Dodaj do ulubionych

Rozstępy po ciąży, wątpliwości

26.10.11, 21:54
Zobaczyłam zdjęcia dziewczyny, która niedawno urodziła drugie dziecko i pozostały jej po ciąży nieestetyczne rozstępy. Nigdy nie byłam w ciąży ale pewnie kiedyś będę, zastanawiam się czy można temu jakoś zaradzić. Czy jeśli od początku ciąży będę się smarować kremami to prawie na pewno nie będę miała rozstępów? Czy przede wszystkim zależy to od kondycji skóry? Moja jedna koleżanka przez cały okres ciąży smarowała się kremem Mustela, pamiętam, że bardzo dużo tych kremów kupiła i mimo to ma pare rozstępów (nie są jakoś mocno widoczne), druga znajoma przez 2 ciąże nie używała niczego poza oliwką (nie systematycznie z resztą) i nie ma ani jednego rozstępa. Obie dziewczyny mają po 30 lat.
Od czego to wszystko zależy?
Obserwuj wątek
    • nottymoni Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 26.10.11, 22:04
      moim zdaniem kosmetyki nie dadza nic. lepiej po prostu dobrze sie odzywac, dieta bogata w kolagen, wapn, witamine c, omega3. i wbrew obiegowym trendom, nie niskotluszczowa!
      Mam dwojke dzieci, 38 lat i ani jednego rozstepu na brzuchu! Jedyne rozstepy jakie mam to kilka na udzie, pojawily sie kiedy bylam na glupich niskotluszczowych, niskokalorycznych dietach.
    • kasha77 Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 26.10.11, 22:11
      ani jednego rozstępu a nie rozstępa.
      a co do samego brzucha to zapytaj swojej mamy czy ma jakies.jeśli tak to możesz się spodziewac że też je będziesz miała.
      • cherry-cherry Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 00:00
        > a co do samego brzucha to zapytaj swojej mamy czy ma jakies.jeśli tak to możesz
        > się spodziewac że też je będziesz miała.

Bzdury. Odziedziczenie genow matki nie jest u corki obowiazkowe, matka np. moze miec sklonnosci do tycia a corka np. moze byc do konca zycia szczupla i drobna po ojcu. To samo z rozstepami, rodzajem skory itp.
        Moja mama miala odkad pamietam fatalny brzuch po ciazach, tudziez uda cale w sinych pajaczkach. Ja dla odmiany mam po dwoch ciazach brzuch absolutnie idealny, jakbym nigdy nie rodzila. Zero sklonnosci do rozstepow czy popekanych naczynek, inna skora, inne geny chyba dzieki rodzinie ojca ;)
        Fakt, ze smarowalam sie kremami Elancyl (1 ciaza) i Mustela (druga) do tego codziennie szorowalam brzuch do czerownosci szorstka rekawica i splukiwalam zimna woda i potem na to krem. Ale nie wiem, czy to wlasnie to sprawilo, ze nie mialam nigdy problemow z rozstepami, moj dermatolog mowi, ze mam po prostu taka "zwiezla" skore. Na pewno nie po mamie.
        Dlatego warto nad brzuchem popracowac w ciazy, bo nigdy tak naprawde nie wiadomo co jest zasluga genow, a co pielegnacji.
        • kasha77 Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 10:15
          lubię posty zaczynące się od"bzdury":).napisałam,że MOŻE SIĘ SPODZIEWAC a nie że będzie miała,więc nie pisałam bzdur.
          • angazetka Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 28.10.11, 12:23
            Ależ nie może się spodziewać, bo mogła odziedziczyć geny za to odpowiadające po kimś innym niż mama.
    • titti_pecci_scialoja Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 08:57
      Niedawno urodziłam drugie dziecko, mam 37 lat i ani jednego rozstępu, w pierwszej ciaży smarowałam się kremem Mustela, w drugiej po kąpieli wcierałam zwykły nawilżający balsam. Dodam,że w obu ciążach miałam ogroooomny brzuch, w drugiej przytyłam 18 kg. Moja mama również nie ma rozstępów, więc to raczej kwestia genów.
      • coco_angel Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 09:47
        mysle ze po czesci to kwestia genow ale i przygotownaia skory i pielegnacji, jelsi ktos o siebie dba i swiadomie hartuje skore bedzie mial efekty, sprawdzona teoria w praktyce, sama dwukrotnie rodzilam i nie mam zadnego rozstepów ( a tez w pierwszej ciazy przytylam bardzo duzo), uzywalam zapobiegawczo od poczatlku ciazy, po ciazy i nadal bardzo odzywiam skore.., swietne sa tez olejki - wzmacniaja i odzywiaja skore..
        • magdulka26 Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 09:54
          Urodziłam dwoje dzieci,przez całą ciąże a raczej dwie smarowałam się systematycznie.Mam ze 3 małe rozstępy na brzuchu, które są prawie niewidoczne dla osób trzecich :) moja mam ma straszne rozstępy na brzuchu.
          Genetyka ma znaczenie i rodzaj skóry też.
          • tomaszek21_6 Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 28.12.11, 19:08
            Witaj,
            Ciężko będzie coś z tym zrobić prawda jest taka, że ciężko jest ich się pozbyć ponieważ są czymś zupełnie naturalnym!!!!! tutaj masz maści i witaminki Pani opisała, moja siostra na tym była:
            usuwanierozstepow.edu.pl/2011/10/21/jakie-skladniki-mineralne-i-witaminy-na-rozstepy/
            może się przyda :)
        • kasha77 Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 10:17
          zgadzam się coco.ja przez pierwsze miesice używałam Mustelli a potem przeszłam na olejek migdałowy który pod sam koniec świetnie się sprawdził,kiedy brzuch już był wielki i skóra zwłaszcza po bokach strasznie mnie swędziała z powodu napięcia-mamy chyba wiedzą o czym piszę.efekt-ani jednego rozstępu.
          • olewka100procent Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 11:07
            jeśli twoja matka ma rozstępy, ty prawdopodobnie też je będziesz mieć i nie pomogą kremy za 100zł . Ja sie smarowałam oliwką z rossmana seria dla ciężarnych , nie mam rozstępów, ale czy to zasługa oliwki czy genów tego nie wiem choć obstawiałabym raczej geny
            • coco_angel Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 11:29
              jeśli twoja matka ma rozstępy, ty prawdopodobnie też je będziesz mieć i nie pom
              > ogą kremy za 100zł
              wlasnie ...prawdopodobnie:) na dwoje babka wrozyla..ja uwazam ze pielegnacja pomaga pewnych rzeczy nie zalatwi ale mozemy interweniowac... a gdybbanie czy to geny nic nie daje...gdybys nie uzywala 100% czulabys dyskomfort , skora wtedy bardzo sie rozciaga, czasem jets szorstka, napieta i oliwki , preparaty daja komfort , natluszczenie, odzywieni i regeneracje zwlaszcza dobre skladnikowo..
    • issey_miyake Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 15:40
      passi_flora1 napisał:

> Od czego to wszystko zależy?

Jedyne co może pomóc to dieta i hormony.
      • coco_angel Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 15:50
        Issey ja nigdy nie odzywialam sie inaczej, nie mowie ze jem smieci, ale nie jakos mega zdrowo ot z umiarem, na to co mam ochote:) wiec dieta to rzecz wzgledna..bo nie stronilam od rezczy zakazanych..i znam duzo takich osob..
        Hormony w sensie? przeszlam 2 ciaze kazda inna rzecz jasna, po zadnej nie mam sladu.....ale pielegnowalam sie jak tylko moglam...
        • issey_miyake Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 27.10.11, 15:59
          coco_angel napisała:

> Issey ja nigdy nie odzywialam sie inaczej, nie mowie ze jem smieci, ale nie jak
          > os mega zdrowo ot z umiarem, na to co mam ochote:) wiec dieta to rzecz wzgledna
          > ..bo nie stronilam od rezczy zakazanych..i znam duzo takich osob..

i oczywiste geny, ale na nie wpływu nie mamy

> Hormony w sensie?

stres = kortyzol, prolaktyna, etc.
          • aaksiaa Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 28.10.11, 10:21
            Na temat rozstępów znalzłam fajną wypowiedź lekarza w internecie:

A co zrobić, żeby zapobiec powstawaniu rozstępów?
            Przede wszystkim, każda przyszła mama powinna wiedzieć, jak ogromną rolę odgrywa profilaktyka, polegająca na odpowiednim nawilżaniu skóry za pomocą kremów, żeli, olejków. Wcierając w skórę preparaty ujędrniające, powinno się delikatnie masować brzuch i skórę na piersiach. Poprawia to procesy metaboliczne w komórkach i przygotowuje skórę na nadmierne rozciąganie. Wybierając kosmetyk, zwróćmy jednak uwagę na to, czy może być on stosowany w ciąży.
            Osoby myślące o podjęciu ćwiczeń na siłowni, powinny również zadbać o odpowiednią pielęgnację skóry oraz o dietę bogatą w cynk, witaminy i mikroelementy. Niedobór tych składników może osłabiać włókna kolagenowe i elastynowe, a w efekcie przyczyniać się do powstawania rozstępów.

Marta Librant-Suska - lekarz chorób wewnętrznych, specjalista chorób zakaźnych oraz lekarz medycyny estetycznej w Centrum DER-MED.
    • lonely.stoner Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 28.10.11, 20:32
      ja pewnie rozstepy pociazowe bede miec. Podjerzewam to dlatego ze:
      1.podczas dojrzewania, kiedy to sie powiekszalam w strategicznych miejscach - piersi, uda, biodra- mialam rozstepy, teraz juz ich wlasciwie nie widac - zrobily sie takie jasne, perlowe pregi ktore widac tylko wlasciwie jesli sie mocno w tych miejscach opale, ale jak mialam 15-16 lat byly po prostu takie rozowe, jasne pregi, rozstepy w uj widoczne.
      2. moja mama, moja siostra i wlasciwie kazda baba w mojej rodzinie ma rozstepy, mniejsze lub wieksze, ale ma- jedne po ciazy, inne tak jak ja- pamiatka po okresie dojrzewania, kiedy to cialo rosnie szybciej niz skora na nim hehe.
      3. Pewnie pomaga troche dieta, gimnastyka (napiete miesnie tez maja wplyw na stan skory), regularne nawilzanie.
      • lonely.stoner Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 28.10.11, 20:34
        no i nie matrwcie sie dziewczyny, rozstepy nawet jesli sa to potem powoli zrobia sie jasne i znikna- tak jak u mnie, tylko trzeba pielegnowac, nawilzac i dbac o siebie.
        • aadelina Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 28.12.11, 21:19
          U mnie rozstepy nie zniknęły, z czerwonych zrobiły się białe i trzeba byc naprawdę ślepym, aby ich nie zauważyć. Jak mnie zaczęły wyłazic to nie wiedziałam, co to jest, byłam wtedy dzieckiem i nie było na to żadnych preparatów. Co ciekawe, po operacji zrobił mi się bliznowiec, który wynika z nadprodukcji kolagenu.
          Moja mama po ciążach ma ze 4 małe rozstępy, po operacji bliznę jak po zadrapaniu paznokciem. Genów to ja po niej za dużo nie odziedziczyłam ;)
    • a.kurpiecka Re: Rozstępy po ciąży, wątpliwości 28.12.11, 23:28
      chodzio Ci o moje zdjecie?

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2986988,2,3,IMG-0223.html
      po 2 ciazach, wtedy bylam miesiac po porodzie. teraz jeste, 5 po, jest z lekka lepiej, ale nadal dno.
      stosowalam suuuper kremy, odzywiam sie dobrze.
      Po pierwszej mielam JEDEN rozstep, po drugiej poszlo.... ;(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka