Dodaj do ulubionych

skora glowy

30.11.06, 08:43
Mam powazny problem ze skora glowy, szczerze powiedziawszy juz od kilku lat i z tego co wize,to wizyty u lekarza dermatologa nic nie pomagaja.Po umyciu glowy na skorze towrza sie czerwone plamy i staja sie coraz wieksze. kiedy wlosy wychna skora tak sie łuszczy i sypia sie łuski jakby to byl łupiez. smaruje skore Cerkogelem i elokomem na zmiane. Efekt jest al utrzymuje sie tylko kilka dni a potem to samo znowu. jets to barzo klopotliwe bo gdy tylko zaniedbam to problem powraca,ale z drugiej strony to ile mozna to smarowac. czy to nigdy nie zniknie??? prosze o rade, moze ktos tez mial taki problem i jakie leki stosowal???
Obserwuj wątek
    • etolia Re: skora glowy 30.11.06, 22:46
      chyba mam dokladnie to samo co ty, na glowie robia mi sie krosty, ktore jak
      podraznie zamieniaja sie w ropne krosty, strasznie mnie to swedzi, wydaje mi
      sie, ze jest to spowodowane uczuleniem na skladnik szamponu, tylko, ze
      musialabym przestac myc glowe, bo wyprobowalam juz wszystkie szapmony, od
      najtanszych po te z gornej polki i nic sie nie zmienilo, jedyny rezultat
      zauwazylam po fitomedzie, ale byl on niestety krotkotrwaly i problem powrocil,
      za dwa tygodnie ide do dermatologa, moze on na to cos poradzi
      pozdrawiam
    • mi.mare Re: skora glowy 02.12.06, 01:04
      Ja miałam coś podobnego. Okazało sie,że u mnie to było na tle alergicznym. Na
      innych częściach ciała też wyskakiwały mi swędzące plamy. Odkąd jestem na
      specjalnej diecie problem zniknął. Poza tym używam szamponu Healing firmy
      Catzy. Jest bardzo dobry na różne dolegliwości skórne głowy (łupież, silny
      łojotok i stany zaoalne). Kosztuje 9-10 zł ale jest bardzo wydajny. Do kupienia
      tylko w aptece. Spróbuj. Moze Tobie pomoże. Powodzenia
      • etolia Re: skora glowy 02.12.06, 22:26
        a mozesz napisac u jakiego specjalisty bylas z tym problemem?? ja jestem pewna,
        ze to z powodu alergii pojawiaja mi sie krosty, bo jestem alergikiem od dziecka,
        i w dodatku caly czas dostaje uczulenia na rzeczy, ktore mnie wczesniej nie
        uczulaly...oczywiscie wiem, musze sie wybrac w koncu do alergologa bo nie bylam
        u niego jakies ladnych pare lat, ale po prostu ledwo mam czas pojsc do dermatologa:(
        ale szampon kupie, mam nadzieje, ze przynajmniej na glowe pomoze, bo na ciele,
        dokladnie na dekolcie, szyji, przegubach rak, na nogach mam plamy...co wyglada
        strasznie:( napisz prosze na jaka diete pzreszlas? rozumiem, ze wykluczylas
        wszelkie produkty, ktore cie uczulaja, ale ja jesli tak zrobie, to pozostanie mi
        jedzenie chleba z maslem i dzemem, no i moze jakas szynka, ktorej nienawidze,
        wiec mysl o tym mnie juz przeraza
        daj znac prosze, pozdrawiam:)
        • mi.mare Re: skora glowy 04.12.06, 17:06
          W moim przypadku jest to nietolerancja glutenu (alergia pokarmowa). Jest to
          białko, które wchodzi w skład pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Zatem nie mogę
          jeść niczego co jest zrobione z tych zbóż (pieczywo, słodycze, makarony i dużo
          innych produktów, nawet gumado żucia jest zabroniona). Dietę bezglutenową muszę
          stosować do końca życia. Przy tej chorobie objawy skórne to jedne z wielu. Ale
          u Ciebie to może być zupełnie coś innego. Rradzę udać się do alergologa lub
          gastrologa jeśli masz również objawy ze strony układu pokarmowego. Ja musiałam
          przechodzić różne badania i testy. Na własną rękę lepiej niczego nie robić.
          • etolia Re: skora glowy 04.12.06, 18:28
            dziekuje za odpowiedz:) ja na szczescie nie jestem uczulona na gluten, ale mam
            alergie na laktoze i mase innych rzeczy( pylki, siersc, cytrusy, warzywa!! itd)
            ale podejrezwam, ze uczula mnie takze chlor, podejrzewam, bo nie robilam testow,
            ale zauwazylam, ze po wizycie na basenie robia mi sie ogromne placki na ciele, a
            po codziennym myciu sie tez sie takie pojawiaja, tylko znacznie mniejsze, wiec
            wyskakujace krosty na glowie moga byc spowodowane chlorem, ech mam nadzieje,ze
            da sie to jakos wyleczyc i zapobiec temu!! narazie kupilam sobie szampon, ktory
            polecilas, moze cos poradzi:) pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego
            • mi.mare Re: skora glowy 05.12.06, 15:19
              Alergie pokarmowe mają to do siebie, że jednymi z ich objawów są wykwity
              skórne. Niestety.
              Jeszcze rada na koniec! Nie drap się po chorych miejscach na skórze. A już broń
              boże nie rozdrapuj ropnych wyprysków bo zakażasz zdrowe miejsca i tylko
              pogarszasz sprawę. Wiem, że często ciężko jest się powstrzymać zwłaszcza gdy
              strasznie swędzi. Ale trzeba się pilnować!
              Pozdrawiam
    • otakou Re: skora glowy 02.12.06, 23:59

Polecam wypróbowanie szamponów dostępnych w Rossmannie dla dzieci. Jeden z nich
      to szampon robiony dla Rossmanna, bardzo tani z serii Baby Dream. Nie pomylić z
      innym, bardzo podobnym szamponem dla dzieci z Rossmanna, ale o innej nazwie.
      Tylko ten BabyDream jest taki delikatny. Drugi to szampon dla dzieci Hipp, w
      różowej butelce, kosztuje ok 8 zł. Obydwa są super delikatne, nie podrażniają
      skóry, jeśli nie pomagają, to przynajmniej nie szkodzą. Od dawna mam kłopoty ze
      skórą głowy, używam tych szamponów na zmianę i widzę, że przynajmniej stan
      skóry nie pogarsza się, a nawet udaje się go załagodzić. Polecam serdecznie.

Pozdrawiam!
      • ewelline Re: skora glowy 03.12.06, 13:29
        Trzba obalić w końcu ten mit, że szampony dla dzieci są takie rewelacyjne. To
        guzik prawda, było o tym w pragramie "Salon piękności" na TVN Style i było
        jasne powiedziane, że to nieprawda.
        • heather4 Re: skora glowy 03.12.06, 22:14
          no cóż, ja dostałam łupieżu po wspaniałym babydream z rossmana, ale dopiero
          przy drugiej butelce, więc może na tym polega jego wspaniałość..
        • agno7 Re: skora glowy 05.12.06, 15:54
          Zwykłe szampony dla dzieci niczym się nie wyróżniają - natomiast Babydream i
          Hipp nie zawierają SLS i dlatego są naprawdę delikatne.
    • marisaa Re: skora glowy 04.12.06, 17:48
      Pozdrawiam justynah82 i wszystkie forumowiczki.
      Sprawa nie jest prosta,moj syn ma ta sama dolegliwosc, wyprobowalismy wiele
      rzeczy.Prawdopodobnie masz atopowe zapalenie skory,albo w najlepszym przypadku
      nadwrazliwosc na niektore detergenty.
      Szampony dla dzieci sa bardzo rozne:delikatne i bardzo agresywne.W sklad
      Babydream i Hippa wchodza tylko lagodne srodki myjace, Nivea, Johnsson
      etc.zawieraja SLS, ktorych powinnas sie wystrzegac,maja dla wielu dzialanie
      drazniace.Sa tez inne szampony bez SLS-ow, zwroc uwage na sklad.Co pomaga
      mojemu synowi?Mycie glowy letnia woda, szampon rozrzedzic woda, nie suszyc
      wlosow tym najgoretszym powietrzem z suszarki.Brzmi strasznie, ale swedzenie i
      pieczenie lagodzi smarowanie glowy wieczorem lagodnym olejem, np.
      kokosowym.Czytalam, ze niektorzy stosuja nawet lagodne balsamy do ciala.Rano
      trzeba po prostu zmyc, ale caly ten proceder przynosi ulge.I duuuzo
      pic.Serdecznie pozdrawiam.
      • justynah82 Re: skora glowy 06.12.06, 19:16
        Dzieki bardzo za rade. macie faktyczni racje ze w tych szamponach nie ma tego sls a widocznie to tak uczula. kupilam i wyprobuje. dzieki wielkie. mam nadzieje ze pomoze :)
        • philo77 po czym poznac to SLS?? 06.12.06, 20:00
          Własnie jak to brzmi, kiedy jest wymieniane w skladzie szamponu? Chciałabym
          wiedziec czego mam się wystrzegać, bo mam podobny problem co Wy.
          • a_nika Re: po czym poznac to SLS?? 06.12.06, 20:17
            sodium laureth sulfate. tylko nie biegnij od razu do lazienki sprawdzic, czy
            szampony, jakie tam stoja, maja sls czy nie - cobys sie nie przerazila :)
            rowniez w takim nowym szamponie bambino sls co prawda jest, ale pod koniec skladu.
          • justynah82 Re: po czym poznac to SLS?? 06.12.06, 20:19
            luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm polecam ci ta stronke. tam mozna znalezc wszystko czego trzeba unikac.
            Sodium Lauryl Sulfate

Sodium Laureth Sulfate to jets to a najciekawsze jest to,ze znalazlam to tez w plynie do higieny intymnej!!!!!!
      • tequilkuk Re: skora glowy 07.12.06, 03:23
        Dla mnie tez brzmi troche jak atopowe zapalnie z ktorym sama sie borykam. Moj
        ostatni lekarz zalecil szamon nizoral z tym ze po nalozeniu i wmasowaniu musisz
        go potrzymac 10-15 minut zeby skladnik mial czas zadzialac.Potem oczywiscie
        splukac dokladnie (najlepiej chlodna woda bo ciepla wzmaga nieprzyjemne
        pieczenie)- U mnie ten sposob jest bardzo skuteczny a na pewno bezpieczniejszy
        od sterydow. Musisz uwazac bo czasem jak za dlugo potrzymasz to mozesz
        podraznic skore - ja w takich wypadkach ratuje sie 8 hours cream HR - na
        truskawce mozesz kupic tube 50 ml za okolo 60 zl - starcza na dlugo bo to krem
        na nagle wypadki.
        • zonkmasta Re: skora glowy 07.12.06, 15:55
          Może trochę za długo trzymasz i dla tego piecze. Chociaż jak Ci tak kazał
          dermatolog to pewnie wiedział co mówi. W sumie to sam nie próbowałem dłużej go
          trzymać niż jakieś 5 minut.
          • napuszona1 Re: skora glowy 08.12.06, 16:13
            Tam jest napisane nawet, że 5 minut więc nie ma po co dłużej.
            • zonkmasta Re: skora glowy 11.12.06, 16:17
              No, ale lekarze przecież wie co mówi. No to teraz masz rozkminkę. Czy posłuchać
              dermatologa czy nas :)
              • tequilkuk Re: skora glowy 11.12.06, 21:09
                Nie mam bo slucham lekarza juz od pol roku:) Moze rzeczywiscie za dlugo trzymam
                czasem ale jak mam atak zapalenia to najpierw lecz je a potem radze sobie z
                ewentualymi podraznieniami. A 8h jest rewelacyjny - juz po jedym uzyciu jest
                duza poprawa :) Z atopowy zapalnieme walcze juz wiele lat i ten sposob jest i
                tak najlagodnejszy :(
                • zonkmasta Re: skora glowy 12.12.06, 12:03
                  No to luzik. Swoją drogą to myślałem, że nizoral tylko na łupież pstry działa, a
                  tu proszę. To życzę wszystkiego naj naj i zwycięstwa w walce z atopowym zapaleniem.
    • ala361 Re: skora glowy 06.12.06, 22:43
      elokom to silny steryd. NIE WOLNO go długo stosować.
      Ja stawiam, że to są początki łuszczycy. Zapytaj o to lekarza.
      Elokom nigdy nie wyleczy, tylko "ukryje" chwilowo objawy
      • etolia Re: skora glowy 06.12.06, 23:53
        a jakie moga byc skutki przedawkowania?? ja stosuje go codziennie od kilku
        ladnych miesiecy....
        • justa_79 Re: skora glowy 07.12.06, 16:09
          poważnie? :O skutkiem może być np. trądzik posterydowy, cieńsza, bardziej
          wrażliwa skóra, rozszerzenie i pękanie naczyń, rozstępy, zapalenie
          posterydowe... może właśnie na to ostatnie teraz cierpisz?
          • justa_79 Re: skora glowy 07.12.06, 16:10
            uzależnienie od sterydów - w wyniku ich odstawienia pojawia się swędzenie,
            rumień, obrzęk...
            • etolia Re: skora glowy 07.12.06, 23:27
              to chyba nie mam takich objawow, aczkolwiek nie wiem co to jest zapalenie
              posterydowe, powiem jeszcze, ze nie uzywam elocomu, ale kremu laticort, stosuje
              go od dziecka, jednak przez ostatni rok musze go codziennie uzywac, bo mam w
              wielu miejscach uczulenie....mozna sie nim smarowac wokol ust??
              • etolia Re: skora glowy 07.12.06, 23:28
                laticort to oczywiscie tez steryd
              • justa_79 Re: skora glowy 08.12.06, 07:19
                sterydów nie wolno używać na twarz.
                • etolia Re: skora glowy 08.12.06, 20:38
                  no cos ty!! teraz mnie wystraszylas, bo ja smaruje sobie czasem skore wokol ust,
                  robi mi sie uczulenie, i tylko to pomaga....rzeczywiscie moze mi sie cos
                  groznego stac??
    • esiaesia Re: skora glowy 06.12.06, 23:32
      spróbuj szamponu Selsun Blue - mnie pomaga - stosuję raz, dwa razy na tydzień,
      a włosy myję co 2 dzień
    • enith Re: skora glowy 07.12.06, 04:56
      A może to łojotokowe zapalenie skóry? Mam objawy podobne do Twoich i
      zdiagnozowano u mnie ŁZS. Niestety z tym schorzeniem głowę muszę myć codziennie,
      bo wystarczy, że nie umyję przez dwa dni i swędzi mnie okrutnie. Steryd odstaw,
      bo tylko pogorszy sprawę. Stosowałam szampon Saliker LRP, super na ŁZS, ale
      przestali go produkować. Obecnie Selsun Blue 2 razy w tygodniu, w pozostałe dni
      szampon apteczny z jak najprostszym składem, nieuczulający (Extra Doux). Poza
      tym jestem bardzo ostrożna z doborem kosmetyków do stylizacji, bo większość mnie
      podrażnia. Jeśli trzymam się powyższych zasad, mam spokój ze skórą głowy.
      • ewelline Re: skora glowy 08.12.06, 13:57
        Super, myć głowę codziennie :( Też mam ten problem i nie chcę myć codziennie
        włosów, kiedyś nie musiałam, mogłam myć co 2 dni.
    • ewab2507 Re: skora glowy 12.12.06, 12:53
      ja mam coś podobnego, a do tego bardzo suchą skórę głowy i włosy. wiem, że jest
      to na tle alergicznym, sprawdziłam. codziennie używam pianki albo innego
      specyfiku na moje lekko kręcone włosy. no i właśnie od tej chemii dostaję
      łupieżu i swędzenia. nie używać ich nie sposób, bo robi mi się wtedy na
      głowie "szopa" lub "Chopin po koncercie" jak kto woli. Żadne szampony tak
      naprawdę nie pomagają, chociaż muszę przyznać, ze ostatnio kupiłam Kerium firmy
      la roche-posay i o dziwo po dwóch użyciach głowa mnie prawie nie swędzi, a i
      łupieżu jakby mniej.
      • ewelline Re: skora glowy 12.12.06, 14:03
        Ale my tu mówimy o łzs a ty masz suchą skórę głowy.
        • ewab2507 Re: skora glowy 12.12.06, 14:08
          cóż... na tym polega różnica pomiędzy moją a twoją skórą głowy i jej
          problemami... przepraszam, że nie podkreśliłam jej tak bardzo wyraźnie i sorry,
          że przeszkadzam w dyskusji :)
          • ewelline Re: skora glowy 12.12.06, 16:13
            Nie wiem co lepsze - tłusta skóra głowy czy sucha? Jak dla mnie sucha bo mam
            dość codziennego mycia moich długich włosów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka