Gość: Lidka IP: *.ogec.krakow.pl 29.04.05, 07:52 cześć! 1. nosicie raczej okulary czy soczewki kontaktowe? 2. jak wysokie macie wady wzroku? 3. czy nosicie latem ciemne okulary korekcyjne? ja sama nosze raczej okularki i mam wade -3 i -4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 08:53 raczej okulary, ostatnio nawet soczewki o dużym uwodnieniu mnie uwierają (może to przez klimę) wada -1,75 oraz -2,0 mam okulary ze szklami fotochromowymi i nie noszę ciemnych okularów korekcyjnych, bo nie bardzo wyobrażam sobie wówczas poruszanie się po pomieszczeniach lub konieczność zmiany okulraów np. podczas zakupów ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
l81 Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 11:09 A moze ktoś mi wytłumaczyć co to sa okulary korekcyjne.Czym one sie róznia od innych.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: taka sobie ankieta :) IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 29.04.05, 10:04 -2,0 i -2,25 (0,5 cylinder). Nosze okulary, latem korekcyjne przeciwsloneczne. Nie lubie fotochromow, bo nie rozjasniaja sie do zera i wygladam w nich jak niewidoma. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nusiątko Re: taka sobie ankieta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 10:52 1. Soczewki 2. -0,5 i -0,75 3. okulary przeciwsłoneczne,ale z filtrem; latem duzo jeźdżę na rowerze czy na rolkach i takie zwykłe szkiełka raczej odpadają, a tak zakłdam soczewki, potem moje Uvexy i śmigam bez obaw po okolicy pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: taka sobie ankieta :) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.04.05, 11:20 oj dziewczyny duze macie wady :) gdybym miala taka wade jak wy to bym wolala nosic olulary korekcyjne w torebce i tylko ubierac w momencie jakbym musiala cos dojrzec. mam - 5,5 na jednym , na drugim - 6,0 nosze soczewki kontaktowe jak mam zapalenie spojowek, czy cos innego z oczami to wtedy w okularach, oprocz bialych mam tez ciemne na lato. ale sobie sprawie fotochromy. na lato super. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: taka sobie ankieta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:21 1. okulary. Soczewek jakoś nie mogę, może to wina branych hormonów, tak słyszałam. Podrażniają mnie strasznie soczewki 2. Wada -4,5 3. nie noszę, chociaż chyba powinnam jakoś chronić te oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sitc Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 12:27 1. ostatnio okulary poniewą koleżanka z tego forum zaraziła mnie manią nabywania coraz to nowych oprawek ;) 2. nie mam bardzo wysokiej wady +0,5 i +2 3. nie nosze okularów ciemnych korekcyjnych, ani tym bardzij fotochromów, tak jak ktoś wczesniej napisał, mnie też strasznie się nie podoba że nie rozjaśniają się do końca. W lecie albo chodze jedynie w zwykłych ciemnych, albo w soczewkach plus ciemnych okularach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: taka sobie ankieta :) IP: *.4web.pl 29.04.05, 12:31 Ja mam taka głupia wadę -3 w jednym oku, drugie ok...okularów nie nosiłam nigdy, nosiłam soczewki, ale zawsze doprowadzało mnie do szału zakładanie jednej...także generalnie to chyba w ogóle nie dbam o oczy,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 12:47 1. raczej okulary, ale to dlatego, że soczewki podrażniają mi oczy, nawet te nabardziej uwodnione, próbowałam różnych. po noszeniu 2 dni z rzędu oczy mi wysiadają. więc soczewki raczej okazjonalnie. 2. -2,75 na oba. 3. owszem, inaczej bym zęby wybiła;) bo soczewek latem, to już w ogóle nie mogę... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gokia Re: taka sobie ankieta :) IP: 85.128.68.* 29.04.05, 12:56 Mam -3 i -4,5, noszę soczewki, a jak świeci słońce, to obowiązkowo okulary przeciwsłoneczne. Odpowiedz Link Zgłoś
anaeva Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 12:57 Cześć! 1. Raczej soczewki, bo są dużo wygodniejsze i można uprawiać w nich sport. Ale jak sobie sprawię ładne okularki, to z przyjemnością zniosę tę małą niewygodę;-) 2. –3,5 i –4:-/ W pracy cały czas siedzę przed komp a wiadomo jak to wpływa na oczy:-( 3. Noszę okulary słoneczne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaira re IP: *.tele2.pl 29.04.05, 13:12 -soczewki - -3.75 - soczewki + okulary zwykle przeciwsloneczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: taka sobie ankieta :) IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 29.04.05, 13:39 1. noszę okulary, na soczewki mnie nie stać niestety 2. plusy, jedno oko słabsze, drugie silniejsze, szkła w granicy 2 do 3 o ile pamiętam 3. nie mam takowych, z resztą raczej nie za dobrze bym się czuła mając non stop "przyciemnione" oczy (apropos ciemne szkła na dłuzszą metę są niezdrowe dla oczu) Odpowiedz Link Zgłoś
rozza Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 21:59 (apropos ciemne szkła na dłuzszą metę są niezdrowe > dla oczu) Wybacz moja Droga, ale to kompletna bzdura co piszesz. Oczy mają się bardzo dobrze w ciemnych szkłach a poza tym na słońcu nie marszczysz tak oczu i zmarszczki mniejsze!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: taka sobie ankieta :) IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 29.04.05, 22:28 W słońcu na pewno lepiej nosić ciemne, ale jeśli to nie jest konieczne - nie nosić! Jeśli tylko ktoś nie ma wady wzroku, która zmusza go do noszenia ciemnijszych szkieł, to ciemne szkła tylko szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: taka sobie ankieta :) IP: 195.205.45.* 29.04.05, 13:48 1. okulary, czasem soczewki (generalnie kazde podrazniaja mi oczy) 2. -4,5 3. na to lato zrobilam sobie po raz pierwszy korekcyjne przyciemniane, do tej pory nosilama latem soczewki+ciemne okulary albo meczylama sie w sloncu w zwyklych korekcyjnych. Marze o tym, zeby ktos wynalazl soczewki, ktore nie podraznialyby moich oczu, bo bardzo lubie sport (rower, plywanie - a na "slepego" dosc ciezko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: taka sobie ankieta :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:52 cześć,ja tylko soczewki,mam -7 po ostatniej kontroli kilka dni temu,co mnie zmartwiło,bo miałam -6,więc okulary wyglądają jak denka z taniego wina,na szczęście dobrze toleruję soczewki,co do okularów to zwykłe przeciwsłoneczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: taka sobie ankieta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 15:08 nosze soczewki,-2,okularow przeciwslonecznych wogole bo bym sie zabila.wiem zmarszczki i te sprawy,ale wole zachowac zeby.w okularach nie jestem w stanie pokonac nierownych powierzchni bo sie potykam:) Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 15:26 1. noszę okulary, przy soczewkach miałam ciągle problemy z oczami 2. -2,5 i -3,25 3. noszę fotochromy przez cały rok. ja z kolei nie wyobrażam sobie noszenia korekcyjnych okularów przeciwsłonecznych, np. po wejściu do sklepu mało widać przy tak ciemnych szkłach, a po ich zdjęciu jeszcze mniej ;) a co pięć min. zmieniać słoneczne na zwykłe... bez sensu. poza tym, lubię mieć ochronę anty-UV również zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: taka sobie ankieta :) IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 29.04.05, 21:53 Ochrone anty-UV zapewniaja kazde szklane soczewki i wiekszosc wykorzystywanych w okularach plastikow. Fotochromy jedynie przyciemniaja sie, powodujac, ze nie musisz mruzyc oczu, z ochrona UV nie maja nic wspolnego. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
rozza Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 22:50 Ag napisał(a): > Ochrone anty-UV zapewniaja kazde szklane soczewki i wiekszosc wykorzystywanych > w okularach plastikow. Fotochromy jedynie przyciemniaja sie, powodujac, ze nie > musisz mruzyc oczu, z ochrona UV nie maja nic wspolnego. Ochronę UV mają TYLKO te szkła na których została ona naniesiona!!!! Wielowarstwowa powłoka antyrefleksyjna ma kolor zielony, lub złoty. Jednowarstwowa ma kolor fioletowy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: taka sobie ankieta :) IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 29.04.05, 22:52 Az pierdoly kobieto opowiadasz jak rzadko. Rzuc okiem na wykres absorpcji szkla (nie kwarcu) to sie dowiesz, jak sie pieknie UV wpasowuje. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: taka sobie ankieta :) IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 29.04.05, 15:46 pewno!!! i bardzo lubie moje okularki :) a za soczewkami przepadam, choc nie nosze ich codziennie bo podrazniaja mi oczy, ot tylko na basen, do biegania, jogi, wyjazdow. wada -3 i -4. przeciewsloneczne nosze i zmieniam (lub mam zwykle na soczewki). fotochromow nie cierpie, brrrrrrrr pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: taka sobie ankieta :) IP: 5.5.* / 80.58.19.* 29.04.05, 16:03 1.soczewki, na szczescie nie podrazniaja mi oczu, moge w nich tez spac i uwazam to za najwspanialszy wynalazek! nie ma to jak obudzic sie i moc zobaczyc ktora jest godzina bez nerwowego poszukiwania okularow; okulary przy mojej wadzie wzroku maja b.grube szkla i b.pomniejszaja oczy, moje normalnie duze oczy w okularach wygladaja jak malutkie szparki... 2. -8 i -9 :( 3.okulary przeciwsloneczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebieska Re: taka sobie ankieta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 21:18 1. okularki (tylko) 2. wada niemała bo +4 i +5,5 3. ciemnych nie ale fotochromy tak pozdrowienia dla wszystkich okularnic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evita Re: taka sobie ankieta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 22:10 a ja polecam ZROBCIE SOBIE KOREKCJE WZROKU LASEREM! ja mialam wade -3 w obu oczach, a teraz widze jak nowo narodzona he he! zadnych okularow zadnych soczewek!!!robilam korekcje miesiac temu, zabieg 30 minut, nawet nie bolalo, ale balam sie strasznie.placilam prawie 5 tysiecy, 250 wstepne badanie, 4600zl zabieg wlasciwy, no i jakies krople po wszystkim. Gdybym wiedziala wczesniej ze cos takiego jest to dawno bym to zrobila. No i przemila Pani Doktor Kramasz, ktorej bardzo dziekuje za opieke i podziwiam za spokoj i opanowanie. Robilam w Mavicie. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_justysia Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 22:35 1.soczewki 2.-7.75 i -7.5 3.tak noszę aktualnie mam zapalenie spojówek i nie noszę ani tego ani tego,więc jestem na razie niedowidząca :( Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 22:55 1. tylko okulary 2. -1 3. noszę, bardzo wygodna rzecz:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mikserka Re: taka sobie ankieta :) 29.04.05, 22:58 1) okulary 2) - 1,5 3) nie noszę Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 Re: taka sobie ankieta :) 30.04.05, 00:17 Kontakty, okulary wieczorami albo jak jestem bardzo niewyspana -5,5, -5,5 zwykle okulary przeciwsloneczne Odpowiedz Link Zgłoś
nutak Re: taka sobie ankieta :) 30.04.05, 10:05 1. okulary 2. jeśli dobrze pamiętam to narazie stanęło na -3,5 ale to niestety nie koniec :( 3. nie noszę przeciwsłonecznych, bo niewidze samochodów zmierzajacych ku mnie jak przechodze przez ulice :D:D chociaz otatnio mysle o zrobieniu korekcyjnych przeciwslonecznych pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
emae Odp 30.04.05, 18:18 1. Noszę okulary, np w tej chwili, ale na ogół po prostu chodzę półślepa :) 2. -2 3. Nie, nie noszę Odpowiedz Link Zgłoś
martusinka Re: taka sobie ankieta :) 01.05.05, 09:36 No to ja przebijam chyba wszystkich :) 1. nosze okularki 2. wada jest ogromna lewe -12,5 prawe -14 :( 3. nie mam takowych, ale moze kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a wiec to tak Re: taka sobie ankieta :) IP: 80.51.255.* 01.05.05, 16:44 Mam -6 na prawym oczku, lewe zdrowe. nosze soczewkę1;-)Okulary bardzo rzadko Odpowiedz Link Zgłoś