Dodaj do ulubionych

Differin- żel...na trądzik

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:27
Byłam dzisiaj u dermatologa i przypisał mi ten żel.
Prawdopodobnie ma pomóc w pozbyciu się trądziku i powstałych
po nim przebarwień. W zwiazku z tym chciałam was spytać, czy macie
doswiadczenia w stosowaniu tego żelu ? Czy jest skuteczny i po jakim czasie
widać efekty( o ile wogóle mogę na nie liczyć)Z góry dziękuje za wszystkie
odpowiedzi. Pozdrawiam słonecznie, bo na zewnątrz coraz bardziej ponuro ...

Obserwuj wątek
    • kiciorun Re: Differin- żel...na trądzik 28.04.05, 12:31
      czy jest to zel do mycie twarzy, czy jakaś emulsja?? a kupiłaś go na recepte?
      dzieki :)pozdr.
      • Gość: Makówka Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:37
        Jest to żel do smarowania twarzy na noc.
        Lekarz podkreślił,że należy smarować
        cienką warstwę ponieważmoże pojawić się uczucie pieczenia.
        • Gość: Makówka Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:46
          Ps. Differin jest na receptę. U mnie kosztuje ok. 35 zeta
          • kiciorun Re: Differin- żel...na trądzik 28.04.05, 12:54
            dziękuje Ci bardzo:)
    • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 28.04.05, 12:31
      masz lek z grupy najskuteczniejszych. może pojawić się łuszczenie, podrażnienie.
      na dzień obowiazkowo krem z dobrym filtrem.
      • Gość: Makówka Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:45
        Dzieki za dobre słowo. Obawiam się tylko łuszczenia się skóry. Jak ja wyjdę z
        domu? Zwłaszcza, że lekarz zabronił używać podkładu kryjacego. Cóż muszę to
        przetrwać, a potem pozostanie mi tylko rozkoszowanie się swoją urodą...
        • mokra_jane Re: Differin- żel...na trądzik 28.04.05, 17:26
          Na łuszczącej się skórze to podkłąd wygląda tragicznie.... lepiej już się
          pokazać bez podkładu a np. z samym korektorem. A co do łuszczenia się skóry to
          chyba lepsze to niż przetłuszczanie sie, chociaż nie wiem czy Ci sie
          przetłuszcza. ja używam brevoxyl i co prawda łuszczy mi sie skóra mocno,
          głównie na policzkach, ale przynajmniej nie świeci mi sie w ogóle:)
          • Gość: a Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.krak / *.crowley.pl 29.04.05, 09:39
            osobiscie wole swiecaca sie twarz anizeli luszczaca sie, jak moze ci odpowiadac
            wyglad osoby z luszczyca? przeciez to jest takie nieestetyczne.
            • leonis Re: Differin- żel...na trądzik 29.04.05, 19:13
              Miałam okropny trądzik,z którym walczyłam chyba z 4 lata.Dermatolog jakis pół
              roku temu przepisał mi Differin i Davercin (punktowo na dzień)...i po trądziku
              ani śladu:) Teraz tylko stosuję Differin,w celu pozbycia się blizn (wybiela je
              i stają się mniej widoczne). Naprawdę polecam. Warto wydać te 35 zł!!!
    • Gość: Maja Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:15
      Witaj. Jeśli chodzi o ten preparat to polecam. Łuszczenia (przynajmniej
      nadmiernego) się nie obawiaj, chyba, że Twoja skóra zareaguje na Differin
      inaczej niż moja. W moim przypadku na początku była podrażniona,
      zaczerwieniona, ale to normalna reakcja, która z czasem przechodzi, po prostu
      skóra tak reaguje na nową substancję (zwłaszcza, że Differin zawiera pewne
      substancje mające przyspieszyć złuszczanie, które drażnią skórę, ale każdy
      reaguje inaczej). Jeśli chodzi o moje leczenie, to stosowałam chyba wszystkie
      możliwe preparaty, przynajmniej te dostępne w Polsce, także jeśli będziesz
      miała jeszcze jakieś pytania, to pytaj jeśli tylko będę potrafiła chętnie Ci
      pomogę, doradzę. Polecam też Skinoren, Acnemycin, Zineryt (działa świetnie, ale
      niestety po 3 miesiącach należy go odstawić, zrobić przerwę), Aknefug, Dalacin
      T, Clindacne. A czy stosujesz jedynie leczenie zewnętrzne czy również preparaty
      doustne? Ważne jest również czego używasz podczas leczenia Differinem do mycia
      twarzy i jaki krem nakładasz? Też mogę Ci polecić pewne kosmetyki, jeśli
      chcesz. Oczywiście wszystko o czym piszę przetestowałam na sobie, a leczyłam
      się pod kontrolą świetnego dermatologa, dlatego polecam to, co warte jest
      polecenia. Ale tak jak pisałam wyżej, każdy reaguje inaczej na preparaty i to
      co u jednej osoby okazało się strzałem w 10 u innego może wywołać efekty
      niepożądane. Pozdrawiam i życzę powodzenia (efektywnej kuracji).
      • Gość: karolina Differin1 nigdy więcej!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:32
        hej!
        mi też kiedyś dermatolog przepisał właśnie Differin..i uprzedził,że mogę być
        czerwona,jakieś pieczenie itp.. no i używałam...wyglądałam jakbym miała
        strrasznie poparzoną twarz..pomyślałam "trudno,wytrzymam,skoro efekty mają byćź
        rewelacyjne..skończyło się na tym,że wysmaropwałam całą tubkę..i nic nie
        pomogło,zero efektów..no ..tylko te uboczne skutki..wszyscy znajomi otwierali
        szeroko oczy i pytali co mi się stało..a lekarka dalej twierdziła,że tak ma
        być..okej..ale gdzie efekty!??! no nic..rozpisałam się...
        ale..chcę Ci powiedzieć,że tak jak napisała Majka...na każdego działa co
        innego.. więc trzeba szukać... :)) powodzenia!
    • Gość: Karolina Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 28.04.05, 13:38
      Uzywalam differinu w zelu i kremie i wg mnie to jedne z najskuteczniejszych
      preparatów na tradzik. Na poczatku mialam pewne problemy z luszczeniem sie
      skory, ale jak uzywalam rownolegle (tylko za na dzien) Akneroxidu (czy jakos
      tak) i Zinerytu, a od samego differinu nie mialam wiekszych skutkow ubocznych.
      • charon5 moze mi ktos pomuc ? :( 15.05.05, 12:10
        Jakie leki sa najczesciej przepisywane i jakie przynosza efekty ?
        Ja osobiście stosuje Davercin i Benzacne (nie razem bo powoduje pieczenie skóry)
        a i jeszcze jedno, lekarz kazał mi uzywac mydła siarkowego
        Co przynosi rewelacyjne efekty w stosowaniu razem z Daercinem lub Differinem
        Maja widze zety jestes expertka moglabys pomuc ? prosze odpowiedz jak
        najszybciej
        • Gość: Maja Re: moze mi ktos pomuc ? :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:00
          Witaj.
          Jeśli chodzi o Twoje pytanie, jakie leki są najczęściej stosowane, to zależy od
          tego co zaleci lekarz, po obejrzeniu stanu skóry. Każdy reaguje indywidualnie
          na różne preparaty (np. u niektórych osób skóra się łuszczy, u innych nie
          występuje nawet jej zaczerwienienie czy pieczenie). Trudno polecić Ci cokolwiek
          nie oglądając Twojej skóry. To co pomogło innej osobie, niestety niekoniecznie
          musi pomóc Tobie (choć pewnie wszyscy chcielibyśmy, aby tak było). Nie
          chciałabym tu poprawiać Twojego lekarza i podważać jego kompetencji, ponieważ
          zakładam, że po obejrzeniu Twojej skóry zalecił Ci odpowiedni preparat, chociaż
          muszę przyznać, że Davercin daje dobre efekty jeśli jest stosowany jedynie
          punktowo na zmiany. Kiedyś, jak miałam również problemy ze skórą, wypróbowałam
          chyba wszystkie możliwe i dostępne na rynku preparaty, dlatego zawsze
          podkreślam, że sugeruję się tym, czy w moim przypadku preparat pomógł czy nie,
          co nie znaczy, że u kogoś wystąpi taka sama reakcja na lek. Poza tym trzeba
          pamiętać, że tak naprawdę w leczeniu trądziku trzeba próbować różnych leków,
          często jest tak, że skóra uodparnia się na dany składnik i problem powraca,
          innych preparatów nie można stosować przewlekle tylko np. po 3 miesiącach
          stosowania lek trzeba odstawić itd. Na koniec konkrety:
          po I stosowałam Unidox (doustnie przez rok), jednocześnie zewnętrznie Zineryt
          (dało to rewelacyjne efekty, ale po odstawieniu Zinerytu, trądzik zaatakował
          ze zdwojoną siłą), po czym zmieniłam lekarza na wielki autorytet w dziedzinie
          dermatologii i okazało się to strzałem w 10 (świetna lekarka, doświadczona)
          po II Diane 35 przez rok (oczywiście z wszelkimi możliwymi i koniecznymi
          badaniami m.in. próby wątrobowe /badanie enzymów/ itd.) a zewnętrznie w różnych
          odstępach czasu: Davercin (jedynie punktowo na zmiany), Differin na dzień
          zamiennie z Akneroxidem (na noc lub odwrotnie jak, kto woli), jednocześnie cały
          czas należy nawadniać skórę od wewnątrz wodą mineralną, zewnętrznie łagodzić
          podrażnienia wodą termalną (stosowałam kosmetyki Avene i La Roche-Posay), krem
          Toleriane La Roche-Posay, później po kuracji lekami Pityval tej samej firmy,
          następnie krem nawilżający z Avene i krem do skóry wrażliwej Tolerance Extreme
          (w ampułkach). Do mycia twarzy stosowałam żel Effaclar K La Roche-Posay, na noc
          krem z tej samej serii. Oczywiście przy stosowaniu preparatów drażniących skórę
          należy unikać ekspozycji na słońcu i stosować kremy z filtrami (używałam
          Anthelios 60 a na znamiona bloker 100 La Roche). Oprócz tego stosowałam
          zamiennie Aknefug (na noc), na dzień Dalacin T, następnie Clindacne. Nie chcę
          tu wymieniać całej listy pozostałych preparatów, które stosowałam, bo nie o to
          tutaj chodzi, każdy musi dobierać preparaty indywidualnie i pod kontrolą
          lekarza, nic na własną rękę. Oprócz tego co 2 tygodnie miałam przeprowadzany
          zabieg złuszczania kwasem glikolowym lub owocowym (o różnych stężeniach)
          martwego naskórka (oczywiście bezpośrednio przed samym zabiegiem preparat się
          stopniowo odstawia, bo przy podrażnionej skórze nie można przeprowadzać tego
          zabiegu). Od czasu do czasu zabieg kojący,łagodzący dla skóry kosmetykami Guinot
          z użyciem specjalnej lampy, który rewelacyjnie działa na podrażnioną skórę,
          oczywiście przeprowadzany w tym samym gabinecie dermatologicznym. Stosowałam
          także Aknemycin. Wszystko odbywało się pod ścisłą kontrolą dermatologa, który
          odpowiednio regulował dawkowanie leków, oprócz tego zażywałam mnóstwo witamin
          (m.in. ochronnie- B2, C forte, PP, preparaty wzmacniające itd. trudno wszystko
          wymienić). Oprócz tego Lacidofil na florę bakteryjną i wiele, wiele innych.
          Na koniec efekty:
          już od ponad 3 lat mam piękną cerę, zdrowy koloryt (brzoskwiniowy), nie ma
          żadnych nowych zmian skórnych, po prostu problem zniknął. Ważne, aby w kuracji
          trądziku być konsekwentnym, wytrwałym (preparaty dają rewelacyjne efekty czasem
          po kilku miesiącach stosowania, ale WARTO). Jeśli będziesz mieć jakieś pytania
          to pisz, chętnie odpowiem. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • Gość: kama Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 14:25
      Maja, czy moge rano stosować Akneroxid L a wieczorem Differin?
      Lekarka zapisała mi właśnie Akneroxid L i doustnie Tetralysal, slyszałam ze
      bardzo dobre efekty daje połączenie Differin+ Tetralysal.
      Mam zamiar kupic Differin
      • Gość: Karolina Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 28.04.05, 15:27
        To chyba nie do mnie, ale pozwole sobie odpowiedziec bo stosowalam Akneroxid. A
        wiec rano Akneroxid (naklada sie go tylko na minutke po czym sie zmywa -
        wszystko jest napisane na ulotce co i jak), a nastepnie Zineryt (wlasnie to
        najbardziej mi podraznialo skore, ale po miesiacu byl efekt) i na noc differin.
        Tak mi zalecil lekarz.
      • Gość: Maja Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 17:23
        Co do Twojego pytania (droga Kamo) to polecam właśnie stosowanie na przemian
        Akneroxidu z Differinem, przynajmniej w moim przypadku dało to świetne
        rezultaty, mam nadzieję, że i taki efekt pojawi się u Ciebie. Mianowicie rano
        stosujesz Akneroxid (na początek proponuję Akneroxid stosować jedynie punktowo,
        na zmiany skórne) a Differin od razu na całą twarz. Jeśli okaże się, że
        Akneroxid nie drażni zbyt mocno Twojej skóry, to możesz go stosować na całą
        twarz. Oczywiście pamiętaj o odpowiednim nawilżaniu skóry (bardzo dobrze działa
        przy takich preparatach stosowanie wody termalnej i oczywiście kremu), nie wiem
        jakiej firmy kosmetyków używasz, ale mogę Ci polecić te, które sama stosowałam
        i które świetnie się komponowały z tymi preparatami i łagodziły podrażnienia
        przez nie wywołane (jeśli będziesz zainteresowana, to napisz). O tym leku
        doustnym, który lekarka Ci przepisała niestety nie mogę Ci nic napisać,
        ponieważ go po prostu nie znam, bo go nie stosowałam. Mnie polecono najpierw
        Unidox, który dał świetne rezultaty, ale niestety te leki, mają to do siebie,
        że po jakimś czasie należy je odstawić i zrobić przerwę, później stosowałam od
        razu Diane 35 i po roku kuracji problem w 99% zniknął, skóra zmieniła się nie
        do poznania. Oczywiście są różne opinie co do stosowania tych tabletek,
        niektóre osoby narzekają na dolegliwości typu: obrzęk nóg, żylaki, tycie (co do
        tycia to należy obalić pewien mit mianowicie od samego zażywania tego leku się
        nie tyje, jednak jego stosowanie wzmaga apetyt i przez to wiele osób narzeka,
        że przybiera na wadze). Na razie tyle, jeśli będą potrzebne jeszcze inne
        informacje, to chętnie się nimi podzielę, przecież jest jeszcze mnóstwo
        preparatów, które można stosować. Pozdrawiam wszystkich.
        • Gość: karo Re: Differin- żel...na trądzik IP: 82.177.79.* 03.05.05, 19:07
          czytam to wszystko co piszecie o differinie i akneroxidzie l i jestem w szoku
          bo wlasnie takom miesznke zalecil mi moj lekarz i nie bardzo bylam do tego
          przekonana akle teraz wiem ze to chyba jest ok.do lego kosmetyki la -roche
          • Gość: Karolina Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 03.05.05, 20:29
            Ja tez nie bylam przekonana przez pierwsze 2 tyg stosowania zwlaszcza gdy skora
            mnie piekla tak, ze nawet nie moglam uzyc kremu matujacego i gdy na calej
            twarzy luszczyla mi sie skora, tak ze nie moglam nalozyc fluidu. Jedyne co
            moglam zrobic to wysmarowac sie emulsja nawilzajaca po ktorej cala sie
            blyszczalam. Teraz wiem, ze bylo warto sie pomeczyc, bo widze efekty, ale z
            drugiej strony nie chcialabym przechodzic przez to jeszcze raz i ciesze sie, ze
            mam to za soba:)
      • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 28.04.05, 22:26
        nie należy łączyć retinoidów (np. differin) z nadtlenkiem benzoilu (np.
        akneroxid).
        ostatecznie można jeden na noc, a drugi na dzień, ale rzadko która skóra
        zniesie taką kombinację.
        • Gość: Maja Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 22:55
          Co do odpowiedzi, że retinoidów nie należy łączyć to nie zgodzę się, ponieważ
          dermatolodzy (znam kilku wybitnych specjalistów, każdy z nich podziela tę
          opinię) zalecają taką kombinację leków. Preparaty te stosowane oddzielnie nie
          dają tak rewelacyjnych efektów, jakie pojawiają się podczas stosowania dwóch
          leków na przemian (jeden na dzień, drugi na noc). Po I każdy z nich działa
          nieco inaczej, po II skóra nie uodparnia się na dane substancje (tak jest przy
          niektórych środkach, że na początku stosowania stan skóry gwałtownie się
          poprawia, po czym np. po 3 miesiącach używania wykwity pojawiają się ze
          zdwojoną siłą i stan skóry z kolei pogarsza się, ponieważ nie reaguje ona już
          na dany lek. Sama stosowałam taką kombinację preparatów i dały one świetny
          rezultat, dlatego o tym piszę, ponieważ sprawdziłam tę kurację na sobie. Fakt,
          że może nie każda skóra wytrzyma to podrażnienie, moja wytrzymała chociaż była
          zaczerwieniona, podrażniona (ale z tym należy się liczyć stosując tego typu
          środki), dlatego ważne jest jak dbamy o nią podczas takiej kuracji, jakich
          kremów używamy, czy stosujemy np. wodę termalną, czy nawilżamy skórę "od środka"
          itd. Każdy wie jaki ma organizm i ile jego skóra jest w stanie wytrzymać,
          dlatego nie można z góry zakładać, że taka kuracja jest nie do wytrzymania,
          trzeba po prostu wypróbować ją na sobie. Osobiście polecam. Leczyłam się
          u bardzo dobrego, zresztą znanego dermatologa (nawet nie u jednego) i wszyscy
          podzielali tę opinię i chwalili bardzo trafne dobranie kombinacji preparatów,
          które u mnie przyniosły rewelacyjny efekt, mam nadzieję, że i taki przyniosą
          u Was. Pozdrawiam
          • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 28.04.05, 23:07
            wystarczy zajrzeć do ulotki retinoidu, żeby przeczytać o tym przeciwwskazaniu.
            • Gość: Maja Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 23:22
              Tak, tylko że należy również pamiętać, że ulotkę pisze się zazwyczaj na wyrost,
              aby zostawić sobie duży margines "bezpieczeństwa" podczas stosowania leku przez
              pacjentów. Zawsze lepiej napisać więcej niż o jedno słowo za mało. Poza tym
              jest to "przeciwskazanie", co nie znaczy, że nie można tego stosować. Producent
              ostrzega jedynie, że mogą nastąpić pewne niepożądane efekty, gdy łączy się
              obydwa preparaty, co nie znaczy, że w połączeniu zawsze będą szkodziły a nie
              pomagały. Tak jest w tym przypadku. Poza tym wystarczy zapoznać się z
              literaturą fachową i opiniami autorytetów w dziedzinie dermatologii, aby
              stwierdzić, że takie kombinacje sprawdzają się w praktyce i są dopuszczalne.
              Gdyby tak nie było, żaden dermatolog na poziomie nie pozwolił by sobie na
              takie "eksperymenty".
              • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 28.04.05, 23:33
                to oznacza jedynie tyle, żeby na własną rekę nie mieszać nieumiejętnie
                retinoidów z nadtlenkiem benzoilu, bo można sobie tylko krzywdę zrobić.
                a jak lekarz uzna, że skóra to zniesie to juz inna sprawa.
                • Gość: Maja Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 23:39
                  Nikt nikomu nie poleca stosowania i mieszania na własną rękę. W moim przypadku,
                  to też nie był mój pomysł tylko lekarzy i zdał egzamin, dlatego o tym piszę, a
                  to czy ktoś zdecyduje się na taką kurację, to już tylko i wyłącznie jego sprawa
                  i decyzja i jak zawsze należy liczyć się z konsekwencjami.
                  • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 29.04.05, 00:17
                    > Nikt nikomu nie poleca stosowania i mieszania na własną rękę

nie, nie, ależ skąd...

"Maja, czy moge rano stosować Akneroxid L a wieczorem Differin?"
                    • Gość: Maja Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 08:23
                      Powinnaś nauczyć się dokładniej czytać i analizować czytany tekst, bo jak na
                      razie niewłaściwie go interpretujesz. Skoro lekarz zapisał mi taką kombinację
                      leków i mnóstwo ludzi z tymi problemami też z gabinetów wychodzi z taką poradą,
                      to znaczy, że spokojnie mogę polecić używanie tych preparatów właśnie w takim
                      połączeniu WIĘC NIE MA MOWY O MIESZANIU NA WŁASNĄ RĘKĘ, bo polecił to wybitny
                      dermatolog, z którego opinią się liczę, czego nie mogę powiedzieć o Tobie.
                      Naczytałaś się ulotek i cytujesz ich fragmenty, a teoria to nie wszystko,
                      praktyka jest dużo ważniejsza. Jeśli nie tylko ja, ale tysiące innych osób
                      stosują taką kurację i są zadowolone, a lekarze sami zalecają łączenie tych
                      preparatów, piszą również o ich skutecznym działaniu książki naukowe- medyczne,
                      to nie powinno się podważać autorytetów zwłaszcza jeśli nie ma się racji. Bo
                      nie jest sztuką pisać, byle dużo i wymądrzać się jeśli nie posiadło się
                      odpowiedniej wiedzy i kwalifikacji. Też jestem sceptyczna w stosunku do
                      niektórych preparatów, ale te mogę spokojnie polecić (i nie-jak to
                      interpretujesz- na własną rękę). Na własną rękę, to Ty stwierdzasz, że nie
                      należy tych leków łączyć i jak się okazuje wysnułaś te wnioski bezpodstawnie.
                      • Gość: IIa Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.aster.pl 29.04.05, 10:04
                        tyle ze zapominasz Maju, e to tym razem polecasz ty, a nie lekarz, ktory widzi
                        stan jej skory....
                        • Gość: Maja Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 10:46
                          Nie zapominam, a co do lekarza to skoro przepisał pacjentce ten lek, a ona
                          jedynie pyta czy może stosować te preparaty na przemian, to znaczy, że widział
                          stan jej skóry. Poza tym każdy może zapoznać się z ulotką i ze schorzeniami w
                          przypadku których należy stosować dany lek. Jeśli preparat jest przeznaczony do
                          leczenia trądziku, zwężania porów czy hamowania rozwoju bakterii a każdy widzi
                          co ma na skórze (skoro ktoś otrzymuje kolejne recepty to znaczy, że znajduje
                          się pod kontrolą dermatologa, który widzi na jaką dolegliwość pacjent cierpi),
                          to z powodzeniem może ten lek stosować. Fakt, że są różne rodzaje trądziku, ale
                          przyczyna ta sama i nie widzę nic złego w tym, że ktoś próbuje kuracji, które
                          są powszechnie w takich przypadkach stosowane. Widocznie lekarz nie widział
                          żadnych przeciwskazań przepisując dany lek. Odpowiadam jedynie na pytanie
                          koleżanki a lek polecił jej lekarz, nie ja.
                          • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 29.04.05, 15:39
                            póki co z postu wcale nie wynika, że lekarz wypisał receptę na differin. jedyne
                            czego można być pewnym, to to, że zalecił akneroxid.
                • Gość: tea Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 00:34
                  A propos łączenia retinoidów z nadtlenkim benzoilu. Mi dermatolog (prof.dr
                  hab.-a więc posiadAJACY dużą wiedzę) przepisał własnie Differin na noc i
                  Akneroxid L rano i wieczorem, a na dzień Skinoren.
            • Gość: kama Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:37
              Gość portalu: justy napisał(a):

> wystarczy zajrzeć do ulotki retinoidu, żeby przeczytać o tym przeciwwskazaniu.
              Skoro Ty zajrzałaś i udzielasz rad w tej sprawie to powinnaś dokładnie cytować
              jej treść."ROWNOCZESNE stosowanie innych leków przeciwtrądzikowych wymaga
              konsultacji z lekarzem prowadzącym". Skoro lekarz uznał ze mozna połaczyć
              retinoidy+nadtlenek benzoilu, to nie wiem o jakim -;mieszaniu leków na własną
              ręke jest mowa;???
              • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 29.04.05, 15:42
                z twojego postu tylko jedno wynika na pewno: lekarz wypisał Ci Akneroxid i
                Tetralysal. a Ty rozwazasz dodatkowe stosowanie Differinu.
                z pewnością, gdyby posty były precyzyjniej formuowane, wątek nie przerodziłby
                się w przepychankę.
    • szalona_kredka Re: Differin- żel...na trądzik 28.04.05, 15:00
      tez stisuje:) od jakis 2 tygodni i musze przyznac ze juz widac efekty :) jestem
      tak strasznie z niego zadowolona! walcze z zaskornikami juz nie wiem od jak
      dawna a jak wylecze je differinem to wycaluje moja pania doktor:))) musze
      jeszcze tylko kupic teraz jakis lepszy krem z filtrami, zastanawiam sie nad
      iwostinem nawilzajacym...
      u mnie luszczenia nie bylo mimo ze mam skore wrazliwa. czerwona jest tylko w
      jakis czas po nalozeniu. nie mam zadnego uczucia sciagniecia czy dyskomfortu na
      twarzy wiec jestem tym bardziej zadowolona :)
    • Gość: sandrulka a znacie DAVERCIN? IP: *.attu.pl 28.04.05, 17:30
      mi to przepisali
      • Gość: Maja Re: a znacie DAVERCIN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 22:41
        Stosowałam DAVERCIN, ale jedynie punktowo, na zmiany skórne, ponieważ ma on
        dosyć silne działanie drażniące i wysuszające, dlatego dermatolog polecił
        stosować go jedynie miejscowo, najlepsze efekty daje na plecach, w przypadku
        twarzy należy stopniowo go dawkować, bo twarz jest jednak odsłonięta i każde
        podrażnienie będzie widać.
        • Gość: Onnnaaa Re: a znacie DAVERCIN? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 23:35
          Justy ale Ty madrymi radami słuzysz :)
    • Gość: a rewelacyjny IP: *.krak / *.crowley.pl 29.04.05, 09:37
      jest to bardzo dobry zel, ale oprocz niego powinnas uzywac rowniez jakiegos
      antybiotyku ( niekoniecznie doustnie).
    • Gość: Makówka Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 10:34
      Poza Differinem lekarz przypisał mi jeszcze witaminy:
      PP, A+D3, B oraz takie specyfiki jak: Claritine, Unidox Solutab. Mam nadzieję,
      że po tej kuracji będę mogła spojrzeć w lustro bez obaw. Póki co, to po
      pierwszym użyciu żelu jest OK tzn. nic nie piekło, nie swędziało, nie szczypało
      no i twarz ma naturalny kolor. Pozdrawiam cieplutko wszystkie forumowiczki :)
    • Gość: ana prawie doskonały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:41
      używam differinu od ponad roku.kurację rozpoczęłam razem z doustnym
      antybiotykiem Tetralysal, który jest przez producenta zalecanym uzupełnieniem
      kuracji.(w sumie tetralysal brałam przez jakieś 4 miesiące stopniowo
      zmniejszając dawkę)obecnie już tylko sam differin (co drugą noc).
      w moim przypadku to połączenie sprawdziło się rewelacyjnie, wyraźne
      zmniejszenie stanu zapalnego skóry i wszelakich wykwitów, no może
      nienatychmiastowe działanie, ale cierpliwość w tym przypadku się opłaciła, bo w
      zasadzie nawrotów trądziku nie ma (obecnie pojawiają mie się tylko sporadyczne
      krostki)wcześniej przeszłam wiele innych kuracji i kombinacji, niestety
      pomagały na krótko, a później było znacznie gorzej.
      Mój dermatolog zwrócił mi jednak uwagę na bezwzględnie delikatną pielęgnację
      skóry, tak by nie narazić jej na ostre wysuszenie i łuszczenie.Miał rację!
      Obecnie nauczona przykrym doświadczeniem pilnuję nawilżania (krem i woda
      termalan La Roche Posay)ale przede wszystkim ŁAGODNEGO oczyszczania(tylko
      delikatne żele do wrażliwej skóry.
      Zdecydowanie polecam.
      • Gość: k8t Re: prawie doskonały IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.05.05, 20:44
        Zamierzam zaczac stosowac differin, nie bylam u dermatologa... Chcialabym
        wiedziec, czy moge podczas kuracji uzywac kremu tj Vichy normaderm?!
        • Gość: ana do k8t IP: *.gawex.pl / *.Gawex.PL 02.05.05, 20:43
          w zasadzie nie powinno się używać żadnych innych produktów które pomagają
          zwalczać trądzik a takim przecież jest normaderm (nie mówię oczywiście o lekach
          ponieważ o ich stosowaniu decyduje wyłącznie lekarz)po za tym bez wizyty u
          dermatologa nie radziła bym stosować differinu, po pierwsze jest dostęny tylko
          na receptę, a po drugie to lekarz musi ocenić stan twojej skóry i zasadność
          stosowania akurat takiego leku. pamiętaj że differin może powodować
          podrażnienia, łuszczenie, pieczenie i inne.najlepiej żeby dermatolodg doradził
          ci odpowiednie kosmetyki, mój zalecał la roche posay ale tylko w celu
          nawilżenia a nie dodatkowego działania antytrądzikowego!wręcz zabronił mi
          używania tego typu kosmetyków, ponieważ skóra jest tak zmęczona i podrażniona
          działaniem differinu że nie warto obciązać jej dodatkowo również w dzień.
          • Gość: k8t Re: do k8t IP: *.man.bydgoszcz.pl 03.05.05, 22:56
            Hej! Dzieki za odp! Differin 0,1% w żelu dostalam w aptece bez recepty!
            • Gość: justy Re: do k8t IP: 213.241.34.* 03.05.05, 23:02
              skoro lekarz nie miał szansy dokładnie poinstruować cię, jak stosowac ten lek,
              to chociaż przestudiuj dokładnie ten wątek i pozostałe na forum na temat
              differinu/retinoidów. łatwo sobie zaszkodzić stosujac go nieumiejętnie.
    • Gość: gosiak25 Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:06
      polecam, ale ja mialam w postaci kremu a nie żelu, usuwa nawet przebarwienia
      powstałe po wypryskach :) teraz stosuje go jak maseczke raz na jakies 10 - 15
      dni
    • Gość: gatta Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.glfd.dial.virgin.net 01.05.05, 17:40
      Stosuje Differin od 3 tygodni, zmiany zauwazylam juz po 1 nocy, na dzien
      dostalam Acnefug (drogie cholerstwo), trochę śmieszny bo wygląda jak ciemny
      podkład i ma się wrażenie oplaenizny z osiedlowego solarium pani Bożenki...ale
      dla urody pocierpię. Do tego Unidox Solutab...zaskórniki zniknęły w
      przeważającej większości, wiem, że Differin jest dobrym lekiem, radzi sobie
      nawet z trudnymi przypadkami...jedyne "efekty uboczne" to lekkie
      zaczerwienienie i swędzenie, ale to może dlatego że mam wrażliwą skórę ;)
      powodzenia w leczeniu!!
    • Gość: anika Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.qzyni / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 18:56
      ja polecam żel o nazwie ISOTREXIN (ok.40 zł).Na tubce jest napisane ze efekty
      widac po6-8 tygodniach a u mnie zadzialal szybciej.naprawde dobry ,polecam
      • Gość: Karolina Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 02.05.05, 21:06
        Racja Isotrexin jest skuteczny, ale ma dzialanie slabsze niz Differin. Na
        ulotce jest napisane ze jest przeznaczony do leczenia lagodnych zmian
        tradzikowych. Mi akurat lekaz przepisal Isotrexin po kuracji Differinem jako
        kontynuacje leczenia
        • Gość: malwa Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 00:10
          A mi Isotrexin tylko nasilił trądzik
    • lucy215 Re: Differin- żel...na trądzik 01.05.05, 21:54
      ja używałam diferinu, i po trądziku ani śladu. co prawda łykałam Zineryt +wit.
      B6, na dzień Davercin i przemywanie Borasolem zamiat toniku ale wszystko ładnie
      zeszło. moja pani dermatolog przykazała nakładać differin wyłącznie na noc i
      cienka warstwą, podobno żel źle reaguje z promieniami słonecznymi i dlatego
      może podrażnić skórę. u mnie ani się nie luszczyła, nic też nie piekło.
      pozdrawiam :)
      • Gość: just Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 08:54
        a czy brevoxyl jest na recepte? bo mi chodzi wlasnie o to zeby skora az tak sie
        nie swiecila:/
        • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 02.05.05, 09:35
          Brevoxyl jest bez recepty
          • Gość: abba Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 21:12
            Moje drogie! Jestem po półrocznej mocno ostatnio reklamowanej kuracji
            Tetralysal + Differin. I cóź mogę powiedzieć, właściwie wszystko było super do
            kiedy Tetralysal przyjmowałam codziennie, po niedawnym zmniejszeniu dawki (1
            raz na tydzień) trądzik wrócił... Oprócz ww. specyfików biorę witaminkę A i
            Zincuprin. Witaminki polecam z całego serca, natomiast nad antybiotykiem lepiej
            sie zastanów jeśli szanujesz swoją wątrobę... Przestałam wierzyć w cuda :(
            • Gość: eSTe cuda IP: 193.59.95.* 11.08.05, 13:38
              Podobnie
              tetralysal + differin nie dało efektów a brałam ponad pół roku tetralysal..
              Bo differinie zimą faktycznie miałam wysuszoną skórę wiec stosowałam go
              miejscowo - tam gdzie mi się ona nie łuszczyła...
              Ale faktycznie widać różnicę - zaskórniaki zmniejszają się - ale nie
              ograniczyło mi to wykwitów takich bolących. ostatnio pojawiają mi sie po obu
              stronach szyi a raczej na złaczeniu twarzy i szyi - niby nie widoczne, ale
              bolące
              no i wiecie jak jest

ja przestałam wierzyć w cuda - rudno mi uwierzyć że wreszcie twarz przestanie
              mi się świecić i że te krosty paskudne znikną...
    • Gość: Makówka Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 10:49
      ratunku , wygladam dzisiaj jak bym miała poparzoną twarz,
      szczególnie wokół brody. Jest to oczywiście skutek stosowania Differinu,
      ale może mogłabym to nieco załagodzić. Co Wy na to ? Pomożecie, czy musze
      przecierpieć ? Dodam, że skóra jest bardzo sucha.
      • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 03.05.05, 11:09
        możesz posmarować się preparatem łagodzącym- alantanem, alantanem plus,
        panthenolem, bepanthenem, może być eris sensilium maxima.
        pamiętaj, zeby differin stosować na całkowicie sucha skórę, tzn. ok. 30 minut
        po myciu- będzie lepiej tolerowany.
        na dzień obowiazkowo krem z dobrym filtrem.
      • Gość: Karolina Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 03.05.05, 11:48
        Wiesz mialam tak samo. Najbardziej mialam podrazniona skore wokol brody i
        skronie. To normalne na poczatku stosowania. Powinno przejsc po ok 2 tyg -
        przynajmniej tak bylo w moim przypadku. Natomiast na wysuszona skore lekarz
        zalecil mi emulsje Biafine i rzeczywiscie pomagalo.
    • Gość: Makówka Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 12:59
      Serdeczne dzięki. Staram się być pozytywnie nastawiona do tej kuracji,
      ale troche ciężko ja znoszę...szczególnie po dzisiejszym przebudzeniu i ujrzeniu
      swej twarzy...
      • Gość: Karolina Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chelm.gda.pl / *.futuro.pl 03.05.05, 13:16
        Tez ciezko ja znosilam i mialam watpliwosci czy w ogole warto tak sie meczyc.
        Teraz jak widze efekty wiem, ze bylo warto:)
        • Gość: ann Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 13:57
          moja dermatolog powiedziała że jesli skóra będzie źle znosić maść to należy
          odstawić na jakieś 3 dni i spróbować jeszcze raz (powinno byc lepiej)
          • Gość: eSTe Differin IP: 193.59.95.* 11.08.05, 14:39
            ja też radzę robić sobie przerwy, jeśli Twoja skóra źle znosi masć odstaw go na
            1 dzień - jesli nie pogoja się rany niestosuj - niech skóra trochę odpocznie...
    • Gość: dommage Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 16:51
      Stosowałam i Differin i Davercin, potem Izotrexin, no i oczywiści całą masę
      antybityków(takie żółte pastylki, potem Tetracyklinę i Tetralysal) i przyznam
      szczerze, ze mam bardzo odporną skórę. Podrażnień nie miałam, ale i trądzik nie
      zniknął. Prawdopodobnie jestem beznadziejnym przypadkiem :((( Zyczę, żeby Ci
      pomógł.
      • galvanizator Re: Differin- żel...na trądzik 03.05.05, 22:15
        Ponieważ mam tłustą cerę pojawiają się na niej wypryski. Chciałabym podjąć się
        kuracji differin potrzebuję jednak rady jakich używać kosetyków do codziennej
        pielęgnacji?
        <<Leila>>
        • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 03.05.05, 22:29
          krem z dobrym filtrem na dzień, łagodny żel myjący (physiogel cleanser,
          toleriane, lirene, dax cera wrażliwa, kolastyna pięko natury), czasem krem
          nawilżający,np. physiogel creme, epitheale
          • roberr1 Re: Differin- żel...na trądzik 05.05.05, 23:46
            MAM PYTANIE czy podczas stosowania differinu mozna zrobic sobie zabieg u
            kosmetyczki kwasem mlekowym czy trzeba przerwac leczenie???
            • Gość: justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: 213.241.34.* 06.05.05, 00:16
              podczas stosowania retinoidów nie należy stosować innych środków złuszczajacych
              (szczególnie głębiej, np. kwasów) bez zgody lekarza
              • roberr1 Re: Differin- żel...na trądzik 06.05.05, 07:20
                a jakiego kremu uzywac na dzien jakis konkretny dobrze nawilzajacy z filtrem
                nie zamykajacy porow za odp. z gory dziekuje
                • Gość: Elastyna Re: Differin- żel...na trądzik IP: 217.153.224.* 06.05.05, 08:45
                  Podczas używania Differinu dermatolog poleciła mi nawilżanie skóry kremem
                  Dermedic Hydrain 2. Polecam, ten krem jest świetny i jak na firme apteczna jest
                  tani (35 zl).
                  • roberr1 Re: Differin- żel...na trądzik 06.05.05, 08:55
                    a czy ten krem ma jakis filtr ochronny bo jak wiadomo coraz wieksze slonce sie
                    robi a differin zluszcza naskurek i skora jest wtedy bardziej narazona na
                    promienie UV.
                  • roberr1 Re: Differin- żel...na trądzik 06.05.05, 09:04
                    aha i czy ten krem dobrze nawilza bo teraz po 1,5 miesiaca stosowania differin
                    smaruje rano twarz dwa razy kremem nawilzajacym bo mam sucha skore ale i atk
                    mniej sucha niz na poczatku. lek ten ten mnie zadawala w porownaniu do
                    wszystkich innych ktorych bralem wczesniej to ten jest numer 1 widac efekty
                    • Gość: kicia-k Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 06:45
                      Widze że jest tu grono osób które znają się na problemie. Ja nie mam jako tako
                      tradziku ale przed okresem mam wypryski na czole w okolicy skroni. Zostają mi po
                      nich czerwone ślady. Ktoś wczesniej pisał że Differin pomaga rozjaśnić takie
                      własnie przebarwienia. Czy ten preparat można stosowac punktowo ?? Albo tylko na
                      czoło?? Bo nie chę żeby mi się cała buzi łuszczyła. I jeszcze jedno czy to mozna
                      kupić bez recepty??
                      Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
                      • Gość: rob Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 08:46
                        bez recepty raczej chyba nie a jesli masz taki problem to najlepiej isc do
                        dermatologa i on postawi diagnoze co i jak i od czego. nie bierz sama lekow bo
                        moze miec to odwrotny skutek zamiast pomoc moze pogorszyc do kazdego problemu
                        podchodzi sie indywidualnie. POZDRAWIAM
                      • Gość: eSTe punktowe stosowanie differin IP: 193.59.95.* 11.08.05, 14:42
                        ja stosowałam punktowo:
                        broda, boki twarzy czoło
                        przy nosie i na nosie łuszczyła mi się skóra wiec stosowałam go w tych
                        miejscach bardzo rzadko
    • magdusia1985 Re: Differin- żel...na trądzik 15.05.05, 14:12
      ja od 2 miesiecy biore tetrarysal, na noc uzywam differin na zmaine z
      Aknemycyn. Po tradziku juz prawie nie ma sladu!! na dzien stosuje kerem z serii
      iwostin-bardzo polecam:)
      • Gość: Do Justy Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.icpnet.pl 15.05.05, 17:19
        Justy, jaki polecasz bloker słoneczny w czasie kuracji przeciwtrądzikowej z
        retinoidami? Ja stosowałam już LRP, Avene, Vichy, teraz mam L'Oreal i one
        wszystkie są dosc tłuste no i twarz się po nich błyszczy. To wszystko jakoś
        znoszę, tylko zastanawiam się czy one nie zatykają porów i nie sabotują moich
        wysiłków w walce z trądzikiem.
        • charon5 Re: Differin- żel...na trądzik 15.05.05, 20:31
          Dzieki Maja ;)
          Jeszcze nie bylem u dermatologa , narazie odwiedzilem tylko pediatre
          A tak wogole to ile wy wzyscy macie lat skoro tak dlugo juz sie z tym
          meczycie ? :O Ja mam 15 lat i ten tradzik jest chyba normalny ( bo to okres
          dojrzewania). Musze sie zmobilizowac i odwiedzic dermatologa :D dzieki za
          wszystko
          • Gość: donau... Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.warszawa / *.crowley.pl 16.05.05, 12:34
            Cześć,
            ja mam pytanko odnośnie tych nazw:
            skinoren, zineryt, isotrexin, borasol, brevoxyl. biafine,iwostin - czy można
            kupić te preparaty bez recepty i które najlepiej łączyć z którymi?
            Dzięki za poradę.
            Pozdrawiam.
            • asiaczek22 Re: Differin- żel...na trądzik 16.05.05, 12:37
              Idź do dermatologa. Przecież można za darmo, bez skierowania.
              Co dla Ciebie najlepiej z czym łączyć powie Cie lekarz po pbejrzeniu Twojej
              skóry, a nie ktoć na forum.
              • Gość: up up IP: *.tuwien.ac.at 19.05.05, 19:08
          • charon5 To się zarejestrowałem :( 17.05.05, 12:21
            To się zarejestrowałem :( ... na 28 lipca
            Musze znależć innego dermatologa bo zanim trfie do tego
            Boze jaka ta Polska sluzba zdrowia (NFZ) jest prymitywna !!!! :(
            Dzieki wszystki za rady i zycze powodzenia :*
            • verena2891 do justy 19.05.05, 11:21
            • verena2891 do justy-raz jeszcze:) 19.05.05, 11:29
              ups niechcacy mi sie wyslalo:)
              mam takie pytanie odnosnie tego differin zel, ogolnie nie mam problemow z
              cera , tylko na plecach od czasu do czasu , teraz mi sie pogorszylo i tak sie
              zastanawiam czy moge sobie narobic szkody smarujac plecy tym differinem?wiem ,
              ze u mnie wszelkie krosty pojawiaja sie na tle nerwowym , a przede mna sesja:
              (, chcialabym zlikwidowac to co juz mam (rowniez plamki) i zapobiec nowej
              inwazji.wiec moze zaszkodzic?naprawde nie mam czasu na dermatologa , a nie chce
              chodzic jak biedroka
              z gory dzieki za odpowiedz
              • Gość: Madzik Re: diferin IP: *.ztpnet.pl 22.07.05, 11:40
                Ja juz tydzien uzywam i zauwazylam zmiany...troche mnie tylko po 3 dniach broda
                zaczela piec i skóra sie luszczy-na to polecam krem dla dzieci i niemowlat
                Ziaji :)
    • Gość: danka Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 17:56
      a ja mam pytanko czy ten zel dzialla tez na pryszcze - guzy?? to takie
      podskurne syfki kturych nie mozna wyciskac ma takie zwlaszcza w okolicy brody :
      (((( dzieki
      • Gość: jaaaa a kremy?? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.INTELINK.pl 22.07.05, 22:17
        czy ktos moglby doradzic jakis naprawde dobry krem wygładzajacy,zmiejszajacy
        pory i wogole poprawiajacy wyglad skory???mam cere tlusta, tradzikowa;/ prosze
        o rady!!!!
    • Gość: Monia Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 22:58
      Żel jest świetny, regularne stosowanie przynosi dobre efekty, po 3 miesiącach
      nie ma na co patrzec na twarzy, a efekty widać już po tygodniu stosowania.
    • Gość: Sel Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chello.pl 23.07.05, 07:24
      Jak dla mnie bomba =) Koleżanka mi przynosi recepty na differin. Musisz tylko
      pamiętać by stosować cienką warstwę...raczej raz dziennie i raczej wieczorem,
      bo Differinu sie wystawia sie na słońce. Kiedyś nie zastosowałam się do tego i
      po malutkim przedawkowaniu chodziłam z czerwona i wysuszoną buźka =P wiec radzę
      uważać z dawkowaniem. Działanie lekarstwa jest widoczne dosyć szybko...chyba
      nawet po tygodniu stosowania =)
      powodzenia =)
      • Gość: Kasia Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.res.pl / 82.160.26.* 23.07.05, 12:40
        JA uzywam differinu od 1,5 miesiąca. Efekty są powalające. Za 2 tygodnie jadę
        na chorwacje i niewiem co zrobić. Boje się go wtedy używać i boje się przestac
        używać. BArdzo mi podrażni skórę taka kombinacja : differin + słońce?
    • Gość: Natalia Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:06
      A ile kosztuje ten differin? I jak wygląda, (chodzi mi o opakowanie)bo nie wiem
      czy już nie używałam, tyle było tego wszystkiego, że już nie pamiętam.
    • Gość: Sel Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.chello.pl 23.07.05, 15:13
      Dokłanie nie wiem ile, bo zawsze daje receptę tacie i to on mi wykupuje...ale
      chyba coś około 37zl...może ciut więcej pewnie to zalezy tez od apteki, w
      której kupujesz =)
      • Gość: madzik Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.ztpnet.pl 27.07.05, 23:51
        Ja zaczelam uzywac differin jak nad morze wyjechalam...i normalnie sie opalalam
        i mi nic nie bylo...tylko skora troche sie luszczyla-ale tylko troche.jak juz
        pisalam na luszczaca sie skore polecam krem dla dzieci i niemowlad ziaji. Ja
        kupilam ten zel az za 43 zl w aptece :/ Uzywam juz prawie 2 tygodnie i widze
        efekty!!!super ze jest cos takiego:)
        • Gość: madzik Re: Differin- żel...na trądzik IP: *.ztpnet.pl 09.08.05, 23:11
          Zmieniam zdanie :( ju 4 tygodnie go uzywam i teraz przezd okresem mnie tak
          masakrycznie wsypalo ze wygladam gorzej niz kiedys :(((((( na wągry tez w ogole
          to nie dziala (jak na razie)
    • Gość: Anna Re: Differin- żel...na trądzik IP: 212.122.214.* 10.08.05, 00:44
      Bardzo dobry jest ten żel, mnie pomaga doraźnie.
      • dido74 Re: Differin- żel...na trądzik 10.08.05, 11:44
        witam!!ja od 2 tygodni uzywam tego zelu..najpierw w pierwszym tygodniu co 3 dni
        a teraz juz mam uzywac co 2 dni..na dzień natomiast mam krem Skinoren(tez na
        recepte i przepisal mi go rowniez dermatolog)ten krem mogę stosowac ile razy
        chcę.Ja używam go przewaznie rano i na wieczór.Dodatkowo połykam Witaminę C
        witaminę pp, witaminę B2 Wszystko po 2*2.Moja buzia wygląda wspaniale..Po 2
        tygodniach ja juz widzę ogromną roznicę..I nie mam zadnych złuszczeń ani
        podrażnien.Natomiast zwężyły się pory,twarz stala się taka łagodna i czysta..Od
        razu poczułam się piękna.;-)))Tobie też życze powodzenia.
        • Gość: nana Re: Do Mai IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:49
          mam do Ciebie pytanie odnosnie kosmetykow! a mianowicie jak laczylas stosowanie
          kosmetykow (kremow) z masciami? bo nie wiem jak to wykombinowac skoro np. na
          noc smaruje cale czolo brevoksylem (w moim wypadku) a na dzien davercinem to
          kiedy mam uzywac tych kremow??? aha co do wody termalnej to przemywalas nia
          twarz juz po wczesniejszym umyciu twarzy?
          pisze do Ciebie bowiem czytajac twoje wczesniejsze posty wydajesz sie dosc
          rzeczowa i kompetentna osoba -oby takich wiecej na forum:)
          jeszcze jedno gdzie przyjmuje ow dermatolog co do niego chodzilas i jak sie
          nazywa???pozdro
          • mecenas6 Re: Do Mai 11.08.05, 23:09
            Witam Cię!
            Jeśli chodzi o Davercin to z tego co pamiętam jest preparatem płynnym i
            używałam go punktowo na zmiany skórne, po jego wchłonięciu można spokojnie
            nałożyć jeszcze drugi preparat np. maść czy krem. Czasami jest tak, że
            stosujesz rano jakiś preparat, po południu inny, a wieczorem nakładasz trzeci.
            Zależy jakich kremów, maści używasz; niektóre nakłada się dosłownie w odstępach
            co 30 minut lub zaraz po wchłonięciu przez skórę poprzedniego preparatu. Można
            też stosować preparaty na przemian, np. rano Akneroxid, po południu
            Metronidazol, na noc Differin, następnego dnia zmiana leków np. rano na godzinę
            Aknefug, po południu przerwa, wieczorem Dalacin T. Są różne kombinacje, nie
            każdemu pomoże kuracja zastosowana u danej osoby, trzeba obserwować skórę jak
            reaguje na kolejne leki.
            Co do wody termalnej, to myłam twarz żelem Effaclar La Roche-Posay lub
            Cleanance Avene, następnie po osuszeniu skóry pryskasz wodą termalną, chwilę
            czekasz aż woda ukoi skórę (pamiętaj, aby nie dopuścić do jej wyschnięcia!)i
            następnie osusz skórę ręcznikiem, wtedy możesz nałożyć krem lub preparat.
            Pozdrawiam i życzę sukcesów w walce o piękną skórę.
            • Gość: nana Re: Do Mai IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:36
              zarowno davercin jak i brevoxyl to masci i jak juz napisalam jedna stosuje na
              noc druga na dzien tak wiec nie wiem jak na to nakladac krem kosmetyczny???ja
              nakladam krem Oilatum (uzywam)na te miejsca gdzie nie mam nalozonych lekow
              czyli glownie na policzki ale jak chronic te skore gdzie leki mam skoro uzywam
              ich codziennie (glownie strefa T)?
              dzieki za porade z ta woda termalna musze sobie kupic !:)
              P.S. jeszcze jak bys mogla podac namiary na tego twego dermatologa!
              • Gość: nana Re: Do Mai IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:41
                jeszcze jedno pytanko ktora woda termalna lepsza wg Ciebie La Roch czy Avene???
                • Gość: Maja Re: Do Mai IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 13:15
                  Zdecydowanie najlepsza (wg mnie) jest woda termalna Avene, natomiast kremy
                  zdecydowanie La Roche-Posay. Pozdrawiam
                  • Gość: nana Re: Do Mai IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 17:44
                    zarowno davercin jak i brevoxyl to masci i jak juz napisalam jedna stosuje na
                    noc druga na dzien tak wiec nie wiem jak na to nakladac krem kosmetyczny???ja
                    nakladam krem Oilatum (uzywam)na te miejsca gdzie nie mam nalozonych lekow
                    czyli glownie na policzki ale jak chronic te skore gdzie leki mam skoro uzywam
                    ich codziennie (glownie strefa T)?
                    dzieki za porade z ta woda termalna musze sobie kupic !:)
                    P.S. jeszcze jak bys mogla podac namiary na tego twego dermatologa!
                    odpowiedz jeszcze na to

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka