę w domu.Jedni odchodzą, inni przychodzą - ale wciąż są.
            • honeybb Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 14.09.06, 15:14
              We Wroclawiu
    • asia23bb ale powialo glupota i samochwalastem:) 14.09.06, 19:43
      Droga Gazaro,
      Nie wiem czy smiac sie czy plakac czytajac Twoj post. Zalosne jest Twoje
      przechwalanie sie oszustwem nas, podatnikow, panstwa. Jesli jestes taka
      samowystarczalna, to zaloz wlasne panstwo i zyj calkowicie na wlasny rachunek i
      modl sie codziennie o zdrowie, bo jak zachorujesz, nici z Twoich 240 zl
      (dziekuje za tak skrupulatne informacje;). A Twoje udzielanie sie w fundacji to
      nedzne usprawiedliwianie sie przed sama soba.

Do Twojej wiadomosci - nie jestem zatruta zadna propagandą - ja to nazywam
      uczciwoscia, a fantazji, moja droga, uzywam w innych sferach mojego zycia...

PS: Koniecznie za pieniadze z 1 lekcji zakup slowniki - ortograficzny, jezyka
      polskiego, a moz warto sie wybrac na jakies korki? hehe

• honeybb Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 15.09.06, 19:01
        a moze jednak taka ksiazka:
        www.amazon.com/Capone-Life-World-Al/dp/0306812851/sr=1-7/qid=1158339428/ref=sr_1_7/102-0803077-2360149?ie=UTF8&s=books
        :---)
        • smitte Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 16.09.06, 15:46
          Hmmm, no tak, a jak autorka wątku zachoruje poważniej i będzie musiała mieć
          jakąś grubszą operację to też zapłaci za nią prywatnie? Czy też będzie utyskiwać
          na grubiańskie państwo, które jej nic nie zapewnia? I nie korzysta absolutnie z
          niczego, co budowane jest badź utrzymywane z pieniędzy podatników? Jakoś trudno
          w to uwierzyć.
          • setif Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 16.09.06, 19:38
            A ja to jestem ciekawa w jaki sposób autorka tego wątku odkłada na starość.
            Rozumiem, że to coś lepszego niż emerytura.
            • smitte Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 16.09.06, 23:11
              W sumie jak dobrze inwestować, to to akurat chyba nie jest trudne. Fundusze
              inwestycyjne itp.
              • smitte Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 16.09.06, 23:11
                Co nie znaczy, że ja ją w jakikolwiek sposób popieram!;)
                • baba67 Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 09:25
                  Trzeba oddzielic 2 rzeczy podatki, ktore placic nalezy, a ZUS ktore jest
                  organizacja mafijna.To skandal, ze kazdy jest zobowiazany odkladac na starosc
                  wlasnie tam.Kilka miesiecy temu byl w Wprost artykul dokladnie ilustrujacy
                  mechanizm tego zlodziejstwa.
                  a nie trzeba specjalnie dlugo szukac zeby natknac sie na informacje jak ta
                  instytucja za nasze pieniadze wysciela d...swoim pierdzistolkom, a potem kaze
                  sie ludziom utrzymywac za 500zl miesiecznie.
                  Nie uwierze zadnemu politykowi, za nim nie zrobi czegos z tym kuriozum.
                  Ludzie pracujacy nie sa dziecmi, powinno sie im pozwolic decydowac za co
                  przezyja emeryture i beda sie leczyc.
                  Podatki placic nalezy.
                  • smitte Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 09:48
                    Tu się zgadzam w 100%
                  • pandora_ Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 16:24
                    Ale na razie nikt nic mądrzejszego niż ZUS niestety nie wymyslil. Ale mozna
                    mnozyc przyklady takich malych ZUSow, ktore nas "okradaja", moze nie tak
                    ewidentnie. Ale nie mozna w imie tego podchodzic do zycia w spoleczenstwie na
                    zasadzie "nic nie dam, sam sobie poradze" - bo to spoleczenstwo (nie rzad)
                    placi za edukacje, opieke zdrowotna, dofinansowanie lekow itd. itp. Fakt
                    okradania nalezy do rzadu. Reasumujac, albo trzeba zmienic kraj zamieszkania -
                    albo swoje podejscie.
                    Pewnie, ze przydalaby sie reforma zdrowia, ZUS-u, podatkow - ale na to trzeba
                    poczekac. Dopoki szara strefa bedzie istniala na taka skale, jak w Polsce, nic
                    sie nie ruszy. Vicious circle, jednym slowem - kazdy uwaza, ze ma moralne prawo
                    okradac innych, skoro "wszyscy mnie okradaja". I to jest obrzydliwa postawa.
                    Nuff said.
                    • baba67 Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 16:41
                      zaraz zaraz, jak to Cie okradaja ?
                      Jesli nie beda placic na ZUS, to nawet tych 500zl nie dostana, w zadnej
                      przychodni ich nie przyjma.Na leki, edukacje policje nie ida pieniadze z Zusu.
                      One ida na coraz wieksze i bardziej luksusowe biura gdzie coraz wieksza grupa
                      pasozytow pasie sie naszym kosztem.
                      Jak to nie wymyslono nic lepszego? Wymyslono fundusze inwestycyjne, ktore co
                      pewien czas wykazuja sie zyskami, a jesli nie, to klienci zmieniaja fundusz.
                      bardzo proste.Oczywiscie funkcjonuje tez (tak jest w Australii obowiazek
                      odkladania na starosc, ale to tez jest fundusz tyle, ze kontrolowany przez
                      panstwo. Gdy czlowiek odchodzi na emerytyre wie, ile ma na koncie.Jesli umiera 2
                      tygodnie po przejsciu na emeryture, te pieniadze kilkadziesiat lat wplacane
                      zagarnia ZUS.
                      • baba67 Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 16:42
                        Przeprazam skasowalo mi sie-mialo byc-jesli umiera 2 tygodnie po przejsciu na
                        emeryture pieniadze dostaje rodzina-u nas w takim przypadku zabiera je ZUS.
                      • pandora_ Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 20:03
                        Ale mowimy o Polsce. A w Polsce nikt jeszcze nie wymyslil porzadnej alternatywy
                        ZUS-u. Gazaro, to jaka jest Twoja narodowość i język ojczysty? Bo moim językiem
                        ojczystym też nie jest polski, dlatego pytam z ciekawości :)
                        • pandora_ Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 23:35
                          Zapomniałam dodać jeszcze jedno, w zasadzie umknęło mi. Kiedyś może znajdziesz
                          pracę wojego życia - w Polsce czy za granicą. I co powiesz na
                          rozmowie? "Dawałam korki na czarno"?
                          Teraz jednak widzę, że podatków nie płacisz, choć wycofujesz się raczkiem ze
                          swojego twierdzenia, jak to jest super zarabiać tylko na siebie. Jest sposób na
                          uniknięcie ZUS-u - niech Cię ktoś ze znajomych zatrudnia na umowę o dzieło -
                          będziesz przynajmniej w porządku wobec tych, którzy uczciwie pracują.
                          Argument finansowy i tak do mnie nie przemawia - ja nie narzekam, a przecież
                          lwią część moich zarobków pochłania ZUS, US, fundusz emerytalny, ubezpieczenie
                          połączone z funduszem inwestycyjnycm (zabezpieczenie mnie i dziecka). Mam chyba
                          po prostu inne cele i priorytety. Owszem, pieniądze są ważnym czynnikiem
                          kształtującym obecnie nasze społeczeństwo, ale nie są wszystkim. Przy zarobkach
                          4-6k miesięcznie, "stać" by Cię było na legalną pracę. Jednoosobowa DG to przez
                          pierwsze 2 lata składki niemal smieszne, choć jest to obwarowane pewnymi
                          restrykcjami (nie możesz sobie po tych 2 latach zamknąć działaności).
                          Co do błędów - jakbym pisałam na angielskim forum i nie była pewna pisowni
                          jakiegoś wyrazu, skorzystałabym ze słownika. I nie odnosi się to tylko do
                          Ciebie, gazaro, ja z zasady "tępię" brzydką, niechlujną i niespójną
                          ortograficznie :) polszczyznę w wypowiedziach. Coraz bardziej przeraża mnie
                          fakt, że w życiorysach lektorów odnajduję kwiatki w
                          rodzaju "pżeżycia", "udokómentowane" czy "dziecią".
                    • gazaro Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 17.09.06, 18:25
                      Chciałabym żeby wypowiedziały się tu osoby które MUSZĄ dawać korki na czarno bo
                      nie stać je na uczciwe opłacanie prawie 1000PLN na wątpliwe cele. Właśnie mam
                      na myśli ZUS bo podatki to i tak się odlicza i mało tego zostaje.

do Pandory:
                      Nigdy nie wytykaj błedy ortograficzne póki nie jesteś pewna że dla tej osoby to
                      język ojczysty...

do Honeybb - doceniam poczucie humoru :-)
                      • asia23bb Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 18.09.06, 19:08
                        Oszukiwac to MOZESZ wtedy, gdy Cie nie stac na chleb i przymierasz smiercia
                        glodowa. Ty nie musisz, mozesz natomiast zatrudnic sie na etat (obojetnie gdzie)
                        i wtedy juz NIE musisz placic 700 zl (zawyzylas chyba kwote). I nie pisz, ze
                        jest bezrobocie, bo anglistow (jak wnioskuje ty nim jestes) w wielu szkolach
                        brakuje, a na wsiach biora z pocalowaniem reki.
                        A z tym 1szym jezykiem- czyzby polski to nie Twoj ojczysty? Bez obrazy, w takim
                        razie moze pora wrocic do siebie?
                        • jotka001 Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 18.09.06, 19:26
                          asia23bb napisała:
                          >NIE musisz placic 700 zl (zawyzylas chyba kwote). I nie pisz, ze
                          > jest bezrobocie, bo anglistow (jak wnioskuje ty nim jestes) w wielu szkolach
                          > brakuje, a na wsiach biora z pocalowaniem reki.

Nie przesadziła, a nawet zaniżyła kwotę. W tej chwili jest to ok.750 zł
                          miesięcznie.
                          Owszem, w szkołach brakuje anglistów, zwłaszcza na wsi, ale sprawdź np. na
                          stronie kuratorium ile takiemu angliście oferują godzin. Jak sama patrzyłam, to
                          większość szkół w Pcimiach Dolnych (z całym szacunkiem dla takich szkół)
                          oferowała poniżej 10 godzin tygodniowo, a były takie co tylko 4-5. Były też
                          szkoły, które szukają na 5 godzin anglisty, a pozostałe do zapełnienia etatu
                          godziny anglista ma zapełnić prowadząc lekcje plastyki, muzyki, techniki itp.
                          Zanim sama zaczniesz coś pisać na czyjś temat, to sprawdź.

PS. Sama prowadzę działalność gospodarczą, więc niestety płacę podatki i ZUS
                          (to dla wyjaśnienia w razie ewentualych ataków). I też wolałabym sama sobie
                          odkładać na emeryturę i nie dawać kasy z mojej kieszeni (przez podatki) na
                          olbrzymią ilość koszmarnych pomysłów różnych władz.
                          • pandora_ Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 19.09.06, 07:18
                            Ale gazaro chwali sie obrotnoscia - zreszta dziewczyny, ja kiedys czas jakis
                            mieszkalam w Bytomiu - po i przed wyjazdem zaoceanicznym. Bytom to jest
                            STRASZNA dziura. KOSZMARNA. Mialam prace w szkole (etat), zajecia w szkole
                            jezykowej, zajecia na zlecenie jezykowe w firmie, pracowalam zdalnie przy
                            pisaniu Eduseeka (ktos pamieta to cudo?) i zarabialam wspaniale, nie martwiac
                            sie o to, czy kogos oszukuje, czy nie. Dla obrotnej i profesjonalnej osoby to
                            zaden problem. Sa ludzie, ktorym odpowida praca w szkole za marne pieniadze, sa
                            ludzie, ktorym nie przeszkadza placenie ZUS-u, sa, wyobrazcie sobie, ludzie,
                            ktorych zyciowym celem nie jest zarabanie wiecej po to, zeby wiecej miec i
                            kupowac. Jakos do Angliii ludzie wyjezdzaja i nie burza sie na podatki, oplaty,
                            czekanie godzinami na lekarza - w Stanach lekarz czesto odbywa wizyte...
                            telefonicznie :)
                            • asia23bb Re: ale powialo glupota i samochwalastem:) 19.09.06, 17:16
                              >Sa ludzie, ktorym odpowida praca w szkole za marne pieniadze, sa
                              > ludzie, ktorym nie przeszkadza placenie ZUS-u, sa, wyobrazcie sobie, ludzie,
                              > ktorych zyciowym celem nie jest zarabanie wiecej po to, zeby wiecej miec i
                              > kupowac.

Ale tu chodzi o zwykla uczciwosc, a nie o to co komu pasuje. Musza byc jakies
                              zasady moralne.
                          • unaragazza nie tedy droga 19.09.06, 17:13
                            > Nie przesadziła, a nawet zaniżyła kwotę. W tej chwili jest to ok.750 zł
                            > miesięcznie.
                            Ale ona napisala prawie 1000 wiec przesadzila. Zanim zaczniesz cos pisac,
                            przeczytaj dokladnie.

Chyba uderzacie nie w ta osobe, co trzeba Przeczytajcie sobie jeszcze raz post
                            gazaro, i zastanowcie sie co ona proponuje i czym sie chwali:

>Mogłybyście zarabiać 5 razy tyle i nie pracować prez pół roku w razie czego.

Nie odmawiam dziewczynie obrotnosci i zaradnosci w organizacji zajec, ale co by
                            sie stalo, gdyby wszyscy zaczeli pracowac na czarno??
                            • jotka001 Re: nie tedy droga 19.09.06, 20:52
                              unaragazza napisała:
                              > Ale ona napisala prawie 1000 wiec przesadzila. Zanim zaczniesz cos pisac,
                              > przeczytaj dokladnie.

W pierwszym poście jest tak:
                              Już od ładnych kilku lat daję lekcje prywatne na czarno. Wyciągam od 4 do 6
                              tys/miesiąc. Nie wyrzucam 700 na ZUS (czyli do śmieci). Chodzę do prywatnych
                              lekarzy i ........

Rozumiem, że wszystkie te wywody na temat ZUSu i podatków to są odpowiedzi na
                              pierwszy post. Te 1000 zł pojawiło się jako wątpliwe cele. Ja do nich zaliczam
                              właśnie ZUS i podatki i w moim przypadku wychodzi to sporo więcej, niestety.
                              Szczerze mówiąc w dzisiejszej Polsce czasem żałuję, że jestem solidna i
                              uczciwa, bo to się po prostu nie opłaca i jeszcze doprowadza do białej
                              gorączki. Przez te ponad 10 lat prowadzenia działalności na samym ZUSie
                              zaoszczędziłabym kupę pieniędzy (licząc 120 miesięcy po średnio 650 zł to
                              wychodzi prawie 80 tys. zł!!!). Tym bardziej, że i tak jak muszę skorzystać z
                              lekarza to idę prywatnie, bo w szpitalu czy przychodni terminy są takie, że
                              człowiek umrze zanim się doczeka. Czyli płacę podwójnie. To samo z podatkami.
                              Jak widzę na co się wydaje naszą kasę, to mnie trafia.
                              Pewnie, że chciałabym, żeby u nas było normalnie (czyli wszyscy porządni,
                              pieniądze z podatków idą na sensowne cele, a nie np. na Świątynię Opatrzności,
                              pieniądze z mojego ZUSu na opiekę zdrowotną i emeryturę dla MNIE, a nie
                              obecnych emerytów czy rolników i nie na luksusowe siedziby ZUSu itp), ale nie
                              jest i tyle. A co do 'co by sie stalo, gdyby wszyscy zaczeli pracowac na
                              czarno??', to może wreszcie coś by się zmieniło na lepsze. Może ktoś wymyśliłby
                              wreszcie jakieś sensowne rozwiązania i nie bał się ich wprowadzić w życie.
                              Zresztą co tu wymyślać. W tylu państwach funkcjonują różne mądre systemy,
                              wystarczy je spróbować jakoś dopasować do PL.
                              A swoją drogą ciekawa jestem ile osób, z tych, które tu pisały prowadzi
                              działalność gospodarczą, właśnie na taką w miarę małą skalę. Czy piszecie z
                              własnego doświadczenia, że to nieładnie nie płacić, czy po prostu nie macie
                              takich problemów, bo nie odczuwacie co miesiąc jak znika wam 1000 zł właściwie
                              wyrzucone w błoto i to własną ręką. Co innego jak dostaje się wypłatę netto,
                              człowiek nie widzi fizycznie tych zmarnowanych pieniędzy. Pamiętajcie też, że
                              ZUS trzeba płacić nawet gdy nic nie zarobię (np. 2 m-ce wakacji).
                              Powiem jeszcze raz: nie popieram gazaro, ale ją rozumiem.
                              • pandora_ Re: nie tedy droga 19.09.06, 21:11
                                Ja prowadze dzialanosc. Dlatego nie obawiam sie pisac tego, co pisze - bo tez
                                czesto mam watpliwosci co do publicznego systemu zarzadzania naszymi podatkami -
                                ale jakbym chciala czego innego, wyjechalabym. Mam jednak porownanie z innymi
                                krajami, porownanie praktyczne i powiem Wam, ze w Polsce nie jest zle. I tyle.
                                Moze zamiast myslec "co by bylo gdyby wszyscy pracowlai na czarno" - lepiej
                                myslec "co by bylo, gdyby wszyscy byli uczciwi"? Jedno i drugie jest mrzonka.
                                Gazaro probuje gloryfikowac prace na czarno - nikt nie kaze jej placic ZUS-u -
                                moze pracowac na umowe o dzielo, placic podatki, a ubezpieczac sie we wlasnym
                                zakresie - nikt jej tego nie zabrania, a w ten sposob pracuja setki lektorow.
                                Wtedy przynajmniej wkladasz cos w panstwo, ktore - gorsze czy lepsze - tez cos
                                Ci dalo. Tylko Gazaro zdaje sie, nie jest polskiej narodowosci, wiec moze
                                dlatego ma takie luzne podejscie.
                                Niestety, nawet najlepsza demokracja ma swoje granice - nie mozna mieszkac
                                sobie w panstwie na zasadzie "wolnoc Tomku".
    • aniek133 Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 20.09.06, 14:10
      Czytam ten wątek i sama nie wiem, co o tym myśleć. Z jednej strony uczciwośc, a
      z drugiej refleksja: ile osób dających korepetycje płaci podatki? Znam wielu
      korepetytorów, żadnego, który sie rozlicza z tego typu dochodów.

Nie znam sie dobrze na przepisach, na razie nie dawałam i nie daję korepetycji.
      A gdybym tak zaczęła i udzielała ich, powiedzmy, trzem uczniom, z których każdy
      płaci np. 30 zl za godzinę. W miesiącu uzbierałoby się 360 złotych. Ile z tego
      zostałoby dla mnie, gdybym zechciała być uczciwa? Czy ktoś potrafi odpowiedzieć
      mi na to pytanie?
    • gazaro Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 21.09.06, 15:33
      Pandoro - widać stać cię na to żeby od początku być uczciwą - tylko cieszyć się.

A tak swoją drogą - czy nie robisz błędu podając link do swojej pracy, do
      swojego blogu z fotografiami i jednocześnie do forum "Partner Leń i Egoista".
      Nie wstydzisz się że dużo ludzi przeczyta o tak intymnych przeżyciach (dopiero
      od niedawna jest to forum zamknięty a wcześniej można było tam dużo przeczytać
      ciekawego).
      • pandora_ Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 21.09.06, 16:38
        Gazaro, niczego się nie wstydzę. Jestem osobą półpubliczną, a poza tym uczciwą
        i dlatego nie mam się czego bać.
        • rena31 Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 21.09.06, 23:23
          półpubliczną? Dobre, ale co to znaczy?
          • pandora_ Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 21.09.06, 23:27
            Nie widziałam jak to inaczej ująć :))) Nie jestem osoba znaną w szerokich
            kręgach na forum całego świata, ale staram się :)))
            Każdy z nas tutaj jest osobą półpubliczną - znają nas po nickach, cytują,
            dyskutuja z nami. Ujawnimy swoje wnętrza, czasem "zewnętrza".
            Oj, zbiera mi się na wezbrane wywody... Pora spać.
    • rena31 Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 21.09.06, 23:25
      Swoją drogą, to ludzie, opamiętajcie się, i 10 razy pomyslcie zanim zaczniecie
      wypisywać Wasze nawiedzone wynurzenia o uczciwości.
    • rena31 Re: A czy wiecie ze można nieźle wyciągnąć na cza 21.09.06, 23:38
      Nie wolno byc naiwnym, to zus nas okrada
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka