Dodaj do ulubionych

Trądzik grudkowy...?

06.10.09, 20:31
Generalnie moja cera nie jest zła. Pryszczy takich ropnych nie mam-
od czasu do czasu przed okresem coś się pojawi- żadna tragedia dla
mnie. Ale cały czas mam takie małe krostki jakby grudki malutkie pod
skórą z których nic się nie tworzy. Dermatolog- pierwsza lepsza w
sumie- powiedziała, że to trądzik grudkowy i przepisała differin.
Stosowałam miesiąc i kompletnie żadnej reakcji- zero tradycyjnego
wysypu jak u większości, żadnej poprawy, nic. Zniechęciłam się. Po
nałożeniu podkładu i rano cera jest ładniejsza, w miarę upływu czasu
gorsza. Wolałabym to wyleczyć a nie maskować... Jakieś pomysły? Może
Lokacid albo coś innego? Ktoś się pozbył takiego problemu?
Dodam, że mam 29 lat i cerę skłonną do pękających naczynek, lubiącą
się uczulać i dość suchą.
Obserwuj wątek
    • alanis11 Re: Trądzik grudkowy...? 06.10.09, 21:52
      Mam to samo. Kobiety na FK poleciły mi dostępny w USA proactiv ( 3 etapowy
      system pielegnacyjny zwalczający tradzik emusja + tonik + krem) to jest dobre ,
      grudki zanikają tyle że ja mam wyjątkowo wrazliwą cere i niestety przy dłuzszym
      stosowaniu swedzi mnie skora i niestety złazi:-(
      Dla kogos kto nie ma extremalnie wrazliwej cery przy tego typu problemach ,
      bardzo polecam.
      • aga13133 Re: Trądzik grudkowy...? 06.10.09, 21:58
        O- a Ty kupiłaś przez internet? Na allegro czy ktoś Ci przywiózł?
        Po jakim czasie zauważyłaś zmiany? I ile taki zestaw kosztuje...
        Sporo pytań...
        • alanis11 Re: Trądzik grudkowy...? 06.10.09, 22:14
          Kupiłam na amerykanskim ebayu przesyłke dostałam expresowo, kupiłam na probe
          wiec o połowe mniejsze pojemności preparaty wyszły ponad 50 zł niestety
          przesyłka prawie drugie tyle, w sumie zamknełam sie w jakis 100 zł- po pierwszym
          zastosowaniu na prawde widziałam róznice w teksturze skóry , po kilku dniach
          używania grudki zanikały to była by bajka gdyby nie fakt że ja reaguje na
          wszystko mega alergicznie ( dla przykładu zeszła mi skóra przy uzywaniu toniku
          złuszczającego clinique)i tu przy proactiv twarz mnie masakrycznie swedziała a
          po około tygodniu zlazła mi skóra.
          • aga13133 Re: Trądzik grudkowy...? 06.10.09, 22:23
            Ok dziękuję za informacje. A czy mogłabyś dać jakiegoś linka żebym
            zobaczyła opakowania? Wiesz jak czasem jest- nazwa ta sama a
            zupełnie co innego...
            • alanis11 Re: Trądzik grudkowy...? 06.10.09, 22:26
              cgi.ebay.com/NEW-PROACTIV-PROACTIVE-3-PC-3PC-FULL-SIZE-SET-SEALED_W0QQitemZ310171633562QQcmdZViewItemQQptZSkin
              • aga13133 Re: Trądzik grudkowy...? 06.10.09, 22:29
                Dzięki- na allegro jest zestaw za 199zł... Ehhh. Chyba, że skoro Cię
                Twój zestaw uczulił chcesz się pozbyć reszty? Moze się dogadamy?
                • alanis11 Re: Trądzik grudkowy...? 06.10.09, 22:34
                  Niestety nie zamierzam się go mimo wszystko pozbyć bo jest dobry będe używała w
                  małych ilościach i rzadziej... ceny na Allegro i generalnie na polskich stronach
                  są wysokie ,na ebayu można kupic taniej ,okazyjnie czy w mnieszej pojemności
                  trzeba śledzic aukcje.
    • anathe0 Re: Trądzik grudkowy...? 07.10.09, 12:22
      a może umów się do innego dermatologa i do kosmetyczki i niech Ci polecą
      kosmetyki/maści do pielęgnacji? przy takim drobnym trądziku może wystarczy jedna
      maść. a może po prostu dermatolog źle zdiagnozował rodzaj trądziku, bo przy
      grudkowym jak miejscowe nie pomagają, to nawet ludzie aknenormin stosują...
      • n_nicky Re: Trądzik grudkowy...? 07.10.09, 12:53
        bo przy
        > grudkowym jak miejscowe nie pomagają, to nawet ludzie aknenormin stosują...
        >

Ludzie stosują Aknenormin czy Izotek jako lekarstwo na całe zło, najczęściej nie
        znając w ogóle przyczyny swojego trądziku - no ale przecież aknenormin wszystko
        wyleczy ;) Proszę mnie nie mieszać z błotem za ten komentarz, po prostu bardzo
        irytuje mnie w Polsce moda na te leki, chociaż w sumie to nie mój problem i nic
        mi do tego. Staram się ignorować wątki o trądziku na forum, bo w każdym jedynie
        słuszne rady to dermatolog i aknenormin/izotek, ale czasem muszę wyrzucić to z
        siebie, chociaż wiem, że świata nie zbawię i wcale nie chcę ;)

A co do tematu wątku - wiele kobiet ma ten problem, zwany potocznie "podskórną
        kaszką", zwłaszcza na czole. Nawet takie osoby jak Victoria Beckham, którą
        przecież stać na rozmaite metody leczenia, a na wielu zdjęciach widać w jakim
        stanie jest jej czoło. Najpierw zbadaj przyczynę - może to być zła pielęgnacja
        skóry, mogą być hormony, może być gronkowiec złocisty itd. W moim przypadku
        winowajcą był ten ostatni, od roku leczę się mikrobiologicznie i obecnie po
        trądziku prawie nie ma śladu, 'kaszka' na czole też zniknęła w 90%. A Aknenormin
        traktuj jako ostateczność ostateczności ;)
      • julitka33 Re: Trądzik grudkowy...? 07.10.09, 12:53
        mam podoby problem do Twojego tyle ze cere mieszana. mi pomogla dermatolog ktora
        przepisala mi antybiotyk do stosowania na skore jak tonik "zineryt" i plyn
        akneroxid l.poprawe zauwazylam po 2tygodniach cera znacznie mi sie
        wygladzila,grudki praktycznie zniknely bez sladu, pory pozwezaly.poprostu
        cudo.stosowalam taka kuracje 2miesiace i naprawde jest poprawa,teraz od czasu do
        czasu uzywam bravoxylu w tych miejscach gdzie najczesciej pojawiaja mi sie
        grudki i jest naprawde dobrze.dodam ze walczylam z grudkami,tradzikiem kilka lat
        i dopiero to pomoglo.
        • brzydula_betty Re: Trądzik grudkowy...? 07.10.09, 14:13
          a propos izoteku i tym podobnych. ja tez zastanawiam się kiedy ludzie skończą w
          końcu każdemu kto ma 2 pryszcze na krzyż polecać od razu izotek itp. Takie leki
          to jest ostateczność gdy ktoś ma już trądzik na tyle zaawansowany że nic nie
          pomaga. skoro nie mozecie dać ludziom w miarę normalnych rad to nie udzielajcie
          się w temacie
          • nessie-jp Re: Trądzik grudkowy...? 07.10.09, 22:26
            No brzydula, ale co poradzisz, skoro retinoidy to JEDYNE leki, które trwale
            ograniczają łojotok? Innych nie ma. Jasne, że można się bawić hormonami, ale z
            dwojga złego to ja wolę się smarować powierzchownie retinoidem, niż rozchwiać
            sobie gospodarkę hormonalną, bo mam łojotok i trądzik... Antybiotyki to też jest
            zabawa na kilka miesięcy, z cholernymi skutkami ubocznymi, z obciążaniem wątroby
            • issey_miyake Re: Trądzik grudkowy...? 08.10.09, 00:50
              Nie tylko retinoidy ograniczają trwale łojotok, peelingi chemiczne o wysokich
              stężeniach również, te lekarskie - pirogronowy, jessnera.
              • nessie-jp Re: Trądzik grudkowy...? 08.10.09, 02:32
                No, ale to chyba zabiegi jednorazowe? Tzn. nie ma mowy o wielokrotnym powtarzaniu?

Nie znam się na tym za dobrze, bo dla mnie głębokie pilingi są zakazanym owocem
            • brzydula_betty Re: Trądzik grudkowy...? 08.10.09, 12:48
              nessie-jp , nie kazdy trądzik jest powiązany z łojotokiem. ktoś może mieć mega
              suchą skórę i pryszcze na które nie pomoże ograniczanie łojotoku bo takowy po
              prostu nie występuje. o to mi chodzi. nie a swoją drogą przepisywanie przez
              dermatologów differinu osobie z cerą wrażliwą i skłonną do pękających naczynek
              jak autorka to skrajna głupota.
              • nessie-jp Re: Trądzik grudkowy...? 08.10.09, 15:06
                brzydula_betty napisała:

> nessie-jp , nie kazdy trądzik jest powiązany z łojotokiem. ktoś może mieć mega
                > suchą skórę i pryszcze

No, ale to chyba nie jest wtedy trądzik? Tzn. ja wiem, że my potocznie
                każdy wyprysk nazywamy trądzikiem, ale lekarze chyba nie?

> dermatologów differinu osobie z cerą wrażliwą i skłonną do pękających naczynek
                > jak autorka to skrajna głupota.

I tak, i nie... Ja też dostałam retinoid przy mega-wrażliwej cerze i naczynkach
    • nessie-jp Re: Trądzik grudkowy...? 07.10.09, 18:14
      Pisałam już o tym kiedyś (ale forumowiczki na mnie wsiadły, że bzdura)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka