Dodaj do ulubionych

Domowy zabieg kwasem migdalowym

07.09.11, 21:10
Czy któraś z Was miała doświadczenia z samodzielnym zaplikowaniem sobie powyższego? Nabylam dziś taki zestaw z Neostraty (20% migdał, 10% kwas cytrynowy, w zestawie krem łagodzący po, filtr itp.) i mam wątpliwości, czy rzeczywiście muszę jeszcze przez 2 tyg. przed zabiegiem stosować toniki i kremy przygotowujące do niego skórę (z niższym stężeniem) - nie mam ich, musiałabym specjalnie je zamawiać.
Miałam migdał robiony wielokrotnie w gabinecie, bez żadnych tygodni przygotowan i działał świetnie, nie podrażniał (chodzi mi o działanie przeciwtrądzikowe głownie, u mnie migdał świetnie na 1-2 tyg. uspokaja i oczyszcza skórę). Czy mogę odpuścić te przygotowania i po prostu zaaplikować sobie kwas na paszczę bezpiecznie? Z góry dzięki za porady.
Obserwuj wątek
    • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 07.09.11, 23:07
      najada napisała:

> Czy któraś z Was miała doświadczenia z samodzielnym zaplikowaniem sobie powyższ
      > ego?

tak.

> Nabylam dziś taki zestaw z Neostraty (20% migdał, 10% kwas cytrynowy, w ze
      > stawie krem łagodzący po, filtr itp.) i mam wątpliwości, czy rzeczywiście muszę
      > jeszcze przez 2 tyg. przed zabiegiem stosować toniki i kremy przygotowujące do
      > niego skórę (z niższym stężeniem) - nie mam ich, musiałabym specjalnie je zama
      > wiać.
      > Miałam migdał robiony wielokrotnie w gabinecie, bez żadnych tygodni przygotowan
      > i działał świetnie, nie podrażniał (chodzi mi o działanie przeciwtrądzikowe gł
      > ownie, u mnie migdał świetnie na 1-2 tyg. uspokaja i oczyszcza skórę).

Nie musisz stosować, możesz kupić coś innego (złuszczającego). Jeśli nie zastosujesz nic to skóra będzie gorzej przechodzić w trakcie i po zabiegu taki peeling. Pamiętaj, że Neostrata ma mocne kwasy (zwłaszcza, że ma dodatek kw. cyt10%), więc może zadziałać mocniej niż ten robiony w gabinecie.

> Czy mogę
      > odpuścić te przygotowania i po prostu zaaplikować sobie kwas na paszczę bezpie
      > cznie? Z góry dzięki za porady.

Ryzyk fizyk. Jeśli chcesz spróbować i nastawiasz się na podrażnienia, najwyżej będziesz działać łagodząco po fakcie.
      • najada Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 07.09.11, 23:21
        O, dzięki Issey, za pomoc! A może być Neostrata Skin Lightening Gel (10% AHA chyba), bo akurat mam końcówkę tego w domu? Czy lepiej coś innego dokupić - co? I czy 2 tygodnie mam ten krem przygotowujący stosować, czy starczy parę dni? Kurczę, mam problemy z cerą i brak czasu na migdał w gabinecie, liczyłam, że szybko sama zrobię zabieg.
        • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 07.09.11, 23:43
          najada napisała:

> O, dzięki Issey, za pomoc! A może być Neostrata Skin Lightening Gel (10% AHA ch
          > yba), bo akurat mam końcówkę tego w domu?

Jak najbardziej. Stosuj na noc.

> Czy lepiej coś innego dokupić - co?

Nie, ten ma b. dobry skład.

> I
          > czy 2 tygodnie mam ten krem przygotowujący stosować, czy starczy parę dni?

Może być 5 dni na przykład. Zrobisz zabieg i po nim również stosuj ten specyfik - efekty będą lepsze. Jeśli się skończy - napisz. By nie przerywać kuracji.

> Kur
          > czę, mam problemy z cerą i brak czasu na migdał w gabinecie, liczyłam, że szybk
          > o sama zrobię zabieg.

spokojnie :)
          • kasha77 Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 11:03
            Issey to ja się podłącze ,mam GlycoA 12% ale z tym chce jeszcze poczekac tak do października.co bym mogła na noc,żeby buzię przygotowac? narazie stosuje Ystheal ale już mi się kończy.co mam kupic? może tez jakis tonik?
            • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 12:28
              kasha77 napisała:

> Issey to ja się podłącze ,mam GlycoA 12% ale z tym chce jeszcze poczekac tak do
              > października.co bym mogła na noc,żeby buzię przygotowac? narazie stosuje Ysthe
              > al ale już mi się kończy.co mam kupic? może tez jakis tonik?

Możesz nabyć z BU Tonik z kwasem PHA 6% + Acne Derm ( z tańszych), może chcesz coś droższego?
              • kasha77 Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 14:08
                jeśli droższe=lepsze to chcę droższe:)
                • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 14:41
                  kasha77 napisała:

> jeśli droższe=lepsze to chcę droższe:)

w tym wypadku lepsze,

albo kupujesz jeden produkt NeoStrata Bionic Face Serum 10% PHA , albo drugi do tego NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA
                  • kasha77 Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 14:52
                    i rozumiem dwa razy dziennie,rano na to mogę filtr a wieczorem Ystheal? mówię o serum. a gdybym kupiła oba to na noc mogę serum a na to len lotion?
                    • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:17
                      kasha77 napisała:

> i rozumiem dwa razy dziennie,rano na to mogę filtr a wieczorem Ystheal?

na to filtr, jeśli rano masz na tyle czasu, by nałożyć serum i na to lotion i na to krem z filtrem to jak najbardziej. Na noc Avene.

> a gdybym kupiła oba to na noc mogę serum a na to len lotion?

pytanie czy rezygnujesz wtedy z Avene, czy używasz jednego, drugiego i trzeciego?
          • najada Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 11:14
            No niestety, okazało się że po żelu Neostraty została mi jednak tylko pusta tubka. Znalazłam tylko Skinoren jeszcze, to kwas azelainowy, nada się do takich przygotowań? Z góry dzięki za podpowiedź.
            • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 12:35
              najada napisała:

> Znalazłam tylko Skinoren jeszcze, to kwas azelainowy, nada się do takich pr
              > zygotowań?

szału nie zrobi, ale jest ok. Stosuj go rano i wieczorem.
    • tatsi007 Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 13:09
      tak na marginesie mam pytanie, ten zestaw to jest jeden platek? na ile on straczy zabiegow? 1-2? jak czesto trzeba ten zabieg powtarzac w warunkach domowych?
      • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 13:37
        tatsi007 napisała:

> tak na marginesie mam pytanie, ten zestaw to jest jeden platek?

tak, jeden nasączony 1,5 ml kwasu

> na ile on strac
        > zy zabiegow? 1-2?

raczej na 1, nie bardzo jest jak przechowywać otwarty.

> jak czesto trzeba ten zabieg powtarzac w warunkach domowych?

trzeba - to pojęcie zbyt ogólne. Wszystko zależy od oczekiwań.
      • najada Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 13:39
        Jeden, no niestety, ale dość tani za to (ok. 30 zeta), w gabinecie płacę ok. 100-140 za zabieg. Ja planuję na razie testowo jeden, oczywiście w instrukcji zalecają 6 zrobić minimum, co 1-4 tyg.
        • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 13:45
          najada napisała:

> Jeden, no niestety, ale dość tani za to (ok. 30 zeta), w gabinecie płacę ok. 10
          > 0-140 za zabieg. Ja planuję na razie testowo jeden, oczywiście w instrukcji zal
          > ecają 6 zrobić minimum, co 1-4 tyg.

jakość tego robionego przez Ciebie jest o wiele lepsza niż ta z gabinetu (zabiegu, który kosztuje ok. 140zł, bo droższe są rzeczywiście lepsze).
          • najada Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 20:41
            Melduję, że zabieg kwasowy zrobiłam sobie wczoraj. Jest nieźle - paszcza niepodrażniona, zmiany skórne przycichły wyraźnie (nic nowego się nie pojawia, starocie podsuszone). O to chodziło! Przy okazji zakochałam się w kojącym kremie Bionic, który był (próbka) w zestawie - czy warto go dokupić i stosować na noc? Bardzo jest komfortowy w użyciu, otula jak kołderka, a ja po kwasach czuję, że tego potrzebuje moja skóra. Wklejam skład: Cyclopentasiloxane 9%, Glukonolakton 8%, Kwas laktobionowy 4%, Glikol propylenowy 3,79%, Etylhexyl Hydroxystearate 3,2%, Gliceryna 3,06%, Triethanolamina 2,5%, Arginina 2%, C12-C15 Aktyl Ethylhexanoate 2%, Ethoxydiglycol 2%, Glycol Distearate 2%, Uwodorniony olej roślinny 2%, Limnanthes Alba 2%, Myristat Oktydodecylu 2%, PEG-100 Stearate 2%, Alkohol stearylowy 1,93%, Stearynian glicerylu 1,5%, Glikol butylenowy 1,063%, Dimetylpolysiloxane 1%, Wazelina żółta 1%, Lecytyna 1%, Trójglicerydy kaprylowe/kapronowe 0,5%, Wyciąg z alg morskich 0,4%, Kwas hialuronowy 0,2%.
            Warto go mieć? Planowałam teraz przejść na retinol raczej (mam już kupioną SesDermę 0,25 na początek), tak przeciwzmarszczkowo. A może lepiej z tym poczekać, a teraz dalej działać kwasami? W ulotce z zestawu podano kremy i pianki do mycia, których powinnam używać po zabiegu. Są to: NeoStrata Facial Cleanser, NeoStrata Ultra Moisturizing Cream i Bionic właśnie. Kusi mnie, żeby dokupić jeszcze ze 3 takie zestawy i te specyfiki powyżej i zrobić taką kurację (zabieg co ok. 10 dni, w międzyczasie to, co powyżej). A potem: Cosmelan na przebarwienia (w październiku-listopadzie) i rozpocząć dopiero retinolowanie. Nie chciałabym łączyć retinolu i kwasów, bo mam złe doświadczenia (podrażnienie czy uczulenie z wiosny). Co radzisz, Issey?
            • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 20:57
              najada napisała:

> Przy okazji zakochałam się w kojącym kremie Bion
              > ic, który był (próbka) w zestawie - czy warto go dokupić i stosować na noc? Bar
              > dzo jest komfortowy w użyciu, otula jak kołderka, a ja po kwasach czuję, że teg
              > o potrzebuje moja skóra.
              > Warto go mieć?

Warto, jest bardzo dobry. Możesz go stosować 2 x dziennie, na noc i na dzień jako antyoksydant.

> Planowałam teraz przejść na retinol raczej (mam już kupioną Ses
              > Dermę 0,25 na początek), tak przeciwzmarszczkowo. A może lepiej z tym poczekać,
              > a teraz dalej działać kwasami?

Możesz to połączyć.

> W ulotce z zestawu podano kremy i pianki do myc
              > ia, których powinnam używać po zabiegu.

Pianki możesz, ale nie musisz używać. Po takim zabiegu stosować możesz wszystko co złuszczające, nie musi to być konkretnie Neostrata.

> Kusi mnie, żeby dokupić jeszcze
              > ze 3 takie zestawy i te specyfiki powyżej i zrobić taką kurację (zabieg co ok.
              > 10 dni, w międzyczasie to, co powyżej).

Możesz sobie kupić np. 3 rodzaje (są różne).

> A potem: Cosmelan na przebarwienia (w
              > październiku-listopadzie) i rozpocząć dopiero retinolowanie.

Cosmelan jak dla mnie nie wart swojej ceny. Lepiej postaw na dobrą pielęgnację domową.

> Nie chciałabym łąc
              > zyć retinolu i kwasów, bo mam złe doświadczenia (podrażnienie czy uczulenie z w
              > iosny).

Dlatego możesz połączyć łagodne kwasy PHA i retinol/retinoidy - przy takich połączeniach problemy raczej się rzadko zdarzają.
              • najada Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:06
                Ok, to z pianki zrezygnuję, Bionic i krem nawilżający + dodatkowe zabiegi w płatkach biorę. A jak i kiedy dodać do tego retinol sesdermowy, żeby nie podrażnić skóry po zabiegu? I w jakiej kolejności to wszystko stosować? Wymyśliłam tak: rano Bionic jako antyoksydant, a na to porządny filtr 50 SPF. Wieczorem: Neostrata nawilżająca z kwasem, a tuż przed spaniem - Bionic na ukojenie. Dobrze myślę? I gdzie tu ten retinol wcisnąć?
                • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:14
                  najada napisała:

> A jak i kiedy dodać do tego retinol sesdermowy, żeby nie podrażnić
                  > skóry po zabiegu? I w jakiej kolejności to wszystko stosować? Wymyśliłam tak:
                  > rano Bionic jako antyoksydant, a na to porządny filtr 50 SPF. Wieczorem: Neostr
                  > ata nawilżająca z kwasem, a tuż przed spaniem - Bionic na ukojenie. Dobrze myśl
                  > ę? I gdzie tu ten retinol wcisnąć?

a którą Neostratę nawilżającą chcesz wziąć? Masz czas w ciągu dnia?
                  • najada Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:22
                    Tę: NeoStrata Krem ultra nawilżający AHA 10% (Kwas glikolowy 8%+Kwas cytrynowy 2%), bo taką podano w ulotce od domowego zabiegu, jako sensowną przed i po. Inna lepsza? Nie chcę nic mocnego, bo np. 12% glikol mnie już zbyt podrażniał.
                    Nie, w ciągu dnia jestem w pracy, czas na zabiegi z cerą mam rano i dopiero ok. godz. 19 najwcześniej, niestety.
                    • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:28
                      najada napisała:

> Tę: NeoStrata Krem ultra nawilżający AHA 10% (Kwas glikolowy 8%+Kwas cytrynowy
                      > 2%), bo taką podano w ulotce od domowego zabiegu, jako sensowną przed i po. Inn
                      > a lepsza? Nie chcę nic mocnego, bo np. 12% glikol mnie już zbyt podrażniał.

Jeśli 12% glikolowy Ciebie podrażniał, to ten może to spowodować tym bardziej. Ja bym kupiła tylko Bionic do tego apteczny nawilżacz i pomyślała o retinolu/retinoidzie.

> Nie, w ciągu dnia jestem w pracy, czas na zabiegi z cerą mam rano i dopiero ok.
                      > godz. 19 najwcześniej, niestety.

rozumiem
                      • najada Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:37
                        Dzięki, to go nie biorę i w ogóle dzięki za wszelkie porady :) Mam taki nawilżacz: Filorga Professional - Krem na noc 7%, czyli z kolagenem i elastyną. Może być?
    • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 14:37
      camisa_negra123 napisała:

> a czy ten zestaw sprawdzi się przy cerze z pajączkami? znalazłam jeszcze inny migdałowy: przy pajączkach na nosie?

dobrze by było byś pajączki ominęła

> a może jakiś inny zestaw Neostraty o działaniu anty-aging godny wskazania dla cery mieszanej?

tylko Citriate-peeling oczyszczający 30% AHA, Citriate-peeling antyoksydacyjny 30%AHA, Citriate - zestaw do peelingu 20% AHA, Citriate-peelingu rozjaśniający 30% AHA
    • balbina_alexandra Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 15:14
      Ja robiłam b. różne i u lekarza i od jakiegoś czasu w sama w domu. Nie znam akurat tego z Neostraty, ale z moich doświadczeń wynika, że wszystko zależy od stężenia, rodzaju kwasu, wrażliwości cery, tego jak długo będziesz trzymać itd. Czyli b. dużo czynników. Migdał sam w sobie nie jest aż tak bardzo drażniący, ale w dodatku z kw. cytrynowym może być. Ja osobiście zawsze wolę przygotować skórę czymś (bez względu czy będę się złuszczać w domu, czy w gabinecie), choćby jakimś prostym tonikiem z kwasem. Możesz nabyć jakiś kwas np. mazidłach, glukonolakton czy laktobionowy. Kiedy sama nakładam peeling w domu po raz pierwszy, nalożyłam jedną warstwę i zmyłam po minucie - podrażnienie minimalne i takież łuszczenie. Ale za drugim razem nałożyłam już 2 warstwy, i potrzymałam chwilę dłużej i miałam lekki obrzęk przez półtora dnia, i zaczerwienioną skórę, i łuszczyłam się jak młoda jaszczurka przez kilka dni. Ale mój ulubiony peel to Jessner, on działa dość dramatycznie, pewnie przez rezorcynę w składzie. Ergo - im krócej będziesz trzymać i szybciej zmyjesz(zneutralizujesz) tym mniej obrzeku, zaczerwienienia i złuszczania (to widać w pracy, niestety - można zapomnieć o makijażu).
      • gra_step Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 18:16
        kurcze juz ktorys raz czytam watki o kwasach, migdalach... i dalej nie do konca kumam jak to stosowac domowo.... ze przygotowywac czyms z kwasem, potem robic piling i juz?

a w miedzyczasie uzywac kremow ktore sie mormalnie uzuwa? czy tlko tych z kwasami + plilingi?
        • issey_miyake Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:12
          gra_step napisała:

> kurcze juz ktorys raz czytam watki o kwasach, migdalach... i dalej nie do kon
          > ca kumam jak to stosowac domowo.... ze przygotowywac czyms z kwasem, potem robi
          > c piling i juz?

tak

> a w miedzyczasie uzywac kremow ktore sie mormalnie uzuwa? czy tlko tych z kwasa
          > mi + plilingi?

wszystkiego w między czasie używać (samoopalacze, brązujące, makijaż, nawilżające, peelingi, kremy, żele, lotiony, etc. ) + kwasy/retinodiy.
          • coco_angel Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 13.09.11, 21:58
            normalnie retinomaniacy:)
            nie moge sie jednak nadziwic...a jak poczytalam biochemie uridy to juz istny horror, jak ludzie na sobie testuja i sie ciesza ze prawie skora im peka, maskara...
    • amarantus77 Re: Domowy zabieg kwasem migdalowym 08.09.11, 17:32
      Mojej siostrze przestały szarzeć jak rzuciła palenie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka