IP: *.milicz.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 19:09
mam problem z tradzikiem (grudkowo-chrostkowy czasami zaskornaki tez sa)
jadlam tylke antybiotykow... i nic mam prawie 18 lat i zastanawiam sie nad
terapia hormonalna , co Wy na to ?? ktos wie czy to dobre ?? bezpieczne ??
prosze o kontakt
Obserwuj wątek
    • Gość: Laura Re: Trądzik IP: *.wasosz.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 20:56
      Hej !!!
      Jesli terapia hormonalna to tylko po konsultacji z lekarzem - najlepiej
      ginekologiem i dermatologiem. Ja miałam paskudny trądzik, teraz mam śliczną
      cerę - tak gładkiej jeszcze nigdy nie miałam :). Leczyłam się dermatologicznie
      5 lat i nic - próbowałam prawie wszystkiego. Pół roku temu zgłosiłam się do
      ginekologa i stwierdził że mam zespół policystycznych jajników i stąd min. ten
      trądzik. Brałam Diane 35 i biorę ją nadal. Skórę mam jak bajka - zniknęły
      wysypki na ciele, uczulenia, trądzik, bóle piersi, brzucha itp. Nie mam na
      razie rzadnych skutków ubocznych, nie wiem czy problem nie wróci jak odstawię
      Diane...
      Hormony to ryzyko, nie zawsze organizm je toleruje. Dlatego powinnaś
      porozmawiać z lekarzem, przebadać się i wtedy zastosować odpowiednie leczenie.
      Nie odkładaj tego na później. Jeśli chodzi o antybiotyki to ja brałam
      równolegle z Diane przez trzy miesiące Tetralysal i witaminy doustnie oraz
      maści zewnętrznie. Poprawę widziałam już po trzech miesiącach ale dopiero teraz
      skóra jest idealna. Warto też zrobić złuszczanie. Ja miałam trochę blizn i po
      czterech miesiącach 3 razy złuszczałam skórę tzw. glykopeelem - oczywiście u
      dermatologa. Resztę załatwiły maści.
      Życzę Ci naprawdę z całego serca, żeby ten wstrętny trądzik nie szpecił już
      Twojej buzi :) Mam nadzieję, że szybko się go pozbędziesz. Wiem jak bardzo
      uciążliwy potrafi być ten problem. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to w
      miarę moich możliwości służę pomocą.

Pozdrawiam ciepło :)
      • Gość: agnieszka Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 20:58
        ja bralam diane przez rok, w trakcie leczenia rzeczywiscie tradzik znika, ale
        po odstawieniu diane u mnie sie pojawilo 2 razy wiecej krost niz przed.Dopiero
        tak gdzies kolo 21 roku zycia sie unormowalo(mniej wiecej), ale tez moze
        dlatego, ze biore cilest
      • Gość: Laura Re: Trądzik IP: *.wasosz.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 21:13
        Agnieszko może byłaś na to za młoda. Słyszałam, że Diane brana zbyt wcześnie i
        bez powodu daje właśnie takie skutki - do tego dochodzi tycie. Ja biorę Diane
        mając 22 lata i mam zamiar brać ją jeszcze przez najbliższy rok lub dwa - u
        mnie to konieczność - jajniki. W pewnym okresie życia wszytko się normuje
        łącznie z poziomem hormonów i wtedy faktycznie czasem wszystko samo znika.
        Zresztą jest tak jak pisałam każdy reaguje inaczej no i nie wiadomo czy u mnie
        również wszystko nie wróci. Poza tym hormony to hormony - ingerencja w organizm
        i nigdy nie będą bezpieczne. Ale co jest ???
    • Gość: smutna Re: Trądzik IP: *.milicz.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 22:11
      mam tradzik na plechach tez, blizny widac zima bo robia sie fioletowe, mam
      pelno kompleksow i szukam szukam pomocy boje sie tylko tego ze jestem jeszcze
      zamloda na diane i czy zadziala.......nie mam problemow z okresem nic mnie nie
      boli itp.
    • Gość: martynia Re: Trądzik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.08.04, 22:24
      Ja drugi miesiąc biorę Jeanine i Androcur. Ten drugi to podobno silny lek, ale
      mam zaufanie do mojego lekarza. Widzę poprawę :) Od dawna mam problemy z cerą,
      ale ostatnio tak nasiliły, że zdecydowałam się iść do ginekologa-endokrynologa.
      Też miałam wątpliwości, ale żadne środki "zewnętrzne" nie pomagały, więc
      chciałam spróbować hormonów. Mam trądzik grudkowy, przedtem codziennie
      pojawiały się mojej twarzy zanieczyszczenia, zaskórniki i nowe grudki. Z dnia
      na dzień było ich coraz więcej. Teraz jest znacznie lepiej. Moja cera jest
      jeszcze daleka od ideału, ale nie ma porównania do tego, co było wcześniej.
      Aha, dodam jeszcze, że mam 19 lat.
      Pozdrawiam!
    • Gość: chuda Re: Trądzik IP: *.ppp.tiscali.fr 16.08.04, 23:25
      czesc!Ja bralam Diane 7 miesiecy.W czasie kuracji buzia byla boska,ale juz 2
      miesiace po odstawieniu nowy wysyp.Stwierdzilam,ze nie moge byc na Diane cale
      zycie,wiec nie ponowilam kuracji.Mam 23 lata wiec nie bylo dla mnie "za
      wczesnie".Potem dzieki forum odkrylam beta-sitosterole.Jesli masz 19lat,to
      mozesz sprobowac tego,bo to roslinne i nie zaszkodzi,mnie zlagodzilo
      tradzik,ale sie go nie pozbylam(w moim
      wypadku:twarz,szyja,dekolt,plecy,ramiona).Teraz jestem na wakacjach u znajomych
      za granica,ktorzy namawiaja mnie na roaccutane,bo sami sie tym wyleczyli.Waham
      sie...:)
      Niestety nie moge Cie pocieszyc,bo sama mam "tradzikowe"problemy juz 10lat i
      nic,ale to absolutnie nic nie zapowiada,zeby mi to mialo przejsc:(Dodam
      jeszcze,ze mam dziesiatki malych syfkow wszedzie,kilka bolacych,ale da sie to
      jeszcze przezyc jak ubiore bluzke pod szyje i naloze kilo fluidu na twarz:))
      Powodzenia w walce z tym paskudztwem!!
    • Gość: Ania Re: Trądzik IP: *.tele2.pl 17.08.04, 11:54
      terapia hormonalna jest warta wypróbowania, ale należy to robić pod kontrolą
      dobrego ginekologa. nie wolna dac się wtłoczyc w schemat - jak młoda i trądzik
      to diane35. zapisanie kuracji hormonalnej powinno byc obowiązkowo poprzedzone
      wykonaniem badania na poziom hormonów, może więc zacznij od wizyty u
      endokrynologa. ogólnie zdarzają się przypadki kiedy udaje się znależć przyczynę
      trądzika i ja wyeliminować ale to wymaga odpowiedniej kolejności : najpierw
      kompleksowe badania potem leki a nie szukanie na chybił trafił właściwej metody
      leczenia kosztem twojego organizmu. polecam też zaprzyjaźnienie się z jakimś
      dobrym gabinetem kosmetycznym - kiedy lekarz zlikwiduje przyczynę powstawania
      zmian, dobra kosmetyczka pomoże ci przywrócić skórę do normalnego wyglądu.
      jeżeli masz problemy z samoakceptacja wskazana byłaby równiez wizyta u
      psychologa. powodzenia
    • dida Re: Trądzik 17.08.04, 12:33
      warto przebadac sie na poziomy hormonow jajnikowych i przysadkowych,
      tarczycowych. tak wiec zamow zestaw badan w 3 dniu cyklu: lh. fsh. testosteron.
      androstendion, dheas, prolaktyna, tsh, t3, t4. to jest taki minimalny zestaw a
      czesto prowadzi do odkrycia zaburzen hormonalnych.
      • Gość: Ania Re: Trądzik IP: *.tele2.pl 17.08.04, 13:12
        brawo. właśnie od tego powinno się zaczynać. niestety rzadko zdarza się żeby
        lekarze zlecali takie badania. najczęściej kończy się na standartowym wypisaniu
        recepty na ogólnie znany zestaw leków. a szkoda można by oszczędzić wielu
        kłopotów i zmartwień młodym dziewczynom
    • dida Re: Trądzik 18.08.04, 07:28
      racja, nei powinno brac sie tabl. antykoncepcyjnych przed 20 rokiem zycia. ukl.
      podwzgorze-przysadka-jajnik jest jeszcze niestabilny a blokowanie go
      syntetycznymi hormonami moze prowadzic do rozregulowania go i wieloletnich
      komplikacji juz po odstawieniu leku. czesto np. przysadka wytwarza nadmiar
      prolaktyny ktora moze skutecznie blokowac owulacje i miesiaczkowanie.

z drugiej strony nie kazde zaburzenie horomonalne cofa sie z wiekiem - ktos
      chory na pcos nigdy nie bedzie zdrowy - choroba bedzie sie nieleczona tylko
      poglebiac. ktos taki musi przeprowadzac co jakis czas terapie hormonalne w celu
      usuniecia nadmiaru androgenow.
      • Gość: moniks Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 08:48
        ja mysle ze kwestia wieku do terapi hormonalnej jest kwestia dyskusyjna, idz do
        dobrego dermatologa(jesli jestes z wwy polecam dermedice na ul.kazimierzowskiej
        (dr jest tleniona blondynka, jednak nie pamietam jak sie nazywa), skieruje Ci
        na badania hormonalne i jesli cos bedzie nie w normie(czego Ci nie zycze)- u
        mnie byl to androstendion to udasz sie do ginekologa z badaniami, da ci penie
        diane(ale na mnie diane nie podzialalo.teraz biore triquilar i polecam terapie
        hormonalna, bo dziala,a wiem na wlasnej skorze jak straszny jes problem
        tradziku. dodam ze mam 19 lat pozdrawiam
    • Gość: klementynka Re: Trądzik IP: *.238.64.18.adsl.inetia.pl 18.08.04, 10:56
      sluchaj ja nie wiem co i jak jesli bralas antybiotyki.powiem ci ze 4 lata temu
      tez mialam problemy z tradzikiem i tez mialam bolace krostki zawsze mi sie
      wydawalo ze top z przeziebienia nie zawsze tak bylo zaskornikow sladowe ilosci
      mam do tej pory ale powiem ci ze pryszczy i inncy nie mam praktycznie wcale jak
      sie zdazy 1 na pol roku to to jest w-ko.a kiedys w lato dodatkowo wyskakiwaly
      mi i potowki i nne rzeczy wr.mam wrazliwa skore i matka kupila mi krem
      NORMADERM Vichy kosztuje ok 32 zl starcza spokojnie na 5-6 miesiecy wiec mysle
      ze warto .Na poczatku po nim schodzi skora on dziala tak jakby musial usunac
      ten martwy zly naskorek zeby dokopac sie do istoty.wiec przez 3 dni schodzi
      lekko skora tak wiesz troche sie luszczy a pozniej jak juz zaczyna narastac
      nowa to jest wygladzona
      ja uzywalam tego kremu poltora roq (zuzylam 3 opakowania) i od tamtej pory
      nic.NIe wiem czy ci to pomoze bo do konca nei wiem jakie podloze ma twoj
      problem. Jesli masz kase to sprbuj tylko nie kupuj koloryzowanego bo wyglada
      okropnie,nie kupuj tez zelu do mycia twarzy ani toniku w moim przypadku akurat
      o ile krem byl swietny to te kosmetyki wysuszaly mi skore i byla strasznie
      sciagnieta.papap
      • Gość: Kiddo Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:08
        > NORMADERM Vichy kosztuje ok 32 zl
        eee ten krem kosztuje 64 zł.. I moim zdaniem jest kiepski, ale to pewnie sprawa
        indywidualna.. papa
        • Gość: klementynka Re: Trądzik IP: *.238.72.104.adsl.inetia.pl 18.08.04, 22:53
          nie dziewczyno krem o ktorym mowie nie jest z nowej linii tylko jest na rynku
          gdzies ponad 5 lat i 30 ml kosztuje 32-35 zl. wiem co mowie
    • Gość: X women Re: Trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:11
      Idź do dobrego dermatologa. Ja męczyłam się z trądzikiem 4 lata, brałam (bardzo
      długo)tetracyklinę i inne antybiotyki. Smarowałam się lekami robionymi i
      gotowymi.Jadłam witaminki. Trzymałam dietę. Oczywiście wszystko to pomagało ale
      na krótko. Chodziłam do wielu dermatologów i każdy próbował mnie leczyć "po
      swojemu". W końcu przypadkiem trafiłam do pewnej dermatolog (w małym
      miasteczku) która przepisała mi dwa leki jeden-płyn robiony z antybiotykiem i
      hormonem (5zł)-drugi maść za ok 2 zł. No i niesamowite w ciągu tygodnia
      wszystko mi zeszło, zostały tylko niewielkie blizny po ciekach ropnych. Myłam
      się dwa razy dziennie mydłem dla dzieci Sebamed i nawet używałam fluidu. Teraz
      jak coś od czasu do czau mi wyskoczy to posmaruję sobie płynem krostkę i znika.
      Także nie załamuj się smutna, bo stres też nasila trądzik. Walcz z nim na
      upartego i popytaj się znajomych o dobrych dermatologów. 3maj się! PS. tylko
      nie lecz się sama bo możesz sobie zaszkodzić
      • Gość: Nika Re: Trądzik IP: *.ryglice.pl / 80.51.255.* 18.08.04, 13:52
        Nie mozesz napisać składu tego płynu,moze i innym by pomógł, dzieki.
    • Gość: dziewcze Re: Trądzik IP: *.intergeo.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 14:19
      pierwsza rada nie dotykać łapkami i nie wyciskać krostek !!! nawet po
      zdezynfekowaniu! bo to prowadzi tylko do rozlania się zapalenia i zamiast 3 dni
      to bawisz sie z jednym wypryskiem tydzien ... poza tym polecam kupic sobie
      mydlo siarkowe i przez jakis czas myć twarz nim ... działa antybakterynie i
      wysuszająco ... ale przede wszystkim nie dotykać twarzy !!! idz do ginekologa
      aby wykluczyl jakies zaburzenia hormonalne ;-)
    • Gość: smutna Re: Trądzik IP: *.milicz.sdi.tpnet.pl 18.08.04, 19:32
      dzieki wszystkim, teraz musze pogadac z mama i jej to wszystko pokazac !!
      • Gość: Anka Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 19:43
        A jesli tradzik nie ma podloza hormonalnego to chyba nie zaleca sie brania
        diane bo po co skoro hormony sa ok czy jednak tez daje rezultaty ?
        • Gość: Gonia Re: Trądzik IP: *.chello.pl 18.08.04, 21:03
          Jutro napiszę o trądziku zarówno o Roaccutanie jak i hormonach,pozdrawiam
          • Gość: :-) Re: Trądzik IP: *.multicon.pl 18.08.04, 23:34
            ja wam powiem tyle że roaccutanie czy jakoś tak ta pochodna witaminy A powoduje
            nie zle depresje, uszkodzenia mózgu a nawet białaczke! jak ktoś chce go wziąć
            niech pomyśli 100 razy! no i są przypadki że bo braniu roaccutanie trądzik
            wracał ze zdwojoną siłą taką że cieżko już jest ją wyleczyć...
          • Gość: klementynka Re: Trądzik IP: *.238.79.95.adsl.inetia.pl 19.08.04, 17:51
            ten lek ro.... brala moja kolezanka ma zmasakrowana po niej twarz to bardzo
            silny lek nie bierz tego!!!!!!!!!!!!
        • dida Re: Trądzik 19.08.04, 07:38
          czasem zaleca sie pomim braku "zaburzen hormonalnych" - nie wszystkie
          nierpawidlowosci mozna standardowymi badaniami wychwycic. czasem poziom np.
          androgenow jest w normie, nie ma sie problemow z tarczyca, jajnikami,
          nadnerczami, hiperprolaktynemia itd a jednak nadal pewne zaburzeia istnieja.
          wystarczy zbytnia reaktywnosc gruczolow lojowych, zbyt duza ilosc
          przeksztalcanego testosteronu w skorze w forme bardziej aktwna i tradzik
          gotowy. leki typu diane ograniczaja te mechanizmy wiec takze podaje sie je gdy
          przyczyna nie jest do konca znana. oczywiscie wszystko metoda prob i bledow.
          jesli lek nie dziala-stosuje sie cos innego.

roaccutane jest wzglednie bezpiecznym lekiem, musi byc podawany pod scisla
          kontrola lekarza. prosze tego leku nie demonizowac. prawidlowo stosowany jest
          jedyna szansa na calkowite wyleczenie z tradzika bez nawrotow. powroty zauwaza
          sie nie tak czesto, najczesciej wtedy stosuje sie kolejna kuracje ktora
          likwiduje problem.
          jest szereg przeciwskazan co do stosowania leku (radze zapoznac sie z nimi u
          lekarza) i wowczas stanowczo nie powinno sie przeprowadzac kuracji.
        • Gość: Anka Uwaga na hormony ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 02:33
          "Najczęściej obserwujemy prawidłowy poziom hormonów we krwi przy bardzo
          nasilonych zmianach trądzikowych. Dlatego też błędem w sztuce jest leczenie
          hormonalne trądziku , bez wykonania jakichkolwiek badań hormonalnych i bez
          równoczesnego leczenia miejscowego.Leczenie trądziku hormonami jest uzasadnione
          tylko w nielicznych przypadkach i ma to miejsce niezbyt często.
          Podsumowywując należy stwierdzić że androgeny są przyczynowym czynnikiem w
          trądziku, mimo to u znacznej większości pacjentów nie powodują nieprawidłowości
          endokrynologicznych. U niektórych pacjentów z trądzikiem występuje nadmierna
          produkcja androgenów ,co może objawiać się hirsutyzmem lub zaburzeniami
          miesiączkowymi i tylko ci powinni być leczeni endokrynologicznie/hormonalnie/
          Reszta absolutnie nie . Leczenie hormonalne przy prawidłowym poziomie hormonów
          prowadzi do rozregulowania prawidłowo funkcjonującego systemu hormonalnego ,
          które doprowadza do tego ,że po odstawieniu leków hormonalnych jest jeszcze
          gorzej niż przed. leczeniem. "
    • Gość: polusiewka Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:44
    • Gość: polusiewka Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:59
      Mam 29 lat i do tej pory zmagałam się z trądzikiem, brałam Dianę jednak krótko
      ponieważ żle się czułam. W przeszłości masa różnych maści , antybiotyków, i nic
      nie pomagało, nawet ciąża. Ostatnio natrafiłam na lekarkę, która mam nadzieję,
      że uratuje mnie. Leczę się u niej od 5 m-cy i jest nieźle.Nie mam buźki
      idealnej, bo już pewnie nigdy nie będę miała, ale na obecną chwilę jestem
      zadowolona ze swojego wyglądu. Wiedząc, że każdemu pomaga co innego napiszę
      jednak co stosowałam: na początek przez 6 tyg. Metronidazol tabl. i maść,
      potem, Differin na zmianę z maścią robioną z głównym składnikiem cynkiem, na
      wypryski ropne Zineryt, a na podskórne maść ichtiolowa, później zamiast maśći z
      cynkiem , robiona maść z głównym składnikiem siarką, i tak paciam się tym
      systematycznie, nie dotykać buzi rękami, jesienią zaczynam stosować Glyco A i
      idę na kwasy. Nie jest żle , ale lekarka na pocieszenie powiedziała mi ,że
      jeszcze długo coś będzie mi wyskakiwać,
    • Gość: cassis Re: Trądzik IP: *.gov.pl 19.08.04, 12:11
      W kwestii tradziku polecam do poczytania księgę gości na:
      <http://www.acnevulgaris.prv.pl/>
      Jest też dużo o doświadczeniach z Roaccutane.
      • cassis Re: Trądzik 19.08.04, 12:12
        <http://www.acnevulgaris.prv.pl/>
    • Gość: AMBERANGEL MI SIE UDALO - JESTEM GLADKA IP: *.proxy.aol.com 19.08.04, 17:06
      MASECZKI!!! I INNE KOSMETYKI!
      ZNAJDZ MNIE TU:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=14174398&a=14174398

JAK TO MILO NIE WIDZIEC CZARNYCH KROPEK I NIE CZUC POD PALCAMI GOREK I
      PAGORKOW!!!
      • Gość: sniegotka Re: MI SIE UDALO - JESTEM GLADKA IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 19.08.04, 17:39
        Amberangel - ale to co ci pomoglo oprocz podstawowych produktow DDF-u to przede
        wszystkim dwie maseczki - ich nazwy podawalas na forum. W internecie ich nie ma,
        pewnie dlatego, ze nie znam nazwy producenta, czy moglabys napisac gdzie mozna je
        kupic albo podac nazwe producenta? Bo tak chyba nie warto rozpoczynac terapii
        kupujac tylko preparat z tee tree oli i benzoil peroxide 5% DDF-u. Na mnie
        nadtlenek benzoilu na przyklad nie dziala wcale a wcale :(

• Gość: amberangel Re: MI SIE UDALO - JESTEM GLADKA IP: *.proxy.aol.com 20.08.04, 03:17
          U MNIE DZIALA WRAZ Z MASKAMI. MASECZKI MAM OD KOLEZANKI KTORA JEST KOSMETYCZKA
          I MOZE JE ZAMAWIAC JAKO FIRMA JA JAKO OSOBA PRYWATNA NIE MOGE...UPS...ZNOWU
          caps lock, ale podalam je mimo wszystko by ktos znalazl cos na tej bazie. Bo
          mysle ze te dwa skladniki: siarka i cynk (wlasnie mam ja na sobie) sprawiaja
          cuda, na internecie znalazlam cos podobnego
          www.zincsulfur.com/ordernow.html
          www.zincsulfur.com/main.html
          mi sie aktualnie konczy moja z cynkiem i siarka i zostaje mi DDF SULFUR
          THERAPEUTIC MASK / sulfur 10%. Zalezy jakich kosmetykow uzywalas ja roznych i
          tez mi nie pomagaly zbytnio a przeciez te do acne mja nieraz podobna baze. Ja
          te maseczki uzywam co 2-3 dni, klade sobie na twarz na pol godziny i robie co
          powinnam.
          • Gość: sniegotka Re: MI SIE UDALO - JESTEM GLADKA IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 20.08.04, 10:54
            Te stronki u mnie nie dzialaja :( Amberangel - moze po protu podaj numer tel.
            swojej kosmetyczki, jesli piszesz ze moze zamowic. Ja bym sie raczej nie ludzila,
            ze cokolwiek z cynkiem i siarka bedzie mnialo takie dzialanie jak te maski.

• Gość: amberangel Re: MI SIE UDALO - JESTEM GLADKA IP: *.proxy.aol.com 20.08.04, 16:43
              Sniegotka, ale ja nie mieszkam w Polsce. Skad ty jestes?
              Ja sie dowiadywalam o ta z cynkiem i z siarka i kilka osob stwierdzilo ze
              powinna dzialac roznej firmy ze wzgledu na skladniki.
              • Gość: sniegotka Re: MI SIE UDALO - JESTEM GLADKA IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 20.08.04, 18:17
                Amberangel - jestem z Warszawy. Tyle rzeczy zapycha mi pory wiec mysle ze to
                unikalna kompozycja skladnikow tych maseczek tak podzialala na twoja cere - tyle
                przeciez jest rzeczy z siarka czy cynkiem (mydlo siarkowe, masc cynkowa) i nie
                pomagaja.

• Gość: amberangel Re: MI SIE UDALO - JESTEM GLADKA IP: *.proxy.aol.com 21.08.04, 05:45
                  Ale maska czyszczaca z tych skladnikow bedzie goic i czyscic, w kazdym razie z
                  moja kosmetyczka-przyjaciolka bede sie widziec w niedziele i spytam sie czy
                  moze zaproponowac cos dla ciebie, ona ma kolezanke ktora kiedys urzedowala w
                  Polsce - mozliwe ze cos poradzi. Na razie sprobuj tej maseczki DDF z Sephory, w
                  Warszawie jest prawda?
                  • Gość: amberangel JESZCZE RAZ ADRES STRONY-przed chwila bylam! IP: *.proxy.aol.com 21.08.04, 07:39
                    www.zincsulfur.com/benefits.html
                    Strona glosi ze dziala bo likwiduje obydwie formy acne: zamkniete i otwarte, i
                    to jest prawda - jakby sie znowu nie otowrzylo to podaje sklad maseczki:
                    1% salicylic acid, Zinc Oxide, Camphor, Sulfur, Tea Tree Oil
    • Gość: gosc Re: Trądzik IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 19.08.04, 21:34
      czy ktos stosowal ten skin free co reklamuja teraz w tv markecie? ja wiem ze
      takie zakupy to czesto pieniadze w bloto, ale opakwanie za 200 zl - cena
      konkretna, jak na tv markt bardzo wysoka, wiec moze i jakosc nie najgorsza...
      napiszcie co o tym myslicie, czy ktos uzywal
    • Gość: Anka Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 02:30
      " Najczęściej obserwujemy prawidłowy poziom hormonów we krwi przy bardzo
      nasilonych zmianach trądzikowych. Dlatego też błędem w sztuce jest leczenie
      hormonalne trądziku , bez wykonania jakichkolwiek badań hormonalnych i bez
      równoczesnego leczenia miejscowego.Leczenie trądziku hormonami jest uzasadnione
      tylko w nielicznych przypadkach i ma to miejsce niezbyt często."
    • Gość: Kicia Re: Trądzik IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 22.08.04, 14:06
      Za rok będę lekarzem i myslę o specjalizowaniu sie w dermatologii :-). Jesli
      antybiotyki nie pomogły, na pewno warto rozważyć terapie hormonalną (często
      zalecany preparat Diane-35), ale powinnaś sie z tym zwrócic do dobrego
      ginekologa - nie każdy może przyjmować tabletki hormonalne. Póki co proponuję
      kilka prostych zabiegów kosmetycznych, które trądziku nie wyleczą, ale na pewno
      poprawia samopoczucie Twojej skróry: stosuj do mycia najzwyklejsze polskie
      mydło dla dzieci "Bobas" - to najzdrowsze dla skóry, do demakijażu proponuje
      dostepny w aptekach Physiogel Cleanser firmy Steefel (ok. 22 zł)- można też
      uzywać zamiast mydła, ta sama firma robi też szampon do włosów, który na pewno
      tez w Twoim przypadku warto zmienic na cos łagodnego (cena szamponu ok. 35 zl).
      Pozdrawiam! I nie bój sie hormonów - w dzisiejszych czasach sa bezpieczne :-).
      • Gość: Anka Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.04, 18:02
        Kiepska z ciebie lekarka bedzie skoro uwazasz ze nie trzeba sie bac hormonow i
        ze sa bezpieczne nic nie jest w 100 % bezpieczne a tradziku nie elczy sie
        homonami bo po odstawieniu zazwyczaj trad wraca
        • Gość: AMBERANGEL SMUTNA! IP: *.proxy.aol.com 23.08.04, 06:28
          I co znalazlas cos dla siebie? Wyprobowalas ktorys ze sposobow?
        • Gość: Kicia Re: Trądzik - do Anki IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 23.08.04, 10:22
          Słuchaj, chyba się nie zrozumiałyśmy. Żadne lekarstwo, nawet witamina C nie
          pozostaje bez wpływu na organizm, ale po to powstały leki - także hormonalne,
          aby je stosować - Z GŁOWĄ i wtedy, kiedy są potrzebne. Leczenie trądziku
          hormonalnie, jest jakąś alternatywą, zawsze wartą rozważenia, ale tak jak
          pisałam po dobrej konsultacji i badaniach ginekologicznych! Trądzik może
          wynikać z zaburzeń hormonalnych, pewnych wad jajników i wtedy to nawet się nie
          da inaczej, jak tylko przez terapię hormonalną. Wśród kobiet panuje pogląd,że
          pigułka to jakas niszczycielska moc - tymczasem to nie lata 60-te, kiedy to
          faktycznie były końskie dawki hormonów, dzis jest to tak opracowane, by można
          było z tego korzystać.
          Będę kiepska lekarką - być może, chociaż to chyba nie Tobie to oceniać...
          Pozdrawiam.
          • Gość: Anka Re: Trądzik - do Anki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 13:12
            Wiesz chodzi mi o to ze tradzik tak naprawde rzadko jest spowodowany przez
            hormony wiekszosc osob ktore maja tradzik <bardzo duzy %> ma w normie hormony
            takze taka terapia hormonalna jest tak naprawde skuteczna dla nielczinych osob
            duzo na ten temat czytalam gadalam z dermatologami i hormony wcale nie sa
            wyjsciem niestety ale fakt ze komus moga pomoc
            Nie chcialam cie obrazic z ta 'kiepska lekarka przesadzilam dlatego cie
            przepraszam i pozdrawiam calowac nie bede bo nie znamy sie za dobrze :]
            • Gość: Kicia Re: Trądzik - do Anki IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 23.08.04, 17:47
              Ja się nie gniewam :-). Nie ma sprawy. Myśle,że w sumie to się zgadzamy, tylko
              czasem tak na piśmie niełatwo wszystko wyjaśnić, nie ma to jak rozmowa i
              bezpośrednia wymiana uwag. Na pewno obie jestesmy świadome,że każdą osobę
              należy traktować indywidualnie - kazdy trądzik choc to pozornie tylko trądzik
              taki jak u wielu, też należy potraktować indywidualnie, jest mnóstwo sposobów
              tańszych, droższych, Smutna po prostu musi trafic do dobrych lekarzy - ja się
              tam za żaden autorytet nie uważam - wiele nauki jeszcze przede mną (lekarz uczy
              sie całe życie...), po prostu nie przekreslam żadnej z metod, która ofiarowuje
              nam medycyna. Także, przeprosiny przyjęte, choć nie musiałaś przepraszać- masz
              prawo mieć swoje zdanie. Pozdrawiam serdecznie! A tak na marginesie - tez
              jestem Anka :-)
              • Gość: amberangel i czego sprobowalas? IP: *.proxy.aol.com 28.08.04, 06:35
    • klee777 Re: Trądzik 10.09.04, 14:05
      Cześć! sama mam trądzik ale to co mam teraz to jest nic w porównaniu z tym co
      było kiedyś. Brałam kiedyś Diane35 przez półtora roku i dosyć pomagało, ale po
      przerwaniu terapii znów się pojawiły wypryski. Teraz ostatnio bardzo bardzo mi
      pomógł zestaw: codziennie 5 tabletek Zincas zawierających cynk, 2 tabl.
      witaminy A oraz niezastąpiony wspaniały Silicol Skin. Dzięki temu cynkowi
      szybciej goją mi się rany, także nawet jak coś sobie rozdrapie (wiem że nie
      powinnam tego robić) to nie znika tak powoli jak normalnie. Od razu mówię, że
      ta kuracja to moja własna ekperymentalna po przeczytaniu książki na temat
      wpływu witamin i mikroelementów na zdrowie. Co prawda książka sprzed jakichś 30
      albo i więcej lat, ale naprawde jest tam wiele ciekawych rzeczy. pozdrawiam
      • Gość: Asiula Re: Trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 15:32
        czesc, mam pytanie do tego Zincas, 5 tabletek?? ja mam Zincas forte i jest
        napisane, że 1 tabl. dziennie dorosli ..hmm jak mozesz napisz co bierzesz za
        wit A i ile kosztuje, dzieki i pozdrawiam
        • Gość: ivy Re: Trądzik IP: 80.51.90.* 10.09.04, 19:26
          cynku na tradzik bierze sie max 50mg dziennie. pewnie stad te piec tabletek
          (moze sa po 10mg)
          • klee777 Re: Trądzik 10.09.04, 20:26
            na moim opakowaniu Zincasu jest napisane dorośli 3 tabl. dziennie. ale ja wole
            brać więcej żeby na pewno zadziałało.A tak na marginesie: ktoś wie jakie są
            skutki przedawkowania cynku?

pozdrawiam:)
            • sniegotka Re: Trądzik 10.09.04, 20:31
              Tak - ja przedawkowalam, tez bralam po 5 no i wzielam chyba ze trzy razy tyle
              przez roztargnienie. Objawy to: metaliczny smak w ustach (jakby sie jadlo
              zelazo), przeokropne bole brzucha, biegunka, omdlenia, wymioty, na szczescie rano
              bylam juz do zycia chociaz zmaltretowana. Do dzis nie moge niestey brac cynku,
              nawet na Salfazin jestem uczulona (ledwo zmeczylam opakowanie), po jednej
              tabletce balam sie ze zwymiotuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka