julian2102 12.12.06, 17:14 Matki naturalne!!! W czym pierzecie ubrania swoich pociech? bo rozumiem że nie w arielach i vizirach ani nawet w loveli pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mela78 Re: ubrania dziecięce 12.12.06, 18:44 w płatkach mydlanych, płynie bebi, proszkach jelp Odpowiedz Link Zgłoś
mela78 Re: ubrania dziecięce 12.12.06, 18:45 ale ja nie jestem chyba matką naturalną Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa w orzechach lub ecoverze 13.12.06, 11:00 wyprobowalam tez sonet, dzieciece ciuszki wypralam w plynie lawendowym, bez plynu do plukania. Zobaczymy, czy nie uczuli Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: w orzechach lub ecoverze 13.12.06, 12:59 Nienaturalnie raczej, czyli w mydle, albo Yelpie. Nieekologicznie, daję dodatkowe płukanie. Stosuję minimalne ilosci proszku. Przymierzam się do zakupu Sonnet. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: w orzechach lub ecoverze 13.12.06, 14:11 Ja niestety z przyczyn finansowych w zwykłych proszkach piorę, albo w płatkach mydlanych. Odpowiedz Link Zgłoś
claida Re: w orzechach lub ecoverze 14.12.06, 18:09 więc kraxa pierzesz w orzechach? jak się sprawują? Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa jak dla mnie doskonale 14.12.06, 19:40 a i tak piore na max 40 stopni. ale w sumie nie mamy bardzo brudnych ubran, jak jest tlusta plama to traktuje ja najpierw olejkiem eukaliptusowym, badz dodaje do bebna troche sody rozpuszczonej w wodzie + eukaliptus wlasnie. Co do mowiac brzydko "zasranych" ubranek to jeszcze nie wiem, ale zawsze wtedy moge przejsc na ecover i zastosowac 60 stopni. Takze poki co bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
claida Re: jak dla mnie doskonale 14.12.06, 21:44 no to świetnie sobie radzisz! a ja nie znałam takiego zastosowania olejku eukaliptusowego!!! soda - owszem, ale na jakich zasadach działa olejek na plamy??? :o jestem w szoku :o muszę wypróbować :)dzięki! a ja do prania jeszcze stosuję od czasu do czasu boraks - 1/2 szklanki na pranie. a do płukania kwasek cytynowy - tylko on dobrze wypłukuje boraks. nie jest to niestety najtańsze rozwiązanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: ubrania dziecięce 13.12.06, 19:35 Ja nie matka co prawda, ale używam proszku Dakos. Nie pamiętam, ile kosztuje pudełko, ale na jedno pranie potrzeba trzech łyżeczek, o ile mnie pamięc nie myli Odpowiedz Link Zgłoś
claida Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 14:24 hmmmmm, ja też do tej pory prałam w jelpie, ale zamierzam przerzucić się na orzechy piorące... żadna z Was nie próbowała?? to chyba nie jest zły pomysł: i ekonomicznie i ekologicznie :) tylko jak dzidzi zareaguje??? Odpowiedz Link Zgłoś
barbegazi Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 16:12 Ja też piorę w Jelpie ale wolałabym coś bardziej eko.Proszek sonnet jest bardzo drogi a ja mam taaaakie stosy do prania przy trójce maluchów. Nie wiem czy jest wydajny.A orzechy piorące - pierwsze słyszę...Napisz coś więcej proszę, Odpowiedz Link Zgłoś
littlemy Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 16:47 ja tez dołączę się do pytania o orzechy. Ogladałam je w kilku sklepach i na allegro, przymierzam, się, bo proszki robia coś dramatycznego z moja skórą :( gdzie kupujecie, macie jakies sprawdzone zrodlo? i czy orzechy nadaja sie nie tylko do prania a np takze do mycia? Odpowiedz Link Zgłoś
claida Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 18:05 orzechy zamierzam kupić tutaj amadeo24.pl/index.php?cPath=23 , wydaje się, że jest najtaniej (na allego również sprzedają). nie wiem na ile są skutecznym środkiem, ale w moim przypadku po jelpie zostają okropne plamy na ubraniach, więc nie mam nic do stracenia. do innych celów jak najbardziej ssię nadają - przepisy są w necie a być może niektórzy sprzedawcy wraz z orzechami wyyłają opisy zastosowań. Odpowiedz Link Zgłoś
marisaa Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 17:03 W Niemczech nie ma proszkow specjalnie produkowanych dla niemowlat.Bylam w szoku, gdy sie o tym dowiedzialam.Lekarz doradzil mi stosowania zwyklego proszku ,ale w mozliwie najmniejszej ilosci,nalezy sprawdzic stopien twardosci wody i NIE PRZEDOZOWYWAC.Producenci podaja zazwyczaj za duze ilosci,mozna smialo wziac wiecej.Oprocz tego mozna wlaczac program na dodatkowe plukanie,mysle ze to usuwa lepiej resztki proszku.Mam trojke dzieci i masy prania,wiec nie uzywam systemow "eko",sa dla mnie za drogie i nie ogolniedostepne.Zabojcze dla ciala i przyrody sa natomiast wszelkie plyny do plukania!Ostatnio pojawil sie Persil sensitive nieperfumowany-ale nie probowalam.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa ja mam orzechy od pani ady 14.12.06, 19:42 uzywam ic poki co wylacznie do prania, ale podobno mozna nawet w zmywarce je stosowac Odpowiedz Link Zgłoś
frodzek Re: ja mam orzechy od pani ady 15.12.06, 09:08 cze, piszę po raz pierwszy, ale akurat w orzechach mam doświadczenie piorę tylko w orzechach, mam dwóch chłopców w wieku szkoły podstawowej i ich urania są zawsze upaćkane, ja też jestem niezłą plamiarą. nie wszystko się dopiera, ale myślę, że jakby zastosować te sposoby odplamiające o których pisały dziewczyny to powinno być ok. ja piorę na 40 i na 60. uszyłam sobie woreczek do którego wkładam orzechy i to wrzucam do bębna pralki. są wydajne. używam ich też do prania ręcznego i do zmywarki i jestem zadowolona. mój młodszy syn ma łuszczycę i uczulenie na prawdziwe proszki, a orzechy nie podrażniają jego skóry kupowałam w żółtym cesarzu, nie znałam wcześniej sklepu Pani Ady, teraz zamierzam kupić od niej pozdr frodżek Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: ja mam orzechy od pani ady 15.12.06, 09:25 O, dzięki za info:) Te orzechy wyglądają całkiem ekonomicznie, chyba spróbuję, jesli się sprawdzą to będę używać bo od smrodu zwykłych proszków od dawna robi mi się niedobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 podbijam, bo 27.07.07, 19:33 mam pytanie: czyli mogę ciuszki dla noworodka uprac w sonecie? Odpowiedz Link Zgłoś