Dodaj do ulubionych

podklad- zapalenie lojotokowe skory

01.01.11, 14:55
Potrzebuje dobrego podkladu kryjacego,ale i lekko natluszczajacego dla skory z lojotokowym zapaleniem. W lato nie ma problemu, stosuje rozne podklady, ale w zimie problem staje sie powazniejszy. Skora jest zaczerwieniona i kazdy podklad "wazy" sie na buzi. Ostatnio kpuilam jeden a La roche possay, do skory suchej, ale i ten nie zdal egzaminu, bo zbieral sie brzydko w kilku miejscach, przede wszystkim w okolicach ust.
Czy ktos moze cos polecic? Wolalabym cos lepszego niz ogolnie dostepne podklady z nizszej polki.
Obserwuj wątek
    • lee-aa Re: podklad- zapalenie lojotokowe skory 01.01.11, 21:51
      Podkład sam w sobie niewiele pomoże, trzeba się najpierw uporać ze stanami zapalnymi. Mogę polecić Pityval La Roche Posay, ewentualnie Kerium DS tej samej marki. Zrezygnuj z mydła, możesz spróbować Effaclar Mousse (też la roche posay), świetnie oczyszcza, nie wysusza.
      Nie mam nic wspólnego z tą marką. Przekonałam się do niej około rok temu - po walce z nawracającym trądzikiem, stanami zapalnymi, przesuszeniem, łojotokiem (a mam 30 lat ;)). Próbowałam dosłownie wszystkiego, oczywiście bezskutecznie. Dopiero gdy przestawiłam się na kosmetyki La Roche Posay zaczęłam zauważać poprawę - mnie pomogła kombinacja Effaclaru K z Effaclarem Duo.
      Męża przekonałam do Pityvalu - właśnie na łojotokowe zapalenie skóry. Pomogło.

Stricte podkłady kryjące dla bardzo wrażliwej twarzy - najlepszy z przetestowanych przeze mnie, super kryjący na polską zimę jest Double Wear Estee Lauder. Na lato Chanel Vitalumiere Aqua. Z beztłuszczowych Sisley Phyto -Teint Eclat (aktualnie go używam, ale nie jestem w Polsce i mam sporo łagodniejszą zimę). Pamiętaj tylko o odpowiednim nawilżeniu pod podkład.
      • kuschi-kuschi Re: podklad- zapalenie lojotokowe skory 03.01.11, 17:08
        dzieki :)
        Odnosnie la roche possay, to ja taka zachwycona nie jestem.. wyprobowalam effaclary, toleriane, podklady- kompakty i fluidy i tak w sumie to one sa dla mnie za mocne. Uzywalam zelu do mycia twarzy, dosyc dlugo. Niepamietam dokladnie nazwy, ale to jest ten do cery tradzikowej- byc moze tez nazywa sie effaclar. Piekla skora jak nie wiem co. Wyprobowlaam cos innego, co ci moge polecic, bo tez mam tradzik i tez mam 30 lat :) Zel do mycia twarzy z Avene, taki zielony. Jets super!! Nie wysusza wcale skory,a starcza na wiecej niz pol roku. ja zaczelam buteleczke w czerwcu, no i jeszcze mi zostalo na jakis miesiac.
        Chetnie wyprobuje ten Pityval. Masz racje, sam podklad nic nie zdziala, trzeba dobrego kremu.
        Odnosnie double wear to fakt konsystencje ma dobra, ale dla mnie za ciemne kolory :(
        Ja tez jestem za granica, ale lagodniejszej zimy nie mam :((
        pozdrawiam
        • black_magic_women Re: podklad- zapalenie lojotokowe skory 03.01.11, 19:14
          Jesli jesteś za granića(no tak,zależy gd\zie?!),a odpowiada ci DW,to są jasne odcienie-np Bone.Nie wiedzieć czemu w Polsce najjaśniejszy to tynkarski fresco.A próbowałaś Antiblemish Clinique'a?
          • kuschi-kuschi Re: podklad- zapalenie lojotokowe skory 03.01.11, 21:49
            Probowalam, ale niestety to nie dla mnie :(moze byc na lato, ale tez przez jaksi czas tylko, a potem tak mi wysuszyl skore, ze musialam go odstawic. W sumie moze lepiej zaczne od jakiegos dobrego kremu do skory z zapaleniem lojotokowym, a moze znacie jakis dobry?
            • issey_miyake Re: podklad- zapalenie lojotokowe skory 03.01.11, 22:17
              kuschi-kuschi napisała:

> Probowalam, ale niestety to nie dla mnie :(moze byc na lato, ale tez przez jaks
              > i czas tylko, a potem tak mi wysuszyl skore, ze musialam go odstawic.

podkład pharmaceris

> W sumie m
              > oze lepiej zaczne od jakiegos dobrego kremu do skory z zapaleniem lojotokowym,
              > a moze znacie jakis dobry?

kwasy+clarsebic
            • nessie-jp Re: podklad- zapalenie lojotokowe skory 03.01.11, 22:45
              W sumie m
              > oze lepiej zaczne od jakiegos dobrego kremu do skory z zapaleniem lojotokowym,
              > a moze znacie jakis dobry?

Pharmaceris miał kiedyś dobry, mam na końcu języka nazwę, ale nie mogę sobie przypomnieć... grr. Może ktoś podpowie? Chyba jakoś na "O", nazywało się to krem do skóry z tendencją do łuszczenia się?

Oprócz tego dermatolog pewnie ci zalecił któryś z leków przeciwzapalnych
              • nessie-jp Octopirox 04.01.11, 01:55
                Przypomniało mi się :) Octopirox Pharmacerisu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka