Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe - duży problem

04.01.12, 14:35
Niedawno kupiłam pierwsze w życiu soczewki kontaktowe zmieniające kolor oczu. Wybrałam sprawdzoną firmę i zaaplikowałam je poprawnie, ale czuję duży dyskomfort. Oczy mnie pieką , nie widze tak ostro jak bez soczewek i generalnie ciągle czuję , że mam coś w oku. Jak myślicie czego to może być wina? Soczewek, czy po prostu mam zbyt wrażliwe oczy? A może soczewki nie są dobrze 'wypłukane' ?
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 15:12
      myj je starannie, dluzej niz dotychczas, wyplukuj dokladniej
    • vivyan Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 16:45
      E, raczej nie chodzi o płukanie. 1. Prawdopodobnie masz wrażliwe oczy, a soczewki barwione są nieco "sztywniejsze" niż zwykłe i nie tak mocno nawodnione, i dlatego masz wrażenie, że coś ci w oku przeszkadza. 2. Nie wiem jakiej firmy są te soczewki, ale może wypróbuj innej firmy. Ja używam soczewek od wielu lat i przekonałam się, że nie odpowiadają mi szkła firmy j&j, od biedy ujdą B&L a nie mam żadnych problemów z soczewkami ciby. 3. W przypadku gdyby soczewki innej firmy wywoływały podobne objawy - dałabym sobie spokój, szkoda oczu.
      • znana.jako.ggigus Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 22:52
        no z mojego dosw. wynika, ze szczegolnie niestaranne plukanie powoduje pieczenie i gorsze widzenie.
        A mialam i te zmieniajace kolor i korygujace.
        Na szczescie rzucilam swinsto w kat!
    • mala_mujer Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 17:02
      poproś, żeby osoba, która cie je dobiera, dała Ci inną parę na spróbowanie, i tak do skutku (albo do poddania się :))
      każda firma robi inne soczewki (twardość, rozmiar, tworzenie osadu) i żeby dopasować dobre trzeba trochę pomierzyć
    • jagoda_pl Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 17:41
      Trudno powiedzieć - dopasowanie soczewek to kwestia indywidualna. Ja od 10 lat na takie, który by mi pasowały, nie trafiłam:/
      • magnuna Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 20:18
        Wyprobuj inne, ale jesli masz "suche oko" to nawet te super nawilzane moga po pewnym czasie powodowac dyskomfort, uczucie pieczenia i piasku w oczach.
        • rocambolesca Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 20:58
          Co prawda noszę klasyczne soczewki kontaktowe, jednak jak zaczęłam je nosić czułam piasek pod powiekami przez jakieś 2 tygodnie. Teraz noszę już z 10 rok i nie czuję, że je mam.
        • jagoda_pl Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 21:21
          Z tymi "innymi" jest ten problem, że wypróbowałam już chyba wszystko, co jest na rynku:P Przymierzam się do Biofinity, ale jedna okulistka mi powiedziała, że one takie sam są jak wszystkie... Tak, mam zdiagnozowane "suche oko".
          • b-b1 Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.01.12, 22:38
            Zacytuję się :"Nie wiem, czy tak tylko u mnie i czy ma to związek właśnie z kolorową soczewką, ale kąt padania światła latarni i lamp samochodów odbijał się dziwnie i zamazywał obraz. Ja z pracy wracałam, kiedy już było ciemno i do przejechania miałam trochę kilometrów. Zaczęło być niebezpiecznie-więc zdjęłam-obraz wrócił do normalności."
            Też nie dałam rady w kolorowych-wytrzymałam niecały miesiąc. Oczy nie tylko piekły(dokładnie-tak jak piasek w oku), ale i widoczność była ograniczona. Widocznie nie każdy się nadaje do kolorowych soczewek.
    • claratrueba Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 05.01.12, 05:45
      Może to być:
      1. Za długo noszone za pierwszym razem. Przy dobieraniu soczewek lekarz zalecił mi noszenie 2 godz pierwszego dnia, potem każdego następnego o dwie dłużej. Oko musi się przyzwyczaić i jesli od razu będzie się nosic dłużej, podrażni się i taka reakcja może się powtarzać. Jeśli tak było, zapomnij o soczewkach za tydzień- 10 dni i spróbuj ponownie pilnując czasu.
      2. Płyn, na który źle oko reaguje. Kupić inny. W sklepie optycznym, taniochę z drogerii omijać wielkim łukiem.
      3. Wada soczewek. Jesli nie są kupione w sklepie optycznym a np.na Allegro to może być to produkt "made in Bóg-wie-gdzie" nie trzymający parametrów.
      4. Może być stan zapalny lub zadrapana przy zakładaniu rogówka.
      5. Może być nadwrażliwość oczu, wtedy jakiekolwiek soczewki odpadają. Podobnie przy zespole suchego oka.
    • krecik05 Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 02.02.12, 11:08
      może ktoś ci źle dobrał soczewki... ogólnie takie dolegliwości wiążą się ze złyn doborem oraz brakiem umiejętności nakładania soczewek. albo może masz bardzo wrażliwe oczy- może trzeba zakupić sobie płyn do oczu wrażliwych i soczewkę przepłukać właśnie w nim...? hmm sama nie wiem...
    • 5th_element Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 03.02.12, 11:20
      5th miala duze klopoty przez KOLOROWE wlasnie. Nosila latami zwykle i bylo miodzio. Teraz moze nosic tylko okazjonalnie zwykle. Odradza kolorowe stanowczo. Robia kuku oczom :(
    • miriam_73 Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 03.02.12, 12:42
      O ile ze zwykłymi soczewkami nie mam żadnego problemu, ba nawet zdarzało mi się zapomnieć że mam je w oku i np. zabrać się za demakijaż przed zdjęciem ;-) o tyle z kolorowymi miałam problem i zrezygnowałam z ich używania. Próbowałam Cibę, JJ i jeszcze jakieś - zawsze czułam je w oku, widzenie nie było tak komfortowe jak w wypadku zwykłych soczewek. Noszę soczewki od wielu lat i na pewno z nich nie zrezygnuję bo do wielu aktywności są niezastąpione, ale do kolorowych się nie przekonałam.
    • ofelia1982 Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.02.12, 22:23
      A ja tak miałam jak miałam źle dobraną krzywiznę soczewek.
    • ofelia1982 Re: Soczewki kontaktowe - duży problem 04.02.12, 22:25
      Aaa, i jeszcze jedno. Kolorowe soczewki (w przeciwieństwie do bezbarwnych) tak jakby ocierają powierzchnię oka - przez to, że jest ta farba na nich. To tak łopatologicznie, nie czepiajcie się:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka