Dodaj do ulubionych

olej arganowy

13.10.10, 17:00
wiem,ż e o nim juz było ale nie znalazłam odpowiedzi na pytanie - czym tak naprawde rózni sie spozywczy olej arganowy od kosmetycznego? ktos potrafi mi powiedziec?
Obserwuj wątek
    • hal65 Re: olej arganowy 13.10.10, 21:01
      pl.wikipedia.org/wiki/Olej_arganowy
      Znalazlam tylko to ze rozni sie barwa. Ja kupilam www.bioarganic.com/ i jestem zadowolona.
      • myszmusia Re: olej arganowy 14.10.10, 05:00
        barwa - no ok, chyba bardziej "filtrowany" kosmetyczny - ale przeceiz chemicznie to to sie chyba nie moze jakos różnic? dodawane tez chyba nic do kosmetycznego nie jest (mówie o takim , który jest czystym olejem a nie składnikiem jakiejs mikstury) czyli mozna by spozywczy z takim samym skutkiem stosowac kosmetycznie?
        • hal65 Re: olej arganowy 14.10.10, 10:56
          Troche poszperalam w internecie i wyczytalam ze mozna uzywac ten olej jadalny w celach kosmetycznych ale zeby byl nie prazony. Mam teraz zamiar kupic jadalny i porownac go z tym co mam. Wiesz gdzie mozna kupic 100% olej arganowy?
          • myszmusia Re: olej arganowy 14.10.10, 12:37
            ja znalazłam tu:
            www.e-salem.pl/p116,olej-arganowy-basic-zloto-maroka-argan-250-ml.html
            ale uprzedzam - nie kupowałam - dopiero sie rozgladam - tu wyszło mi ,że maja dobra cene
    • coralin Re: olej arganowy 14.10.10, 16:10
      Spożywczy tłoczy się z uprażonych pestek.
      • myszmusia Re: olej arganowy 14.10.10, 16:52
        coralin napisała:

> Spożywczy tłoczy się z uprażonych pestek.

ale czy to go zmienia na tyle ,że jest bezuzyteczny kosmetycznie?
        • nessie-jp Re: olej arganowy 14.10.10, 17:35
          > ale czy to go zmienia na tyle ,że jest bezuzyteczny kosmetycznie?

Sądzę, że tak
          • myszmusia Re: olej arganowy 14.10.10, 19:10
            To jednak tylko teoria, pewnie możesz kupić spożywczy i spróbować go wykorzysta
            > ć kosmetycznie
            • nessie-jp Re: olej arganowy 14.10.10, 19:38
              > a co do tłoczenia - o ile sie nie myle to własnie najlepsza oliwa z oliwek - sp
              > ozywcza - jest tłoczona mechanicznie na zimno.

Ano owszem. Ale dlaczego ona nie jełczeje, to już nie mam pojęcia :) Widać to zależy od oleju.

Olej lniany tłoczony na zimno w ogóle nie jest zazwyczaj sprzedawany w butelkach, bo tak szybko jełczeje
              • myszmusia Re: olej arganowy 14.10.10, 20:12
                można go kupić w kapsułkach w aptece, a na półce w
                > sklepie brak...

no co ty?;-) sama kupowałam w litrowej butelce - niestety zupełnie mi nie odpowiadał smakiem, wole oliwe i z oliwek i olej ryzowy
                • nessie-jp Re: olej arganowy 14.10.10, 20:55
                  > no co ty?;-) sama kupowałam w litrowej butelce - niestety zupełnie mi nie odpow
                  > iadał smakiem, wole oliwe i z oliwek i olej ryzowy

Ale na pewno ten zimnotłoczony? Czytałam o tym kiedyś i informacje były takie, że kwasy omega-3 i omega-6 można uzyskać z nasionek lnu tylko wtedy, gdy się je zjada na świeżo, bo wytłoczony olej błyskawicznie jełczeje i traci swoje właściwości...
                  • myszmusia Re: olej arganowy 15.10.10, 06:01
                    próbowałam wczoraj wkleic linka ale mi wywaloało jako "spam';-) wpisz w googla olej lniany zimnotłoczony - wyskakuje.Mnie sie wydaje ,ze to własnie taki o jakim piszesz.(ale upierac sie nie bede;-))
                    • whitediamond Re: olej arganowy 15.10.10, 09:11
                      hahaha ja to kupilam na wycieczce w maroku (chyba cos mi na glowe padlo, wszyscy kupowali to ja tez), jeden spozywczy, drugi 'specjalny' przeciwko rozstepa, spozywczy do tej pory stoi bo psuje smak kazdej potrawy, jest zbyt intensywny
                      a 'specjalnym' posmarowalam sie raz i zaraz wskoczylam pod prysznic bo zapach (migdalowy?) byl porazajacy
                      do czego go uzywacie?
                      • coralin Re: olej arganowy 15.10.10, 18:17
                        A ja uwielbiam ten spożywczy. Faktycznie smak ma wyrazisty, ale do zielonej sałaty pycha. Stosuję też ten kosmetyczny (bez żadnych dodatków zapachowych) na twarz i również bardzo sobie chwalę.
                    • nessie-jp Re: olej arganowy 15.10.10, 17:06
                      Szukałam, szukałam i w końcu znalazłam wyjaśnienie...

Może z arganowym jest tak samo?
                      • myszmusia Re: olej arganowy 15.10.10, 19:33
                        lniany faktycznie dosc przekonywujaco wyjasniony
                        • nessie-jp Re: olej arganowy 15.10.10, 19:35
                          myszmusia napisała:

> lniany faktycznie dosc przekonywujaco wyjasniony

Przygnębiło mnie to, bo nawet nie wiadomo, czy nasiona (siemię) lniane sprzedawane w zwkłych sklepach pochodzą z tych wartościowych odmian, czy z tych bezwartościowych... :(
                          • almondeye Re: olej arganowy 16.10.10, 15:59
                            tutaj jest napisane, ze raczej bezwartosciowe:/

a wracając do oleju arganowego to ja go uwielbiam! używam go praktycznie do całego ciała,
                            także do rąk i paznokci. no i czasami jako olejek do masażu, bo bardzo lubię
                            ten zapach (no ale to już kwestia gustu:) - oczywiście o ile uda mi się
                            namówić mojego chłopaka na masaż:)
                            gdzieś czytałam, że można go też jeść w celach zdrowotnych (jak tran:), ale
                            jeszcze tego nie próbowałam.

w ogóle ostatnio zainteresowałam się naturalnymi sposobami pielęgnacji
                            ciała. przeraża mnie ilość konserwantów i chemii, którą pakuje się do
                            wszystkich kosmetyków. skoro staram się jeść zdrowo i unikać żywności, która ma podejrzanie długi okres przydatności do spożycia, to dlaczego mam używać kremu, który ma 2 lata ważności?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka