Dodaj do ulubionych

bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZCIE!!

IP: *.bater.net.pl / 83.238.20.* 22.04.05, 16:16
szukam zelu, pianki albo mydla do mycia bardzo dziwnej i bardzo problemowej
cery. no i moze nie tylko tego specyfiku, ale w ogole calej kuracji.

wlasciwie to zeby skora sie uspokoila, pomagaja jedynie antybiotyki, ale nie
mozna ich przeciez stosowac caly czas, jedynie kilka miesiecy. a po
zakonczeniu kuracji wszystko wraca do dawnego stanu.

cera jest bardzo wrazliwa, a moze tylko taka sie stala przez te wszystkie
stosowane dotad kosmetyki? pojawiaja sie na niej takie duze, ropne krostki,
bardzo bolace, wrecz wulkaniki, po ktorych zostaja brzydkie i duze slady.
specyfiki do skory tlustej ja wysuszaja, kremy nawilzajace zapychaja, nie
pomagaja kwasy, zele punktowe... a odstawienie wszelkiej chemii powoduje
tylko nasilenie tych stanow zapalnych.

nie bardzo juz mam pomysl, jak taka cere pielegnowac. czy dalej katowac ja
tymi wszystkimi kosmetykami, czy lepiej wybrac cos do cery wrazliwej,
delikatnej, cos, co nie bedzie zbytnio skory przesuszalo ani mocno w nia
ingerowalo?

pomozcie prosze, bo ile mozna sie tak meczyc... i swoja skore takze.
z gory dziekuje za wszystkie rady i kazda pomoc!
Obserwuj wątek
    • niusiak555 Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 22.04.05, 16:30
      Miałam podobne problem, chociaz może az nie tak nasilony. Leczyłam sie u
      dermatologa i to za jego namową zaczęłam używać żelu AA Perły młodości -
      beztłuszczowy, nawilże nie natłuszcza. Teraz mam kolejny słoiczek i jest ok.
      Może wypróbuj jeszcze kremy z kawasmia owocowymi, tez są nezłe ale omijaj stany
      zapalne
      • mgielka83 Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 22.04.05, 16:42
        może postaraj się dostawić wszystko na jakiś czas? był tu taki wątek, ponoć to
        pomaga!
        • Gość: ja Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.bater.net.pl / 83.238.20.* 22.04.05, 16:47
          odstawienie niestety tylko nasila objawy :/
          a co do kwasow, to pomaga zwalczyc jedynie jakies pojedyncze pryszcze, a
          problem dalej zostaje :/
          ale dziekuje za opinie :)
          • Gość: Sandra Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: 80.51.249.* 22.04.05, 17:14
            A naturalne sprawy probowalas, typu swiezy sok z ziemniaka?
            Albo oczyszczona oliwa z oliwek?
            No i warto pic swieze soki...czyli dzialając od wewnatrz...
            Skora jest wspanialym testerem na to, czy jestesmy zdrowi...jesli skora daje
            sobie rade bez żadnych pomocy to jest ok...nie liczac oczywiscie zewnetrznych
            czynnikow, takich jak wiatr, zimno, zanieczyszczenia, tudziez duze
            naslonecznienie skróry kiedy pomoc w wiekoszsci przypadkow jest niezbedna.
            Ja dlugo pracowalam nad tym aby doprowadzic swoja skore do takiego stanu i tak
            wlasnie jest, jesli nie stosuje zadnych kosmetykow oprocz wody [ciepla i zimna]
            wszystko jet ok, jesli sa pewne awrunki atmosferyczne niesprzyjajace to
            delikatna pomoca kosmetyczna dopomagam sobie

Pozdrawiam
            Sandra

GG: 19735
            sandra@namyslow.com
            www.harmonny.pl
    • Gość: aśka Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 16:43
      Powiem ci że mi pomogło przede wszystkim mycie twarzy (też nie mogłam nic dla
      siebie znaleźc - albo wyskakiwały pryszcze, albo była skóra przesuszona) mycie
      twarzy (obojętnie jakim środkiem myjącym, ale ja raczej wybieram szare mydło, bo
      dla mnie jest rewelacyjne - spróbuj, tylko po nim trzeba się posmarowac jakimś
      kremem, wypryski szybciej się goją) raz dziennie wieczorem, rano przemywam tylko
      wodą ( chyba że gdzieś się wybieram po zajęciach i muszę zrobić nowy makijaż).
      Rozpoczynam mycie ciepłą, a kończę chłodną ( ale nie zimną, bo dla mnie to za
      gwałtowna różnica temperatur, a pory się jakby bardziej ściągają ) Dobrze działa
      też napar z rumianku zamiast wody. Moja skóra się bardzo uspokoiła. Choć mam
      uczulenie na wiele kremów rewelacyjny dla mojej skóry jest antybakteryjny krem
      nawilżający Dax Cosmetics z serii czysta cera. Nie muszę używać już żadnych
      maseczek oczyszczających ( chociaż dobra jest polecana na forum maseczka
      oczyszczające Lirene). Używam go na zmianę z Nivea d'Energie ( ale dlatego że
      uwielbiam ten zapach, mysle, ze ty możesz sobie darować). Uwazam, że może pomoc
      ci też sauna.Ale opisałam ci moją kurację, nie wiem jak będzie u ciebie, bo
      każdy z nas jest inny. Ale przede wszystkim ogranicz mycie agresywnymi środkami.
      Zele dla trądzikowej cery są dla mnie 100 razy agresywniejsze niż mydło szare,
      czy dla dzieci, mam po nich uczulenie.
    • bzzzk a może to hormony? 22.04.05, 18:16
      jeśli masz takie problemy z cerą, a kosmetyki nie pomagają i po kuracji
      antybiotykowej wszystko wraca do normy, czyli jednym słowem, jak na razie, nie
      daje się tego wyleczyć, radziłabym zrobić badania hormonalne. ja męczyłam się z
      podobnym problemem wiele lat, kosmetyki do cery trądzikowej wysuszały skórę, od
      nawilżających problemy się zaostrzały, po odstawieniu antybiotyków wszystko
      wracało do poprzedniego stanu, a poza tym miałam starszne blizny i
      przebarwienia, generalnie jedna wielka tragedia. okazało się w końcu, że winne
      są hormony. biorę teraz i problem znika. nie mówię, że to na pewno musi być to,
      ale sugeruję, że warto sprawdzić:)
      pzdr.
    • bzzzk kosmetyki... 22.04.05, 18:28
      a co do kosmetyków, to odstawienie raczej nic nie da, bo problemu tego typu
      mają na ogół źródło wewnątrz. a skórę trzeba oczyszczać dokładnie, żeby pory
      się dodatkowo nie zapychały. może wypróbuj jakąś apteczną serię
      przeciwtrądzikową, np. Avene, La Roche Posay, SVR. łagodnie działa też na skórę
      seria Tin Tin Ziaji. ja np. przy praktycznie identycznych (jak tak czytam Twój
      opis to od razu widzę swoję twarz sprzed pół roku, ech...) problemach skórnych
      używałam serii Clean&Clear, ale jak masz wrażliwą skórę i łatwo się przesusza,
      to np. toniki z tej serii mogą być za mocne. generalnie wypróbuj i dobierz co
      akurat Tobie odpowiada, bo każda skóra reaguje inaczej:) ale jak dla mnie, może
      najmniej skutecznie na wypryski działa Ziaja, ale za to dobrze oczyszcza, nie
      podrażnia i nie wysusza skóry:)
    • Gość: Sandra Hormony... IP: 80.51.249.* 22.04.05, 20:56
      To sana pewno hormony...ale m.in. hormony
      I wcale nie trzeba brac tabletek hormonalnych aby przywrocic do normy
      rozregulowane cialko, a dokladnie gruczoly, ktore je wydzielaja.
      Zwlaszcza ze branie tabletek, tak jak wszystkiego ma zawsze dwe strony, i tak
      branie chemii , owszem pomaga, ale ma jeszcze druga strone, o ktorej sie nie
      mowi...a szkoda...
      Takze hormony to ostatecznosc...
      Pozdrawiam
      Sandra

sandra@namyslow.com
      www.harmonny.pl
      • bzzzk Re: Hormony... 22.04.05, 21:10
        dlatego generalnie dobrze by było wybrać się do endokrynologa, żeby stwierdzić
        jak to z tymi hormonami jest i co z tym ewentualnie zrobić. ale czasem tabletki
        sa konieczne... nie chodzi mi o przypadki kiedy lekarz "zgaduje", że to może
        być sprawa hormonów, więc nie zawadzi branie Diane czy czegoś w tym stylu. tak
        to można sobie rzeczywiście zaszkodzić, szczególnie jak nie wiadomo dokładnie
        co jest i bierze się to ot tak, bo może pomóc. zgadzam się, że nie ma sensu
        faszerować się czymś tak silnie działającym jak środki hormonalne, jesli nie
        wiadomo na pewno, że jest to konieczne. ale naprawdę dobry lekarz poleci Ci
        zrobić badania, nie tylko takie po jednorazowym pobraniu krwi, ja 3 dni leżałam
        w klinice ginekologicznej i miałam wszystkie dokładne badania, dzięki temu
        wyszło z jakimi konkretnymi hormonami mam problem, jak zmienia się ich poziom w
        ciągu doby itp. i mam dobrane odpowiednie leki, a nie tylko tabletki
        antykoncepcyjne i rzeczywiście widzę znaczną poprawę, bo udało się wreszcie
        znaleźć bezpośrednią przyczynę. ale ważne żeby trafić do odpowiedniego
        specjalisty.
        pzdr.
    • Gość: Karolina Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 22.04.05, 22:06
      POlecam wizyte u dobrego dermatologa. Sama mam podobne problemy - skora tlusta,
      wiecznie swiecaca, spory tradzik, rozszerzone i zanieczyszczone pory, z drugiej
      zas strony miejscowo przesuszona luszczaca sie skora. Co do kremow i zeli
      myjacych uzywaj tych dostepnych w aptece np La Roche Possay albo SVR. Ja
      ostatnio leczylam moj tradzik Differinem i jakimims specyfikami zluszczajacymi,
      ktore przepisal mi dermatolog i naprawde pomoglo. Zas do mycia twarzy uzywam
      Dermoclaru (dost w aptece) ktory nie podraznia mi skory. Jak dermatolog obejrzy
      Twoja buzke to sam Ci doradzi czy warto robic badania hormonalne (sa platne i
      komplet 4 badan kosztuje ok 160 zl) i czy wlaczyc tabletki. Moja skora
      wygladala naprawde koszmarnie a mimo to obeszlo sie bez tabletek tak wiec
      czasami wystarczy ja troche podleczyc smarowidlami.
      • bzzzk Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 22.04.05, 22:33
        ja to zrozumiałam tak, że autorka wątku leczyła się u dermatologa, bo pisała o
        kuracjach antybiotykowych, których odstawienie niweczy efekt. stąd moja
        sugestia związana z hormonami. ale można najpierw np. zmienić dermatologa,
        poszukać kogoś, kto specjalizuje się w leczeniu wszelkich trądzików i zobaczyć-
        może lepiej dobierze jakieś specyfiki. w każdym razie- powodzenia:)
        pzdr.
      • bzzzk Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 22.04.05, 22:35
        a, i jeszcze jedno. jak lekarz stwierdzi, że to mogą być zaburzenia hormonalne,
        to może dać Ci skierowanie do szpitala na badania, wtedy to nic nie kosztuje.
        sama tak miałam właśnie.
        • Gość: Karolina Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 23.04.05, 15:52
          Widac roznie z tym jest, bo mi akurat lekarz zalecil zrobienie tych badan w
          celu sprawdzenia, czy to hormowny sa przyczyna. Bylam tez u endokrynologa,
          ktora powiedziala ze niewiele w tej kwestii moze zrobic, bo te badania nie sa
          refundowane, takze trzeba za nie placic i ona sama jak je robila to tez
          odplatnie. A kiedy robilas te badania? Moze po prostu cos sie zmienilo w tej
          kwestii...
          • bzzzk Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 24.04.05, 12:05
            u mnie było tak, że leczyłam się u dermatologa, po antybiotykach, sterydach
            itp. wszystko wracało prawieże do stanu poprzedniego, więc dermatolog dała mi
            namiary na endokrynologa z myślą, że mogą to być hormony, a wtedy ona już nic
            nie pomoże. endokrynolog z kolei dała mi skierowanie do kliniki, bo stwierdziła
            że takie badania będą najbardziej miarodajne i chyba tydzień później
            wylądowałam na oddziale endokrynologii ginekologicznej i spędziłam tam 3 dni
            (nakłuwana 4 razy na dobę:/) było to we wrześniu zeszłego roku. ale
            rzeczywiście różnie z tym bywa, bo nieraz podobno są miejsca i można trafić
            szybko, a czasem podobno czeka się nawet kilka miesięcy...
            pzdr.
    • Gość: ja Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.bater.net.pl / 83.238.20.* 23.04.05, 13:38
      dziekuje za wszystkie rady i odpowiedzi :)

kosmetykow i tych aptecznych, przewinelo sie mnostwo :/ chce teraz sprobowac
      metod naturalnych, bo skoro to siedzi wewnatrz... to moze nie warto naprawde
      sie katowac tymi kosmetykami wszystkimi...

co do dermatologow, to tez sie zdarzali rozni i kazdy przepisywal specyfiki
      wysuszajace, albo wlasnie antybiotyki (2 kuracje, jedna polroczna, ostatnio
      dwumiesieczna i znow sie zaczynaja nawroty). moze rzeczywiscie zrobie te
      badania hormonalne...

no i interesuje mnie jeszcze to wewnetrzne oczyszczanie, o ktorym sandra
      mowila? :)

jeszcze raz dziekuje wam za pomoc :)
      • Gość: Sandra Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: 80.51.249.* 23.04.05, 19:55
        Wstep do oczyszczania jest prosty i latwy...
        Pierwsa zasada - przede wszystkim nie szkodzic, nie przeszkadzac...czyli
        eleminowac stopniowo [na pewien okres, niektore produkty na zawsze] to co
        spowodowalo rozregulowanie, jest teraz wspanialy okres wiec warto sie skupic na
        tym co daje natura...owoce, warzywa...
        To co najczescie powoduje problemy z cera to produkty maczne oraz nabial, od
        nich tworzy sie sluz, ktory obkleja jelito grube,w znacznym stopniu przyczynia
        sie do powstawania kamieni w wątrobie...
        Nalezy takze wyrzucic rafinowana sól oraz cukier, bo do niczego to nie jest
        potrzebne, natura daje nam te skladniki pod dostatkiem....
        Mozliwosci jest sporo, trzeba wybrac najbardziej optymalna dla siebie, choc
        oczywiscie te najprostsze sa najtkuteczniejsze. Jest sopro na ten temat
        literatury w internecie i nie tylko, takie najbardziej dostepne lektury, to
        ksiazki autorstwa Małachowa, Tombaka...

Tak to po krotce wyglada...

Pozdrawiam
        Sandra

sandra@namyslow.com
        www.harmonny.pl
    • hana0 Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 23.04.05, 14:21
      proponuje wybrac sie do apteki i wyprobowac serie IWOSTIN sa to kosmetyki do
      cery alergicznej i moze cos dobierzez wraz z farmaceuta
    • magdzie Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 23.04.05, 19:59
      maseczka z serii profesjonalnej z firmy Norel
      www.norel.pl
      maska z arnika, hamamelisem...
      warto sprobowac
      nie mam takich problemow jak Ty, ale duzo moich znajomych z problemami
      nacyznkowymi chwali te produkty
      pzdr.!
      i powodzenia
      moze sprobuj popytac na forum
      Homeopatia forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      albo Ziola forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12345
    • Gość: mała Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 20:09
      a ja wysuszałabym pojedyńcze zmiany czymś nowoczesnym- moze Aknemycin plus? a do tego stosowałabym kosmetyki do cery wrazliwej lub takie jak w swojej ofercie ma Avene- do wrażliwej trądzikowej- polecam zwłaszcza kremy z kwasami :)
      No i maseczka z glinki zielonej- ukoi podrażnioną skórę, zmniejszy stan zapalny... Gorąco polecam!
      I przeszłabym na dietę- same zdrowe rzeczy - zadnych fast-foodów, czekolad, co najwyzej 1 kawa, zero majonezu , ketchupu...
      A na sniadanie- platki owsiane z mlekiem:)
      • bzzzk Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 25.04.05, 00:44
        zgodzę się, że dieta jest też ważna, kiedyś nie wierzyłam, że przy tak ostrym
        trądziku sposób odzywiania mógłby mieć znacznie, ale od ponad miesiąca jestem
        na przymusowej diecie, żadnych słodyczy, tłuszczu, rzeczy smażonych, tylko
        gotowane lub pieczone w folii, poza tym owoce, warzywa, chude mięso, ryby,
        chudy nabiał, ziołowe herbatki... i naprawdę widzę różnicę, mimo że musiałam
        hormony odstawić (ze względów zdrowotnych, stąd też ta dieta) i myslałam
        że "wysypie" mnie od razu i to, co poprawiło się przez pół roku ich brania
        pójdzie na marne, bo za krótko jeszcze, żeby zmiany byly trwałe. rzeczywiście
        mocno pogorszyło się na parę dni, ale potem znowu spokój i cera dużo lepsza,
        prawie nic się nie pojawia:) chyba zacznę się tak odżywiać na stałe, nawet jak
        juz będę mogła jeść normalnie.
        poza tym nie tak dawno odkryłam w końcu idealne, jak dla mnie, kosmetyki
        antytrądzikowe, firmy Tołpa. to kolejna kwestia w stosunku do której byłam
        sceptyczna, że kosmetyki przy moich problemach z cerą nic już nie zdziałają,
        ale te mają to do siebie, że jak już coś się pojawi na mojej twarzy, to zaraz
        znika, bo dobrze odkażają i goją. ale jak masz bardzo wrażliwą skórę, to
        ostrożnie z nimi. ale jest taki tonik- żel, który nawet jak zastosuje się tylko
        punktowo, to działa rewelacyjnie:) naprawdę pierwszy raz jestem tak zadowolona
        z kosmetyków tego typu, a przetestowałam już WSZYSTKIE serie z firm popularnych
        przez te 10 lat borykania się z trądzikiem;)
        pzdr.
        • Gość: ja Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.bater.net.pl / 83.238.20.* 25.04.05, 16:39
          no wlasnie.

wiec chyba zacznie sie od diety, pozniej od zakupu odpowiednich kosmetykow
          (norel albo iwostin wlasnie, chociaz moze sie zastanowie nad ta tolpa?), ale
          przede wszystkim w niewielkich ilosciach, bo nadmiar tutaj pewnie tez szkodzi.

dziekuje jeszcze raz za wszelkie komentarze :)
          pozdrawiam.
          • bzzzk Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 25.04.05, 21:49
            zacznij rzeczywiście od nieinwazyjnych metod, może jednak to wystarczy, różnie
            bywa:) ale u mnie, mimo że teraz jest ok. choć nic nie biorę, przed hormonami i
            tak nie ucieknę, bo mam z nimi spory problem, jak się nie wleczę, to będę miała
            problemy z np. zajściem w ciążę, donoszeniem jej i jakimiś innymi sprawami:/
            powodzenia w walce z przebrzydłym trądzikiem;)!!
            pozdrawiam.
            • Gość: mini Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 00:28
              A czy mialas robione wymazy ze zmian tradzikowych.To moze byc zarazenie
              gronkowcem zlocistym.
            • Gość: Sandra Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ IP: 80.51.249.* 26.04.05, 09:28
              napisalas "z przebrzydylym trądzikiem"...
              Ja teraz jak juz jestem po etapie "walki " z trądziiem , to jest cwaniara i
              czesto pisze o tym lub mowie, ze bylo to takze swoiste blogoslawienstwo ten
              trądzik...
              napisalas ze przestalas jesc rozne niewlaściwe produkty, ja rowniez tak
              uczynilam, czynie tak z przyjemnoscia do dzis i powiem Ci ze gdyby nie trądzik
              to by mi to do glowy nie przyszlo i dalej bym sie trula roznego rodzaju
              pokarmami...
              A tak:
              oczyscilam organizm...mam swietna diete...nie martwie sie o linie, bo jem i w
              ogole prowadze taki styl zycia, ze mi to po prostu nie grozi...zrozumialam ze
              tradzik to takze psychika - bylam pesymistka, teraz jestem pogodna, wesoła i
              zalamac mnie to jest wyczyn wielkosci gory lodowej...
              poznalam swietnego faceta, ktory zostal moim Męzem...znalalzłam pasje zycia,
              wiem juz jaka zdiedzina mnie pochlania bez reszty...stalam sie ciekawa swiata,
              ludzi...i w ogole przeprowadzilam wiele zmian w zyciu, a wszystko zaczelo sie
              od tego, że miałam trądzik - ten przebrzyły - i ze nic nei pomagalo...żele
              mnie draznily, kremy to samo...
              A skoro tak, to w pewnym momencie postanowilam zmienic styl życia na wielu
              płaszczyznach. Zaopatrzylam sie w literature, posiedzialam w Internecie i
              uczyłam sie...i bardzo szybko znalazłam przyczyne trądziku tak jak w moim
              przypadku tak jak i w wielu, wielu innych przypadkach.
              I tym samym ukazuje sie dualizm naszej rzeczywistości, niegdyś widzialam tylko
              jedna strone, co nie znaczy ze istniala druga strona...a istniala...i
              dostrzeglam ja pozniej, w trakcie procesu powrotu do pełnego zdrowia.

Pozdrawiam
              Miłego dnia
              Sandra

sandra@namyslow.com
              www.harmonny.pl
    • gloria25 Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 26.04.05, 09:37
      Ja mialam podobny problem po odstawieniu tabletek hormonalnych (na szczescie
      tylko na plecach). Zaczelam lykac witamine A (2 tabletki 12000 jm dziennie) i B
      Compositum. Wyrazna poprawa nastapila juz po tygodniu. Taka kuracje polecaja
      autorki ksiazki "Cena Urody" Ale uwaga!!! z witamina A mozna przesadzic, wiec
      warto wybrac sie do lekarza zanim zacznie sie kuracje.
      • bzzzk Re: bardzo dziwna i problemowa cera --> POMOZ 26.04.05, 20:09
        ja brałam kiedyś (chyba 2 lata temu) przez kilka miesięcy Roaccutane, a to jest
        pochodna witaminy A (o ile sie dobrze orientuję) i mnie rzeczywiście zniknął od
        tego trądzik, który był na czole, nosie i brodzie, taki typowy, "młodzieńczy"
        (bo ja miałam jakby 2 różne rodzaje), a został ten drugi, na policzkach i tego
        nic a nic nie chciało ruszyć, dopiero hormony.
        pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka