Dodaj do ulubionych

DEKOLD ... szooooook!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.06, 19:56
Wiem, że zaraz niektórzy skomentują, że się czepiam, ale mnie zamurowało...
Wchodzę sobie na stronę SEPHORA, oglądam nowości, a tam opis:
"Pryzma rozświetlająca do stosowania na oczy, twarz i dekold." !!!
To już jest nieuctwo i niechlujstwo, żeby na stronie internetowej perfumerii
były takie błędy! :(((

www.sephora.pl/klub/nowosci/nowosc/?prodId=2200
Obserwuj wątek
    • agatka_to_ja Re: DEKOLD ... szooooook!!! 25.02.06, 20:08
      nieźle... a ja myslałam, ze dekolDy to domena Allegro :)
    • Gość: E. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.szwajcarska.pl 25.02.06, 20:10
      Oj nie przesadzałabyś już z tym z nieuctwem i niechlujstwem.
      Mnie zamurowało Twoje pieniactwo!
      (Rozumiem gdyby jeszczeten błąd był naprawdę poważny, ale nie jest.)
      • agatka_to_ja Re: DEKOLD ... szooooook!!! 25.02.06, 20:12
        jak to ? to jest błąd ORTOGRAFICZNY!!!!!!!! nie jest poważny? jakby zapomnieli
        przecinka - to byloby malo poważne.... ale DEKOLD - to obciach!
        • Gość: E. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.szwajcarska.pl 25.02.06, 20:17
          Myślę, że większym obciachem jest być pieniaczem.
          • Gość: magicwoman Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: 194.146.219.* 25.02.06, 20:27
            No jasne, że obciach na maxa. Co jak co lub kto jak kto, ale taka firma jak
            Sephora powinna zwracać uwagę na takie rzeczy. To poniekąd ich wizytówka.
            • bzzzk Re: DEKOLD ... szooooook!!! 25.02.06, 20:32
              dokładnie, na oficjalnej stronie jakiekolwiek błędy ortograficzne/
              pozaortograficzne, to wstyd;)
          • agatka_to_ja Re: DEKOLD ... szooooook!!! 25.02.06, 20:47
            to nie pieniactwo! to ZNAJOMOŚĆ ORTOGRAFII!
            • Gość: Agata [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 21:10
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • frrancuzeczka Re: DEKOLD ... szooooook!!! 25.02.06, 21:24
              Ja kiedyś pracowałam jako hostessa w okresie przedświątecznym i na wielkiej
              tablicy promocyjnej widniał napis " Ozdoby Hoinkowe". To wstyd, wstyd, wstyd i
              jeszcze raz wstyd!
              • sigrun Re: DEKOLD ... szooooook!!! 25.02.06, 21:34
                Dekold to już klasyka gatunku, zwłaszcza na Forum Uroda ;-) Ostatnio znalazłam
                takie oto "kffiatki" na stronie internetowej znanej galerii: wehikół i wierza
                :-DDD I nie były to literówki, bo "wierza" występowała kilka razy ;-)
                • Gość: Kasiula Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.aster.pl 25.02.06, 22:14
                  Literówka byłaby wtedy, gdyby wieża napisali przez "z":).
            • Gość: E. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.szwajcarska.pl 25.02.06, 23:03
              Znajomość ortografii? Hmmm... Zdania zaczyna się z dużej litery...tak gwoli
              ścisłości :P
              • agatka_to_ja Re: DEKOLD ... szooooook!!! 25.02.06, 23:12
                Ale ja pisze na forum, a nie na oficjalnej stronie jednej z najwiekszych sieci
                perfumerii w kraju i na swiecie!
                • Gość: aaaaaaaaaaaaaa... Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 13:34
                  Agatka, jesteś pustakiem niestety... Co z tego, że na forum? I jeszcze te
                  szczeniackie komentarze....
                  • agatka_to_ja Re: DEKOLD ... szooooook!!! 26.02.06, 13:51
                    aaaaaaaaaaaa.. zaloguj sie to pogadamy, tchorzu, gó..arzu i idiot(k)o!!!!!!!!!
      • Gość: aga Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: 62.233.250.* 27.02.06, 12:45
        A mnie zaszokowało to, że nazywasz osobę, która ma 100% RACJI, pieniaczem...
    • pieskuba PERFUM jest dużo gorszy.... 25.02.06, 23:32
      a też się trafia dość często. no ale DEKOLDEM też jestem wstrząśnięta.
      • Gość: ... Re: PERFUM jest dużo gorszy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 00:39
        pieskuba napisała:

> a też się trafia dość często. no ale DEKOLDEM też jestem wstrząśnięta.

Oj tak. Domena Allegro, ale nie tylko: perfum lub perfuma. Zadziwiajace,ilu
        osobom ta forma wydaje sie prawidlowa. Mozna tak czasem powiedziec "dla jaj",ale
        przeciez jest to oczywisty błąd.
    • Gość: len Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.02.06, 00:04
      Długo jeszcze możecie się tak ekscytować błędem ortograficznym? Właściwie to
      czemu i komu to służy? Poprawiacie sobie samopoczucie, samoocenę, integrujecie
      się, co jest z Wami grane?
      • sigrun Re: DEKOLD ... szooooook!!! 26.02.06, 09:55
        Nie ma się co ekscytować. Można się co najwyżej załamać jakim to skupiskiem
        wtórnych analfabetów jest internet :-( Tutaj nikt sobie nie poprawia
        samopoczucia, bo nie ma czym. Osobiście poprawia mi samopoczucie poprawna
        polszczyzna. Jednak jest ona na wymarciu, jak widać wsród spudnic, perfumów,
        koturn, ochydy, makijarzu i dekoldu odmienianego przez wszystkie możliwe
        przypadki. Od razu widać, że duży odsetek internautów powinien powrócić do
        szkolnych ławek. A niestety prawda w oczy kole ;-)
        • Gość: E. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.szwajcarska.pl 26.02.06, 10:57
          Kogo kole to kole, jak ktoś nie ma co robic więc przejmuje się tym "dekoldem".
          • charade Re: DEKOLD ... szooooook!!! 26.02.06, 11:17
            Też nie rozumiem, jak taka firma jak Sephora mogła klepnąć tekst, który
            najwyraźniej pisał jeden z chorych na modną ostatnią "dysleksję".
            • Gość: Anulka Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.aster.pl 26.02.06, 12:16
              Nie, nie, nie, nie zgadzam się. Dysleksja to choroba, modna jest dyslekCja;).
        • Gość: Anula Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.aster.pl 26.02.06, 12:19
          Dlaczego do szkoły? Dl;aczego o braki w wykształceniu obwinia się szkołę? Jeśli
          ktoś je ma, powinien wziąć słownik i zaglądać do niego, niektórzy nawet czytać...:).

A niestety prawda w oczy kole ;-)
          Oj kole, przecież zawsze można się tłumaczyc dyslekCją, brakiem czasu
          (rzeczywiście cherbata pisze się wolniej niż herbara, a makijarz niż makijaż) i
          tysiącem innych rzeczy. co nie zmienia faktu, że piszący z błędami jest niestety
          mało, hm,inteligentny inaczej.
          • charade Re: DEKOLD ... szooooook!!! 26.02.06, 12:29
            Znacznie prościej posmarować i załatwić u lekarza dziecku zaświadczenie, że
            cierpi ono na tą, no... dysleksję, niż przyznać, że ma się dziecko leniwe lub po
            prostu mało zdolne (i popracować nad nim). Skutek tego jest taki, że mamy w
            kraju 90 % "dyslektyków". Biedne to społeczeństwo polskie...
            • Gość: E. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.szwajcarska.pl 26.02.06, 13:02
              Oj biedne, biedne a pieniactwo się niestety u nas szerzy, szkoda, że to nasza
              cecha narodowa, czego dobitnym przykładem jesteście Wy!
              • Gość: S. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.02.06, 13:18
                Tylko najciekawsze jest to,że ta co twierdzi,że większym obciachem jest być
                pieniaczem akurat najwięcej tu się chyba"pieni" bo nawet autorka wątku nie
                wypowiada się tyle razy a Tobie się chce odpowiadać na każdy prawie post :)))
                Nigdy do tej pory nie wypominałam błędów nikomu ale jednak jest przesadą,żeby
                na stronie jakiejś firmy były błędy.Jeżeli dla kogoś to jest normalne to tylko
                o nim świadczy....To co teraz się pod następnym postem "popienisz"
                znowu,czekamy :)
              • hohonie Re: DEKOLD ... szooooook!!! 02.03.06, 17:05
                pieniactwo n III, Ms. ~wie, blm
                1. «częste wytaczanie spraw sądowych, zwłaszcza z błahego powodu; zamiłowanie do
                procesowania się»

2. med. «chorobliwa skłonność do dochodzenia rzeczywistych lub urojonych krzywd»
      • Gość: Nessie Do len IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 13:23
        Ale słuchaj, o takich rzeczach TRZEBA krzyczeć i się złościć. Ja już nie mówię o
        zwracaniu uwagi każdej niedokształconej nastolatce, która tu pisze, ale w
        momencie, kiedy błędy ortograficzne pojawiają się "oficjalnie", to jest tragedia
        - za chwilę błąd stanie się normą i już nie wytłumaczysz, że dekolt się pisze
        przez t, bo "przecież w Sephorze widziałam, że przez d, a wy głupie jesteście".

Niechlujstwu nie! ;)
        • Gość: len Re: Do Niessie :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 02:04

Nie zgadzam się. Ale w tej sprawie mamy zdaje się odmienne poglądy i się nie
          dogadamy :] Osobiście wolę pogadać o pumeksach i tarkach do stóp :)

> Ale słuchaj, o takich rzeczach TRZEBA krzyczeć i się złościć.
          > Niechlujstwu nie! ;)
          • Gość: Nessie Do len :) IP: *.acn.waw.pl 27.02.06, 12:51
            > Nie zgadzam się. Ale w tej sprawie mamy zdaje się odmienne poglądy i się nie
            > dogadamy :] Osobiście wolę pogadać o pumeksach i tarkach do stóp :)

No dobra! Pumeksom TAK! :)
      • frrancuzeczka Re: DEKOLD ... szooooook!!! 26.02.06, 13:48
        Zdecydowanie się integrujemy. :D
    • Gość: elka Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 15:45
      niezłe :)
    • mroofka2 Re: DEKOLD ... szooooook!!! 26.02.06, 16:41

no szok, szok!! :D
    • elwee Re: DEKOLD ... szooooook!!! 26.02.06, 19:21
      • Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.szwajcarska.pl
      Gość: E. 26.02.06, 10:57 + odpowiedz

Kogo kole to kole, jak ktoś nie ma co robic więc przejmuje się tym "dekoldem".

Jako absolwentka filologii polskiej również jestem załamana poprawnością
      językową ( a właściwie jej brakiem )Polaków... Nic więc dziwnego, że kogoś to
      _kole_ ,bo skoro ktoś ma świadomość istnienia błędu, to ma też prawo
      sprzeciwić się temu...
      • Gość: aga Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.crowley.pl 26.02.06, 21:02
        napiszcie do Sephory żeby poprawili. Co z tego że tutaj tak przeżywacie ten
        błąd. Od tego sam nie zniknie!!!
        • Gość: E. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.szwajcarska.pl 26.02.06, 23:11
          Dokładnie!
          Zrobiłyście coś żeby ten błąd zniknął? Nie sądzę.
          A przeżywają jakby niewiadomo co się stało!
    • Gość: nosek Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.acn.waw.pl 26.02.06, 23:26
      Jezu, po co te nerwy dziewczyno? Można się z tego smiać, ale żeby tak się
      bulwersować błędem ortograficznym? Więcej dystansu!
    • Gość: k <a href="http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=1428" targe IP: *.mtx.pl 26.02.06, 23:56
      k
    • Gość: k <a href="http://hotele-spa.spaplanet.pl/?id=173&show=pakiet" targe IP: *.mtx.pl 26.02.06, 23:57
      k
      • Gość: elka Re: <a href="<a href="http://hotele-spa.spaplanet.pl/?" target IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 00:01
        ale kretyn - nawet nie potrafi linku wkleić ! hihihihihi
      • Gość: :/ Re: <a href="<a href="http://hotele-spa.spaplanet.pl/?" target IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 00:03
        ej, dobra, ale to jest forum o urodzie, wiec ten watek powinien zostac chyba
        przeniesiony skoro cieszy sie taka popularnoscia
        • Gość: ;/ Re: <a href="<a href="<a href="http://hotele-spa.s" target IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 00:05
          a dokladnie tu forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=374
    • Gość: len Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.02.06, 01:58
      Zgadzam się, można też przejrzeć archiwum na Urodzie, które pełne jest wątków
      ortograficznych. Nawet "dekolt" był poruszany wielokrotnie. Nie powtarzajmy się
      już. To nie jest oryginalne i mało kogo kręci ciągłe wałkowanie tematu cudzej
      ortografii. Może niektórym wydaje się, że poprzez krytykę cudzej niepoprawnej
      pisowni w jakiś sposób się wyróżniają i stawiają w jakimś szczególnie
      atrakcyjnym świetle. Ale nie, czytam to forum od jakichś trzech lat i
      bezproduktywnego i bezcelowego paplania o ortografii jest tu równie dużo, co o
      celulicie. Rozmowy o celulicie na tym forum mają swoje uzasadnienie, a
      powtarzające się wątki o ortgrafii - żadnego.

Poza zasadami poprawnej pisowni są też inne zasady, których warto przestrzegać.
      Na przykład zasady savoir-vivre, zgodnie z którymi niegrzecznie jest zwracać
      uwagę, a zwłaszcza przesadną uwagę, na popełniane przez innych błędy. Ta zasada
      oczywiście nie dotyczy nauczycieli, pedagogów, księży. Zdarzają się ludzie,
      którzy żyją z przykrym dla otoczenia przekonaniem, że mają prawo pouczać,
      poprawiać i wytykać błedy innym, a co najgorsze - że czynią to dla ich dobra
      lub w imię jakiejś wartości. Ludzie tacy są prawdziwym utrapieniem.

Poza tym są zasady zdrowego rozsądku, którymi dobrze jest się kierować. Do nich
      należy między innymi taka, że jeżeli czegoś nie można zmienić i nie ma się na
      to wpływu, należy nie podejmować w tym kierunku wysiłków. Ludzie popełniający
      błędy w pisowni są i będą - na każdym kontynencie, w każdym kraju, piszący
      każdym językiem. Próżne paplanie na forum o urodzie tego nie zmieni! Jedyne, co
      rozsądny człowiek może i powinien robić, to dbać o siebie i swoją poprawność,
      ewentualnie swojego dziecka. Dbanie o poprawność obcych ludzi to spory nietakt.
      Jeżeli któraś z Was czuje powołanie w tym kierunku, niech zajmie się
      nauczaniem - w szkole!

Swoją drogą dziwne rzeczywiście, że żadna z wrażliwych na poprawność języka
      osób, nie napisała wiadomości do webmastera Sephory, że na ich stronę wkradł
      się błąd. To akurat leży w zasięgu możliwości.

Pozdrawiam Was, choć Was nie rozumiem :]
      • sigrun Re: DEKOLD ... szooooook!!! 27.02.06, 08:50
        >Jeżeli któraś z Was czuje powołanie w tym kierunku, niech zajmie się
        nauczaniem - w szkole!
        Skąd wiesz, czy tego właśnie tego nie robimy? Może dlatego jesteśmy tak
        zbulwersowane i zmęczone mając styczność z "dekoldowym" zjawiskiem nie tylko w
        pracy, a także w wolnym czasie, np. wetując Wizaż, blogi i szacowne Forum Moda.
        Poprawna ortografia, bogate słownictwo to walory, które powinno się pielęgnować.
        Ale komu to potrzebne w świecie, gdzie najważniejsze jest: "Czy ten perfum na
        dekoldzie to oryginalna szanelka z Allegro?", "Skont masz tę spudnicę?", "Kturą
        kórtkę wybrać?" oraz "Czy Misiaczek ma beemwicę i gruby portwel?"
        No właśnie, na grzyb komu szkoła, lektura, poprawna pisownia? Przecież i tak się
        dogadujemy z Misiaczkiem :-) "Dekoldowa" plaga zdaje się być bardziej toksyczna
        w skutkach od ptasiej grypy. Przynajmniej na tę ostatnią - prędzej czy później -
        znajdą szczepionkę ;-)
        Dlaczego nie idziemy z tym na Forum Językowe? Bo tutaj głównie szaleją
        "dekoldowe" panny, a ja też lubię czasami pogadać o szminkach i fatałaszkach i
        chcę mieć partnera do rozmowy, a nie umysłowego lenia nieumiejącego posługiwać
        się nawet ojczystym językiem :-(
        • Gość: E. Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:17
          CO ZA BUFONADA!
    • Gość: Kamila niebezpieczeństwo IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:23
      Heh, taki wątek może wywrzeć skutek odwrotny do zamierzonego.
      Przeważająca większość ludzi to wzrokowcy, a w tym wątku słowo "dekolt" z
      błędem jest powtórzone kilkadziesiąt razy, na dodatek wielkimi literami.
      • turzyca Re: niebezpieczeństwo 27.02.06, 22:49
        Dlaczego nie zostanę nauczycielką polskiego w szkole?
        1) Uważam, że w szkole oprócz dydaktyka trzeba być jeszcze pedagogiem. A nie
        czuję się na siłach kształtować kogokolwiek. Może zmienię zdanie, jak mój
        instynkt macierzyński się uaktywni.
        2) Nie jestem w stanie przetrwać studiów polonistycznych. Ciężkie, paskudne,
        niewdzięczne. Wolę własne.

A co do robienia błędów:
        Ominęłam trzy pierwsze klasy polskiej szkoły (miejscowa szkoła podczas wyjazdu z
        rodzicami), a błędów robię mniej niż przeciętny student polonistyki - jak widać
        "chcieć, to móc". Ortografia polska nie jest aż tak trudna. I chyba słychać że
        odmienia się "na dekolcie", a nie "na dekoldzie". Jestem w stanie zrozumieć błąd
        typu "nibystół", bo uczymy się o nibynóżkach u ameby i nikt nie mówi, że te
        nibynóżki to wyjątek od zasady. Ale to jest już wyższa szkoła jazdy, a błędów
        które wynikają z braku myślenia (jak się coś odmienia, na co się wymienia dana
        litera) nie daje się usprawiedliwić niczym.

A swoją drogą - zwracanie uwagi. Ostatnio właśnie w Sephorze zupełnie bezmyślnie
        skomentowałam istnienie błędu. Mówiłam do Mamy, ekspedientka usłyszała, ale
        uparcie twierdziła, że forma jest poprawna. Skończyło się pójściem na zaplecze i
        odkryciem, że faktycznie jest błąd. Ale sytuacja była koszmarnie niezręczna. Nie
        wyobrażam sobie, żebym tak po prostu umiała podejść i powiedzieć "a tu jest błąd."
    • Gość: klara Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:10
      Wystarczy wpisać w google słowo dekold i otworzyć pierwszą lepszą stronę wyraz
      dekolt tez jest napisany przez "d" na końcu. Może obie formy są poprawne???
      • Gość: Gala Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.aster.pl 03.03.06, 10:16
        Taaa... Tak samo, jak poprawne jest: świerzy-świeży, żeśki-rześki,
        orginalny-oryginalny itd.
    • Gość: Ann Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.ols.vectranet.pl 02.03.06, 23:34
      Chyba już poprawili bo jest "Pryzma rozświetlająca do stosowania na oczy, twarz
      i ciało."
      Chyba że ja jestem ślepa ;)
      • Gość: . Re: DEKOLD ... szooooook!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 11:06
        Totalne pustczaki z was dziewuchy. Nie chciałbym mieć z żadną z was do
        czynienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka