Dodaj do ulubionych

na pomoc suchej skórze + ciąża!!

18.10.06, 11:04
Witam serdecznie,
Mam 30 lat, a moja skóra przypomina zeschnięte jabłko. Na dodatek jestem w
ciąży i od jakiegoś czasu pojawiły się w okolicach brody suche czerowne
plamo-wypryski, a na czole..hmm..po prostu syfy. Dzisiaj odkryłam Wasze forum
i myślę sobie, że może zamiast wypróbowywaniu po omacku coraz to nowych
kremów, poleciłybyście mi jakiś naturalny specyfik na moje problemy? Jeżeli
mogłybyście mi pomóc będę b.wdzięczna, byłam już na stronach
apmp.natura.xip.pl oraz ekosens.pl ale nie wiem co wybrać na moją okropną
twarz (+coś na ciało-sucha skóra). Z góry dziękuję za Waszą poradę.
Obserwuj wątek
    • mokta Babydream lub Hipp 18.10.06, 18:32
      na ciało (z Hippa tylko oliwkę dla dzieci). Babydream z Rossmanna to dwie kategorie pod tą samą nazwą : seria dla dzieci i oddzielnie dla kobiet w ciąży.
      Ja szczególnie polecam mleczko do ciała dla dzieci bo dobrze nawilża.

Co do twarzy - nie wiem ile możesz wydać więc na razie pisze ogolnikowo :
      krem pielęgnacyjny z Lavery seria Aloes - silna kuracja na noc
      na dzień są dobrze kremy rokitnikowe ze względu na żółte zabarwienie - działają jak korektor.
      • mami7 Re: Babydream lub Hipp 18.10.06, 20:15
        Nie wiem jak rokitnik, ale aloesu nie poleca się w ciąży. Zanim kupisz coś z olejkami eterycznymi zerknij sobie jakich nie stosuje się w ciązy, nawet tu na forum ktoś pisał.

W trakcie ciąży skóra może byc sucha, pamiętam, że miałam z tym solidny problem. Ja się głownie oliwkowałam, choc przyznam, że czesto z miernym skutkiem. Musiałam czasami stosowac jakis balsam, ale nie był naturalny, choc wybrałam taki dla alergicznych niemowlaków. To było tak dawno ;-)
        Do ciała fajna jest oliwa z oliwek, dobra jakościowo.
        • mokta Re: Babydream lub Hipp 18.10.06, 20:24
          a to przepraszam bo nie wiedziałam o tym aloesie. Rokitnik mozna używać na małych dzieciach, więc może dla ciężarnych też będzie dobry?
    • krasnoludka Re: na pomoc suchej skórze + ciąża!! 18.10.06, 20:39
      witaj,
      z twarzą mam takie same problemy (ale tu jeszcze nie wkroczyła natura ;)), ale z
      ciałem zrobiłam tak: odstawiłam wszystko, czego do tej pory używałam, kupiłam u
      mychy (www.ekosens.pl) mydło bazowe i emulsję myjącą (używam zamiennie i do
      kąpieli i pod prysznic) i raz w tygodniu smaruję się na noc wykonanym w domu
      "masełkiem" z oleju kokosowego, oleju migdałowego i masła karite (wszystkie do
      kupienia na www.ekospa.pl) - wszystko w równych proporcjach podgrzane i
      połączone (tłuste niemożliwie, więc zakładam na to stary dres). nie wiem, czy to
      zasługa odstawienia chemii przemysłowej, czy potęgi natury, ale działa, a ja
      prawie już zapomniałam, jak to było mieć suchą skórę.
    • mycha664 Re: na pomoc suchej skórze + ciąża!! 18.10.06, 21:15
      Spróbuj zrobić sobie napar z nagietka na bazie oliwy:
      2 szklanki suchych kwiatow nagietka, litr oliwy, 15ml (1 łyżka) witaminy E (do
      kupienia w aptece).
      Podgrzej oliwę do temperatury maksimum 50 stopni C, wrzuć kwiaty i mieszając
      ogrzewaj co jakiś czas, starając się nie dopuścić do wystygnięcia. Proces ten
      kontynuuj nawet do 24 godzin. Na noc zawiń garnek w ręcznik. Odcedź przez sitko
      i kilkakrotnie złożoną gazę, kwiaty odciśnij. Na koniec dodaj witaminę E.
      Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 6 miesięcy.
      Stosuj beżpośrednio na skórę, dodawaj 2 łyżki do kąpieli, używaj do masażu.

Poza tym: ogranicz czas kąpieli i ich ciepłotę, zjadaj łyżkę oleju lnianego
      dziennie, wstaw do pokoju nawilżacz powietrza, jedz dużo ryb: sardynek, śledzi,
      makreli, łososia.

i odpoczywaj.....
      pozdrawiam :o))
      • ta_wariatka Re: na pomoc suchej skórze + ciąża!! 20.10.06, 13:17
        Bardzo Wam dziękuję, na pewno zastosuję się do Waszych rad. Poza tym dla
        poprawienia nastroju kupiłam dla siebie i męża kilka rzeczy z Ekosensu (mydełka
        i emulsję pod prysznic)i mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła opisać
        rezultaty podjętych działań:)
        Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka