Dodaj do ulubionych

ubrania dziecięce

12.12.06, 17:14
Matki naturalne!!!
W czym pierzecie ubrania swoich pociech?
bo rozumiem że nie w arielach i vizirach ani nawet w loveli
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mela78 Re: ubrania dziecięce 12.12.06, 18:44
      w płatkach mydlanych, płynie bebi, proszkach jelp
    • mela78 Re: ubrania dziecięce 12.12.06, 18:45
      ale ja nie jestem chyba matką naturalną
      • kraxa w orzechach lub ecoverze 13.12.06, 11:00
        wyprobowalam tez sonet, dzieciece ciuszki wypralam w plynie lawendowym, bez
        plynu do plukania. Zobaczymy, czy nie uczuli
        • mami7 Re: w orzechach lub ecoverze 13.12.06, 12:59
          Nienaturalnie raczej, czyli w mydle, albo Yelpie. Nieekologicznie, daję dodatkowe płukanie. Stosuję minimalne ilosci proszku. Przymierzam się do zakupu Sonnet.
          • visenna2 Re: w orzechach lub ecoverze 13.12.06, 14:11
            Ja niestety z przyczyn finansowych w zwykłych proszkach piorę, albo w płatkach
            mydlanych.
            • julian2102 Re: w orzechach lub ecoverze 13.12.06, 14:24
              dzięki!!!
        • claida Re: w orzechach lub ecoverze 14.12.06, 18:09
          więc kraxa pierzesz w orzechach? jak się sprawują?
          • kraxa jak dla mnie doskonale 14.12.06, 19:40
            a i tak piore na max 40 stopni. ale w sumie nie mamy bardzo brudnych ubran, jak
            jest tlusta plama to traktuje ja najpierw olejkiem eukaliptusowym, badz dodaje
            do bebna troche sody rozpuszczonej w wodzie + eukaliptus wlasnie. Co do mowiac
            brzydko "zasranych" ubranek to jeszcze nie wiem, ale zawsze wtedy moge przejsc
            na ecover i zastosowac 60 stopni. Takze poki co bez zarzutu
            • claida Re: jak dla mnie doskonale 14.12.06, 21:44
              no to świetnie sobie radzisz! a ja nie znałam takiego zastosowania olejku
              eukaliptusowego!!! soda - owszem, ale na jakich zasadach działa olejek na
              plamy??? :o jestem w szoku :o muszę wypróbować :)dzięki!

a ja do prania jeszcze stosuję od czasu do czasu boraks - 1/2 szklanki na
              pranie. a do płukania kwasek cytynowy - tylko on dobrze wypłukuje boraks. nie
              jest to niestety najtańsze rozwiązanie :(
    • very.martini Re: ubrania dziecięce 13.12.06, 19:35
      Ja nie matka co prawda, ale używam proszku Dakos. Nie pamiętam, ile kosztuje
      pudełko, ale na jedno pranie potrzeba trzech łyżeczek, o ile mnie pamięc nie myli
    • claida Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 14:24
      hmmmmm, ja też do tej pory prałam w jelpie, ale zamierzam przerzucić się na
      orzechy piorące... żadna z Was nie próbowała?? to chyba nie jest zły pomysł: i
      ekonomicznie i ekologicznie :) tylko jak dzidzi zareaguje???
    • barbegazi Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 16:12
      Ja też piorę w Jelpie ale wolałabym coś bardziej eko.Proszek sonnet jest bardzo
      drogi a ja mam taaaakie stosy do prania przy trójce maluchów. Nie wiem czy jest
      wydajny.A orzechy piorące - pierwsze słyszę...Napisz coś więcej proszę,
      • littlemy Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 16:47
        ja tez dołączę się do pytania o orzechy. Ogladałam je w kilku sklepach i na
        allegro, przymierzam, się, bo proszki robia coś dramatycznego z moja skórą :(
        gdzie kupujecie, macie jakies sprawdzone zrodlo? i czy orzechy nadaja sie nie
        tylko do prania a np takze do mycia?
        • claida Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 18:05
          orzechy zamierzam kupić tutaj amadeo24.pl/index.php?cPath=23 , wydaje
          się, że jest najtaniej (na allego również sprzedają). nie wiem na ile są
          skutecznym środkiem, ale w moim przypadku po jelpie zostają okropne plamy na
          ubraniach, więc nie mam nic do stracenia. do innych celów jak najbardziej ssię
          nadają - przepisy są w necie a być może niektórzy sprzedawcy wraz z orzechami
          wyyłają opisy zastosowań.
    • marisaa Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 17:03
      W Niemczech nie ma proszkow specjalnie produkowanych dla niemowlat.Bylam w
      szoku, gdy sie o tym dowiedzialam.Lekarz doradzil mi stosowania zwyklego
      proszku ,ale w mozliwie najmniejszej ilosci,nalezy sprawdzic stopien twardosci
      wody i NIE PRZEDOZOWYWAC.Producenci podaja zazwyczaj za duze ilosci,mozna
      smialo wziac wiecej.Oprocz tego mozna wlaczac program na dodatkowe
      plukanie,mysle ze to usuwa lepiej resztki proszku.Mam trojke dzieci i masy
      prania,wiec nie uzywam systemow "eko",sa dla mnie za drogie i nie
      ogolniedostepne.Zabojcze dla ciala i przyrody sa natomiast wszelkie plyny do
      plukania!Ostatnio pojawil sie Persil sensitive nieperfumowany-ale nie
      probowalam.Pozdr.
      • marisaa Re: ubrania dziecięce 14.12.06, 17:05
        Mozna wziac MNIEJ-Sorry.
        • kraxa ja mam orzechy od pani ady 14.12.06, 19:42
          uzywam ic poki co wylacznie do prania, ale podobno mozna nawet w zmywarce je
          stosowac
          • frodzek Re: ja mam orzechy od pani ady 15.12.06, 09:08
            cze, piszę po raz pierwszy, ale akurat w orzechach mam doświadczenie

piorę tylko w orzechach, mam dwóch chłopców w wieku szkoły podstawowej i ich
            urania są zawsze upaćkane, ja też jestem niezłą plamiarą. nie wszystko się
            dopiera, ale myślę, że jakby zastosować te sposoby odplamiające o których
            pisały dziewczyny to powinno być ok. ja piorę na 40 i na 60. uszyłam sobie
            woreczek do którego wkładam orzechy i to wrzucam do bębna pralki. są wydajne.
            używam ich też do prania ręcznego i do zmywarki i jestem zadowolona.

mój młodszy syn ma łuszczycę i uczulenie na prawdziwe proszki, a orzechy nie
            podrażniają jego skóry

kupowałam w żółtym cesarzu, nie znałam wcześniej sklepu Pani Ady, teraz
            zamierzam kupić od niej

pozdr
            frodżek

• visenna2 Re: ja mam orzechy od pani ady 15.12.06, 09:25
              O, dzięki za info:)
              Te orzechy wyglądają całkiem ekonomicznie, chyba spróbuję, jesli się sprawdzą
              to będę używać bo od smrodu zwykłych proszków od dawna robi mi się niedobrze:)
    • sandraa3 podbijam, bo 27.07.07, 19:33
      mam pytanie: czyli mogę ciuszki dla noworodka uprac w sonecie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka