Dodaj do ulubionych

Anagen dystroficzny a Alpicort-prosze pania dr

21.12.04, 13:36
Trichogram wykazal wlosy anagenowe w normie ale anagen dystroficzny 23 co
oznacza ze z tego powodu ze moje wlosy sa dystroficzne wypadaja.telogenowe
mam prawie w normie(norma 15%-20%)a ja mam 14%.wlosy wypadaja 3 miesiace w
zastraszajacym tempie ale widze tez nowe,mam pytanie lekarz powiedzial ze
jest to spowodowane stresem i hormonami ale badan na hormony nie
zalecil,udalam sie wiec do ginekologa aby sprawe wyjasnic ale pani dr tez nie
zalecila odrazu badan na hormony tylko cytologie i dopiero potem okresli czy
badanie jest konieczne,ale na jakiej podstawie pan dr stwierdzil ze to tez
przez hormony???czy charakterystyczne przy zachwianej rownowadze hormonalnej
jest to ze wlosy wypadaja dystroficznie????????zalecil Alpicort-a to stosuje
sie w androgenowym czy nie zaszkodzi?czy powinnam zaczac brac jakies tabletki
hormonalne zeby poziom hormonow wyrownac czy z uwag na dobro wlosow lepiej
odrzucic wszelkie takie srodki bo moglyby jeszcze zaszkodzic?musze jeszcze
dodac ze gdy wlosy zaczely wypadac bralam Diane 35 ale bralam ja rok i takich
objawow nie zaobserwowalam mimo to odstawilam ja i dlatego teraz nie mam
okresu a miesiac temu powinnam byla dostac i mam tlusta skore-zmierzam do
tego ze na moje wypadanie wg mnie wplywu nie maja hormony podczas zazywania
Diane poziom estrogenow byl wysoki po odstawieniu spadl ale wlosy tak czy
siak wypadaja wiec im to nie robi roznicy a pan dr twierdzi zemoje wypadanie
jest "w penym sensie androgenowe".jak go spytalam nie uzasadnil skad to wie
Obserwuj wątek
    • zofia7 znowu ja 21.12.04, 13:41
      farbowalam wlosy w lipcu?czy to moze byc przyczyna?ale czasem jak widze ze
      ludzie maja dready co waza kilka kilo albo wlosy tak zniszczone od farbowania
      ze widac na kilometr to dochodze do wniosku ze to by bylo niesprawiedliwe-dwa
      razy zrobilam balejaz za drugim razem mocno rozjasnilam wlosy ale teraz nie
      farbuje.czy poleca pani dr odzywke Wax Treatment bo slyszalam bardzo sprzeczne
      opinie na ten temat,czy moze lepiej juz nie obciazac resztek moich wlosow?
    • zofia7 i znowu ja 21.12.04, 13:44
      ide cos zjesc i wyprowadzic psa poucze sie i wieczorkiem zajrze moze do tego
      czasu pani doktor rozwieje moje watpliwosci,musze jeszcze dodac ze bardzo
      trudno bylo mi trafic na dobrego lekarza a przeciez w takim przypadku trzeba
      dzialac szybko a o panstwowej sluzbie zdrowia juz nie wspomne,no i tyyle
      pieniedzy to juz pochlonelo i tyle lez,bo to takie niesprawiedliwe.
    • zofia7 dodam ze mam 19 lat 21.12.04, 13:45
      zofia7 napisała:

> Trichogram wykazal wlosy anagenowe w normie ale anagen dystroficzny 23 co
      > oznacza ze z tego powodu ze moje wlosy sa dystroficzne wypadaja.telogenowe
      > mam prawie w normie(norma 15%-20%)a ja mam 14%.wlosy wypadaja 3 miesiace w
      > zastraszajacym tempie ale widze tez nowe,mam pytanie lekarz powiedzial ze
      > jest to spowodowane stresem i hormonami ale badan na hormony nie
      > zalecil,udalam sie wiec do ginekologa aby sprawe wyjasnic ale pani dr tez nie
      > zalecila odrazu badan na hormony tylko cytologie i dopiero potem okresli czy
      > badanie jest konieczne,ale na jakiej podstawie pan dr stwierdzil ze to tez
      > przez hormony???czy charakterystyczne przy zachwianej rownowadze hormonalnej
      > jest to ze wlosy wypadaja dystroficznie????????zalecil Alpicort-a to stosuje
      > sie w androgenowym czy nie zaszkodzi?czy powinnam zaczac brac jakies tabletki
      > hormonalne zeby poziom hormonow wyrownac czy z uwag na dobro wlosow lepiej
      > odrzucic wszelkie takie srodki bo moglyby jeszcze zaszkodzic?musze jeszcze
      > dodac ze gdy wlosy zaczely wypadac bralam Diane 35 ale bralam ja rok i takich
      > objawow nie zaobserwowalam mimo to odstawilam ja i dlatego teraz nie mam
      > okresu a miesiac temu powinnam byla dostac i mam tlusta skore-zmierzam do
      > tego ze na moje wypadanie wg mnie wplywu nie maja hormony podczas zazywania
      > Diane poziom estrogenow byl wysoki po odstawieniu spadl ale wlosy tak czy
      > siak wypadaja wiec im to nie robi roznicy a pan dr twierdzi zemoje wypadanie
      > jest "w penym sensie androgenowe".jak go spytalam nie uzasadnil skad to wie
      >
    • zofia7 Haaaloooo?jest tam kto?? 21.12.04, 20:41
      • jaskaw Re: Haaaloooo?jest tam kto?? 22.12.04, 12:42
        No tak rzeczywiście bardzo skomplikowany przypadek, koniecznie musisz sie
        skontaktowac z jakims dobrym specjalista moze endokrynologiem. ja ci raczej nie
        pomoge, a pani Oksana, to nie wiem czemu nie odpisuje - moze zastanawia sie nad
        odpowiedzia? albo jej jeszcze szuka? pozrdawiam i zycze szczescia z włosami
    • oksana.zarewicz Re: Anagen dystroficzny a Alpicort-prosze pania d 17.01.05, 13:17
      Witam
      Przepraszam, że tak długo musiałaś czekać na odpowiedź, ale w międzyczasie
      urodziłam córeczkę, która bardzo zmieniła całe moje dotychczasowe życie.
      Z twego listu rozumiem, że w wykonanym trichogramie stwierdzono u ciebie
      zwiększoną liczbę włosów dystroficznych. Jest to owszem, zjawisko
      charakterystyczne dla jednej z chorób włosów ale nie mam podstaw, aby
      stwierdzić ją u ciebie tylko na podstawie twojego listu. Włosy dystroficzne
      spotyka się również w przypadkach częstych mechanicznych urazów włosów np.
      brutalne czesanie, szczególnie mokrych włosów, częste stosowanie lokówek,
      suszarek, po chemicznych zabiegach fryzjerskich itd. Zgadzam, się, że twoje
      problemy z włosami, które pojawiły się w ostatnich 3 miesiącach mogą być
      związane ze stresem. Nie wiem dlaczego lekarz, który cię badał, nie wyjaśnił ci
      wszystkich twoich wątpliwości. Mówisz, że masz tłustą cerę ale nic więcej, więc
      nie mogą z pewnością wykluczyć wpływu hormonów androgenowych na stan twojej
      skóry. Chcę podkreślić, że samo badanie trichogramu nie może decydować o
      rozpoznaniu. Jest ono bardzo pomocne ale o stwierdzeniu prawdziwej przyczyny
      wypadania włosów decyduje całość: badanie kliniczne, wywiad, trichogram i
      ewentualnie, inne badania, w tym badania krwi. Nie podejmuje się leczenia przez
      internet ale radzę ci przedyskutować jeszcze raz całą sprawę z twoim lekarzem
      prowadzącym (jeżeli masz do niego zaufanie). Wierzę, że wspólnie z dobrym
      specjalistą znajdziecie wyjście z obecnej sytuacji. Na razie powstrzymałabym
      się od stosowania różnych odżywek do włosów w tym i Wax Treatment do czasu
      rozmowy z lekarzem.
      Pozdrawiam
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka