Dodaj do ulubionych

dwa pytania dot. stóp.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 14:44
a więc:
jak się nawyza ta gulka co sie robi po wewnętrznej str. stóp na dole dużego
palca? jak to się leczy (aby tego nie było, bo to jest ochyyyyydne);
i mam jeszcze taki wieczny problem:
zawsze mam u małych palców ciemne paznokcie. nie jest to grzybkica ani nic,
poprostu taki mam zwinięty mały paluszek i zawsze paznokieć jest taki
ciemniejszy od innych-co mam robić?
Obserwuj wątek
    • justa_79 Re: dwa pytania dot. stóp. 22.12.04, 14:49
      masz na myśli haluksy?
      jeśli chodzi o paznokcie przy tych małych palcach, to pytałam o to dermatologa
      i powiedział mi, że one często mają takie brzydkie paznokcie ;) chyba nie da
      się nic z tym zrobić.
      • Gość: kaśka Re: dwa pytania dot. stóp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 16:57
        haluksy, tak.
        są takie w aptekach do zakupienia hm... to ma taką śmieszną nazwę, od jakiegoś
        imiona. zakłada się to na noc. ile takie coś kosztuje i czy jest o ogóle dobre?
        czy warto? a może jest coś innego, lepszego.
        a ten paznokieć... kurcze-to tak brzydko wygląda. będe musiała tak czy inaczej
        coś wymyśleć z tym.
        • kragmel Re: dwa pytania dot. stóp. 23.12.04, 02:38
          haluksy leczy się np. operacyjnie. można kupić takie specjalne osłonki jeśli
          cię bolą stopy przy chodzeniu.
        • Gość: Iwa Re: dwa pytania dot. stóp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 14:47
          w aptekach są MARCINKI, takie plastikowe urzędzenia, niestety niewygodne, ktore
          się zaklada na noc na stopy, żeby sie haluksy nie rozrastały i żeby zmiana
          jeśli jest mala i nie wymaga operacji- cofnęła się. Są dosyć skuteczne jeśli
          zmiany na stopach uchwycimy w odpowiednim momencie.

jesli zas chodzi o paznokiec, to gdy dermatolog orzeknie, ze to nie zadna
          chorobowa zmiana, to zawsze mozesz paznokcie u stop pomalowac kryjacym lakierem
          i wtedy nie bedzie widac roznicy
          • Gość: bi-bi Re: dwa pytania dot. stóp. IP: 62.111.139.* 23.12.04, 16:04
            tak,te wkladki to "Marciny",ale niestety oprocz tego,ze strasznie gniotą (przez
            co sie je sciaga w nocy,zupelnie niswiadomie) to zadnego innego efektu nie
            daja.Ja przeszlam w wieku 14 lat operacje halluksow i od tego czasu,czyli od 7
            lat juz,nie mam z tym problemow.Owszem,swoje przecierpialam,mialam 3 miesiace
            wyjete z zyciorysu,ale ostatecznie musze stwierdzic ze bylo warto..
            Wkladkami halluksow sie nie wyleczy,bo to "wada" kosci..
            • Gość: ilona Re: dwa pytania dot. stóp. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:56
              a ile kosztuje operacja, jak wygląda i jak wygląda późniejsza 'regeneracja'.
            • Gość: Iwa Re: dwa pytania dot. stóp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 21:23
              czasem halusky robią się nie dlatego, ze masz takie genetyczne predyspozycje
              ale dlatego, ze nosi sie zabyt wąskie buty i przy takiej wadzie, Marcinkami
              można powstrzymać rozrost haluksow, dlatego napisałam, zalezy w jakim stadium
              jest choroba
              moja mama około czterdziestki prawie przez rok spała w Marcinkach i uniknela
              oparacji
              • Gość: Iwona Re: dwa pytania dot. stóp. IP: *.wawrzenczyce.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 13:55
                Czesc Wam
                Na haluksy dobre sa te kliny miedzy palce, mnie noszenie ich nie przeszkadzało, ale to chyba zależy od budowy stopy. dzięki nim udało mi się powstrzymać rozwój deformacji, a dzięki temu mam nadzieję, że nie będę musiała mieć operacji, bo z nią bywa różnie - najlepiej zapytać lekarza ortopedę, czasem są nawroty, czasem nie, wszystko zależy od budowy stopy, siły mięśni i więzadeł, umiejętności chirurga, itd. Jest ponad 130 sposobów operacyjnej korekcji tej wady, więc ciężko dobrać ten najwłaściwszy - moja dobra znajoma miała zabieg i jest w miarę dobrze, tzn. może normalnie chodzić, ale palce ma dalej krzywe i jest problem z kupnem butów. Moja mama natomiast także miała podobną operację i u niej sprawa wyląda gorzej - podczas zabiegu doszło do uszkodzenia stawu i teraz jest praktycznie sztywny .... :( Sądzę, że po prostu nie warto operować dla wyglądu, ani wtedy, gdy nie spróbowało się innych metod, a jest ich trochę - wystarczy wpisać hasło halluksy w wyszukiwarce ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka