Dodaj do ulubionych

łysienie plackowate

13.12.10, 15:00
Mam 27 lat i od 8 lat borykam się z łysieniem plackowatym, stosowałam różne rzeczy do wcierania i łykania zapisywane przez wielu dermatologów. Czy są jakieś szanse na wyleczenie? Obecnie mam placki różnej wielkości na całej głowie.
Obserwuj wątek
    • anna.pura.rynasiewicz Re: łysienie plackowate 15.12.10, 22:42
      Łysienie plackowate nie powoduje trwałego uszkodzenia mieszka włosowego i dlatego zawsze jest szansa na odrost włosów. Niestety często nawraca i znowu powstają ogniska wyłysienia. Niekiedy łysienie plackowate może przybrać postać uogólnioną, doprowadzając do utraty włosów na całym ciele.
      W zależności od charakteru łysienia i wieku pacjenta stosujemy różne metody leczenia – miejscowe i ogólne. Leczenie miejscowe polega na stosowaniu zarówno preparatów o działaniu stymulującym mieszki włosowe (minoksydyl), immunosupresyjnym (protopic, glikokortykoidy zewnętrznie lub w iniekcjach śródskórnych) lub działaniu drażniącym (cygnolina, tretinoina, DPCP – difenylocyklopropenon). W leczeniu ogólnym stosujemy naświetlania PUVA, PUVA z kwasem fumarowym, glikokortykoidy doustne i cyklosporynę.
      Prawdopodobnie stosowała już Pani minoksydyl, czyli loxon, glikokortykoidy, być może protopic. Jeśli nie doszło jeszcze do całkowitej utraty włosów, są większe szanse na odrost. Warto zastosować naświetlania PUVA, ewentualnie PUVA w połączeniu z iniekcjami glikokortykoidów. Cyklosporyna jest bardzo silnym lekiem immunosupresyjnym, więc stosujemy go w ostateczności, gdy wszystkie inne metody zawiodą.

• jmichalska24 Re: łysienie plackowate 22.12.10, 10:01
        A kiedy nie pomagają wszystkie preparaty i kosmetyki, polecam odwiedzenie specjalistycznej kliniki-HairLab. Oferują oni pomoc np. w zagęszczaniu, implantach, a nawet przedłużaniu.
        Wejdzcie na ich stronę i sprawdzcie www.hairlab.pl
    • urodaistyl Re: łysienie plackowate 29.12.10, 15:59
      Proponuje wykonanie badania trychologicznego, na zasadzie badania struktury włosa. Klinika Hair Lab wykonuję zarówno badania jak i zabiegi trychologiczne. Proponuje się tam udać tam pomagają w takich sprawach jak łysienie plackowate: www.hairlab.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka