Dodaj do ulubionych

cerowe problemy

06.12.10, 20:04
Moze ktos cos mi poradzi odnosnie cery,a dokladnie moich problemow z cera.
Zaznacze od razu,ze bylam ostatnio u dwoch roznych dermatologow.Raz dostalam kosmetyki apteczne,ktore mi nic nie pomogly a drugim razem dostalam antybiotyk doustny,zadzialal tak,jakbym brala cukierki owocowe.
Cere mam mieszana a zarazem sucha.Po dniu w pracy bez dobrego zabezpieczenia blyszcze sie.
Przy stosowaniu kremow matujacych bardzo wysusza mi sie cera,co mnie w sumie nie dziwi.
Krem nawilzajacy nawilza,ale nie matuje.Nie znalazlam jeszcze takiego,ktory bylby odpowiedni dla mnie zarowno z nawilzeniem,jak i z matowieniem.
Obecnie uzywam kosmetykow z biodermy, sebium, pore refiner oraz z tej samej serii nawilzajacego.Czy dziala hmm trudno powiedziec.
Twarz myje obecnie białym jeleniem,raz w tyg.robie peeling.Uzywam rozniez maseczki z glinki,ktora moja cera dobrze toleruje i ja lubi.Dosc dobrze na mnie dziala zel na noc z garniera,czysta skora A.
Moim problem jest blyszczaca cera,rozszerzone pory na nosie oraz niespodzianki.
Niespodzianki pojawiaja sie przewaznie przed okresem.Mam problem z jednym policzkiem,na ktorym sa jakies czerwone plamki,na zuchwie pojawiaja sie giganty,takie wielkie bable,z ktorymi nic nie da sie zrobic.Jak juz rozdlubie to leci z tego krew i bardzo dlugo sie goi.Przepraszam,za szczegolowy opis.
Jak pielegnowac tego typu cere?Zastanawiam sie czy nie sprobowac,np. avene,truacneal?
Jakich wlasciwie powinnam uzywac kosmetykow,aby w przyszlosci miec ladna cere,bez zmarszczek i w koncu pozbyc sie problemow.Dodam,ze mam 25 lat.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: cerowe problemy 06.12.10, 20:15
      Pierwsza sprawa: wywalić kremy matujące. Zwłaszcza przy cerze skłonnej do przesuszeń nie ma sensu ich stosować.

Druga sprawa: dokładnie przebadać się ginekologicznie. Ale DOKŁADNIE. Nie dać się spławić, nie dać się przekonać, że każda tak ma. Lekarz powinien zrobić USG, bo na macanego to nic tam nie stwierdzi ;) Może uda ci się także namówić lekarza na badanie hormonów. Podejrzenie
      • solllo Re: cerowe problemy 06.12.10, 20:28
        Dziekuje za szybka odpowiedz. ;)
        Staram sie juz nie uzywac kremu matujacego,niestety "nadrabiam"to podkladem matujacym,z czego nie jestem zadowolona.Dodam,ze przez ok 18 miesiecy nie uzywalam podkladow,tylko puder mineralny.Czy bylo lepiej,trudno powiedziec,bo ja mam takie napady tych problemow.
        Myslalam,ze to przez hormony lub problemy ginek.niby jest ok,wszystkie badania sa dobre.
        Uzywalam ubieglej zimy acnedermu.Zuzylam 2opakowania,przy pierwszym widzialam delikatna poprawe,potem juz niestety nie...
        Zastanawiam sie nad takim postepowaniu.Wywalic wszystkie kosmetyki,twarz myc tylko platkami owsianymi,do tego jakis krem,tylko co?
        Myslisz,ze te wielkie gule moga byc przez hormony???
    • issey_miyake Re: cerowe problemy 06.12.10, 21:32
      solllo napisała:

> Przy stosowaniu kremow matujacych bardzo wysusza mi sie cera,co mnie w sumie ni
      > e dziwi.
      > Krem nawilzajacy nawilza,ale nie matuje.

Nie ma takiej opcji - by uzyskać jednocześnie mat i odżywienie.

Skóra mająca problem z łojotokiem nasila ten problem, gdy jest przesuszona, broni się i wydziela więcej sebum. Więc podstawowa zasada - nie wysuszać jej, dbać o nawilżenie.

> Nie znalazlam jeszcze takiego,ktory byl
      > by odpowiedni dla mnie zarowno z nawilzeniem,jak i z matowieniem.

Raczej trudno taki znaleźć. Jedno zaprzecza drugiemu.

> Obecnie uzywam kosmetykow z biodermy, sebium, pore refiner oraz z tej samej ser
      > ii nawilzajacego.Czy dziala hmm trudno powiedziec.

Ta seria jest kiepska.

> Twarz myje obecnie białym jeleniem,raz w tyg.robie peeling.Uzywam rozniez masec
      > zki z glinki,ktora moja cera dobrze toleruje i ja lubi.

Jeśli dobrze tolerujesz glinki, stosuj je - ale nie za często. Najlepiej raz na dwa tygodnie.

> Dosc dobrze na mnie dzia
      > la zel na noc z garniera,czysta skora A.

Odstaw go.

> Moim problem jest blyszczaca cera,rozszerzone pory na nosie oraz niespodzianki.

Warto w tym wypadku pomyśleć o odpowiedniej pielęgnacji, żywieniu, odstawieniu nabiału, sprawdzenia jajników, tarczycy, glukozy. Wykluczając wszystkie chorobowe stany.

> Niespodzianki pojawiaja sie przewaznie przed okresem.Mam problem z jednym polic
      > zkiem,na ktorym sa jakies czerwone plamki,

Może to też być łzs.

> na zuchwie pojawiaja sie giganty,taki
      > e wielkie bable,z ktorymi nic nie da sie zrobic.Jak juz rozdlubie to leci z teg
      > o krew i bardzo dlugo sie goi.

To częste u kobiet. Stres, hormony, specyfika, środowisko, przetworzona żywność, nieodpowiednia pielęgnacja - robią swoje.

> Przepraszam,za szczegolowy opis.

Tylko po takim opisie możemy coś pomóc.

> Jak pielegnowac tego typu cere?Zastanawiam sie czy nie sprobowac,np. avene,trua
      > cneal?

Jak najbardziej.

> Jakich wlasciwie powinnam uzywac kosmetykow,aby w przyszlosci miec ladna cere,b
      > ez zmarszczek i w koncu pozbyc sie problemow.Dodam,ze mam 25 lat.

Jak dla mnie - odstawić wodę z krany, przejść na płyn micelarny np. Bioderma Hydrabio (zawiera glicerynę), stosować krem z wysokim faktorem na dzień, na to jak najbardziej podkład, korektor, puder. W ciągu dnia bibuły matujące. Makijaż zmywać również płynami, pomyśleć o stosowaniu kwasów/retinoidów i bywaniu na zabiegach w gabinetach. Najlepiej Jessner.
      • solllo Re: cerowe problemy 06.12.10, 22:17
        > Jeśli dobrze tolerujesz glinki, stosuj je - ale nie za często. Najlepiej raz na
        > dwa tygodnie.
        >
        Glinki robie raz w tygodniu.

>
        > Jak dla mnie - odstawić wodę z krany, przejść na płyn micelarny np. Bioderma Hy
        > drabio (zawiera glicerynę), stosować krem z wysokim faktorem na dzień, na to ja
        > k najbardziej podkład, korektor, puder. W ciągu dnia bibuły matujące. Makijaż z
        > mywać również płynami, pomyśleć o stosowaniu kwasów/retinoidów i bywaniu na zab
        > iegach w gabinetach. Najlepiej Jessner.

A jakie kwasy proponujesz?
        • issey_miyake Re: cerowe problemy 06.12.10, 22:25
          solllo napisała:

> A jakie kwasy proponujesz?

Triacneal, Glyco A, kwasy Neostraty (mocne).
          • solllo Re: cerowe problemy 07.12.10, 09:08
            Dziekuje.Mam jeszcze pytanie,jaki dobrac do tego krem nawilzajacy?Moze cos z iwostinu?
            Narazie bede uzywala acnederm,ale co wybrac na dzien?
            • issey_miyake Re: cerowe problemy 07.12.10, 09:49
              solllo napisała:

> Dziekuje.Mam jeszcze pytanie,jaki dobrac do tego krem nawilzajacy?Moze cos z iw
              > ostinu?
              > Narazie bede uzywala acnederm,ale co wybrac na dzien?

Na dzień krem z filtrem spf 50+. Nawilżający - może być Iwostin. Np. z ceramidami, lipidowy.
              • solllo Re: cerowe problemy 07.12.10, 16:21
                Dziekuje.;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka