Dodaj do ulubionych

soczewki kontaktowe

07.06.04, 12:50
Pytanie do dziewczyn, które nosza soczewki. Jakiej firmy soczewki sa wg was
najlepsze (tzn. najdelikatniejsze, najbardziej komfortowe w noszeniu? I
jeszcze jedno: czy macie problemy z przekrwieniem spojówek? Co wtedy robicie:
zakladacie soczewki czy nie? Z góry dzięki za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • virridi Re: soczewki kontaktowe 07.06.04, 16:53
      To jest kwestia indywidualna. Ja nosiłam miesięczne Johnsona i Focusa, i
      zdecydowanie wolę te drugie. A co do komfortu - wiele zależy od trybu życia.
      Musiałam się pożegnać z sypkimi cieniami, a zapoznać z tuszami wysokiej
      jakości - które się nie osypują, a mocno pogrubiają i wydłużają. Soczewki
      Fokusa często okazywały się wyszczerbione, ale na razie nie trafiłam na inne,
      które nosi się tak dobrze. Myślę też, że noszenie soczewek uzależnia, potem nie
      chce się wracać do okularów. Z przekrwionymi oczami też jest róznie - niekiedy
      zwyczajnie oko nie zniesie żadnego obcego ciała. Pozdrawiam.
    • Gość: trewka Re: soczewki kontaktowe IP: *.client.comcast.net 07.06.04, 18:20
      ja uzywam acuvue. Nie mam zadnych problemow. Nosilam soczewki codziennie od
      rana do wieczora przez lata i dopiero niedawno lekarz mi powiedzial ze mam male
      podraznienie.
      wiadomo ze kazdy jest inny. Teraz na zmiane z okularami :-)Ale wiem ze trzeba
      uzywac kropel do oczu.
    • Gość: reirei Re: soczewki kontaktowe IP: *.pai.net.pl 07.06.04, 18:21
      ja noszę miesięczne Focusa, nigdy nie trafiłam na wyszczerbione czy cos w tym
      stylu, dziwię sie ze poprzedniczka na takowe trafia. Jeżeli już to ja je
      uszkadzałam, ale to tylko na początku kiedy jeszcze nie nauczyłam sie ich
      dobrze zakładać i zdejmować. Co do makijażu to ja nie mam z tych problemów,
      używam takiech samych kosmetyków jak wcześniej, z przekrwionymi spojówkami też
      nie mam kłopotów. Najważniejsze to nie nosić soczewek za długo i nie spać w
      nich. I zwracać uwagę czy są czyste Żeby sobie jakiegoś śmiecia do oka nie
      włożyć. Natomiast na wakacje, kiedy jadę nad jakąś wode to używam jednorazówek,
      są droższe ale wolę nie ryzykować zakażenia oka czy innego paskudztwa.
    • Gość: kk Re: soczewki kontaktowe IP: *.jci.com 07.06.04, 18:34
      mi najbardziej odpowiadaja 3-miesieczne Bausch & Lomb, sa troszke grubsze od
      miesiecznych Johnson&Johnson i przez to bardzo latwo mi sie je zaklada.

czasem uzywam jedniodniowek Dailies ale, wbrew oczekiwaniom, zapewniaja duzo
      mniejszy komfort, mam uczucie suchosci, a jesli przebywam w dymie papierosowym
      to juz w ogole klapa. No ale wieczorem moge je po prostu wyrzucic, wiec np,. na
      wyprawy biwakowe bardzo sie nadaja - nie trzeba taszczyc plynow.
    • Gość: mug Re: soczewki kontaktowe IP: 195.116.43.* 07.06.04, 18:39
      bez soczewek zyc nie mogę! największy problem mam z przekrwieniem oczu:( na
      przykład na imprezie, w zadymionym pomieszczeniu:( KOMPLETNEI NIE WIEM CO NA TO
      PORADZIĆ...:( AHA NOSIŁAM jOHNSONY ALE ZDAZAŁY SIE WYSZCZERBIONE A BAUSCHA
      MIESIECZNE SA TANSZE I LEPIEJ MI SIE JE NOSI- NIE CZUJE SUCHODSCI W OKU TAK
      SZYBKO JAK W J&J
      • Gość: Viki Re: soczewki kontaktowe IP: *.class145.petrotel.pl 08.06.04, 10:27
        ja też nosze Bauscha 1 mieś. od kilku lat - po kilkanascie godzin dziennie - i
        żadnych problemów (tylko trzeba je codziennie czyścić i nie żałować płynu -
        mojej koleżance mama-pielęgniarka przynosiła jakieś płyny ze szpitala do
        trzymania w nocy i ciągle jej cos w tych soczewkach przeszkadzało)- płyn 360 ml
        starcza na ok. 3 m-cy (jakoś tak - w każdym razie dość długo) a para soczewek -
        ok. 40 zł (20 zł za sztukę )
    • Gość: Gośka Re: soczewki kontaktowe IP: *.kijowska.waw.pl / *.kijowska.waw.pl 07.06.04, 18:39
      ja nosze soczewki od kilkunastu lat i juz zaczełam mieć poważne problemy,
      ogólnie brak tolerancji zwykłych soczewek. Myślałam że już mi przyszło chodzić
      w cynglach do końca życia :/, ale odkryłam wtedy nigth&day ciba vion, są na
      prawde rewelacyjne ,nie czuje wogóle ze mam coś na oku, ale w nich nie śpie,
      choc podobno można. Sa dość drogie :/około 140 zł miesiecznie. I nie polecam
      linux opique, gdybyś je sobie kupowała, bo tam dobrali mi zły rozmiar tych
      soczekwek, obsługa miła ale sie guzik znają...
    • isia67 Re: soczewki kontaktowe 07.06.04, 19:53
      Kupilam jedniodniowe Dailies (chcialam cos na wyjazd, zeby nie brac plynow).
      Musialam kupic 2 komplety, bo mam roznowzrocznosc. Wydalam kupe kasy. Te
      soczewki sa cholernie niewygodne. Moje roczne B&L to szczyt wygody w porownaniu
      z tymi Focusa. Mam -6 i -3. Jak ktos lubi i uzywa to zostalo mi jeszcze kilka
      sztuk jednych i drugich. Chetnie odstapie. Kupione chyba 2 maja br. Jestem z
      Warszawy. Prosze o kontakt na moj e-mail isia67@NOSPAM.gazeta.pl. Pozdrawiam
      • Gość: reirei Re: soczewki kontaktowe IP: *.pai.net.pl 07.06.04, 21:25
        hmm.. a czym objawia sie niewygodność soczewek? chodzi ci ogólnie o to że
        jednodniowe są niwygodne czy tylko te konkretne dailies?
        • Gość: J. Re: soczewki kontaktowe IP: *.local.gtc.com.pl / *.gtc.com.pl 11.06.04, 18:31
          Reirei odpisalam, ale widze teraz, ze nie ma mojej odpowiedzi.
          Nie dlatego, ze jednodniowe i ze dailies Focus. Sa niewygodne i juz
          Przynajmniej dla mnie. Wiem, ze sa tacy co je lubia, to pewnie duzo zalezy od
          krzywizny oka.
    • nikasob Re: soczewki kontaktowe 08.06.04, 10:46
      Nosiłam kilka lat (ok. 6-ciu) Bausha 3 miesięczne i były super. Potem trochę
      ponosiłam Johnsona - 2 tygodniowe, też OK. A potem zrobiłam laserową
      korekcję ;) i już nie noszę soczewek, uff.
      • Gość: Madzia_pepsi Re: soczewki kontaktowe IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 10.06.04, 11:41
        Cześć a ja chciałam sie dowiedzieć gdzie robiłaś tę korekcję laserową? Również
        noszę soczewki od kilku lat, ale juz poprostu mam tego dość!!! Kupuję soczewki
        Focusa miesięczne na pół roku - płacę ponad 400zł !!!
        • horlaa Re: soczewki kontaktowe 10.06.04, 20:41
          ja też proszę o opowiedzenie jak jest z tą korekcją :) mam 23 lata, wadę -4,25 i ogromnie dość okularów i soczewek.

co do soczewek noszę acuvue miesięczne od paru lat i jest ok, teraz noszę rzadko - na imprezy, tzw. "lepsze okazje" bo jestem leniwa i nie chce mi się zakładać na krótkie wyjścia. :) wcześniej, jak miałam codziennie zajęcia na uczelni itp to nosiłam codziennie, i bardzo sobie chwalę.
          moje oczka w ogóle nie narzekają,
          no chyba że jest dym - masakra, a ja tak często chodzę do knajp... wtedy od razu tracę chęć do zabawy.
          podobnie klimatyzachja - niecierpię!!! momentalna suchość oczu - znacie też to? a może w innych soczewkach tego nie czuć?

pozdrawiam
          • Gość: bleble Re: soczewki kontaktowe IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 22:43
            no ja tez nosze focus toric, bo mam astygmatyzm :( wiec takie sa drozsze niz
            zwykle soczewki :( ja zazwyczaj jedna pare nosze dluzej niz miesiac, wiem ze
            tpo pewnie zle, ale tak robie, szczegolnie gdy nie zakladam ich codziennie.

tez myslalam nad operacja laserowa, ale sie boje ze pojdzie cos nie tak i bede
            slepa :(( wiec wole juz nosic te soczewki lub okulary.
            mam wade +3 i troche ehh fajnie by bylo widziec o tak super bez soczewk
      • Gość: justa Re: soczewki kontaktowe IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 13:51
        nika, a jakich zasad trzeba przestrzegać po laserowej korekcji? nie ma później
        ryzyka żadnych powikłań?
    • kasia.kasia Re: soczewki kontaktowe 11.06.04, 08:59
      a ja mam od kilku lat trzymiesięczne Bauch&Lomb i jestem bardzo zadowlona.
      Innych nigdy nie próbowałam, więc nie mam porównania, ale uznałam, że skoro te
      są ok, to po co zmieniac?
      Zauważyłam tyko, ze po całodniowym noszeniu (a zwłaszcza, kiedy zbliża
      się "koniec terminu przydatności"), oczy mnie troche pieką, ale wtedy zdejmuję
      szkła, zakraplam preparatem Tears Naturale II, zakładam okulary, i po sprawie.
    • bzdura24 Re: soczewki kontaktowe 11.06.04, 09:11
      musisz wyprobowac rozne firmy az w koncu dojdziesz, ktora jest dla Ciebie
      najlepsza. ja zaczynalam od jonsona, ale mnie uczulil i jakis taki byl
      niewygodny, uzywam terazzwyklych miesiecznych focusa (co do wyszczerbionych:
      czasem sie zdarzaja, ale wtedy wracam do optyka i wymienia mi bez zadnego ale).
      natomiast moja siostra przeszla droge odwrotna :) uzywalam tez jednodniowych
      focusa. rewelacyjny komfort tylke,ze drogi... a marza mi sie teraz te
      miesieczne day&night czy cos takiego
    • Gość: Zielona_borówka Re: soczewki kontaktowe IP: 217.153.22.* 15.06.04, 14:37
      Od 5 lat noszę miesięczne Focusy.
      Jestem bardzo zadowolona. Systemetycznie chodzę na kontrolę. I nic sie nie
      dzieje złego. Nosze je cały dzień, wyjmuje na noc. Nigdy nie śpie w soczewkach.
      Sądzę, że należy się nauczyć z nimi żyć i dbać o oczy. Reszta jest jak
      najbardziej kwestią osobistą i indywidualną. Najważniejszy jest dobór soczewek.
      Trzeba ją dokładnie dopasować.
      Jeszcze jedno, im krótszy czas noszenia podany przez producenta, tym "cieńsze"
      one są i bardziej "uwodnione" (czy jakoś tak). Jeżeli masz problemy z
      przekrwionymi oczami to sądze, ze powinnaś wybrać jedniodniowe lub miesięczne.
      Podczas noszenia soczewek nie wolno stosować żadnych kropki, nie daj boże
      Visine. Jedynie sól fizjologiczną i krople do oczu dla osób noszących soczewki.
      Pozdrawiam,
      Borówka
      • eressea Re: soczewki kontaktowe 15.06.04, 19:05
        Gość portalu: Zielona_borówka napisał(a):

> Podczas noszenia soczewek nie wolno stosować żadnych kropki, nie daj boże
        > Visine. Jedynie sól fizjologiczną i krople do oczu dla osób noszących soczewki.

Tylko nie sól fizjologiczna! Po jej zastosowaniu na oczy z soczewkami przez
        kilka dni nie mogłam załozyc szkieł na dłuzej niz kilka sekund, piekły okropnie
        (ale tylko kiedy soczewka była na oku).
        Z tego co później czytałam to sól fizjologiczna jest dobra, ale nie do miękkich
        soczewek.
    • Gość: atek Re: soczewki kontaktowe IP: *.warszawa.tktelekom.pl 15.06.04, 15:26
      Ja miałam problemy z suchością oka, wiążę to z zażywaniem tabletek horm. Oczy
      robiły się strasznie przekrwione, więc odstawiłam szkła.
      randki.o2.pl/konkurs/acuvue.php?id_r=268842
      • Gość: gosia Re: soczewki kontaktowe IP: *.chello.pl 15.06.04, 23:56
        Jeśli macie :suche oczy trzeba stosować krople np tears naturalle II lub na noc
        Vidisic,cornele gel
    • Gość: mala Re: soczewki kontaktowe IP: 195.102.26.* 15.06.04, 15:33
      Ja noszę 3 m-czne Bausch&Lomb. Innych nie próbowałam, bo te są dla mnie b
      dobre. Czasami gdy jestem w zadymionym pomieszczeniu to szybciej odczuwam
      zmęczenie i lekkie zamglenie. Poza tym innych dolegliwości nie mam. Noszę około
      10-12 godz na dobę, czasami w weekend robię sobie przerwę od soczewek, aby dać
      odpocząć oczom.
      • Gość: dominiqa Re: soczewki kontaktowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 18:10
        od jakiś czterech latn noszę soft lensy - miesięczne w opakowaniu jest ich
        sześć sztuk. mam sporą wadę -6,5 na jedno oko i -5,5 na drugie. Dookularów nie
        wrócę za żadne skarby - ciężko na nosie, parowanie zimą i inne tego typu uroki.
        Przez te kilka lat nie miałam ani razu zapalenia spojówek, nie trafiłam też na
        ani jedną uszkodzoną parę. Jeśli nie przebywam w mocno klimatyzowanych
        pomieszczeniach to po prostu zapominam o soczewkach w oczach. Używam płynu
        Renu.O korekcie laserowej też myślałam, dopóki nie zrobiła sobie jej moja
        znajoma - w klinice w Warszawie. Dopiero teraz zaczęły się jej na dobre
        problemy ze wzrokiem.Nie tylko ciagłe zapalenia, ale pogarszający się wzrok.
    • Gość: odnik Re: soczewki kontaktowe IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 15.06.04, 18:40
      ja od 3 lat nosze Bausch&Lomb 3 miesięczne, innych nie używałam bo te są oki!
      pod koniec 3 miesiąca noszenia stają się troszke niewygodne i nosze krócej, a
      tak to po 10 godzin dziennie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka