Dodaj do ulubionych

przepis na lasagne

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 13:44
w kuchni stawiam swe pierwsze kroki.moze mozecie mi polecic jakis smaczny i
niebyt trudny przepis na lasanie???bede wdzieczna za wszystki przepisy i
porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: przepis na lasagne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:23
      przeszukaj zasoby tego forum, albo nawet w googlu wpisz lasagne, to bedziesz
      miec na pewno mnostow przepisow. ja osobiscie stosuje przepis, który widnieje
      na opakowaniu makaronu malma (platy do lazanii) i polecam go, bo wychodzi
      pyszne.
    • Gość: ola1:) Re: przepis na lasagne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:14
      ja robie lasagne tak i wszyscy sie zajadają: podgotowywuję platy makaronu
      doslownie przez 2 min (najlepiej z odrobiną oliwy bądz po trzy szt żeby sie
      niesklejały). Ja mam jeden makaron dostarczany mi systematycznie z wloch i on
      sie nie skleja, potem mieso mielone ok 40dkg podsmazam, do tego czosnek
      wczesniej cebula, ziola takie jak uwazasz mi pasuje swieza bazyli, mozesz dac
      oregano, jak sie podsmazy dorzucasz pomidory z zawlewy z puszki.
      potem roebir beszamel: na patelni maslo ok 2łyzek, mąka i zmine mleko, sol i
      galka muszk, muszisz mieszac zeby nie bylo grudek a konsystencja przypominalo
      gesta aksamitna smietane. no i juz finisz: w zaroodpornym naczyniu na spod
      beszamel na to podgotowane platy lasagne, na to mieso, mozarella (ewntualnie
      zolty ser ale lepsza mozarella) platy mieso itd...oststnia warsta to makaron z
      wierzu mozesz polozyc znow mozarelle lub posypac parmezanem.
      lasagne ze szpinakiem robi sie tak samo tylko zamiast miesa szpinak z czosnkiem
      i tez jest pycha
      pzdr
    • amused.to.death Re: przepis na lasagne 09.04.05, 18:46
      Kup płaty do lazanii Malmy - na opakowaniu jest bardzo prosty i bardzo smaczny przepis. Jaki dokładnie nie pamiętam - bo zawsze czytam z opakowania, które potem wyrzucam:)
    • Gość: Agnieszka Re: przepis na lasagne IP: *.waw.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:03
      Jak zrobisz z odpowiedną ilością sosu to nic nie trzeba obgotowywać -
      sprawdzone milion razy. Ja do mięsa mielonego przesmażonego oczywiście z
      ceulką, czosnkiem i doprawionego czym kto lubi dodaję jeszcze mrożoną
      włoszycznę w ilości mniej więcej połowy mięska (dzięki temu danie
      jest 'lżejsze'). Rzadko równeż robię sos beszamelowy - bo mi taka lasagne
      wydaje się strasznie tłusta. Zamiast beszamelowego robię sos pomidorowo-
      cebulowy. Szklę sporą ilość cebuli, dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam
      oregano, bazylią i co mi tam się nawinie po rękę - chwilę smażę i później
      wszystko miksuję i rozcieńczam jeszcze wodą. Taki sosik jest naprawdę dobry!
      • Gość: @neta. Re: przepis na lasagne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:36
        Polecam:www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=148

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka