Dodaj do ulubionych

kolczyk w pępku-pilne!

06.07.06, 21:30
tydzień temu zrobiłam kolczyk w pępku. Dostałam INSTRUKCJę OBSłUGI-woda
utleniona o każdej porze dnia. Cały czas mi ropieje,boli i nie goi się!
Dziewczyny doradżcie co mam robić żeby się szybciej goił,przemywać,smarować
jakąś maścią ,zaklejać do kąpieli? wielkie dzięki koleżanki,pozdrowionka z
deszczowej Szkocji.
Obserwuj wątek
    • katerina77 Re: kolczyk w pępku-pilne! 06.07.06, 21:46
      Przymywac rumiankiem, ale moze tez byc woda z mydełkiem, woda utleniona mysle
      jest dosc agresywna, raz dziennie dla odkazenia chyba wystarczy. Co do kąpieli-
      to nie kapać się w otwartych akwenach- baseny, jeziora itd. Zaklejac możesz
      ewentulanie do spania- zeby sobie nie podraznić przewracając się w łożku. Ropa
      będzie szła jeszcze przez jakiś czas i bolec też jeszcze trochę będzie, ale
      jeżeli nie zakazisz tego- na pewno sie zagoi. Za nastepny tydzien mozesz
      ewentualnie wyjac kolczyk i tez go umyc.
    • madzia_k Re: kolczyk w pępku-pilne! 06.07.06, 21:47
      mi sie tez dlugo goił(ok 2-3 miesiace) wiec sie nie martw. ja przemywalam 2razy
      dziennie taka woda w malenkich buteleczkach po 5 ml "chlorati isotonica"
      • littlefrog Re: kolczyk w pępku-pilne! 06.07.06, 21:52
        Pępek goi się bardzo długo (ok. 3 miesięcy), a w taki upał to już w ogóle masakra :/
        Mnie bardzo pomogła maść Tribiotic, do kupienia w aptece w takiej maleńkiej
        saszetce. I wody unikaj jak ognia ;) Dopóki się do końca nie zagoi zapomnij o
        kąpielach w wannie, tylko prysznic wchodzi w grę. Poza tym po każdej kąpieli
        osuszaj okolice kolczyka ręcznikiem papierowym żeby dostawało się tam jak
        najmniej wilgoci. Woda utleniona jak najbardziej wskazana :)
        życzę cierpliwości :)
        • elfia4 Re: kolczyk w pępku-pilne! 06.07.06, 22:09
          Jak przekłuwa specjalista od kolczykowania, a nie guzdrząca się kosmetyczka to
          pępek goi się błyskawicznie. Miałam okazję się przekonać i porównać oba sposoby
          przebicia i ich skutki na siostrze i jej 2 koleżankach.
          • littlefrog Re: kolczyk w pępku-pilne! 06.07.06, 22:13
            Ja też miałam okazję porównać (na sobie) przekłucie niedouczonej
            kosmetyczki-sadystki i profesjonalisty który zrobił to bezboleśnie zanim
            zdążyłam się zorientować ;) W obu przypadkach goiło się długo więc zależy to
            chyba od indywidualnych cech, ale każdy kto zajmuje się piercingiem zawodowo
            powie ci że pępek jest najdłużej gojącą się częścią ciała i goić się może kilka
            miesięcy. Jeśli Tobie zagoił się szybko to tylko pogratulować :)
            • pati_pz Re: kolczyk w pępku-pilne! 07.07.06, 10:56
              I jeszcze co do materiału przekłucia. POwinno się zakładać TYTANOWE kolczyki.
              Ewentualnie ze stali chirurgicznej (zmieniono przepisy, gdyż po badaniach
              okazało się, że tytan jest bezpieczniejszy) ale gdy się jest pewnym na 100%, że
              nie ma się uczulenia na nikiel. Lub można poprosić piercera o pręt z ptfe lub
              bioplastu i założenie kulek tytanowych lub stalowcyh.
    • patrycja2222 Re: kolczyk w pępku-pilne! 06.07.06, 22:20
      Zadnych kąpieli, tylko szybki prysznic, zero basenu, zero spodni/spódnic
      zapinanych w pasie - na kolczyku. Obowiązkowo maść z antybiotykiem (oxycort, na
      receptę). Mam nadzieję, że masz w pępku kolczyk ze stali chirurgicznej a nie
      jakieś g. niby ze srebra czy złota? Jeśli nawet metal szlachetny to może masz
      na to uczulenie?
      • cala_w_kwiatkach Re: kolczyk w pępku-pilne! 06.07.06, 23:53
        kup w aptece TRIBIOTIC - masc z antybiotykiem, do kupienia w malych
        pojedynczych saszetkach za grosze a dziala cuda
        • gocha500 Re: kolczyk w pępku-pilne! 07.07.06, 06:19
          ja robilam tak:
          2xdziennie woda yutleniona-np rano i wieczorem.
          1xdziennie rumianek
          gdzies co drugi moze co trzeci czasami dzien masc tribiotic
          a tak wogole to lykalam wit C i jakies tablety z cynkiem zeby sie sszybciej
          goilo.
          mnie goil sie jakies 1,5-2miesiecy.wiem ze 1,5 miecha to minimum do gojenia sie
          pepka a max to pol roku.
    • the_kami Re: kolczyk w pępku-pilne! 07.07.06, 08:49
      Tribiotic byłby pewnie genialny, ale nie wiem, czy w Szkocji znajdziesz jakiś
      odpowiednik.
      Jak ja przekłuwałam - jeszcze nie było go na rynku. Ja sobie pępek wygoiłam
      maścią borną i propolisową. I amolem, a nie wodą utlenioną...
    • pati_pz Re: kolczyk w pępku-pilne! 07.07.06, 10:53
      Po pierwsze, kolczyk w pępku goi się bardzo długo-najdłużej z większości
      przekłuwanych miejsc, ok. 6 miesięcy. Z różnych powodów: między innymi dlatego,
      że np. w upały jesteśmy cały czas spoceni, pod bluzką poci się brzuch i pot
      spływa do przekłucia. Więc trzeba stosunkowo często przemywać. Niektórzy
      próbują się mądrzyć w tej sytuacji i noszą bluzki odkrywające pępek, ale to też
      żaden sposób... Dodatkowo do ranki (przekłucie jest na swój sposób ranką, o
      którą trzeba dbać) dostaje się kurz i nie wiem czy atrakcyjne jest pokazywanie
      lekko zaropiałego pępka.
      Teraz konkrety co do pielęgnacji. Przemywaj dwa razy dziennie pępek solą
      fizjologiczną (do kupienia w aptece za ok. 50 gr mała buteleczka. Ale może ona
      postać max. 1,5 dnia otwarta), a gdy poczujesz, że przyda się dodatkowe
      przemycie to wtedy przemyj wodą utlenioną. Z pielęgnacją przekłuć jest jak z
      myciem rąk. Myjesz ręce rano i wieczorem, ale jeśli zauważasz, że są brudne to
      też je myjesz ;) Po drugie, woda utleniona może być agresywna :) ale jeśli jest
      wysokoprocentowa, bo wtedy znacznie wysusza skórę. Nie chodź na basen przez
      dłuższy czas-ok. półtora miesiąca, ponieważ woda chlorowana nie służy dobrze
      przekłuciu i w tej wodzie jest mnóstwo zarazków. Lepiej minimalizować czas
      gojenia się niż go przedłużać. To samo tyczy się solarium, z tym, że w jego
      przypadku możesz sobie pozwolić na krótszą nieobecność na nim niż na basenie ;]
      Podczas kąpieli nie musisz go zaklejać żadnym plastrem, bo utrudniasz dopływ
      powietrza, ale pilnuj, żeby żadne żele pod prysznic, piana z mydła nie dostała
      się do pępka. Sam brzuch tzn. okolice pępka dobrze myć mydłem antybakteryjnym
      (kwestia kilku złotych a jest bardzo dobry do mycia się w ogóle, bo nie wysusza
      skóry i troszkę poprawia sytuację, że mniej się pocisz) i też nie pozwalaj,
      żeby piana dostała się do ranki. Chyba tyle starczy..
      Co do tribioticu. Jest to ANTYBIOTYK (co prawda sprzedawany bez recepty, ale to
      już jest mniej istotne...), więc NIE stosuje się go profilaktycznie na świeżo
      przekłuty pępek. Czy gdy macie katar to kupujecie antybiotyki, bo możecie mieć
      zapalenie płuc? Troszkę rozsądku ;) Jeśli już zaczynacie go stosować, to
      dopiero jeśli po ok. 1,5 miesiąca nie zauważycie poprawy i będzie Wam się
      paskudnie goić-np. lecieć krew od czasu do czasu, z jakiś powodów boleć i
      bardzo ropieć to wtedy polecam stosowanie go. Przy stosowaniu pilnujcie, żeby
      nie zakleić maścią ranki. Jest naprawdę skuteczny i najlepiej używać do tylko w
      sytuacjach tego wymagających, bo organizm może się do niego przyzwyczaić.
      Jeśli na kolczyku zauważycie wszelkie strupki, zaschniętą limfę (to co uważacie
      za ropkę, która leci z pępka to właśnie limfa) to najpierw namoczcie kolczyk
      dobrze np. wodą utlenioną lub solą i gdy nasiąknie i zrobi się miekszy usuńcie
      patyczkiem kosmetycznym. Ogólnie pilnujcie, żeby nie kręcić za mocno
      kolczykiem, tylko delikatnie nim poruszać od czasu do czasu. Gwint jest wbrew
      pozorom bardzo ostry i ciągłe, energicznie poruszanie nim prowadzi do
      rozcinania kanału przekłucia, więc pamiętajcie na przyszłość, jeśli z jakichś
      powodów będziecie musiały zmieniać kolczyk bardzo często to zakupcie kolczyk z
      gwintem wewnętrznym. do kupienia w sklepie na stronie www.wildcat.pl
      Tyle starczy...
      Jeśli macie jakieś pytania co do piercingu (nie tylko pępków) to służę swoim
      mailem pati_pz@interia.pl
      Znam się na piercingu sporo ;]
      • krasnoludka Re: kolczyk w pępku-pilne! 11.07.06, 15:02
        bardzo mądra odpowiedź, oby autorka postu (i nie tylko ona!) przeczytała...

mój pępek goi się wolno, od stycznia... w tym czasie miałam drobną infekcję
        (krwawienie, ropa) i tylko wtedy przez tydzień smarowałam tribiotic'em. już jest
        ok i goi się powoli, ale zauważalnie.

cierpliwości i zdrowego rozsądku, ot co :)
    • prettybubble Re: kolczyk w pępku-pilne! 07.07.06, 11:28
      A ja przemywałam tylko wodą utlenioną, nie stosowałam żadnych innych środków i
      dość szybko się zagoił. Za każdym razem nalewałam sobie trochę w pępuszek i
      starałam się ruszać kolczykiem, następnie wycierałam wodę wacikiem. Pępek goił
      mi się koło miesiąca- plus co jakiś czas, gdy np zahaczyłam o spodnie i
      naruszałam rankę, ale gojenie trwało juz wtedy tylko kilka dni. Acha i nie
      radzę ci wyjmować kolczyka, zwłaszcza teraz, kiedy jeszcze nie zagoił ci się do
      końca pępuszek, bo później możesz nie włożyć go z powrotem. Ja zmieniłam
      kolczyk dopiero po pół roku, kiedy się odważyłam, myślałam nawet żeby iść z tym
      do kosmetyczki, no ale nie było potrzeby, poradziłam sobie sama. A kolczyk
      czyścić możesz patyczkiem do uszu nasączonym wodą utlenioną :))
    • ignorantka11 Re: kolczyk w pępku-pilne! 07.07.06, 17:16
      Zdecydowanie polecam Tribiotic,u mnie także paprało się chyba z pół roku,kilka
      razy posmarowałam i po kłopocie
      • aniav244 Re: kolczyk w pępku-pilne! 11.07.06, 14:06
        najlepiej wyjmij i nie zawracaj sobie tym głowy. ja tak zrobiłam i wcale nie
        żałuję bo szczerze mówiąc kolczyk w pępku wygląda kijowo.
    • k1k2 Re: kolczyk w pępku-pilne! 11.07.06, 18:44
      ropieje, bo doszlo do ZAKAZENIA a zakazona rana zawsze goi sie gorzej!

wlos mi sie jezy jak czytam o tym ze to normalne ze tak dlugo sie goi... kto
      Wam robil te przeklucia, kosmetyczka?? piercing pepka robi sie u specjalisty od
      piercingu, ja robilam wrecz u chirurga ktory dodatkowo pracowal w salonie od
      tatuazu/piercingu.

Kolczyk musi byz tytanowy lub ze stali chirurgicznej, bez dodatku uczulajacego
      metalu (od tego tez sie moze babrac).

Po zabiegu powinnas miec zalozony opatrunek ktorego sie nie rusza przez kilka
      dni. I NIE MOCZY. Potem smarowanie mascia z antybiotykiem aby zapobiec
      zakazeniu.

Przemywac woda utleniona albo jeszcze gorzej - "sola fizjologiczna" (chlorati
      isotonica) to sobie mozesz... :(( Woda utleniona jeszcze jako tako odrobine
      odkaza, ale zeby sobie poradzila z ropnym zakazeniem skory na brzuchu to nie
      sadze... Raczej bedzie Ci sie papralo tygodniami, A TO NIE JEST NORMA tylko
      komplikacje po zabiegu.
      • pati_pz Re: kolczyk w pępku-pilne! 13.07.06, 11:59
        Czy Ty widziałaś kiedykolwiek zakażenie na pępku?! W pierwszych tygodniach to
        nie jest ropa, tylko LIMFA. Piercingi czegokolwiek robi się w studiu-polecam
        Arttoo i Azazel w Milanówku. Ten dodatek uczulający to nikiel. Można założyć
        tytan lub pręt ptfe/bioplast. Smarowanie maścią z antybiotykiem?! Kurde blade,
        czy jak dostajesz kaszlu to lecisz do apteki po antybiotyki bo może masz
        zapalenie płuc? Zastanów się trochę! Zrezstą większość antybiotyków jest
        doskonałą pożywką dla bakterii i będzie goić się dłużej. Organizm sam się
        przyzwyczai do ciała obcego, nie utrudniaj mu tego zalepiając plastrem pępek-
        przecież do tego nie będzie dochodziło powietrze. Przemywa się solą lub naparem
        z szałwi (można z rumianku, ale na rumianek niektórzy mają uczulenie), bo woda
        utleniona może mieć za duże stężenie i będzie za bardzo wysuszać.
        Kto Ci tak nagadał?
    • pingie Re: kolczyk w pępku-pilne! 12.07.06, 21:17
      Ja przemywalam spirytusem plus masc BACTROBAN 2 razy dziennie. Ale to bylo
      dawno, 8 lat temu... ;)
    • bzzzk Re: kolczyk w pępku-pilne! 12.07.06, 22:06
      korzystając z okazji pojawienia się takiego wątku zapytam:)- Dziewczyny, warto
      teraz przekłuwać pępek? tzn. o tej porze roku? planuję wyjechać nad morze we
      wrześniu, chyba byłoby jeszcze za wcześnie na chodzenie z takim pępkiem na
      plażę? lepiej się wstrzymać do jesieni? i w ogóle, to kiedy najlepiej przekłuć,
      o jakiej porze roku? (bo mnie się wydaje, że jak za gorąco, to kiepko będzie
      się goić, ale jak w porze noszenia grubych swetrów, to też może być problem,
      ale ja się na tym nie znam, więc może doradzi mi ktoś bardziej obeznany z
      tematem:)

pozdrawiam
      • littlefrog Re: kolczyk w pępku-pilne! 12.07.06, 22:36
        Zdecydowanie na jesieni, najlepiej po powrocie znad morza gdy nie będzie jeszcze
        tak zimno żeby chodzić w swetrach, ani tak ciepło żeby się pocić i grzać ;)
    • fruzia80 Re: kolczyk w pępku-pilne! 13.07.06, 10:26
      Mi też prawie tydzień czasu tak się babrało, aż w końcu ktoś mi doradził, żeby
      po przemyciu wodą utlenioną posmarować to miejsce kremem nivea i o dziwo
      podziałało, po 2 dniach miałam spokój:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka