Dodaj do ulubionych

Jeszcze gospodarstwo domowe - śmieci

14.11.06, 07:34
Poczytałam tutaj o Waszych sposobach na oszczędzaniw wody i energii. Mam
pytanie, w jaki sposób wyrzucacie śmieci? Tzn. w czym? W kubełku wyrzuconym
gazetą :)? I chodzicie z kubełkiem jak za dawnych czasów? (chodzi mi odpadki)
Ja do tej pory używałam tych reklamówek, w których robiłam zakupy w
marketach, ale jeśli teraz przerzucę się na materiałowe, to zastanam się nad
śmieciami. Mieszkam w wysokiej kamienicy na 3. piętze, więc z kubełkiem byłby
to pewien problem. Śmieci takich codiznnych niestety produkujemy sporo.
Pozdrowenia!!
Obserwuj wątek
    • sumka1 Re: Jeszcze gospodarstwo domowe - śmieci 14.11.06, 08:34
      Śmieci wyrzucamy różnie, raz w wrokach na smieci raz w reklamówkach.
      Podobnie jak do oszczędzania wody zachęciłam sie, tyle, ze wcześniej do
      segregowania smieci. I co z tego, skoro zarząd naszego bloku wykręcaja się, że
      nie ma miejsca, by postawić kontenery na papier, plastik, szkło i temat nikogo
      nie interesuje. Jesteśmy we wspólnocie mieszkniowej. Najbliższe pojemniki są na
      sąsiednim osiedlu i nie zawsze mam siłe i ochote by tem pełzać regularnie. Jest
      mi z tym źle, ale wrzucam całe smieci do zwykłego śmietnika;(
      • kraxa my mamy "swoje" dwa kontenery przed domem 14.11.06, 11:27
        Jeden na recykling- papier plastikowe butelki( ale juz nie np. kubki po
        jogurtach), puszki. Drugi na pozostale smieci, ktore wywalam w torbach
        plastikowych- te sie zawsze znajda, chocby z zakupow niespozywczych. A szklo i
        duze kartony raz w tygodniu wozimy samochodem na "recycling site" w drodze na
        zakupy. wyrzycamy niestety za duzo plastikow- bo tutaj sie tego nie przerabia i
        dla mnie to okropne marnotrawstwo
    • barbegazi Re: Jeszcze gospodarstwo domowe - śmieci 14.11.06, 11:44
      Mój mąż wynosi śmieci zawsze :) w kuble. Nasze codzienne śmieci to w 2/3
      pampersy bo mamy 3 maluchów.Butelki plastikowe,szkło, papier i folie wrzucamy
      do specjalnych pojemnikow. I latamy z tym z 4 piętra do tych pojemników
      jeździmy samochodem bo są daleeeeko :)
      Torby na zakupy - od dawna z materiału.
      Pozdrawiam!!
      • szwedka_kredka do barbegazi 14.11.06, 11:53
        jednym słowem jak się chce, to można! :))
        będę brała przykład
        pozdrawiam Was wszystkie
    • melba_piszczykowa Re: Jeszcze gospodarstwo domowe - śmieci 14.11.06, 13:00
      ja tez czasem w tych plastikowych reklamowkach wyrzucam a czasem w workach.
      mowie o smieciach takich ktorych sie juz posegregowac nie da.

a czemu plastikowego kubka po jogurcie sie nie wrzuca do kontenera na plastiki?
      • kraxa juz kiedys rozmawialysmy a chihiro na ten temat 14.11.06, 20:45
        Czemu kubka nie- i nie wiem!!! Za cholere jasna nie wiem, po prostu w Anglii
        sie tego nie recykluje i koniec, kropka. Inny rodzaj plastiku, moze bardziej
        zaawansowana technologia odzysku, pojecia nie mam. w polsce cala folie mozesz
        wrzucic, pudelka po masle ( oczywiscie umyte), a tu nie. Siatki plastikowe
        jedynie mozna zabrac do supermarketu tam sa pojemniki. Oni je potem z powrotem
        na siatki przerabiaja...
        • mami7 Re: juz kiedys rozmawialysmy a chihiro na ten tem 14.11.06, 22:51
          Czy rzeczywiście wszytsko w Polsce mozna wyrzucić do pojemników na plastiki?
          Kurcze byłam przekonana, że tyczy się to tylko PET.
    • barbegazi Re: Jeszcze gospodarstwo domowe - śmieci 14.11.06, 13:21
      A ja tych reklamówek jednorazowych ze sklepu w ogóle nie biorę i mówię żeby mi
      nie pakowali. Zresztą chodzę ciągle w te same miejsca po zakupy i tam wiedzą że
      bojkotujemy te torby.
      Ja to najbardziej cierpie przez te pampersy ... ale 60 tetrowych pieluch
      pranych dziennie to by mnie dobiło.
      • kraxa sa pieluchomajty wielorazowe 14.11.06, 20:46

• foreversummer Re: sa pieluchomajty wielorazowe 14.11.06, 21:03
          Był kiedyś artykuł w gazecie, że nie opłaca im sie niektórych materiałów
          przerabiać w tym np. pudełeczka po jogurtach. Bo w to wchodzi transport,
          odkarzenie wrzątkiem i... niepamiętam, ale bardziej im isę to opłaca wywieźdź
          na śmietnik. Ale czemu w Polsce można a w Anglii nie to nierozumiem.
    • kraxa za szybko mi entr poszedl 14.11.06, 21:01
      wielorazowe pieluchomajtki, ktorych nie tzreba "zwijac" jak tetrowych. Do
      srodka jest taka wkladka biodegradowalna, ktora zatrzymuje "geste" i razem sie
      to spukuje w toalecie. Takie rozwiazanie jest bardzo promowane przez gminy
      angielskie- w niektorych dostaje sie probki pieluch za darmo, a w niektorych
      dotacje do ich zakupu. Obliczono rowniez, ze koszt stosowania takich pieluch
      jest duzo nizszy niz koszt jednorazowych przez caly okres kiedy dziecko ich
      uzywa. W przypadku "pampersow" w zaleznosci od marki jest to 600-800 funtow, a
      koszt "lifetime packu", ktory wystarcza, az do nocnika zaczyna sie juz od 250
      funtow. Jedyny minus to aki, ze kase trzeba wylozyc od razu, i stad te zachety
      od councilu. Owszem, trzeba toto prac, ale pieprze sie ze zwyklymi rzeczami w
      niskic raczej temperaturach, schnie szybko i bez prasowania. Istnieja tez
      jednorazowki z naturalnych, ulegajacych biodegradacji wlokien- np. z kukurydzy,
      i wcale nie sa duzo drosze nic normalne pieluchy. Ja kupilam paczke takich d
      szpitala, bo nie sadze, zeby sie pielegniarki chcialy bawic w skaldowanie moich
      brudnych pieluch, ale od razu po przyjciu do domu przechodzimy na wielorazowki.
      Osprzet jest smiesznie prosty- kubel z pokrywa, w ktorym w wodzie z olejkiem
      tea tree mocza sie pieluchy i pralka. Sa tak samo skuteczne, nie przemakaja,
      itepe.
      • barbegazi Re: za szybko mi entr poszedl 15.11.06, 00:51
        Ooo - to ciekawe:) A czy w Polsce są do kupienia? Ja sobie nawet poszukam w
        internecie ale podaj chociaż nazwę firmy która produkuje takie pieluchomajtki.
        Nawet nie wiedziałam że jest coś takiego. To by nas urządzało. My i tak
        kupujemy pampersy z celulozy niebielonej - takie niby "eko" ale na prawdę zaden
        pampers nie jest "eko"... Mam 3 dzieci i w sumie produkują około 10 - 15
        pieluch dziennie.
        A te jednorazówki ulegające biodegradacji - czy do kupienia w Polsce? Podaj
        nazwe firmy jak możesz.Dzięki:)
        • kraxa jest tego cale mnostwo 15.11.06, 08:12
          www.naturebotts.co.uk/shop/nappies/index.htm

www.tommeetippee.co.uk/shop/browse/re-usable-nappies

www.earthlets.co.uk/product.asp?numPageStartPosition=1&strPageHistory=cat&strKeywords=&strSearchCriteria=&PT_ID=
          91&P_ID=343&btnProduct=More+details

www.greenfibres.com/acatalog/Greenfibres_nappies_24.html
          www.purpur.co.uk/shop/
          www.thenappylady.co.uk/Shopping/Products.asp?CategoryID=1
          a te naturalne jednorazowki to moltex oeko

www.ecobaby.ie/ecobaby_home_01.htm
          lub Nature Bambo

www.spiritofnature.co.uk/acatalog/bambonappies.html
          oraz te, jak widac dostepne w supermarkecie:

www.sainsburystoyou.com/webconnect/index.jsp?bmUID=1163574639027
          Generalnie z dostepnoscia w Polsce moze byc baaardzo ciezko;-(
          • barbegazi Re: jest tego cale mnostwo 15.11.06, 08:56
            Dzięki ogromne!!!Poczytam sobie. Moltex eko właśnie używamy. Nie wiesz czy one
            ulegają biodegradacji? Ja słyszałam że to eko to tylko ze względu na niebieloną
            celulozę.
            • kraxa podobno w jakims procencie tak 15.11.06, 11:27
              Ale nie wiem w jakim, bo mnie jednorazowki az tak bardzo nie interesuja. Te
              szwedzkie natura w 70 % sa biodegradowalne, ale i tak zamierzam ich tylko
              uzywac od czasu do czasu. Poczytaj, pewnie cos bedzie na ten temat
    • very_martini Re: Jeszcze gospodarstwo domowe - śmieci 15.11.06, 19:44
      U mnie wszystko ma osobny wór i koniec. Do kosza - kosza trafiają w zasadzie
      tylko obierki od ziemniaków, bo nie ma kontenera na odpadki organiczne, i to,
      czego nie da się rozbroic na częsci pierwsze.
      A kubki po jogurcie ofkors, że można. Nie bardzo rozumiem, kto chce je
      dezynfekowa gorącą wodą, a przede wszystkim - po co?

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka