Gość: mug IP: 195.116.43.* 29.10.05, 00:34 no i poradzcie co tu zrobic, mam podpuchniete oczy, cienie, a swietlik mnei uczula:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ella Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:44 Wyspać się i dodatkowo zakraplać solą fizjologiczną lub kroplami Homeoptic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 17:53 kropelki do oczu, tzw. "sztuczne łzy", w aptece bez recepty (np. Tears Naturale, Artelac, Systane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 18:06 jeszcze jedno- na mnie dobrze dziala, jak sobie poplacze:) i mam spuchniete powieki oklad z herbaty: zwykla ekspresowa herbate w torebkach zalewam nieduza iloscia wrzatku, czekam az wystygnie i letnie torebki klade na ok. 15 minut na powieki. Prosty i skuteczny sposob! no i nie siedz przed monitorem jak nie musisz:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mug Re: zmeczone oczy IP: 195.116.43.* 30.10.05, 00:14 tylko ze jest jeszcze jeden problem- nosze sozcewki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:40 no to zaden problem- Artelac i Systane mozesz (a nawet powinnas) wkraplac, jak masz soczewki, takze Tears Naturale II; to zmeczenie moze byc spowodowane przesuszeniem oka- tym bardziej, ze nosisz soczewki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 14:46 Artelac na soczewki to tylko w wersji Artelac EDO (minimsy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:49 ja mam zwykly, napisane jest: Bausch&Lomb Artelac (hypromellosum) dodam, ze kropelki sa ustalone z moja okulistka, bo dzialaja na mnie tak samo jak np.Systane, a sa dwa razy tansze (15zl), wiec teraz tylko te kupuje i nie widze zadnej ich wady, sa swietne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 14:51 klasyczny Artelac w buteleczce nie nadaje się do użytku bezpośrednio na soczewki (ale np. na noc po zdjęciu soczewek oczywiście mozna się nim nawilżać). Bezpieczny do stosowania na soczewki jest Artelac EDO- nie zawiera np. konserwantów mogących uszkodzić soczewkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 14:57 no nie wiem, ja sie osobiscie na tym nie znam, ale pytalam zarowno okulistke, jak i pania w aptece, czy moge je stosowac majac soczewke na oku i obie mowily, ze tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 15:04 a czytałaś ulotkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jumbala Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:24 o prosze a ostatnio sie zastanawialam co moge wymiennie z systane stosowac:) Tylko ja iwylacznie do nawilzenia stosuje bo soczewek po prostu nie moge. Pytanie czym one sie tak naprawde roznia i czy systane sa faktycznie najlepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 21:38 czy systane jest najlepsze? dla mnie systane ma tylko jedną zaletę (w dodatku dość podejrzaną)- pół roku ważności od momentu otwarcia butelki. a podejrzaną dlatego, że inni producenci dają maksimum 12 tygodni (dzięki specjalnym aseptycznym opakowaniom). nasuwa się podejrzenie, ze albo systane mają kosmiczną ilość konserwantów (ze składu to raczej nie wynika) albo producent zbyt liberalnie podchodzi do terminu ważności (systane nie jest zarejestrowane jako lek, więc nie podlega tak ścisłej kontroli...). jeśli chodzi o nawilżenie, to Systane nie zawierają składników uchodzących za szczególnie skuteczne. przy zaawansowanych problemach z suchością obecnie najczęściej stosuje się hialuronian sodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jumbala Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:45 Jak sie ciesze justy ze jeszcze odpisalas... Co polecasz zatem? mi sie juz koncza i bede kupowac znowu moze jakies minimsy? - swoja droga dopiero teraz sie o nich dowiedzialam:) Siedze przy kompie i potrzebuje i nawilzenia i takiego...hmmm.... ukojenia? Systane swietnie wprost rewelacyjnie sprawdzily sie gdy moja siostra miala zespol suchego okaz- koily:) Co do waznosci to mi okulistaka powiedziala ze trzy miesiace krople sa zdatne do uzytku od otwarcia - i powiedziala by trzymac koniecznie w lodowce:) Faktycznie milo sie wkrapia takie chlodne:) Noi jednak poszukuje takich by nie uczulily- czasem mi sie zdaza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 22:09 wiele preparatów nawilzających jest do siebie podobnych pod względem skuteczności. wybór ułatwiają dodatkowe kryteria typu soczewki lub częstość używania kropli (czy zdażysz zużyć całą butelkę w zalecanym czasie). o soczewkach już było. z bardzo dobrych niedrogich nawilżaczy nie dla soczewkowców (w sporej butelce a 15ml): tears naturale II (dwuskładnikowe, typowy termin przydatności, czyli ok. 1 miesiąc; ok.17zł); artelac dobrze nawilża (ok.15zł); Oftagel długo działa (ok.16zł) jeśli chcesz zminimalizować ryzyko alergii- wybieraj krople o najkrótszym składzie, czyli gł. minimsy (biolan, vismed, sicca ud, tears naturale free) oraz specjalnie pakowane krople bez konserwantów (hyabak, hylocare, hylocomod) lodówka wydłuża czas przydatności do użycia, ale trudno jednoznacznie ocenić o ile czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jumbala Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:28 Dzieki:) to sie nazywa profesjonalna odpowiedz:) A wogole krople identyczne w skladzie jak systane,a tansze sa? Przyznam ze byly oki ale przetestuje na pewno inne- wkraplam kilka razy w tygodniu:) teraz pewnie czesciej- ogrzewanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 15:08 krople nawilżające, które na pewno można stosować na soczewki (to nie wszystkie) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=30945333&a=31027085 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:14 mi Artelac nie szkodzi...:| uzywalam Tears Naturale II i Systane, Artelac nawilza tak samo dobrze, a jest tanszy; zaufalam okulistce i pani w aptece, a na ulotce nie jest napisane, ze nie mozna z soczewkami. Poza tym nie chce sie bez sensu upierac, bo moze masz racje:) ale mowie co wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 15:26 ja też jestem "panią z apteki" ;)) Artelac moze być używany do nawilżania soczewek, ale tylko twardych. Problem tkwi w konserwancie- cetrimidzie, który zmniejsza żywotność soczewek. to samo dotyczy wielu innych kropli nie przeznaczonyc specjalnie do miękkich soczewek. tu masz treść ulotek obu Artelaków: www.mannpharma.pl/imperia/md/content/international/poland/EDO_Patienteninfo.pdf www.mannpharma.pl/imperia/md/content/international/poland/2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:29 dzieki:) to jakie sa najtansze kropelki, ktore mozna stosowac majac soczewke na oku??sa jakies do 20zl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 15:39 ja używałam tears naturale II- tylko ze względu na opinie okulisty, że użyty konserwant nie szkodzi soczewkom (bo producent nie deklaruje, czy są bezpieczne czy nie; po prostu pomija temat soczewek). ale nie dawałam rady zużyć dużej buteleczki przed upływem ich terminu ważności (nie mam zbyt suchych oczu), więc teraz stosuje minimsy- najczęściej Biolan (ok.25zł) lub po prostu płyn do soczewek (większość można spokojnie wkraplać do oka; piszą o tym na opakowaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:43 no to ta opinia mija sie z opinia mojej okulistki, ktora twierdzi, ze plyn wkraplany do oka szkodzi oczom... co do Tears Naturale II- dokladnie tak samo, tez nie dawalam rady zuzyc. a minimsy Biolans jaka maja pojemnosc i jaka date waznosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:43 biolan (bez s:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 15:53 zależy od płynu- wiele z nich można wkraplać do oczu. zresztą, gdyby były szkodliwe, to musiałabyś dokładnie płukać z nich soczewkę przed założeniem np. w wodzie destylowanej czy soli fizjologicznej. Biolan ma kilka lat daty ważności. pojedyncza ampułka zawiera 0,35ml i starcza spokojnie do nawilżenia obu oczu/soczewek i po użyciu się ją wyrzuca. to samo dotyczy innych minimsów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:51 aha... a ile taka ampulka kosztuje? to sie w ogole na sztuki kupuje? ja mam plyn Renu, ten granatowy z nawilzaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:55 ok, juz wiem, to jest to, tak? www.sklep.vena-vita.wkrakowie.net/product_info.php?cPath=91&products_id=1220 swoja droga- nigdy nie zakraplalam soczewki przed zalozeniem, tylko wkraplalam do oka bezposrednio... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 18:49 tak, to te krople. nie spotkałam sie ze sprzedażą na sztuki. ja zazwyczaj używam kropli na soczewkę przed jej założeniem (potem raczej nie ze względu na makijaż ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:10 dzieki, duzo mi pomoglas, troche mnie uswiadomilas:) te kropelki nie takie drogie, wiec sobie sprawie. a wystarczy tak kropla pod soczewke na caly dzien?? jeszcze jedno pytanko- jak dlugo sa one wazne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 21:13 tak, mi wystarcza kropla. minimsy maja kilka lat ważności. pojedyncza ampułka jest jednorazowa- nie przechowuje się jej po otwarciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: zmeczone oczy IP: 213.241.34.* 30.10.05, 22:15 no i pytanie założycielki watku zeszło na dalszy plan. na opuchliznę: wyższa poduszka, zimne okłady np. z herbaty, masaż wzorowany na drenażu limfatycznym. należy sie upewnić, czy opuchlizna nie jest objawem chorobowym (np. nerki). cienie- jeśli są od zawsze, to najlepsze efekty da dobry korektor; z tańszych np. L'oreal. dodatkowo może być np. żel z arniką flos-lek, Cernor itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mug Re: zmeczone oczy IP: 195.116.43.* 30.10.05, 23:05 ciesze sie ze tak ciekawie rozwinał sie ten watek:) mozecie mi jeszcze powiedziec ile kosztuje systane?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia Re: zmeczone oczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 23:13 systane kosztuje ponad 30 zl, ale jego niewatpliwa zaleta jest to, ze moze byc uzywany przez 3 albo 6 miesiecy (nie pamietam dokladnie, musialabym sprawdzic w ulotce) od momentu otwarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olunia a jakie sa najtansze minimsy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 23:25 biolan czy moze jakies inne o takim podobnym dzialaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.jankowski Re: zmeczone oczy 25.11.05, 12:14 Zapraszam na nowe forum, poświęcone okulistyce forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35267 Odpowiedz Link Zgłoś