Gość: mada IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.04.05, 13:44 w kuchni stawiam swe pierwsze kroki.moze mozecie mi polecic jakis smaczny i niebyt trudny przepis na lasanie???bede wdzieczna za wszystki przepisy i porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: przepis na lasagne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:23 przeszukaj zasoby tego forum, albo nawet w googlu wpisz lasagne, to bedziesz miec na pewno mnostow przepisow. ja osobiscie stosuje przepis, który widnieje na opakowaniu makaronu malma (platy do lazanii) i polecam go, bo wychodzi pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola1:) Re: przepis na lasagne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:14 ja robie lasagne tak i wszyscy sie zajadają: podgotowywuję platy makaronu doslownie przez 2 min (najlepiej z odrobiną oliwy bądz po trzy szt żeby sie niesklejały). Ja mam jeden makaron dostarczany mi systematycznie z wloch i on sie nie skleja, potem mieso mielone ok 40dkg podsmazam, do tego czosnek wczesniej cebula, ziola takie jak uwazasz mi pasuje swieza bazyli, mozesz dac oregano, jak sie podsmazy dorzucasz pomidory z zawlewy z puszki. potem roebir beszamel: na patelni maslo ok 2łyzek, mąka i zmine mleko, sol i galka muszk, muszisz mieszac zeby nie bylo grudek a konsystencja przypominalo gesta aksamitna smietane. no i juz finisz: w zaroodpornym naczyniu na spod beszamel na to podgotowane platy lasagne, na to mieso, mozarella (ewntualnie zolty ser ale lepsza mozarella) platy mieso itd...oststnia warsta to makaron z wierzu mozesz polozyc znow mozarelle lub posypac parmezanem. lasagne ze szpinakiem robi sie tak samo tylko zamiast miesa szpinak z czosnkiem i tez jest pycha pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: przepis na lasagne 09.04.05, 18:46 Kup płaty do lazanii Malmy - na opakowaniu jest bardzo prosty i bardzo smaczny przepis. Jaki dokładnie nie pamiętam - bo zawsze czytam z opakowania, które potem wyrzucam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: przepis na lasagne IP: *.waw.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:03 Jak zrobisz z odpowiedną ilością sosu to nic nie trzeba obgotowywać - sprawdzone milion razy. Ja do mięsa mielonego przesmażonego oczywiście z ceulką, czosnkiem i doprawionego czym kto lubi dodaję jeszcze mrożoną włoszycznę w ilości mniej więcej połowy mięska (dzięki temu danie jest 'lżejsze'). Rzadko równeż robię sos beszamelowy - bo mi taka lasagne wydaje się strasznie tłusta. Zamiast beszamelowego robię sos pomidorowo- cebulowy. Szklę sporą ilość cebuli, dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam oregano, bazylią i co mi tam się nawinie po rękę - chwilę smażę i później wszystko miksuję i rozcieńczam jeszcze wodą. Taki sosik jest naprawdę dobry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @neta. Re: przepis na lasagne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:36 Polecam:www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=148 Odpowiedz Link Zgłoś