Dodaj do ulubionych

rozszerzone pory i sucha skóra

IP: 192.168.0.* 18.03.02, 12:40
Całe życie miałam bardzo suchą skórę, taką wręcz "ściągniętą", skłonną do
podrażnień i łuszczenia się, więc pielęgnacja polegała na nawilżaniu,
nawilżaniu i jeszcze raz nawilżaniu. Teraz na policzkach mam rozszerzone pory.
A skóra nadal jest sucha, nie robią mi się żadne pryszcze, nie mam też
zaskórników (no, moźe trochę na nosie). Kiedyś czytałam, że pory mogą się
"otwierać" z wiekiem ( w tym roku skończę 30 lat). Tylko co ja mam z tym
zrobić? Wysuszać? Matować? Moja skóra wcale się nie świeci. Jak mam ją
wysuszać, skoro i tak jest sucha???? Poza tym , boje się silnych kremów, na
kwasy owocowe mam uczulenie, na retinol też, witamina C mnie szczypie ( nie we
wszystkich kremach). Dlatego nie zaryzykuję effeclaru. Ratunku!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: koralik Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 195.95.19.* 18.03.02, 12:45
      to moze pomoze TotalTurnaround Clinique?

Pozdrowienia, Koralik
      • Gość: daggy Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 192.168.0.* 18.03.02, 12:47
        Koraliku, ile to kosztuje? A efekty? Za 3 miesiące mam ślub i chciałabym
        odzyskać moją gładką buzię, a nie te dziury paskudne....
        • Gość: koralik Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 195.95.19.* 18.03.02, 13:12
          Ups, 50ml kosztuje ok. 150zl, ale pociesze Cie, ze w wolnoclowej nie bylo nic
          taniej :-(((. Ale krem jest super i doskonaly rowniez do cery suchej i
          delikatnej, tylko skora wymaga nalozenia dodatkowo kremu nawilzajacego, bo
          Total Turnaround nie nawilza. 3 miesiace na zciagniecie por to wystarczajaco
          dlugo, bo ja uzywam od miesiaca i zauwazylam wlasnie znaczna poprawe pod tym
          wzgledem, a juz wczesniej skora sie zrobila znacznie bardziej miekka i
          delikatniejsza. I jakby sie koloryt wyrownal. Moj narzeczony mowi: ale masz
          delikatna buzke, czego i Tobie zycze :-)))
          Pozdrowienia, Koralik
          • agus7 Re: rozszerzone pory i sucha skóra 18.03.02, 13:51
            A ja mam też raczej suchą skórę i Effaclar K wcale mi jej nie podrażnił -
            stosuję go już ponad tydzień, przeważnie na noc i skóra bezpośrednio po
            nałożeniu wyraźnie sie wygładza, no a zamknięcie porów i wyrównanie kolorytu to
            następuje stopniowo... Używałam też na nos Total Turnaround Clinique i wydaje
            mi się że różnica w działaniu tych dwóch kosmetyków nie jest zasadnicza, a na
            pewno nie tak duża jak różnica w cenach :)) - Effaclar K kosztuje 40 kilka
            złotych. W każdym razie podkreślam, że pomimo suchej skóry i obiekcji podobnych
            do Twoich jednak zdecydowałam się na ten kremik LRP i wcale mnie nie podrażnił,
            nie uczulił, nie wysuszył! Jest super, ma leciutką konsystencję i "apteczny"
            zapach oraz praktyczne opakowanko.

Bądź piękną panną młodą bez rozszerzonych porów! :))) Pozdrawiam.
            • daggy Re: rozszerzone pory i sucha skóra 18.03.02, 13:54
              Agus, a na Effaclar używasz kremu nawilżającego?
          • daggy Re: rozszerzone pory i sucha skóra 18.03.02, 13:53
            Dzięki wielkie! 150 zł jestem w stanie wyłożyć, co prawda z bólem, ale jednak,
            poza tym, cel jest tego godny :)
            • agus7 Re: rozszerzone pory i sucha skóra 18.03.02, 13:59
              Miałam zamiar stosować na Effaclar K krem na noc, nawet nabyłam w tym celu
              Biokrem dotleniający Eris 25+, ale okazało się że jego stosowanie nie jest
              wcale konieczne, bo nie odczuwam ściągnięcia skóry, ani niczego w tym stylu.
              Skóra się nie łuszczy, nie wysusza. Naprawdę jestem zadowolona.

A co do Total Turnaround Clinique'a to występuje on w kilku wersjach i możesz
              go dobrać w zależności od rodzaju Twojej skóry.
            • Gość: koralik Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 195.95.19.* 18.03.02, 14:41
              Daggy, koniecznie popros w aptece probke tego Effeklara (albo najlepiej 2) i
              wyprobuj zanim kupisz. Z Clinique probki nie sa dostepne, ale jesli pojdziesz
              do perfumerii ze malutkim pudeleczkiem, to pani szpatulka przelozy Ci troszke
              kremiku na probe. Ja mam Clinique do cery delikatnej/suchej i normalnej (jest
              tez wersja emulsji dla cery tlustej) i on jest doskonaly, a Effeklar chyba jest
              przeznaczony dla wrazliwej cery tlustej (moze sie myle???). Nie musi
              podrazniac, ale moze... :-((( ja osobiscie bym nie ryzykowala tak w ciemno.
              Koralik
              • agus7 Re: rozszerzone pory i sucha skóra 18.03.02, 14:53
                Ja dostałam próbkę Clinique'a w Drogerii na I piętrze Galerii Mokotów, w której
                sprzedają kosmetyki Clinique'a i Estee Lauder.
                • daggy Re: rozszerzone pory i sucha skóra 18.03.02, 15:15
                  Bardzo dziękuję wam obu za rady. Też mi sie wydawało, że Effaclar jest do cery
                  tłustej. Na wszelki wypadek postaram się o próbki i wypróbuję oba preparaty.
                  Nie chcę eksperymentować w ciemno, bo już zdarzało mi się występować np. na
                  Sylwestrze z twarzą w czerwone, łuszczące się ciapki (chciałam byc piękna,
                  hihi) albo obdarowywać różnymi specyfikami mamę i siostrę (np. Vichy Reti C czy
                  niektóre wynalazki Avonu). Mój narzeczony śmieje się, że jak próbuję sie za
                  bardzo upiększyć, to wiadomo, że będę się później leczyć. Mam też teorię, że te
                  nieszczęsne pory porozszerzały się po kuracji maścią pod nazwą Lipobase (b.
                  tłusty krem, idealnie kojący podrażnienia po moich nieudanych eksperymentach).
                  Czyli kolejny efekt uboczny upiększania :))) Pozdrawiam ciepło, jeszcze raz
                  dzięki
    • Gość: Apia Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: *.turboline.skynet.be 18.03.02, 15:07
      Daggi! Ja mam chyba dokladnie taka sama cere jak Ty.
      Suche policzki i troche mniej suchy nos. Mialam tez
      dokladnie taki sam problem z poszerzonymi porami. Po
      konsultacji z dziewczynami z forum, wyprobowalam probki
      Effeclaru LPR i Total Turnaround(dla cery suchej-ten w
      sloiczku). Kremy te chyba maja podobne dzialanie. Ja
      wybralam TT, ale tylko dlatego, ze jest on wyraznie
      przeznaczony dla cery suchej i ma wg. mnie
      przyjemniejszy zapach niz Effeclar. Poza tym mialam
      mozliwosc zakupu TT troszke taniej (na lotnisku).Jakie
      sa efekty? Cera sie naprawde wygladzila, choc
      spektakularnego zwezenia porow jeszcze nie zauwazylam,
      a uzywam tego kremu juz prawie miesiac(byc moze musze
      jeszcze poczekac na lepsze efekty). TT stosuje na noc
      pod kojaco-ochronny krem Erisa.
      • daggy Re: rozszerzone pory i sucha skóra 18.03.02, 15:24
        Czyli kolejny głos za TT - muszę dopaść jego próbkę. Czy ty miałaś problem z
        porami "od zawsze", czy to przyszło później? Nie wiem czy winić się za
        nieprawidłową pielęgnację (wspomniany wcześniej Lipobase) czy to po prostu wiek
        i nie moja wina.
    • Gość: aaaa Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: *.ipt.aol.com 18.03.02, 23:14
      Mi się zwęziły pory i to b. szybko po bio-performance (ze złotą obwódką)
      Shiseido. Też mam suche policzki z dziurkami ;) Krem jest super, ale bardzo
      drogi. Najlepiej poproś o próbkę (ja widziałam różnicę już po 2-3 dniach).
      Jeżeli na Ciebie podziała równie cudownie jak na mnie to może się skusisz.
      Powodzenia.
      • Gość: marta Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: *.ny325.east.verizon.net 19.03.02, 00:30
        Niedawno nabyłam Spotlight, a wraz z nim zostałam obdarowana całkiem sprą
        próbką Idealist.... i to był strzał w dziesiątkę!!! Mam suchą łuszczącą się
        skórę i widoczne pory na nosie i policzkach (zbyt widoczne jak na mój gust).
        Idealit wystarczyło mi na 2 tygodnie (stosowałam tylko na wieczór, bo jest bez
        filtra), a pory... cóż, po prostu się zmniejszyły, były mniej widoczne i
        zupełnie o nich zapomniałam!!!!!! Już tęsknię za tym kremem i mogę się
        doczekać powrotu do Polski (zachaczę o strefę bezcłową!). Jedyny minus (oprócz
        ceny) to niestety, po zaprzestaniu stosowania tego boskiego specyfiku, pory
        chyba powróciły do swej poprzebniej wielkości. Piszę "chyba" bo tak naprawdę
        cały czas są mniejsze, ale to już nie to co podczas stosowania:(((
        • Gość: Basia Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 206.215.139.* 19.03.02, 01:13
          Marta, niestety tak to już jest z Idealistem czy innymi preparatami, które
          zawierają kwasy, że efekt jest najlepiej widoczny podczas ich używania, a
          potem z czasem maleje.
        • Gość: koralik Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 195.95.19.* 19.03.02, 09:18
          Ja mialam dylemat, co kupic: TT Clinique czy Idealist. Cena Idealist powalila
          mnie z nog (50ml za 260zl). Poza tym pani powiedziala, ze jesli zalezy mi na
          bardziej trwalych efektach, to powinnam jednak kupic TT, bo Idealist (jak sama
          nazwa wskazuje) ma czynic nasza skore idealna, ale dzieje sie tak tylko podczas
          jego dzialania. Jednym slowem to taki krem oszust. Skora sie robi idealna, ale
          nie jest to raczej krem pielegnujacy, tylko upiekszajacy (i to tylko
          powierzchniowo). Takie czary mary - czujesz sie piekna, bo sie smarujesz kremem
          za 260zl, a gdy zaprzestaniesz stosowania, caly czar pryska.

Pozdrowienia, Koralik
          • Gość: daggy Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 192.168.0.* 19.03.02, 13:22
            Zainspirowana opowieściami o TT przeczytałam na www.wizaz.pl duży artykuł o tym
            kosmetyku i o Idealiście. Polecam lekturę, jest opisany dokładnie skład,
            działanie itp. Poza tym, wynika z niego, że Estee Lauder i Clinique to ta sama
            firma, tylko dwie różne marki (mniej i bardziej ekskluzywna), w związku z czym
            kosmetyki różnią się w zasadzie głównie (choć nie tylko)... ceną. TT ma
            bardziej złuszczające działanie, a Idealist bardziej łagodzi i nadaje się
            lepiej do cery wrażliwej. generalnie jednak chodzi o to samo. Pozdrawiam
            • Gość: daggy Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 192.168.0.* 19.03.02, 13:24
              Aha, i zapomniałam dodać - oba zawierają te same silikony, które sprawiają, źe
              cera podczas stosowania wydaje się miękka i gładka, nie jest to jednak efekt
              trwały.
          • Gość: Basia Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: 205.185.12.* 19.03.02, 20:30
            Koraliku, z TT jest podobnie, czyli efekty po zaprzestaniu jego używania z
            czasem mijają.
            • Gość: koralik Re: rozszerzone pory i sucha skóra-do Basi !!! IP: 195.95.19.* 20.03.02, 09:21
              Czyli TT to tez krem-oszust? a co z innymi kremami, ktore maja zmniejszac pory
              np. Effeklar K albo preparat salicylowy Erisu? rozumiem, ze silikony daja to
              zludne wrazenie miekkosci i delikatnosci naszej buzki, ale co z kwasami BHA?
              czy one tez dzialaja dluzej czy efekt widoczny jest tylko podczas stosowania
              kremu?
              Pozdrowienia, Koralik
              • Gość: basia Re: rozszerzone pory i sucha skóra-do Basi !!! IP: 205.185.14.* 20.03.02, 16:35
                To nie jest krem oszust, wszystkie preparaty złuszczające z kwasami owocowymi
                czy są to AHA czy BHA mają to do siebie, że naturalnie działają bardzo dobrze
                i zwłaszcza BHA pomagają oczyszczać pory, ale podobnie jak np z kremami z
                retinolem ich efekt działania nie jest stały, to znaczy, że jeśli przerwię się
                ich stosowanie to z czasem , po kilku miesiącach, niektóre osiągnięte efekty
                poprawy mogą mijać. To nie jest oszustwo, tak działa większość kosmetyków.
    • Gość: Mała Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: *.bremultibank.com.pl 19.03.02, 14:52
      Ja mam dla Ciebie zupełnie inną radę - idź do dermatologa. Miałam ten sam
      problem i nie mogłam go sobie niczym wytłumaczyć. Pani dermatolog powiedziała
      mi, że mam łagodną postać łojotokowego zapalenia skóry, przepisała mi leki do
      zrobienia w aptece (płyn do przemywania twarzy rano i wieczorem i jakąś
      śmierdzącą asfaltem/smołą szaro-bezową maść na noc). Nie ważne, że śmierdziało
      już po tygodniu widzę znaczną poprawę. Dodam, że podczas kuracji (w ciągu dnia)
      można stosować inne kremy (ja używałam toleriane LRP - krem do cery wrażliwej i
      po pracy maseczkę nawilżającą AA - codziennie). Buzia bardzo się po tej kuracji
      (a dopiero minął tydzień)wygładziła,a pory się zmniejszyły. Myślę, że warto
      jest zasięgnąć porady dermatologa, bo jedynie on jest w stanie odkryć przyczynę
      i ją w miarę szybko usunąć. Kremy może też są skuteczne ale niewłaściwa decyzja
      co do wyboru kremu może spowodować, że wydasz niepotrzebnie pieniądze, a krem
      Ci nie pomoże albo wręcz zaszkodzi. Pozdrawiam Mała.
      • Gość: dida Re: rozszerzone pory i sucha skóra IP: *.icpnet.pl 19.03.02, 15:28
        racja-dermatolog bedzie najlepszym wysciem. kremy nie poprawia wyraznie stanu
        skory. tylko lekarz moze zastosowac srodki wyraznie zmniejszajace pory skorne.
        najlpesze sa leki z pochodna wit. a. skora wyraznie gladsza, bardziej miekka,
        przebarwienia znikaja i takze pory. no ale to jest agresywna kuracja. trzeba
        sie liczyc z luszczeniem skory, czasem nawet bardzo wyraznym. pieczeniem,
        zaczerwienieniem. cos za cos. efekty na pewno beda.
        jeszce jedno co moze zadzialac to roznego rodzaju peelingi w gabinetak
        kosmetycznych czy u dermatologa. niestety kosztowne, potrzeba serii zabiegow
        zeby byl widoczny efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka