Dodaj do ulubionych

tabl. antykoncepc. Cinie i pogorszenie cery

24.09.10, 10:38
10 dni temu rozpoczelam ponownie stosowac antykoncepcje hormonalna- tabl. Cinie. Stosowalam te tabletki kilka lat temu, czulam sie bardzo dobrze, nie mialam klopotow z cera. Jednak tym razem zauwazylam dosc silne pogorszenie cery (ropne pryszcze, rozszerzone pory, zaskorniki...) od czasu, kiedy zazywam Cinie. Czy ktos zauwazyl podobne dzialanie uboczne w poczatkowym okresie stosowania antykoncepcji hormon.? Czy po pewnym czasie jest szansa, ze pryszcze znikna? Wiem, ze podczas stosowania hormonalnej antykoncepcji cera moze sie wrecz poprawic, wlosy mniej sie przetlusczcaja etc. Zdaje sobie sprawe, ze to sprawa indywidualna, ale...
Z gory dziekuje za odpwiedz! :)

Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: tabl. antykoncepc. Cinie i pogorszenie cery 24.09.10, 12:00
      fluffy_fly napisała:

> Czy
      > ktos zauwazyl podobne dzialanie uboczne w poczatkowym okresie stosowania antyk
      > oncepcji hormon.? Czy po pewnym czasie jest szansa, ze pryszcze znikna?

Owszem stan skóry po tych lekach ulega znacznemu pogorszeniu. Najlepszy okazał się w tej kwestii Microgynon 21.
    • fluffy_fly CILEST! 24.09.10, 15:09
      CILEST, nie Cinie! Ale pomylka, a wszystko prze fakt, ze rano zazylam Cinie na migrene...;)
      • nessie-jp Re: CILEST! 24.09.10, 15:11
        Masz migreny
        • fluffy_fly Re: CILEST! 24.09.10, 15:23
          Calkiem niedawno zazylam spore dawki Ibuprofenu ze wzgledu na silny bol glowy, ale nie wiazalam tego faktu z pojawieniem sie wypryskow! Kto wie?
          Innych lekow "migrenowych" nie biore; lykam jedynie tyroksyne ze wzgledu na Hashimoto i niedoczynnosc tarczycy.
          Ostatnio mam sporo klopotow, stres nieustajacy (i towarzyszaca temu migrena), wiec zastanawiam sie, ze byc moze i w taki sposob (ropne wypryski) reaguje moj organizm na leki, stres.
          • nessie-jp Re: CILEST! 24.09.10, 16:25
            O, i leki na niedoczynność tarczycy też bardzo wpływają na stan skóry... Niestety, tak to już jest :/
            • littlefrog Re: CILEST! 24.09.10, 17:49
              i stres też wpływa, u mnie każda sesja na studiach to była walka z syfami na twarzy :/

ja biorę Cilest od 10 lat i jest bardzo różnie, raz cera piękna przez wiele miesięcy, ostatnio za to jedna wielka tragedia. Ibuprom na migreny też biorę ale jest to 1 dzień w miesiącu i związku jednego z drugim u mnie akurat nie zauważyłam, może szkoda bo miałabym jakiś punkt zaczepienia...
              a czy Silica może powodować pogorszenie stanu cery w początkowym okresie brania? bo to jedyny nowy czynnik który u mnie wystąpił ostatnio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka