Dodaj do ulubionych

Buty reklamacja

14.10.02, 12:15
Niecały miesiąc temu kupiłam buty, drogie, włoskie, skórzane.W drodze do
pracy pracy pękł mi obcas,ukruszył się , przy okazji wypadł flek, który po
prostu nie miał się na czym trzymać. Szewcy twierdzą,że nie da sie tego
naprawić, moga jedynie wymienić obcas(Broń Boże!). Myślicie,że sklep przyjmie
reklamację? A jesli nie to co robić wtedy? Buty są drogie,śliczne a teraz
nie moge w nich chodzić!!Poradżcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: myrka Re: Buty reklamacja IP: 195.94.198.* 14.10.02, 12:27
      lenee napisał:

> Niecały miesiąc temu kupiłam buty, drogie, włoskie, skórzane.W drodze do
      > pracy pracy pękł mi obcas,ukruszył się , przy okazji wypadł flek, który po
      > prostu nie miał się na czym trzymać. Szewcy twierdzą,że nie da sie tego
      > naprawić, moga jedynie wymienić obcas(Broń Boże!). Myślicie,że sklep przyjmie
      > reklamację? A jesli nie to co robić wtedy? Buty są drogie,śliczne a teraz
      > nie moge w nich chodzić!!Poradżcie.

sklep musi przyjac reklamacje, ale poniewaz wszystko musi sie odbyc na drodze
      formalnej (czyli reklamacja na pismie plus potwierdzenie z ich strony ze ja
      dostali itepe.) radze zajrzec na strone www.federacja-konsumentow.org.pl tam
      znajdziesz wszystko co dotyczy reklamacji
      • lenee Dzięki za wskazówke. 14.10.02, 12:30
    • Gość: ania Re: Buty reklamacja IP: *.alcatel.pl 14.10.02, 12:51
      jeśli ukruszenie obcasa nie było spodwodowane z twojej winy np obcasł wpadł w
      kratkę sklep powinien uznać reklamację.Oczywiście najpier odda buty do
      rzeczoznawcy. Jeśli rzeczoznawca orzeknie że była to wada buta należy ci się
      dowybory:
      -naprawa przez nich,
      -wymiana butów na nowe
      -zwrot gotówki
      I pamiętaj od Ciebie zależy którą z tych form zadośćuczunienia wybierzesz. Jest
      to w ustawie. Sklepy bardzo ale to bardzo często powołują się na jakieś tam
      swoje przepisy i nie chcą zwracać pieniędzy lub wymieniać rzeczy na nowe tylko
      naprawiają. To jest niezgodne z przepisami. I jeśli będziesz miała ze sobą
      wydrukowaną ustawę to uda Ci się wyegzekwować to co chcesz. Ja nie mam jakoś
      szczęścia do butów i już wiele razy tak robiłam. W Bata sami mi zaproponowali
      zwrot gotówki gdy pęknął mi obcas w szpileczkach. W Gino Rossi chcieli naprawić
      nie chcieli oddać gotówki, ale miałam ze sobą ustawę i gdy coś wymyślali
      kazałam im pokazać w którym to jest miejscu ....i ostatecznie wyszłam z
      pieniędzmi.
      I jeszcze jedno rzeczoznawca ma chyba 14 dni na ocenę. Jeśli ten termin
      przekroczy, niezależnie od tego jaka będzie ekspertyza można rządać zwrotu
      gotówki.
      • lenee Do ani 14.10.02, 13:02
        Dzięki,jesli możesz to podpowiedz mi co to za ustawa,albo gdzie jej szukać.
        • Gość: ania Re: Do ani IP: *.alcatel.pl 14.10.02, 13:51
          lenee napisał:

> Dzięki,jesli możesz to podpowiedz mi co to za ustawa,albo gdzie jej szukać.

Postaram się odszukać i jutro coś napiszę
        • Gość: sasanka Re: Do ani IP: *.x-net.gliwice.pl 14.10.02, 14:03
          Przepisy regulujące reklamacje tj. gwarancje i rekojmie zawiera kodeks cywilny.
          Trzymajac sie prawa do gwarancji wymagana jest prawidłowo wypełniona karta
          gwarancyna, więc w przypadku butów raczej mowimy o rękojmi. Rękojmia trwa rok
          wedlug k.c. i sprzedawca nie może samowolnie jej skrócić. Także twoje butki w
          pelni obejmuje. a konkretny przepis to art. Art. 560.
          § 1.
          Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać
          obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca
          niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady
          usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona
          przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

- tak więc żadać zwrotu pieniędzy możesz możesz ale sprzedawca i tak może
          wymienić ci na buty na nowe, lub niezwłocznie wady usunąć. Niezwłocznie nie
          znaczy natychmiast (raczej już dwa tyg w wypadku napraw. Oczywiscie im bardziej
          się sklep szanuje tym bardziej szanuje wole klienta. i dalej....
          § 2.
          Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony
          powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o
          odstąpieniu od umowy wzajemnej.
          § 3.
          Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie
          powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad
          pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
          § 4.
          Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty,
          jakie poniósł kupujący.
      • ewat7 Re: Buty reklamacja 14.10.02, 13:15
        Ja reklamowałam buty w Gino Rossi (odpadł obcas, przy normalnym chodzeniu i
        ogólnie się porozkljały). Byłam wściekła, pani ekspedientaka gdy zobaczyła buty
        wrzasnęła do koleżanki O MENTOS, (śmieszne, ale nie dla mnie). Oczywiście buty
        wysłali do rzeczoznawcy, czekałam dwa tygodnie (wcześniej dowiadywałam się
        telefonicznie i ciągle nic nie było wiadomo) Wnerwiłam się i pojechałam do
        sklepu, bo ani butów ani kasy.. Okazało się, że buty ZAGINĘŁY (hmm tajemnicza
        sprawa)... Pani ociągała się z oddaniem pieniędzy, powstał problem, bo nie
        miałam dowodu osobistego ale się uprłam i UDAŁO SIĘ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka