Dodaj do ulubionych

problem z suchymi włosami - pytanie do dr Oksany

18.12.04, 20:26
Zawsze miałam przetłuszczające się włosy, myłam je codziennie, ale nie
stanowiło to dla mnie problemu. Od niedawna moje włosy są suche, rano po
wstaniu z tyłu głowy włosy są bardzo zmierzwione, poza tym elektryzują się.
Mam pytanie do dr Oksany Zarewicz jaka może być tego przyczyna, czy może brak
witamin, mikroelementów, zła dieta, zbyt mocne cieniowanie przez fryzjera.
Dodam,że moje włosy są rude ( w odcieniu bursdztynowym), nie za gęste, raczej
grube. Kolejne pytanie czy są jakieś ośrodki, w których na podstawie badania
włosa można ocenić czego brakuje w organizmie. Będę wdzieczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • oksana.zarewicz Re: problem z suchymi włosami - pytanie do dr Oks 17.01.05, 13:16
      Witam
      Przepraszam, że tak długo musiałaś czekać na odpowiedź, ale w międzyczasie
      urodziłam córeczkę, też Martę, która bardzo zmieniła całe moje dotychczasowe
      życie.
      Przyczyną zmiany typu twoich włosów (z przetłuszczających się na suche) mogą
      być dotychczas stosowane szampony i preparaty pielęgnacyjne, które stosowałaś w
      celu zmniejszenia łojotoku. Jeżeli stwierdzasz nadmierną suchość włosów to
      należy szukać przyczyny tego zjawiska przede wszystkim wśród zewnętrznych
      czynników uszkadzających. Nie wykluczam w tym także zabiegów fryzjerskich.
      Brak witamin, mikroelementów, zła dieta, owszem, mają wpływ na stan włosów tak
      samo jak na ogólny stan naszego zdrowia. Warto więc zadbać przede wszystkim o
      urozmaiconą dietę, która powinna wystarczyć.
      Nie jestem przekonana do badań włosów na podstawie których można ocenić
      niedobory w całym organizmie. Do tej pory nie ma standartyzowanych urządzeń ani
      metod dla tego celu. Bardziej wiarygodnym uważam badanie krwi, dzięki któremu
      można ocenić stan i ewentualne braki pewnych, ważnych dla włosów pierwiastków.
      Pamiętaj, że przy uszkodzeniu zewnętrznej otoczki włosa (np. po „nieudanym”
      zabiegu fryzjerskim lub nadmiernym używaniu suszarki, lokówki itp., dochodzi do
      zwiększenia porowatości włosa a razem z tym wzrasta wielokrotnie ryzyko
      narażenia go na zewnętrzne czynniki uszkadzające. Radzę wybierać preparaty
      pielęgnacyjne do włosów z serii nawilżających i/lub regeneracyjnych. Wypróbuj
      nową linię Pantene Amino Pro-V Complex. Myślę, że będziesz z niej zadowolona.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka