Dodaj do ulubionych

kosmetyki apteczne- cera tłusta

05.09.06, 11:12
Witam,
Chce zakupić którąś serie kosmetyków aptecznych dla cery tłustej ze
skłonnościa do wyprysków. Nie wiem czy wybrac LRP, Vichy, Avene, czy może
któregoś z polskich producentów. Nie chciałabym aby kosmetyki wyrządziły
więcej szkody niz przynosiły pożytku. Planuje zakup żelu do mycia twarzy,
toniku, mleczka, ewentualnie kremu.
Będę wdzięczna za wszelkie opinie.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 11:33
      nie wiem czy chcesz zakupic wszystko z jednej serii, ja moge doradzic kilka rzeczy.
      Do mycia swietny jest zel Avene clenance, swietnie myje, bardzo wydajny, kropla
      umyjesz cala twarz.
      Nie wiem czy warto kupowac tonik, ja wole wode termalna, ktora swietnie lagodzi
      podraznienia. Natomiast na noc robie sobie sama tonik aspirynowy, przepis w
      wyszukiwarce.
      Do zmywania makijazu plecam plyny micelarne zamiast mleczka. Lepiej zmywaja
      makijaz i nie sa tak tluste jak mleczka, lepsze do twojej cery. Swietny jest
      plyn Sensibo Biodermy lub Vichy.
      Z kremow mialam i moge polecic avene optimale legere - lekki krem, troche
      wodnisty, ale dosyc dobrze nawilza, lagodzi podraznienia.
      • asiabube Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:00
        o jakiej wodzie termalnej piszesz ? czy jest do nabycia w aptece i ile
        kosztuje? Ja moge polecic żel do mycia twarzy Vichi,dostałam na Mikołaja w
        grudniu a mam jeszcze 1/4,bardzo wydajny i jak go stsuje codziennie to naprawde
        cera jest bardzo ładna.
        • mikams75 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:37
          tak, woda termalna z apteki, ja bardzo lubie LRP, niestety ceny nie pamietam.
      • kadanka Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 04.10.06, 20:54
        kazdy ma swoj zestaw:D ja polecam kostke do mycia seba-med(ale nie do
        tradzikowej, tylko wrazliwej/normalnej), na dzien krem normaderm vichy -
        naprawde dobrze matuje, ale jednoczesnie odwadnia skore/wysusza? tak wiec w nocy
        trzeba regenerowac jakims mocnym nawilzaczem. z avene polecam cleanance k -
        emulsja zluszczajaca z kwasami - tez na noc, nie na slonce
        moja 30-letnia znajoma z tlusto/wrazliwą cerą oduczyla mnie stosowania
        kosmetykow anty-tradzikowych ktore bardzo wysuszają skorę. wiadomo, ze trzeba
        matowic i jakos z tym łojem sobie radzic, ale nie wolno dopuscic do wysuszenia i
        odwodnienia skory. takze w dzien kosmetyki matujące a w nocy nawilzac,
        nawilzac, nawilzac.
    • kotbalamot Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:05
      Też mam tłustą i też używam niekiedy kosmetyków aptecznych.
      1. Diacneal -Avene - emulsja do stosowania na noc pod krem - wygładza ,
      rozjaśnia , wyrównuje koloryt , likwiduje stany zapalne. Świetna rzecz wg
      mnie
      2. Żel do mycia Avene- chyba Cleanance
      3. Przeciwzmarszczkowy Vichy na noc - Liftactiv-pro. Ma lekką konsystencę ,
      nie tłuści i nie zatyka porów.
      pozdrawiam
      • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:09
        wielkie dzięki za te typy- myslałam o jednej serii, ale jak już się zdązyłam
        zorientowac, lepiej chyba pojedyncze kosmetyki z róznych serii.
        Czy woda termalna poradzi sobie ze zmyciem makijażu? Zawsze potem uzywam
        jeszcze żelu, ale chciałbym żeby jednak pierwszy produkt uporał się z
        podkładem, korektorem i pudrem.
        • mikams75 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:52
          woda termalna nie zmyje makijazu. Uzywasz jak tonik, po myciu, spryskujesz,
          zostawiasz na chwile a pozniej wycierasz delikatnie.
    • kotbalamot Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:08
      Zapomniałam o preparacice Glyco-a firmy Isis . To gwas glikolowy w dość
      duzym stężeniu do wykonywania domowych peelingów kwasowych. Do s
      tosowania w okresie jesienno-zimowym kiedy się nie opalamy. Podrażnia
      skórę ale przy systematycznym stosowaniu skóra się przyzwyczaja i
      rzeczywiście spłyca pory i zmniejsza przebarwienia.
      pozdrawiam
      • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:11
        o nie za kwasy dziękuję.
        obecnie uzywam jako kremu perły inków i uważam że rewelacyjnie wyrównuje kolor
        cery i bardzo fajnie utrzymuje skóę w dobrek kondycji. używam dopiero 2
        tygodnie a już widzę znaczną poprawę. wczesniej używałam acnederm i byłam na
        mikro i tylko sobie pogorszyłam cerę.
    • bzzzk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:23
      ja polecam LRP- tonik Effaclar oraz krem Effaclar K. stosuję też czasem tonik
      aspirynowy własnej roboty, ale jednak tonik LRP jest, według mnie, lepszy.
      wspomniany tu już krem Diacneal Avene z początku mi nie służył (tzn.
      zaobserowałam "wysyp"), ale teraz używam naprzemiennie z Effaclar i jest
      fajnie. przekonałam się do niego stosując na dekolt- skóra w krótkim czasie
      pięknie się wygładziła, więc przemogłam się, zastosowałam na twarz i było
      warto:) nie polecam za to Vichy, mnie podrażniło skórę i raczej nie pomogło:/
      kiedyś jeszcze używałam Lysanel Active SVR, ale nie miałam nic więcej z tej
      serii. sam krem jest dość mocny, dobrze działa, ale przy wrażliwej skórze może
      okazać się drażniący.

pzdr
      • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:28
        no to podsumowując wasze opinie- przekonan jestem o żelu Avene
        bzzzk namówiła mnie to toniku LRP
        nie wiem co z ta wodą termalną. Może jest jakieś dobre mleczko do zmywania
        makijażu - takie które nie zapycha porów? Czy jednak ta woda lepsza?
        • justa_79 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:30
          woda termalna nie zmywa makijażu, bo nie rozpuszcza go. służy jedynie do
          odświeżania i łagodzenia - możesz jej użyć po myciu. do demakijażu możesz
          używać np. płynów micelarnych.
          • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:45
            ok, dzieki.
            Rozumiem, że płyn micelarny rozpuszcza makjaż i zmywa tak jak mleczko?
            • mikams75 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 12:53
              tak, tak jak napisalam w moim pierwszym poscie.
              • bzzzk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 13:53
                głupia jestem, wyleciał mi z głowy płyn micelarny!:) oczywiście, że płyn i
                tylko płyn;) znakomicie zmywa, nie natłuszcza, ale i nie wysusza. także nadaje
                się do demakijażu oczu. polecam:) używałam Biodermy oraz Vichy- oba bardzo
                dobre. jest tu zresztą gdzieś wątek o płynach, tzn. pytanie o Vichy, ale o
                Biodermie też tam piszą.
                • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 14:09
                  ok, dzieki dziewczyny za dobre rady.
                  No to mam już komplet:)
    • ainuin1 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 05.09.06, 18:11
      Polecam La Roche - Posay:
      emulsję mikrosłuszczającą - Effaclar K
      i krem do stosowania miejscowego - Effaclar A.I.
      Drogie (ok. 30zł) ale bardzo dobre i niesamowicie wydajne - kupiłam za namową
      pani dermatolog.
      • ofelia1982 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 13.09.06, 09:10
        ja rowniez polecam Effaclar K (La Roche-Posay).
        Ja stosuje tak:
        Effaclar K na noc - mozna na niego tez nakladac krem nawilzajacy (ja nakladam
        Hydraphase Riche - tez LRP), bo ma kwas salicylowy i troszke wysusza. skoro ma
        kwas salicylowy, tgo pewnie domyslasz sie, ze tonik aspirynowy jest juz
        zbednoscia.
        Nie polecam jednak toniku, bo wysusza.jesli juz musisz stosowac tonik - to
        mozer faktycznie woda termalna. Ale lepsza jest LRP niz Vichy (LRP ma
        udowodnione dzialanie dermatologiczne).
        Na dzien z kolei nie polecam juz Effaclaru Mat, bo za duzo wysuszania. Na dzien
        krem nawilzajacy, ale o lekkiej konsystencji - ja mam na zmiane Rosaliac (LRP)
        i Hydraphase Legere (LRP).
        No a jesli chodzi o ZMYWANIE TWARZY:
        - wieczorem - lepiej zmyc makijaz jednak wodą z żelem (ja uzywam obecnie zelu
        Effaclar na zmiane z Purete Thermale Vichy)
        - rano płyn micelarny - ja mam akurat Effaclar i Rosaliac, ale Purete Thermale
        Vichy tez jest super.

Jak widzisz, kibicuję LRP, bo moim zdaniem to najlepsza marka apteczna. ale
        sama musisz zdecydowac.

Pozdrawiam:)
      • ofelia1982 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 13.09.06, 09:30
        Mowicie, ze Effaclar Wam wysuszyl cere.Jesli on ma zluszczac i radzic sobie z
        tradzikiem kwasami - to troche musi wysuszac..dlatego na dzien inny krem dobrze
        NAWILZAJACY (np. Hydraphase LRP, Rosaliac LRP), a ranozamiast mycia twarzy
        wodą - zmywanie plynem micelarnym Effaclar (zamiast wody i jest nietłusty!, ma
        konsystencje wody). Nie oczekujcie cudow. Effaclar Wam poprawi bardzo cere, ale
        musicie jeszcze dodatkowo ja nawilzac. Sam nie moze jednoczesnie zluszczyc,
        podsuszyc, rozjasnic,nawilzyc.
        • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 25.09.06, 15:01
          Wracam z wątkiem żeby jeszcze raz wam wszystkim podziekować.
          ponad 2 tyg. temu zakupiłam:
          - płyn micelarny Vichy
          - żel do mycia twarzy AVENE cleanese
          - tonik LRP Effeclar
          - krem nawilżający do twarzy LRP Hydraphase leggere.

(za błędy w nazwach przepraszam piszę z pamięci).

Już po 2 tygodniach widzę, że zestaw się sprawdza. Skóra ładniejsza, mniej
          wyprysków. Także taki zestaw polecam innym na przyszłość.
          Fakt tani ni jest - w aptece wydałam ponad 200 zł, ale zel i płyn sa baaardzo
          wydajne, jedynie tonik zużywa się troszkę bardziej.

dodatkowo na noc smaruję twarz benzacne (cała twarz cienką wartwą). wczesniej
          smarowałam punktowo.
          widzę poprawe i mam nadzieję, że się nie pogorszy
          • milena72 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 29.09.06, 11:15
            ja zdecydowanie polecam na dzieb ( strefa T) cleanance firmy Avene.Zdecydowanie
            bardziej matuje niz effaclar LRP...Poza tym na noc zamiennie uzywam CleananceK
            i Diacneal. Jak skrora troszke ma dosc to robie dzien przerwy i smaruje ja
            jakims kremem lagodzacym np cicaplast...Generalnie uwazam ze Avene jest super
            szczegolnie dla osob po 30...Zreszta ta seria do skory tradzikowej jest wlasnie
            dla "starszych"-te kremy dla nastolatek za bardzo wysuszaja skore....Jednak te
            15-20 lat czyni roznice...;((((
            Ale dziekuje za przypomnienie o plynie micelarnym...Dotychczas mialam obawy czy
            bedzie sobie radzil ze zmyciem zanieczyszczen...:)
            • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 29.09.06, 12:01
              No ja mam 27 lat, więc ciężko mnie nazwac nastolatka, raczej zbliżam się do 30:)
              Płyn micelarny naprawdę jest ok. ale dodatkowo żel (używam własnie Avene
              cleanance) jest niezbędny jeżeli miało się ciężki makijaż (podkład itd).
              Ja co drugi dzień smaruje cała twarz Benzacne 10 %, a co drugi kreme
              nawilżającym LRP. Poza tym krem nawilżający rano i popołudniu jak zmywam
              makijaż.
              Kurcze nie chce zapeszyć, ale naprawdę widzę ogromną poprawę. Nie pamietyam
              kiedy ostatnio miałam taka ładną cerę- chyba w podstawówce.
              Nawet zabiegi mikrodermabrazji takiego efektu mi nie dały...

no i twarz wycieram w jednorazowe chusteczki, ręczniki. Przeczytałam o tym na
              forum i stosuję.

• motylek773 Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 01.10.06, 19:20
                Pomidorekk a czy ten płyn miceralny nie wysusza ci skóry. Ja mam tłustą cerę i
                uzywam obecnie kosmetyków lirene do cery tłustej,ale cholernie mi wysuszaja
                twarz i ciągle pojawiają sie bolące krostki.
    • emi_forever iwostin i La Roche 02.10.06, 10:24
      zmywam twarz żelem Iwostin z serii Purritin (nie jest drogi a skuteczny) no i
      zawsze mam pod ręką La roche -efaclar AI.Zastanawiam się nad kremem na noc
      Purritin z Iwostonu-slyyszalam ze jest swietny.
      A co z tymi kremami nawilzającymi?Naprawde nie wiem na co sie sie zdecydowac.
      • pomidorekk płyn micelarny 02.10.06, 12:13
        jeżeli chodzi o ten płyn, to nie wysusza, już bardziej wysusza LRP tonik
        Effeclar. Płyn jest bardzo przyjemny i zauwazyłam dużą różnicę w stosunku do
        mleczka. Mleczko daje uczucie zatkanych porów, a płyn nie.
        3 tygodnie stosuje już te wszystkie apteczne cuda i nadal cera świetna.
        Na ściagniętą skórą (nie da sie chyba uniknąc przy stosowaniu kosmtyków dla
        tłustej cery) bardzo dobry lekki krem nawilżający i nie zatykający porów LRP.
        Pisałam o nim wczesniej. Dla mnie rewelacja.
        Uwaga, nie ma on jednak właściwości matujących, wydaje mi się jednak, że krem
        matujący do kompletu to byłoby zbyt wiele. LRP bardzo szybko i ładnie się
        wchłania.
        Do tego kupiłam wczoraj podkład Revlona- ten nowy dla cery tłustej, reklamowany
        w Pani. Rewelacja. Jest 12.00 a ja od 8.00 sie nie"zaświeciłam".
      • gochalodz Re: iwostin i La Roche 02.10.06, 15:59
        Iwostin Purritin na noc jest super!Ja używam nawilżajacego Iwostinu SPF 20 (do
        cery alergicznej i odwodnionej,ale tłusty nie jest i do tłustej też świetny).
        Ostatnio zamiast żelu purritin używam kostki oczyszczajacej Seba Med i jest też
        bardzo fajna:)
      • ramadayes Re: iwostin i La Roche 02.10.06, 17:38
        miałam żel z Iwostinu, na mnie nie działał. po jakiejś pół godziny od umycia
        miałam już tłustą twarz. no ale może to kwestia tego, czy cera jest tylko
        trochę tłusta czy łojotokowa. ja mam tą ostatnią, używam żelu Normativ
        Dermedic. jak dla mnie lepszy od Iwostinu, ale myślę, że są jeszcze lepsze np.
        Lysanel. nie próbowałam go jak na razie, ale podobno dobry i mam zamiar jak
        skonczę z Normativem.
      • kadanka Re: iwostin i La Roche 04.10.06, 20:58
        kupilam iwostin purritin matujacy na dzien - myslalam, ze to bedzie tanszy
        odpowiednik normadermu vichy. ale niestety - mojej buzki nie matowi:( od 10 lat
        stosuje kremy matujace i do tej pory normaderm vichy jest de best. tylko ze
        mocno wysusza, wiec sie trzeba czyms dowilżac w nocy
    • miss_paradox Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 02.10.06, 13:55
      ja na swoją tłustą cerę używam Dermaglin z glinką zieloną (od dwóch tygodni).
      Jest to krem co cery suchej i normalnej, a w ogóle po nim skóra się nie świeci
      i znikły wszystkie wypryski, a nowe zasuszają się w ciągu nocy. (27 zł)

Dodam, że jest to jedyny krem po którym skóra mi się nie świeci, a krem nie
      jest matujący (miałam większość aptecznych)
      • goncia11 płyn miceralny 02.10.06, 14:20
        Pomidorekk a ten płyn miceralny stosujesz do zmywania makijażu czy zamisat zelu
        do mycia twarzy a może wszystko razem. I ile kosztował ten podkład Revlona?
        dzięki.
        • pomidorekk Re: płyn miceralny 02.10.06, 14:24
          napierw płyn, potem żel, potem tonik. Sam płyn usuwa makijaż, ale dopiero po
          żelu jest ona super czysta.
          Podkład revlonu jest teraz w promocji za 59 zł.
          Niestety wszyscy sie na niego rzucili, dlatego w Douglasie nie ma najbardziej
          chodliwych odcieni. Mi świetnie pasował ten z próbki z Pani i wzięłam ostatni
          taki odcień w Galerii Mokotów/ Galerii Centrum.
          Najpier może kup sobie gazetę (Pani) z próbka i zobacz jak Ci pasuje ten
          podkład.
          • slaiderka1 Re: płyn miceralny 02.10.06, 15:03
            dziewczyny a który z wymienionych kremów nawilżających LPR polecacie do cery
            tłustej , swiecącej łojotokowej ?
            Przyznam , że na stale używam diacneal Avene jest świtny tylko przesusza skóre
            i mam problem czym ją potem nawilżyc żeby ten nawilżacz nie zaszkodził.
            • pomidorekk Re: płyn miceralny 02.10.06, 15:25
              LRP Hydrphase Leggere- dla skóry tłustej i mieszanej.
              Bardzo ładnie nawilża i szybko sie wchłania.
              Koi przesuszoną innymi kosmetykami skórę.
              nie powoduje pryszczy, nie zatyka porów.
              • motylek773 Re: płyn miceralny 02.10.06, 17:53
                DZIĘKI KOBIETKI za cenne rady!!! Na pewno zakupie sobie któreś kosmetyki LRP,
                waro zainwestować. Zaraz idę kupić gazetę Pani i wypróbuje tego podkładu
                Revlona.Ach ta moja tłusta, świecąca cera...
                • emi_forever co z tym Revlonem??? 03.10.06, 10:45
                  co to za podkład Revlona? Jakie ma własciwości dokładnie?
                  • pomidorekk Re: co z tym Revlonem??? 03.10.06, 16:30
                    Revlon colorstay SoftFlex, - mocno kryjący do skóry tłustej, normalnej i
                    mieszanej, beztłuszczowy, nie zatyka porów. Z filtrem 6.
                    • goncia11 Effeclar K 05.10.06, 21:07
                      Dziewczyny a czy ten krem wygładza drobne blizny na twarzy, likwiduje
                      przebarwienia itd?Warto stosować?
                      • kadanka Re: Effeclar K 10.10.06, 21:02
                        wygladzic blizny potradzikowe mogą raczej tylko specyfiki zaordynowane przez
                        dematologa, a nie cos, co mozesz kupic sama bez recepty i stosowac na wlasna
                        reke. effaclair k, cleanance k maja slabe stezenie aha+bha - moga tylko(przy
                        regularnym stosowaniu) wygladzic troche cere, i nieco zmniejszyc pory. jezeli
                        chodzi o blizny, przebarwienia to najwiecej powie dermatolog-kosmetolog. bardzo
                        skuteczne sa peelingi kwasami, ktore robi dermatolog.
                        teraz pojawiaja sie takie niby-glebokie peelingi do samodzielnego
                        przeprowadzania w domu(vichy, loreal) od 100 do 200 zl. moim zdaniem
                        skuteczniejszy jest nawet jeden zabieg glebokiego peelingu przeprowadzony u
                        dermatologa. mialam cos takiego w nova-dermie w warszawie. peeling kwasem
                        pirogronowym(chyba nie przekrecilam nazwy:) 160 zl, naprawde widac efekty - pory
                        zmniejszone, koloryt wyrownany. w porownaniu z tym zestaw vichy do
                        mikrodermbrazji za 200 byl niewypalem.
                    • pretensja_19 Re: co z tym Revlonem??? 06.10.06, 19:56
                      Pomidorku!A jak myslisz?Czy podklad ten sprawdzi sie do cery tradzikowej???
                      Prosze o pilna odp:***
    • pomidorekk Re: kosmetyki apteczne- cera tłusta 11.10.06, 10:33
      wiem, że odpowiedź troszkę z opóxnieniem.
      Tak , do cery tłustej jest w sam raz. Ja mam taka cerę własnie:)
      generalnie podkład super kryje. widzę różnicę między nim a Lirene Citty Matt,
      który zawsze chwaliłam. Generalnie nadal chwalę, bo stosunek ceny do jakości
      jest ok, ale Revlon jest duzo lepszy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka