Dodaj do ulubionych

UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu!!!!

IP: *.szczecin.mm.pl 18.05.06, 11:33
Nowy płyn do szkieł kontaktowych ReNu MoistuteLoc Bausch& Lomb, JEST BARDZO
SZKODLIWY DLA ZDROWIA!!!!
Dzwoniłam dziś do Vision Ekspress i pan powiedział i ,że taki płyn trzeba
wylać i przyjść do nich z opakowaniem- wymienią go na nowy.
64.34.176.24/mp/
Obserwuj wątek
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:48
      czy to dotyczy płynu Multiplus?bo o tym chyba mowa w linku?czy też MoistureLoc?
      • julianna78 Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 18.05.06, 11:49
        Nie, chodzi tylko o MoistureLoc.
    • Gość: ania Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: 213.172.181.* 18.05.06, 11:49
      Wymienia na taki sam tylko nowy? A skad pewnosc ze nowy bedzie dobry? I skad
      wiesz ze ten jest szkodliwy? Moze byc jakas partia niewydarzona wiec wtedy
      trzeba znac jej numer zeby sprawdzic czy ma sie szkodliwy plyn czy nie, ale po
      samej nazwie chyba raczej ciezko to stwierdzic...
      • Gość: Mikka Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:15
        Przed chwilą dzwonilam do Vision Express. Wszyskoie butelki z plynem
        MoistureLoc trzeba przyniesc, wymienia to na INNY plyn. Nie ten sam - tylko z
        innej dostawy. Nie wazne tez, czy plyn byl kupiony u nich.
        Pozdrawiam i dzieki za info!
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:52
      ostatnio był już podobny wątek,nie pamiętam dokładnie ale chodziło o pewną
      partię płynu wyprodukowanego w USA,chyba
      • julianna78 Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 18.05.06, 11:54
        Ja na pewno nie kupie tej serii.Najgorsze jest to ,że w Stanach już od marca o
        tym bębnią,a u nas jeszcze oficjalinie nic nie ogloszono!!!Skandal!!!
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:20
      dzwoniłam też do Vision-trzeba wymieniać!!załamka,dzięki za info
      • Gość: ania Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: 213.172.181.* 18.05.06, 12:29
        ja rowniez dziekuje za info no i jutro wymieniam :/
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:51
      www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST&f=3&t=895
      ja już wymieniłam bez problemu,bez paragonu w salonie Vision,dostałam duży płyn
      z Ciby
      • Gość: Mala Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:08
        Czyli nieważne gdzie się kupiło płyn, oni go wymienią? Swoją drogą, to naprawdę
        skandal!!
        • olivia1980 Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 18.05.06, 14:40
          Ja uzywam zawsze Alcon Express i nie mam tych problemow. B&L zawsze bylo
          beznadziejne i takie zostanie.
          • Gość: ola Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:50
            a ja kupila na allegro 2 miesiace temu..tez musze wymienić:(?
      • Gość: Ania Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.v.pppool.de 21.05.06, 10:09
        Gość portalu: Justyna napisał(a):

> www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST&f=3&t=895
        > ja już wymieniłam bez problemu,bez paragonu w salonie Vision,dostałam duży płyn
        > z Ciby

Hmmm, a ja od paru tygodni nie moge dostac w Niemczech plynow Ciby, bo podobno
        wycofali cale partie z powodu jakichs problemow. Az sie boje podejrzewac jakich...

Swoja droga, ladna reklama Vision Express na forum ;-)
    • Gość: n_itka Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.is.net.pl 18.05.06, 14:59
      wlasnie ja tez kupilam na allegro... to jakas specjalna seria jest zla? moze
      jest nr parti na butelce i mozna sie dowiedziec czy to ta zla?
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:02
      najgorsze,że dalej na allegro go sprzedają!!(ja swój niestety też tam kupiłam)
      albo sami jeszcze nie wiedzą,albo......
      • Gość: nina Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:05
        cholera powiedzcie mi czy ten z allegro jest zły czy tylko seria jakaś ?moze
        zadzwoni ktos do firmy i spyta ,,,ja na szczescie mam amerykanska wersje bo nic
        po polsku nie pisze.
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:11
      wycofują całą serię z naciskiem na amerykańską,bo tam były przypadki grzyba
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:14
      www.lens-shop.pl/(qnks5h55o1x5v545ajlgy4f4)/ArtikelListe.aspx?KategorieID=10&Seite=2
      nawet sklepy internetowe go wycofały
    • Gość: Agata Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 16:05
      No to ładnie z tym płynem. Przed chwilą byłam w łazience sprawdzić czy ten
      którego używam to jest ten wadliwy i okazało się, że tak! Ostatnio jak siostra
      kupowała szkła i płyn kobieta poleciła inny ale o renu nic nie wspomniała, że
      wadliwy. Może nie wymieniają tylko w Wision ekspress?Kobieta zaproponowała płyn
      na którym napisane jest, że jest on bardzo dobry dla kobiet bo usuwa pyłki z
      makijażu oka. Nzywa się on Sea l'eau. mma nadzieję, że z nim nic nie będzie
      podobnego ja z Renu.
      • alicya Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 18.05.06, 16:31
        Dziekuje za informacje! Oczywiscie nie mialam o tym pojecia.
        • Gość: Mala Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 17:09
          Ja też nie wiedziałam. Właśnie dzwoniłam do salonu i rzeczywiście wymieniają.
          Pamiętajcie, że butelka musi być opróżniona, pełnych nie przyjmują! Pozdrawiam.
          • Gość: malina mi nie wymienili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:46
            poszłam do salonu gdzie chyba nawet kupiłam swój płyn (nie jestem pewna bo mama
            kupowała a ona ma chyba słoniową pamięć:)). I co się dowiedziałam? ze mój płyn
            jest dobry bo wadliwe są te które zostały wyprodukowane w USA a na moim
            widnieje: Manufactured by Mcherio (Milan) Italy. Babka mówiła ze oni
            sprowadzaja tylko te z Włoch, a ich to podobno nie dotyczy bo jakby co to by
            była odrazu powiadomiona... Mam mieszane uczucia, mam ponad polowe płynu w
            duzej butelce. oby ta babka miała rację.Następnym razem chyba wybiore inna
            markę... pozdrawiam!
    • Gość: kimi Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: 195.116.43.* 18.05.06, 18:53
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060517/nauka/nauka_a_2.html?
      k=on;t=2006051720060517 wynika z tego ze to nie od fabryki zalezy ,wiec
      powinni wszystkie wymienic,te we wloszech produkowane tez...
      • Gość: malina Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 19:00
        Kurcze toś mnie nastraszyła. moje soczewki własnie sobie w najlepsze pływaja w
        tym specyfiku. Co za niedouczona baba!!! najgorsze jest to ze w moim miasteczku
        nie ma takiego optyka i musze jechac do wiekszego miasta. i jutro znów
        niepotrzebna wyprawa! tym razem Vision express a nie jakis marketowy sklepik!
        Thx za info:)
        • julianna78 Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 18.05.06, 19:03
          A ciekawe jak teraz zbadać czy się nie ma tego paskudctwa!!! Ja uzywam ten płyn
          od roku!!!
          • Gość: żabcia Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.siec2000.pl 18.05.06, 19:39
            właśnie dzwoniłam do Vision Express w Katowicach i rzeczywiście, wycofują te
            płyny z rynku, pewnie boją się procesów o odszkodowanie...
            nie wiem jak Wy, ale ja jutro jadę wymienić swoje buteleczki, mam nadzieję, że
            nie złapałam tego świństwa
            • Gość: d Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.chello.pl 20.05.06, 16:28
              wycofuja bo sie boja o renome, nie tylko o procesy - kazda firma by tak
              postapila i to tylko dobrze o nich swiadczy w tej nieprzyjemnej sytuacji
              • kwiatek-822 Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 20.05.06, 17:31
                A jak pojemniki sie wyparzy wrzatkiem to mozna je pozniej uzywac?? ja bardzo
                lubie te z Renu :)
                a plyny juz dzis wymienilam w VE w Katowicach na 3 Stawach ...
                • Gość: Dziuba Do kwiatek-822 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 18:28
                  Czy wiesz moze czy w VE w Katwoicach na 3 Stawach... wymieniaja plyny 60 ml? Bo
                  juz bylam w 3 VE w Katowicach i nigdzie nie chca mi ich wymienic, mowia ze
                  starterow nie wymieniaja :(
                  • kwiatek-822 Re: Do kwiatek-822 20.05.06, 20:57
                    Oj nie wiem, ja mialam ten najwiekszy i sredni i wymienili ...
        • Gość: kimi Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: 195.116.43.* 18.05.06, 19:33
          ja jutro na szczescie jade do krakowa to sobie tez w vision wymienie ,bo u
          mnie znajac zycie tez o niczym nie slyszeli....
    • Gość: j0anna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.chello.pl 18.05.06, 20:17
      A w VE na jaki inny plyn wymieniaja? Mam nadzieje ze nie na Solo bo strasznie go
      nie lubie.
    • seerena Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 18.05.06, 20:28
      Jak to??????? Powiedzcie mi o co chodzi bo nie mam zdrowia czytac wszystkiego!
      Ja używam tego płynu i to już 2 butelkę! Czy szkodliwe są wszystkie czy jakas
      partia??????? Mi nic po nim nie jest. Co w nim szkodliwego?
      • seerena Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 18.05.06, 20:35
        O kurde, już doczytałam. Jutro idę to wymienić, ciekawe czy mi wymienią.
        Pocieszajace jest tylko to że w Polsce nie zanotowanio przypadku, bo ja jutro
        muszę założyc te soczewy z tego płynu bo nie mam innego :((( A czy soczewki
        trzeba też wyrzucić?????????
        • Gość: żabcia Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.siec2000.pl 18.05.06, 20:56
          nie wytrzymałam do jutra, nie chciałam zakładać już soczewek z tego płynu - no
          i właśnie wróciłam z Visiona - zamienili mi ReNu (4x60ml) na dokładnie taką
          samą pojemność i mogłam sobie wybrać dowolne płyny - wzięłam iWear i OptiFree -
          po 120ml
          zaraz się biorę za dezynfekcję soczewek
    • Gość: Barbara Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internet4u.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:57
      Prosze aby wszyscy bardzo poważnie podeszli do tego problemu, ja bowiem dopiero
      teraz po nagłośnieniu całej sprawy z płynem ReNu jestem niemal na 100% pewna że
      to właśnie za sprawą jego stosownia przeszłam dwukrotne, bardzo poważne
      zapalenie rogówki. Blizny na rogówce pozostaną mi do końca życia, straszny ból i
      przede wszystkim wielka obawa czy choroba nie odnowi się po jakimś czasie. Gdy
      lekarz na oddziale okulistycznym stwierdził u mnie bardzo głębokie ubytki na
      rogówce, wówczas nie był w stanie ustalić przyczyny ich powstania. Sądze więc,
      ze można powiedzieć, iż przypadek zachorowania w Polsce jednak się wydarzył.
      Proszę niech każdy weźmie to pod rozwagę - to są OCZY!!!
      • Gość: malina Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 15:41
        to jest jakiś horror, takie rzeczy przed wypuszczeniem na rynek powinny być
        badane przez długi czas!!! to jest przeciez w pewnym sensie lekarstwo a nie
        kosmetyk! ehh ale mam nerwa! ide jutro wymienić jeszcze raz to świństwo. nowy
        płyn nowe soczewki nowe pojemniki! pozdrawiam!
        • bambix2 Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 19.05.06, 16:43
          To już kucze wiem skąd to łzawienie. Ja piernicze jaki grzyb? czy to mozliwe ze
          zainfekowali mi oczy????
    • Gość: pastilka Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:34
      używam go od kilku dni, bo akurat zmieniłam soczewki. I rzeczywiście, oczy
      łzawiły i czułam duży dyskomfort w noszeniu szkieł. Czy to mozliwe, ze to przez
      ten płyn? czy ktoś merytorycznie wiarygodny mógłby się wypowiedzieć, jak
      sprawdzić, czy używający tego płynu nie zainfekowali oczu. a jeśli tak, to jak
      to leczyć?
      Dzwoniłam do VE w Łodzi -wymieniają bez gadania. Pani się wydawała nieco
      spłoszona moimi pytaniami, ale przyznała, że powinnam kupić też nowe szkła i
      użyć nowego pojemnika, Czyli sprawa jest poważna. No ale dlaczego to nie jest
      nagłośnione??? Przecież gdyby nie to forum to ja bym nic nie wiedzała!
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 18:41
      fajnie,a ja mam nowe szkła......,płyn wymienili a może soczewki też?mam
      nadzieję,że soczewki które kupiłam na zapas-też Bauscha-Optima Fw, nie mają w
      blistrach tego samego płynu co w butelce?
    • agnick Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 19.05.06, 18:50
      Witam!
      Pytanie - czy szkodliwy płyn można wymieniać tylko w salonach VE? W małych,
      prowincjonalnych miasteczkach takowych raczej nie ma, czy ktoś z Was słyszał o
      wymiane płynów w zakładach optycznych innych niż firmowe?
      I druga sprawa - jest afera z płynem i wychodzi afera z przygotowaniem i
      wiadomościami u optyków. Kupowałam dziś płyn do soczewek w mieście POLKOWICE.
      Pani profesjonalnie obsłuzyła mnie, powiedziała że płyn wycofany, ze bakterie,
      że grzyby, żeby wylać, pudełeczka nowe mieć, itp, itd, o wymianie płynów nic
      nie wiedziała. Zadzwoniłam więc do innego zakładu optycznego w tej samej
      miesjcowości (wtajemniczeni wiedzą, POLKOWICE, UL. KOMINKA). Tam pani
      powiedziała mi, ze to jest niepotrzeban afera, że w Afryce spotkano jeden
      przypadek zachorowania i ja mam się nie przejmować. Jesli mam zapas płynu ReNu
      to wykorzystać go do końca, jesli się skończy, przyjść i kupić nowy (no bo ReNu
      przez przypadek zachorowania w Afryce nie będzie). Dodatkowo musze sobie kupić
      NOWE soczewki kontaktowe - bo jest zasada: nowy płyn, nowe soczewki.
      Noszę roczne soczewki kontaktowe, kupiłam je s styczniu tego roku - mam je
      wymieniać tylko dlatego, że babiszon chce na tej aferze dodatkowo zarobić? Czy
      ktoś z Was również spotkał się z sugerowaniem wymiany soczewek przy zmianie
      płynu?
      • Gość: pastilka Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:01
        Agnick - no mnie tak powiedziano. Że lepiej, jeśli zmienię. Co niby logiczne
        jest, bo jeśli zainfekowany był płyn to wiadomo, że szkła też są. No i teraz
        moje pytanie ponowne. Czy to znaczy, że mogę mieć tego grzyba w oku ?
        Przeczytałam sobie to:
        www.yourlawyer.com/topics/overview/renu_contact_solution po angielsku
        jest, ale tam wszystko tłumaczą. I nie mam mowy o Afryce tylko o Stanach.
        Wiadomo, tam pod tym kątem badają oczy użytkownikom płynu B&L. A czy u nas są
        takie badania? Jestem daleka od histerii, ale mnie napradę od kilku dni szczypią
        oczy (a dopiero dzisiaj się dowiedziałam o tej aferze z płynem - czyli nie ma
        mowy o autosugestii). I teraz jeszcze mam pytanie - jeśli oddam pustą butelkę,
        to nie będę miała dowodu, ze używałam ten płyn. I w razie czego, nie ma mowy o
        wytoczenie sprawy o odszkodowanie. Czy o to chodzi z tym oddawaniem pustych
        butelek? Żeby nie było dowodów w razie czego?
        • Gość: elajza Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.greenet.pl 19.05.06, 20:17
          szkiel nie wymienilam, tylko je dokladnie wyplukalam w nowym plynie. dokladnie
          tez wyczyscilam pojemiczek na soczewki.
          ale dreczy mnie to samo pytanie - zwracajac opakowanie poprosilam o wystawienie
          jakiegos zaswiadczenia, ze uzywalam tamtego plynu i pani powiedziala, ze tego
          nie robia, maja tylko wziac jedna butelke i wydac inna. i nie bardzo byla w
          stanie odpowiedziec, dlaczego tego zaswiadczenia nie dostane. a jakby co - to
          nie mam zadnego dowodu, ze to potamtym szkodliwym plynie. cwane, nie? wymienimy
          ci plyn na nowy, ale jakbys dostal mgrzyba to o odszkodowanie sie nie
          dopominaj, bo nie masz dowodu. moze lepiej nie wymieniac tego plynu tylko po
          prostu kupic inny, nowy?
      • Gość: elajza Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.greenet.pl 19.05.06, 20:11
        plyn mozna wymienic w KAZDYM SALONIE OPTYCZNYM. chociaz nie wszedzie daja
        wybor, na co chce sie wymienic. ale nawet w sklepie osiedlowym MUSZA przyjac
        zwrot.
      • mariolka99 Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 21.05.06, 12:18
        agnick napisała:

Dodatkowo musze sobie kupić
        > NOWE soczewki kontaktowe - bo jest zasada: nowy płyn, nowe soczewki.

Gdzie to babsko wyczytało ze jest taka zasada??? Jakie to ma znaczenie? A jak
        ktoś ma soczewki roczne a płyn starcza na pół roku to co, ma soczewki wyrzucic
        bo jest taka zasada? ;))) Pójdę obejrzec tę babe w poniedziałek, takie cuda
        nieczęsto się widuje;)))
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 19:10
      co do oddawania butelek to ja oddałam prawie pełną,gdyby powiedzieli w
      salonie,że przyjmują tylko puste to pewnie bym ostentacyjnie na podłogę
      wylała,nie wiem co z soczewkami zrobić -a wy wymieniacie?
      • Gość: ania Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.05.06, 19:25
        Plyn wynienilam na iWear w VE bez problemu, ale soczewek mi szkoda wyrzucac, sa
        wazne do sierpnia. Nie mam zadnych niepokojacych objawow, zadnego
        zaczerwienienia, łzawienia, wiec raczej na pewno zadnego grzyba na moich
        soczewkach nie ma, jeszcze jak teraz wymocze w nowym plynie to chyba bedzie
        dobrze...
        • camilcia Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 19.05.06, 19:45
          boszzzzz, nawet mi sie nie chce myslec, bo niedawno kupilam 2X360, faktycznie
          jakos czasem piecze, ale uzywam od kiedy sie pojawil, zwalilam wszystko na
          niewyspane oczy (male dziecko)
          ja chce przebadac oczy! co mi z wymiany soczewek i plyniku? :/
    • Gość: nell objawy!!! IP: *.eranet.pl 19.05.06, 19:44
      a jak sie objawiają te problemy z rogowka...ta grzybica czy coś?! jestem
      przerazona :/
      • agnick Re: objawy!!! 19.05.06, 19:51
        tu masz opisane:
        www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060517/nauka/nauka_a_2.html
    • kachna.a Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 19.05.06, 21:40
      Ja dzisiaj równiez wymienilam plyn. Mieszkam w UK, nie bylo zadnych problemow.
      Dostalam nawet paragon na którym zaznaczone jest, ze oddaje dwie butelki ReNU i
      biore inne, dostalam nawet trzy funty roznicy zwrotu. Po drodze zaszlam tez do
      optyka. Lekarz powiedzial, ze wystarczy przetrzymac stare soczewki przez dobe w
      nowym plynie i bedzie ok. Obejrzal mi równiez oczy, bo troche panikowalam, ale
      powiedzial zé jak ma sié grzybice to one bardzo bola i sa wyraznie
      zaczerwienione. Tak wiec chyba nie ma sie o co obawiac. Lepiej dmuchac na zimne,
      ale bez paniki. Pozdrawiam
      • Gość: natalka Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.crowley.pl 19.05.06, 22:14
        tez wymienilam:)pani byla bardzo mila nie robila zadnych problemow i pozwolila
        wybrac dowolny plyn:)ale teraz boje sie ze bede miala chore oczy ja uzywalam
        tego plynu przez ponad rok mam nadzieje ze nic sie nie stanie:(pzdr
    • Gość: Justyna Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 09:47
      ja wyrzuciłam soczewki,nie mam możliwości trzymania doby w płynie jak radził
      optyk koleżance powyżej,pozdrawiam
    • matysia_k Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 20.05.06, 11:40
      DZikei za tą informacje.
      • Gość: Dziuba Wymieńcie plyn i koniecznie zróbcie badanie wzroku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:29
        Ja rowniez wymienilam ten nieszczesny plyn w VE. Wymieniaja tam tylko 360 ml i
        120 ml, 60 ml juz nie wymieniaja bo twierdza, ze sa to gratisowe startery.
        Niestety prywatne optyki czesto sprzedaja tez 60 ml :( Wczoraj równiez wykonalam
        badanie wzroku u okulisty, poniewaz od jakiegos czasu czulam jakis dyskomfort w
        oczach, oczywiscie wczesniej nie majac pojecia o szkodliwosci plynu ReNu
        MoistureLoc. Niestety okazalo sie,ze mam zapalenie rogówki. Co prawda okulista
        zaprzeczyl temu ze niby jest to za przyczyna uzywania powyzszego plynu.
        Tlumaczyl, ze partie tego plyny w Polsce sa ok, jednak przepisal antybiotyk
        (krople), ktore po przeczytaniu ulotki okazaly sie dzialac na zapalenie rogowki
        wywolane min. grzybami. Tak wiec teraz czeka mnie leczenie, zakaz
        noszenia soczewek do odwolania i nie wiadomo co jeszcze :(
        • Gość: Magda Re: Wymieńcie plyn i koniecznie zróbcie badanie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 14:31
          Nieprawda, mi 2 opakowania 60 ml wymienili bez problemu w Vision Express na
          takie same pojemności Alcon.
          • Gość: Dziuba Do Magdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 16:00
            Magdo mozesz napisac gdzie masz taki rewelacyjny salon VE? Bo ja bylam w 3
            salonach VE w Katowicach i w kazdym powiedzieli mi to samo, tzn. ze nie
            wymieniaja 60 ml ReNu MoistureLoc poniewaz jest to starter. I nie interesowalo
            ich to, ze mam ich az 3 szt, czyli lacznie 180 ml :(
    • Gość: mika Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:21
      Nikomu nie życze zapalenia rogowki!!!!

Ja przez to przechodzilam 2 lata temu, leczenie ciągnelo sie miesiacami. To nie
      to samo zwykle zapalenie spojowek, to naprawde powazna sprawa. Przez ubytki w
      rogowce mialam powazne zaburzenia widzenia, zadna zmiana okularow nie pomagala
      (bo oczywiscie o soczewkach to musialam zapomniec jeszcze na conajmniej rok od
      momentu calkowitego wyleczenia). Nie moglam nic przeczytac, zadnej ksiazki (a
      mialam akurat sesje), bo litery mi dziwnie lataly przed oczami, jakby zmienialy
      swoje polozenie. Tragedia. Moje oczy zrobily sie strasznie wrazliwe na swiatlo,
      nawet chodzac non stop w ciemnych okularach czulam sie jakbym patrzyla na
      slonce. Srednio 1-2 w tyg chodzilam do okulisty na kontrole, niestety te czeste
      wizyty byly konieczne. Przepisano mi mnostwo specyfikow do oczu w postaci masci
      i kropel, jeden chyba nawet mial postac sprayu. Przetestowalam chyba niemal
      wszystkie, bo zmienialam lekarzy 3 razy w trakcie calego leczenia, wszyscy po
      kolei rozkladali rece, tlumaczac sie, ze leczenie jest baaardzo trudne i
      dlugotrwale, ale mnie sie wzrok pogarszal, z tym sie nie dalo normalnie zyc!
      Totez kazdy nastepy okulista przepsiywal mi tylko kolejne leki (srednio 3
      naraz) inne, niz te ktore przepisano mi poprzednio.
      I wygladalo to tak: rano zakraplalam sobie krople, potem musialam czekac min.
      20 min, bym mogla sobe zakroplic drugi antybiotyk (nie mozna bylo uzywac ich
      lacznie), kolejne 20 minut i w koncu wsmarowywalam sobie lek nr 3 - masc, na
      galke oczna (baaaardzo nieprzyjemna sprawa). I cala procedure musialam
      powtorzyc pozniej okolo poludnia i nastepnei wieczorem. I tak codziennie, przez
      kilka miesiecy. Jzu nawet nei napsisze ie mnie to kosztowalo. Fortune wydalam
      na leczenie. Takie gowniane kropelki, 5 ml (starczaly na max 2 tyg, pozniej i
      tak musialam wyrzucic nawet gdyby jeszcze troche zostalo) to wydatek rzedu
      50zl, czasem mniej. Zuzylam mnostwo opakowan, wszystko x3, czasem 4. Ale i tak
      najgorsze bylo zycie z ta choroba. Nie dalo sie fukcjonowac - nie ozna nci
      przeczytac, nie mozna wyjsc na dwor bo kazde najniejsze promiene sloneczne
      niemilosiernie draznily.... zalamalam sie tym wszystkim i niemal otarlam sie o
      depresje. Jeszcze lekarze nonstop mnie tylko straszyli, ze taka mloda jestem a
      juz takie powazne choroby oczu sie za na ciagna. Straszyli operacjami,
      faktycznie teraz nawet po wyleczeniu na moejej rogowce widac golym okiem ubytki
      (ta ciemna obwodka wokol zrenicy zrobila sie bardzo cienka, prawie
      niewidoczna). I oczywiscie pozostal mi zespol suchego oka i ogolnie baaardzo
      wrazliwe oczy. A tego sie juz pewnie nie pozbede, z tego co slyszalam :/

Wezcie to za przestroge. Uwazajcie z soczewkami.
      • Gość: Magda Do Dziuby. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 16:14
        Dziuba, wymieniłam wszystkie płyny w VE w Zabrzu (Platan). Zaniosłam całą torbę
        3 dużych płynów i 2 małych, wymienili mi wszystkie. Wcześniej do nich
        zadzwoniłam, kazali wylać cały płyn do zlewu i przyjść z pustymi opakowaniami.
        Kazali też przynieść pojemniczki, bo tych skażonych już płynem też nie wolno
        używać. Wyszłam z założenia, że ja te wszystko płyny kupiłam (zimą robię zapas
        w promocji na cały rok), i mają mi zwrócić dokładnie tyle mililitrów, ile
        wynosiły wszystkie opakowania. Wymienili bez problemu.
        • Gość: Veni Re: Do Dziuby. IP: *.lublin.mm.pl 20.05.06, 19:13
          mi wymienili w zakladzie canada Ocular bez problemu, nawet nie chcieli
          rachunku, a swoja droga to uzywam tego specyfiku od paru lat i nie maialam
          nawet zapalenia spojowek....
    • paul_ina Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! 20.05.06, 22:50
      O rany. A ja radośnie od kilku miesięcy używam tego gówna. W międzyczasie miałam przejściowe problemy z oczami, ale okulistka powiedziała, że to na tle alergii i "kaloryferowego" powietrza. Jutro idę do VE wymienić (mam jwszcze dwie butelki) i kupić nowe soczewki, w poniedziałek umawiam się z okulistą.

Co do dowodu wymiany, to będę się upierała. Nie stać mnie na dlugotrwałe terapie i operacje. Ktoś będzie musiał za to zapłacić. Ta pieprzona firma, której produkty przestały dla mnie istnieć.
      • Gość: mimi Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: 213.37.191.* 20.05.06, 23:54
        a te gratisowe startery(60ml)to byly dolaczone do tego feralnego plynu czy do
        innego z Bausch&lomb?bo zostal mi taki maly Moisture Lok i do niego zawsze
        przelewalam inne plyny z duzych butelek B&L,bo jest wygodniejszy w uzyciu.Mam
        nadzieje ze byl dolaczony do innej serii B&L,pamietacie? bo ja te zuzyte
        wywalalam zawsze...
        • Gość: Magda Re: UWAGA!!! Szkodliwy płyn do szkieł kont. ReNu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 10:12
          Wymienią ci nawet małe startery, ale tylko z opakowań MoistureLoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka