Dodaj do ulubionych

kto operował halluksy?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:41
jak wygląda operacja tudzież zabieg? ile trwa "regeneracja"?
jakieś za lub przeciw?:>
Obserwuj wątek
    • Gość: ilona Re: kto operował halluksy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:42
      ahhh... najważniejsze-ile taki zabieg kosztuje?
    • Gość: dorota PODTRZYMUJE PYTANIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:52
      • Gość: M Re: PODTRZYMUJE PYTANIE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 20:59
        Moja babcia operowała. Serio.
        Wpiszcie sobie w google "operacja halluksy" albo:"halluksy" i wywali wam multum
        informacji.
        Google to dobrz wyszukiwarka, nie gryzie
    • Gość: Nicole Re: kto operował halluksy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 23:12
      ja mam halluksy, a na dodatek w lewej nodze o wiele wiekszego niz w prawej +
      plaskostopie, tez bede operowac, koszt to jakies na okraglo 3000zl :/,
      znieczula sie ogolnie lub miejscowo, potem moze troche bolec... powinno brac
      sie tabletki przeciwbolowe, najwazniejsze to trafic na dobrego spejaliste a w
      tym juz ci nie pomoge.
      • Gość: ? Re: kto operował halluksy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 09:39
        a jest ktoś kto sobie operował już?
        • Gość: kiwi Re: kto operował halluksy? IP: 217.8.163.* 30.12.04, 12:13
          Ja operowałam halluksy,nie wiem skąd pytanie o koszty, ja miałam operację za
          darmo, przecież to nie jest operacja plastyczna, tylko poważny zabieg
          ortopedyczny, który wykonuje się z powodów zdrowotnych (przede wszystkim) a nie
          tylko urody. Operacja i rehabilitacja kosztowało mnie zero złotych (Krakowskie
          Centrum Rehabilitacji).
          Zaim zaczniecie za coć płacić, wybadajcie, czy nie można mieć tego po prostu za
          darmo. W końcu wszyscy płacimy za ubezpieczenie.
          • Gość: ilona Re: kto operował halluksy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 14:02
            oooooooo, dobrze wiedzieć:D
          • Gość: Nicole do kiwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:50
            kiwi zadowolona jestes z operacji? kto ci ja wykonywal? ile temu? ja jestem z
            krakowa wiec bym sie wybrala do tego centrum, mam bardzo duzego halluksa lewej
            stopy i tylko 19 lat :(
    • Gość: dosia Re: kto operował halluksy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:29
      ja operowalam halluksa w lewej stopie jakies 4-5 lat temu.
      kosztowalo mnie to 0 zlotych, lekarz z przychodni ortopedycznej w bytomiu
      skierowal mnie na operacje.
      zabieg/operacja pod znieczuleniem ogolnym trwala ok 1 h, wpakowali mi dwie
      srubki w stope i gips na 3 tyg a potem w szyne na 2, po sciagnieciu szyny
      troszku utykasz, ale z czasem chodzisz juz normalnie.
      a po ok 3 miesiacach kolejny zabieg wyciagniecia srub, to juz bylo pod
      znineczuleniem dozylnym, potem troszku utykalam ale juz stopa niebolala tak
      strasznie jak przedoperacja.
      No i oczywiscie zakaz chodzenia w butach na obcasach:(
      tzn czasami moge zalozyc ale tak strasznie bola nogi ze samam niebedziesz
      chciala ich nosic.
      ale tak szczerze mowiac niepoddalabym sie juz drugi raz takiej operacjii,
      chociaz rzeczywiscie jest poprawa,tak strasznie boli i nawet tabletki niepogaja
      po operacjii.....
      potem chodzisz do lekarza na kontrole co ok 6 miesiecy.
      lekarz kazal mi nosisc wkadki do butow na plaskostopie poprzeczne i kliny miedzy
      duze paluchy. troszku mniej nogi bola.

moj zabieg bynajmniej tak wygladal. ale z tego co ja sie orenruje to jest kilka
      sposobow na operowanie haluksow, wszytko w zaleznosci od stopnia skrzywienia
      palucha np slyszlam ze niewkladali srub tylko druty.

zycze duzo zdrowia i niebolacych stopek;]
      • Gość: ilona Re: kto operował halluksy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:07
        to po takiej operacji nie wolno już nosić bytów na obcasie?? aaaaa, chyba
        żartujesz:(
        • Gość: Marika Re: kto operował halluksy? IP: *.aster.pl 30.12.04, 20:11
          Wiecie ile sie czeka na operacje, np. w Warszawie? 8 miesiecy....:-(
        • Gość: dosia Re: kto operował halluksy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 18:26
          wiesz co w sumie od czasu do czasu doslownie na pol dnia albo jak jest jakas
          spesjalna okazja to zakladam buty na obcasach.
          ale szczerze mowiac wole na plaskim, bo tak mocno nogi mnie niebola:)
          ale zalecenie lekarza bylo takie aby kiedy nietrezba to nienosis butow na
          wysokich obacasach i zakonczonych na popularny ostatnio szpic, ale wszytko
          zalezy od rodzaju buta, bo w niekotrych nawet nieodczuwasz tego ze nosisz szpilki.
    • fruttini Re: kto operował halluksy? 30.12.04, 20:10
      moja koleżanka operowała i było tragicznie:((((((((
      nie dość że okropny ból po zabiegu, to po kilku latach jej stopy wyglądają
      gorzej niż przed wycięciem.....
      nie polecam, chociaz pewnie wiele zalezy od dobrego specjalisty...
    • ola1973 Re: kto operował halluksy? 31.12.04, 04:45
      Ja mialam operowana prawa noge.W niemczech jest taka operacja darmowa,placi za
      nia ubezpieczenie.Przeprowadzana ona jest pod pelna narkoza i trwa okolo
      godziny.po operacji nie zakladaja zadnego gipsu tylko zwykly opatrunek.Aby
      umozliwic sobie chodzenie kupujesz specjalny but.OPeracje mialam w czerwcu ale
      do dzis unikam obowia na wysokim opcasie.U mnie goilo sie to bardzo
      szybko,bolalo tylko troche jak sie obudzilam po operacji.
      • Gość: ilona Re: kto operował halluksy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 08:59
        ojjj... to ja za chiny nie zoperuje tego.
    • ola1973 Re: kto operował halluksy? 31.12.04, 17:51
      Nie wiem ile masz lat ale ja na twoim miejscu poddalabym sie operacji bo
      podobno im dluzej sie czeka tym gozej.Troche poboli i przestanie.
      • Gość: bi-bi Re: kto operował halluksy?-JA IP: 62.111.139.* 02.01.05, 21:46
        w 1997 roku ,w wieku 14 lat kialam operacje halluksow w Prokocimiu.Zabieg
        polegal na wycieciu kawalka kosci z duzego palca i "wyprostowaniu" go poprzez
        wprowadzenie do kosci druta (wystawal jakies 3 cm z palca),oprocz tego nogi
        byly zabandazowane do kostek.Druty (ktore zakladaja zamiast gipsu,zeby sie kosc
        dobrze,czyt.rowno zrosla)wyjeli mi po 4 czy 5 tyg - bez zadnego
        znieczulenia,ale KOMPLETNIE NIC NIE BOLI,w sumie to doktor chwycil za ten
        wystajacy koniec druta takimi szczypcami i go po prostu pociagnal.Trwalo to
        doslownie sekunde,a strachu bylo za to tyle,ze szok:)Ale ja sie okazalo-nie
        taki wilk straszny.Serio!Zaraz po tym zalozyli mi gips na nogi,taki do kolan.I
        tak lezalam sobie w domku pozniej 3-4 tyg.
        Teraz mam 21 lat i wszystko jest w porzadku,nie mam zadnych nawrotow.Jedynie
        moje stopy nie wygladaja tak "klasycznie",prosciutko i wogole,ale wygladaja na
        tyle dobrze,ze nie wstydze sie chodzic w lecie w odkrytych butach.Z reszta w
        porownaniu do tego co bylo to jest rewelacja!Ja z reszta dostalam skierowanie
        na operacje dlatego,ze mialam tak duze halluksy,ze gdyby nie byly one
        zoperowane,to groziloby mi niechodzenie..Takze dziewczyny,nie ma na co
        czekac.Troche sie wycierpicie po zabiegu,ale naprawde warto!Z reszta ja
        dostawalam zastrzyki takie przeciwbolowo-usypiajace,wiec "przespalam" ten
        najwieszy bol.
        Aha,i operowal mnie dr Lejman ,Kowalczyk i jakis na "B",starszy gosc..
        • Gość: bi-bi jeszcze jedno IP: 62.111.139.* 02.01.05, 21:52
          Pytalyscie sie o obcasy.Teoretycznie nie wolno nosic szpilek nawet jak sie ma
          zdrowe stopy.U mnie wyglada to tak,ze czasem chodze w obcasach,ale nie za
          czesto i poki co krzywdy sobie tym nie robie,ale tak min. z rok po operacji
          odradzam,bo kosci sa zbyt hm.."niestabilne",to znaczy ten zrost kosci musi po
          prostu sie dobrze zespolic i tyle,a na to trzeba czasu.Z reszta gwarantuje
          Wam,ze niechetnie po operacji siegniecie po szpilki:)Bedzie Wam szkoda niszczyc
          efekt operacji:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka