Dodaj do ulubionych

tabletki hormonalne a tycie

IP: *.chello.pl 29.05.03, 08:55
Dziewczyny, pomóżcie. Będę chyba musiała brac jakies leki hormonalne,
poniewaz bardzo rzadko, albo wcale nie miesiączkuję. Słyszałam, że po takich
lekach sie tyje, puchnie, woda się zatrzymuje w organizmie itp. Czy są jakies
z nich, które nie powodują tycia? Czy mogę poprosic lekarza o takie?
Obserwuj wątek
    • Gość: annaja Re: tabletki hormonalne a tycie IP: *.itpp.pl 29.05.03, 10:08
      najważniejsze to zrobić badania poziomu hormonów w organiżmie , koniecznie idż
      do ginekologa-endokrynologa , bo taki "sam" ginekolog bardzo często niewiele
      wie o hormonach.
      Ja brałam już 3 rodzaje tabletek antykoncepcyjnych , za kazdym razem lekarz nic
      niemówił o badaniach hormonów aż sama zaczęłam sie "uczyć" , bardzo dużo
      czytałam , no i dowiedziałam sie naprzykład że niemozna brać hormonów bez badań
      hormonalnych , a każdy ginekolog przepisze Ci tabletki bez mrugnięcia okiem , a
      dopiero endokrynolog dardzo dokładnie się Tobą zajmie.

Kiedyś kiedy jeszcze niezaczełam brać hormonów : nieprzetłuszczały mi się
      włosy , nigdy niemiałam najmniejszej krostki na twarzy i żadnych rozstępów , i
      miałam talie osy , nawet w okresie dojrzewania miałam twarz bardzo gładką.

zaczełam brać hormony - no bo wiadomo że prawie 100% pewności, po jakimś czasie
      pojawiły się rozstępy i inne atrakcje, a najgorsze że zrobiła mi sie dosłownie
      OPONA w pasie nawet spotkałam sie z takimi pytaniami : kiedy poród.

w końcu trafiłam do endokrynologa zrobiłam badania no i okazało sie że prawie
      wszystko mi się rozchwiało , brałam bardzo różne leki-hormony na unormowanie .

no i znowu trafiłam do innego endokrynologa który kazał odstawić wszystko ,
      niedawno zarobiłam dokładne badania hormonów i dosłownie wszystko jest ok.
      tylko zostały mi "pamiatki" po żle dobranych hormonach.

a w Twoim przypadku absolutnie nie bierz tabletek bez badań , bo niekażde
      tabletki nadają sie dla każdego.

no i teraz boje się brać hormonów , a chetnie bym brała bo to bardzo wygodne.

pozdrawiam
      annaja
      • Gość: groszek Re: tabletki hormonalne a tycie IP: *.chello.pl 29.05.03, 15:26
        Dzięki :) ale mam jeszcze jedno pytanko: czyli jak zrobie badania to
        endokrynolog dobierze odpowiednie tabletki. A jak będą odpowiednio dobrane, to
        z kolei nie spowodują tycia, rostępów itp, tak? Dobrze zrozumiałam?
        • Gość: Magnolia Re: tabletki hormonalne a tycie IP: *.crowley.pl 29.05.03, 15:32
          Zasada jest prosta- żle dobrane tabletki powoduje różne "ciekawostki", których
          nie chcemy. Naoewno nikt na forum nie powie ci jakie tabletki powinnaś brac,ze
          by u ciebie sutków ubocznych nie było. Ja przeszłam przez wszytkie typy- jedno,
          dwu i trój fazowe. Po jednofazowych miałam sensacje żoładkowe co miesiąc po
          pierwszej tabletce. po dwufazowych (wziełam 1 miesiac) non stop bolała mnie
          głowa i spuchłam w ciągu jednego cyklu około 2 cm we wszystkich obwodach (waga
          mie sie nie zmieniła...). Dopiero po trójfazowych nie dizeje mi ise nic, biorę
          spokojnie i nie mam żadnych widocznych skutków ubocznych. nie tyje, włosy
          tłuszczą mi sie jak zawsze, byzi nic sie nie stało.
          To naprawdę kwestia doboru i doświadczenia. może się zdarzyć,że na początku
          jest średnio- zresztą wszyscy ostrzegają,że okres który muszisz przejśc,żeby
          wiedzieć czy tabletki ą dla ciebie to około 3 cykle.
          • Gość: annaja Re: tabletki hormonalne a tycie IP: *.itpp.pl 29.05.03, 15:39
            Groszku,
            niestety na to pytanie nieumiem Ci odpowiedzieć , po badaniach endokrynolog
            dobierze tabletki najbardziej odpowiednie dla Ciebie ale chyba nigdy tak
            niejest żeby wszystko było na 100% dobre , poprostu bedą przeważały dobre
            objawy , a co do rozstępów to naprawde niewiem , chociaż u mnie po badaniach
            kiedy lekarz dobrał mi tabletki nie zrobiły mi sie nowe rozstępy (albo niemiały
            sie gdzie już zrobić :)
            pozdro
            annaja
    • Gość: Kasia Re: tabletki hormonalne a tycie IP: *.ch.pw.edu.pl 10.06.03, 13:26
      Z hormonami to moze troche poczekaj. Pomysl moze o jakis ziolach, po co od
      razu "z grubej rury"
      Ile masz lat? Moze wystarczy troche poczekac a wszystko samo sie ureguluje.
      A tak nawiasem mowiac to w wiekszosci przypadkow tyje sie od jedzenia.
    • Gość: moboj Re: tabletki hormonalne a tycie IP: 62.233.250.* 10.06.03, 13:49
      polecam dokładne badania hormonalne. jesli ginekolog jest dobry to
      zinterpretuje je własciwe. ja mam świetną lekarkę, która nie przepisuje nikomu
      tabletek "bez mrugnięcia okiem" jak tutaj ktoś napisał o lekarzach ginekologach.
      ja biorę tabletki juz bardzo długo (własciwie zaczęłam je brać z powodów
      leczniczych), nie przytyłam ani grama od jakiś 10 lat (ciągle ważę 48
      kilogramów przy 158 cm wzrostu), nie miałam żadnych sensacji, żadnych skutków
      ubocznych - ani jednego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka