krasnoludka 27.08.06, 21:05 chcę spróbować robić mydło, ale nie aż tak profesjonalne, jak mychy (niedoścignione :) ) i zastanawiam się nad użyciem białego jelenia jako surowca. tylko czy to jest naturalne w przyjętym przez was sensie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deanna1 Re: mydło 28.08.06, 09:00 biały jeleń zawiera sodium tallowate - składnik pochodzenia zwierzęcego Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludka Re: mydło 29.08.06, 10:43 a pomijając kwestie wegetariańsko - etyczne, coś poza tym wątpliwego czy wręcz szkodliwego? Odpowiedz Link Zgłoś
deanna1 Re: mydło 29.08.06, 17:27 pomijając kwestie etyczne, mydła na bazie olejów roślinnych są lepszej jakości jeżeli chodzi o pełny skład białego jelenia, to czy mogłabyś go tu podać? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludka Re: mydło 01.09.06, 08:06 udało mi się w końcu go kupić. oto skład: sodium tallowate, sodium cocoate, aqua, sodium hydroxido, sodium chloride, glycerin, tetrasodium, etidronate. proszę o tłumaczenie na ludzki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
deanna1 Re: mydło 01.09.06, 09:42 sodium tallowate - j.w. sodium cocoate - pochodna oleju kokosowego sodium hydroxide - NaOH sodium chloride - NaCl (sól) glycerin - gliceryna ;) tetrasodium etidronate - środek chelatujący, chemiczny (jeżeli coś pokręciłam to proszę mnie poprawić) słowniki składników stosowanych w kosmetykach są m.in. na wizażu i stronie mydlarni Hebe Odpowiedz Link Zgłoś
s03 Re: mydło 29.08.06, 23:11 zrobienie mydla jest naprawde bardzo latwa sprawa a mychy mydla sa skladnikowo proste, nic nadzwyczajnego. Olej kokosowy (lub palmowy), olej z oliwy lub slonecznikowy to oleje dosyc chetnie brane do robienia mydla. Mozesz wziasc wszystkie mozliwe( ale to kwestia finansow:-), np. migdalowy, maslo karite lub kakaowe, olej z jojoby,z sezamu. Mozesz tez zamiast w wodzie rozpuscic NaOH w mleku kozim lub owczym - sa to swietnie pielegnujace mydla! Jesli chcesz sama zrobic mydlo to nie kupuj jelenia tylko wez oleje jakie masz w domu ( z oliwy, rzepakowy, rycynowy, z orzechy wloskiego, slonecznikowy, itd.) dobrze jest jak sie ma troche tluszczu twardego ( jak kokosowy lub palmowy ). Kup sobie w aptece NaOH i pomysl co jeszcze bys chciala miec w swoim mydle, jaki ma miec kolor? Jak pachniec? Jesli chcesz to posle Tobie linka do strony, gdzie sama mozesz sobie obliczyc ile potrzebujesz NaOH do zmydlenia danych ilosci tluszczy i wybrac, jakie natluszczenie ma miec twoje mydlo ( przewaznie 6-10% ale kazda skora lubi co innego:-) Rozpuszczasz tluszcze, rozpuszczasz NaOH, wlewasz zimne!!!( b.wazne) NaOH do tluszczy i mieszasz, mieszasz, mieszasz ( mozesz sobie pomoc w mieszaniu od czasu do czasu mikserem). Jak bedziesz miala konsystencje pudingu to mozesz dodawac farbnik ( np. do zywnosci albo troche kakao albo specjalnie do mydla), dodac zapach ( np.olejek eteryczny). Mase przelozyc do formy( ja biore albo pudelko po margarynie albo kartonik po mleku lub soku), zawinac dobrze w koc na 24 godz. ( chyba ze robisz mydlo na mleku i smietanie to wtedy nie do koca a do zamrazarki). Po 24 godz, wyciagasz z formy, tniesz na kawalki i zostawiasz w spokoju na nastepne 6-8tyg. Zrobienie samemu kremu jest jeszcze latwiejsze i szybsze:-) Ale uwazaj bo robienie samemu mydla ( lub kosmetykow) jest bardzo "uzalezniajace"-jak zaczniesz to nie bedziesz mogla przestac:-) Pozdrawiam s03 Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludka Re: mydło 30.08.06, 08:26 o rany, wielkie dzięki za posta :))) bo mi tak średnio to tallowate pasowało, ale myślałam, że proces jest bardziej skomplikowany. chyba pora na domowe laboratorium :) powiedz proszę, czy naczynia po tych zabawach nadają się tylko do tego celu? w jakich proporcjach dodajesz składniki? Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludka Re: mydło 30.08.06, 10:41 tzn oczywiście, poproszę linka do strony :) Odpowiedz Link Zgłoś
s03 Re: mydło 02.09.06, 21:33 @ krasnoludka, przepraszam, ze do tej pory nie odpisalam. Jak tam Twoje mydlo, czy cos juz zrobilas? Napisze do Ciebie na pv. Pozdrawiam s03 Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludka Re: mydło 22.09.06, 10:53 witaj, nic jeszcze nie robiłam, poza przerabianiem jelenia :) ale to nic szczególnego, takie tam eksperymenty. nadal jestem wierna mydłu mychy :) czekam na linka, na priv nic nie dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
cinamonn Re: mydło 22.09.06, 11:50 super temat - ja tez jestem bardzo ciekawa i linka i dalszych szczególów. s03 - odzwij się :))) Zastanawiam się tylko, czy jak pójdę do apteki po NaOH to mnie panie nie wyśmieją. Naprawdę da się to kupić w aptece....? pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilooo Re: mydło 22.09.06, 13:21 Hej, no ja 4 dni temu spróbowałam zrobić mydło:oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z migdałów, NaON, woda destylowana, olejki eteryczne i kwiatki lawendy suszone - to pełny jego skład. Z zakupieniem sody był mały problem - w Chemii Łódź sprzedają, ale na działalność, to na ojca firmę wzięłam :-)....2 kilo od razu,gdyż zamierzam kontynuować temat.Więcej problemów miałam z wyszarpaniem wody dest. w aptece....no pytali po co na co i robili oczy jak mówiłam, że mydło robię....heh.Kupiłam nawet te fajne formy muszle w Empiku, bo akurat były. W czasie rozpuszczania sody nic złego się nie zadziało (oczywiście uważałam bardzo).Teraz mydełka już leżą wysoko w szafce i dojrzewają, a zapowiadają się super.Trochę się zdziwiłam,że tak nie od razu zastyga, dopiero po 24 h uzyskało stan stały i wyjęłam z formy - myślę,że po prostu cierpliwym trzeba być. Pozdro, Ewa-Lilooo Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 NaOH 22.09.06, 14:59 NaOH czyli sodę kaustyczną można kupic przez internet w sklepach dla pszczelarzy. www.lyson.com.pl/sklep.php?akcja=produkt&p_id=6591&g_id=6 Ja też chciałabym zabrać się za robienie mydła na własny użytek, glównie z powodów finansowych (jestem na urlopie wychowawczym i z kasą bardzo cienko:) Odpowiedz Link Zgłoś
cinamonn Re: NaOH 22.09.06, 18:08 visenna dzięki za link - to zdecydowanie upraszcza sprawę.:) Mam jeszcze jedno chyba kluczowe pytanie - proporcje:) Liloo - podpowiesz w jakich proporcjach wszystko rozmieszałas? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilooo Re: NaOH 22.09.06, 19:58 Korzystałam ze strony internetowej www.jaworek.net/kosmetyki/index.php tam jest odsyłacz do strony z kalkulatorem, wpisujesz, ile olejów i wylicza ci ilość sody i wody do konkretnych składników. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 kalkulator zmydlania po angielsku 23.09.06, 16:17 www.soaperschoice.com/calculator/calculator.php to jest kalkulator do wyliczania ile czego potrzeba żeby zrobić mydło. Po angielsku, co dla mnie jest istotne, bo ja na Naturseife (po niemiecku) nic a nic nie kumam, mimo najszczerszych chęci:) Odpowiedz Link Zgłoś
s03 mydlo przepis 26.09.06, 21:02 witam i przepraszam , ze tak dlugo sie nie meldowalam ale mialam troche pracy:-) Podaje przepis na proste mydlo-moze byc lawendowe: 200 gr. tluszczu kokosowego, 200 gr. z takiego bloku tluszczowego, ktory sie bierze do frytek lub smarzenia ( np. z Lidla), 150 Oleju z oliwy, 125 oleju rzepakowego 75 oleju sloneczniekowego, Wychodzi 750 gr. mydla. Jezeli sie wybierze 6% "otluszczenie" mydla to potrzebujecie 104,95 gr. NaOH ( wedlug przelicznika ze strony niemieckiej) i 251 gr wody. Jak masa bedzie miala konsystencje pudingu to mozecie dodac do niej np. troche kwiatkow lawendy i olejku eterycznego lawendowego ( ze 20 ml ). Mozna tez mase podzielic na pol i do jednej polowy dodac farbnika niebieskiego( np. do wielkanocnych jajek). Potem wlac do formy najpierw jedna polowe- ta jasna. na nia ta niebieska i pomieszac to wszystko ostroznie od spodu do gory( najlepiej jakims kijkiem), zeby potem mydlo mialo ladny wzorek. Owinac kocem na 24 godz, wyciagnac, pokroic i zostawic w spokoju na 6-8 tyg. Jesli ktoras z was ten przepis wyprobuje to prosze o relacje jak sie udalo:-) Pozdrawiam s03 Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: mydlo przepis 04.01.07, 09:57 a moze macie tez przepisik na mydelko transparentne ? bo jakos nigdzie znalezc nie moge... :( Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: mydlo przepis 04.01.07, 10:29 Żeby zrobić transparente mydło, trzeba do mydlanej bazy dodać alkoholu - denaturatu. I gotować pod przykryciem. Takie mydło BARDZO WYSUSZA skórę - nie polecam!! Mycha Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: mydlo przepis 04.01.07, 15:57 denaturat nie brzmi zachecajaco... a inny alkohol nie wchodzi w gre ? np gliceryna ? Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: mydlo przepis 04.01.07, 18:26 Denaturat jest używany do tego procesu najczęściej. Powód jest prosty - Cena Czyni Cuda:-)) Można zastosować oczywiście etanol wysokogatunkowy, wysokoprocentowy, ale to drogi eksperyment. Gliceryna jest alkoholem, ale w tym przypadku nie o taki alkohol chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ilusione Re: mydlo przepis 05.01.07, 10:10 denatural brzmi naprawde strasznie :) ale biorac pod uwage ze ja zadnych ilosci hurtowych nie robie i nie bede robila.. tylko na wlasny uzytek... tak wiec cena nie jest w tym przypadku az tak istotna zebym sie o ten denaturat pokusila :) Odpowiedz Link Zgłoś
gilori Re: mydlo przepis 27.04.07, 00:25 Chciałabym zrobić mydło w płynie z oleju z jojoby, oleju kokosowego, wody i wodorotlenku sodowego. Czy ktos orientuje się może jakie powinny byc proporcje i jak długo powinno 'leżakować'? Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
ritak81 Re: Metoda na zimno 04.01.07, 11:56 Witam, Instrukcja przygotowania mydła metodą na zimno ze zdjęciami :) : Instrukcja Odpowiedz Link Zgłoś